URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Ianuarie 2016, 18:25

Tandem-surpriză: Primarul Ilie Bolojan va candida pentru al treilea mandat, la judeţ viceprimarul Mircea Mălan ia locul lui Cornel Popa (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Promise încă de la sfârşitul toamnei trecute, numele celor doi reprezentanţi ai PNL Bihor în cursa pentru cele mai importante poziţii din administraţia publică locală au fost decise şi anunţate joi, combinaţia acestora fiind o surpriză pe care nimeni nu mizase până acum, ba nici măcar nu fusese vehiculată în culise ca simplă posibilitate teoretică.

Comitetului Executiv Judeţean al organizaţiei, din care fac parte 33 de persoane, a hotărât ca primarul Oradiei, Ilie Bolojan, să fie candidatul PNL pentru un nou mandat la conducerea municipiului, iar viceprimarul Mircea Mălan, cel mai apropiat colaborator al său, la conducerea Consiliului Judeţean Bihor.

Popa, înapoi în Parlament

Hotărârea Comitetului Executiv Judeţean al PNL Bihor a fost adusă la cunoştinţa presei locale printr-un comunicat lapidar.

"Azi, 28.01.2016, în şedinta Comitetului Judeţean Executiv, în condiţiile în care Dl. Popa Cornel - Copreşedinte PNL Bihor, şi-a exprimat intenţia de a candida pentru un mandat de parlamentar, a avut loc desemnarea candidatului la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor în persoana Dlui Mălan Mircea precum şi a candidatului la funcţia de primar al municipiului Oradea în persoana Dlui Bolojan Ilie. Cele două candidaturi urmează a fi validate în prima şedinţă a Biroului Politic Naţional al PNL", se arată în comunicat.

În finalul acestuia, o ultimă precizare, şi anume că "de asemenea s-a votat menţinerea politicilor actuale de alianţă atât la nivelul judeţului Bihor, cât şi la nivelul municipiului Oradea".

Soluţie surpriză

Decizia privind noul tandem este surprinzătoare nu neapărat în ce priveşte a treia candidatură a primaruluI Ilie Bolojan, cotat cu 70% din intenţiile de vot ale orădenilor până şi în sondajele adversarilor, ci sub aspectul combinaţiei, având în vedere că viceprimarul Mircea Mălan era luat în considerare exclusiv ca "succesor" al edilului-şef în eventualitatea în care Bolojan nu ar fi acceptat încă o candidatură.

În condiţiile în care co-preşedintele organizaţiei, Cornel Popa, a "mişcat" greu lucrurile în calitate de preşedinte CJ, nederulând proiectele cu aceeaşi viteză a primarului (de pildă nu a procedat la desemnarea companiilor care să asigure curse externe pe Aeroportul recent modernizat), ba chiar - în loc să se sincronizeze cu acesta -  s-a răzgândit în ce priveşte mutarea Muzeului în Cetate şi a susţinerii proiectului centurii metropolitane în strategia de dezvoltare a judeţului, edilul Oradiei i-ar fi sugerat lui Popa că ar fi preferabil să renunţe la încă o candidatură, optând pentru continuarea lină a parcursului politic în Parlament, unde a activat şi în trecut, atât ca deputat (două mandate), cât şi ca senator (un mandat).

Greu de convins

"La un moment dat, în partid s-a discutat varianta ca Bolojan să-şi asume el candidatura la judeţ, iar la Primărie să candideze, cum unii prevedeau, viceprimarul Mircea Mălan. În final s-a decis invers: să rămână Bolojan la Oradea, cu obiectivul ca în Consiliul Local să încerce în premieră obţinerea unei majorităţi de două treimi pentru PNL, iar Mălan să candideze pentru conducerea Consiliului Judeţean. Cornel Popa îşi va păstra neştirbită  poziţia de preşedinte al PNL Bihor, iar la toamnă va deschide lista pentru alegerile parlamentare", a explicat o sursă BIHOREANULUI.

Se pare că viceprimarul Mircea Mălan a fost cel mai greu de convins să accepte inedita formulă, până în prezent el având intenţia să candideze doar la Primărie şi doar în eventualitatea că Bolojan nu ar mai fi vrut să se înscrie în cursă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
@Daniell
După privire e deja convertit.
Postat 02 Februarie 2016, 17:54 de eutanasiu
DE CE?
@Daniell: Oare de ce D-l Bolojan nu vrea sa recunoasca PUBLIC apartenenta la comunitatea penticostala ? Presupun ca nimeni nu i-ar lua capul ! PS In ceea ce am scris m-am bazat pe marturisirile unui penti care mi-a spus clar a D-l Bolojan frecventeaza un lacas penticostal din Oncea ( am vrut de cateva ori sa merg in zona dar nu mi-am facut suficient curaj ! ).
Postat 31 Ianuarie 2016, 09:27 de TDS
Surpriză? Da' de unde!
Tandem-surpriza?!? Nicidecum!!! Doar o tristă reeditare a episodului din 2008, când ne-am pricopsit cu Bolojan drept primar, la pachet cu Radu Ţîrle ca președinte la CJ... Și despre care apoi nu s-a mai auzit nimic... Doar că pe cei doi îi lega o strânsă "frăție" în plan confesional... Mai știi însă ce gânduri l-or fi bântuind pe actualul vice?!?
Postat 31 Ianuarie 2016, 03:15 de Daniell
Aceeasi piesa,aceeasi actori de ....*,pana cand ?
Aceeasi actori,acelas scenariu,acelas regizor,aceleasi rezultate(incasari zero) si totusi piesa "merge" mai departe ? De ce ? Nu mai sunt si alti actori,alti regizori,alti scenaristi ? Cine decide daca spectacolul a fost o reusita ,sau un esec? Nu publicul,nu spectatorii,nu criticii acelui spectacol ? Criticii ? Ei, dar asa zisii "criticii" cine sunt de fapt ? Baronii locali,securitatea declasata(rebutata),adica Sistemul ?..... pana cand,tot asa ?
Postat 30 Ianuarie 2016, 00:19 de platona
Zarurile au fost aruncate !
Va 6x6 sau 2X1. Ce a vrut si poftit au facut cu Oradea !Acum urmeaza judetul .A facut bine sau rau nu se stie .Bolojan daca putem sa il criticam sau judeca o putem face nu pentru ce a facut ,ca de facut a facut ,ci de cum a facut .Va fi greu inca 4 ani de santiere (daca vor fi doar 4 !),dar Oradea se ,,grabeste''prin reprezentantii ei pe o cale care ne va transforma in ,,amintire si nostalgie''de genul ,acolo a fost candva cel mai frumos oras din Ardeal ,numit ,,Micul Paris''
Postat 29 Ianuarie 2016, 19:15 de PETREI
Manipulare
Cris Adrian, daca ai fost la CEJ ... si ai fost intradevar pentru ca am si vorbit ceva cu tine inainte de a ne aseza, de ce fabulezi in ceea ce priveste rezumatul sedintei noastre de la PNL Bihor? Ti-am si spus ca e vorba de prezentarea unor potentiale scenarii de piata, nicidecum de lista finala a candidaturilor, in contextul in care Bolojan va ramane probabil la noi, la centru, la Bucuresti, atat timp cat va fi nevoie de el pe partea de stingere a datoriilor cu facturile ramase "balta" inca din vremea lui Antonescu si Hellvig !!!
Postat 29 Ianuarie 2016, 16:55 de WinDos
EXTAZ
@suporter_oradean Și cred că ești din nou în extaz pentru că mi-ai scris / IAR / numele. Pe cititorii obișnuiți nu-i interesează , Bolojan ( și restul ) mă știu , la fel redacția. Așa că n-ai decât....
Postat 29 Ianuarie 2016, 14:25 de TDS
TOVARĂȘII
@suporter_oradean : Da , un denunț este în primă fază doar un denunț. Dar dacă e un denunț calomnios ? Deci trebuie cercetat , zic ! Și Cocoș , și Bica , și Dumitrean au fost denunțați ! Și se cam verifică ! OK, o să-mi spui / tinere frumos și liber / că până la pronunțarea undei sentințe definitive funcționează prezumția de nevinovăție ! Corect ! Numai că unele chestii sunt prea groase ca să aștepți până la calendele grecești sentința ! Văd că la Șova sau Ponta s-a putut. Aici nu se poate ?! Cele 4 milioane din punctul meu de vedere au fost PRĂDUITE ( nu eu am zis de furat ). Eu când afirm ceva vin și cu argumente . Dacă însă preiau din presă nu este responsabilitatea mea. Dacă am reprodus cuvintele lui Bolojan dinainte de 09.09.2013 sunt cumva eu de vină ? Iar chestia cu denunțul a figurat și într-un comunicat DNA ! Ești contra DNA ?
Postat 29 Ianuarie 2016, 14:17 de TDS
@tsd
Nu te inteleg, de ce te implici aici, e o chestiune ce tine de bucataria interna a penalilor locali?! Crezi ca penalii nu cunosc abuzurile de tot felul (fac un efort sa ma exprim decent!)ale acestui neica-nimeni? Le stiu, dar unii s-au lins pe degete, altii spera s-o faca in viitor! Prostimea nu se pune, astia nu gandesc, ei doar urla slogane, sunt masa de manevra, nici un scuipat nu da pe ei nea ilie, i-a rasplatit cu tot felul de taxe, impozite marite in cel mai nesimtit mod. P.S. Mi-a placut cum l-a ejaculat pe popa ciordel! Invata nea ilie, a ajuns la lectia cu tovarasii de drum vremelnici.
Postat 29 Ianuarie 2016, 14:13 de pinonel
la neurologie
Aberatii tovarasu Sarca,citezi din denunturi,diverse articole din ziar,un denunt nu inseamna si ca x sau y va fi inchis,trebuie dovedit orice,asa cum nu stiu unde zicea cineva ca Bolo a furat 4 milioane de euro. Afirmi asa ceva daca poti si dovedi,iar daca vrei sa ajunga Bolo dupa gratii , demonstreaza in instanta si dovedeste ce afirmi.Latri pe forumuri de ani de zile,vezi ca gata in piata unirii renovarea la statuia lui Mihai Viteazu,poti sa mergi sa faci scandal cu Impactu.Sigur ai fost la ceva doctor neuro ?
Postat 29 Ianuarie 2016, 14:02 de suporter_oradean
LA TELEORMAN cu ideologia socialista
Nu va place de aistea, ca nu apare niciunu' pe la Antena 3? Atunci de-ie-va Sfantu' Che (la care va inchinati toti socialistii cu patru clase) sa ii vedeti presedinti ai tarii pe oricare (sau mai bine pe rand pe fiecare) dintre urmatorii: Kovesi, Papici, Daniel Morar, Laura Stefan s.a.m.d. sau pe oricare alta "unealta americano-merkel-ista" pe care o suduie troaca voiculesciano-pontisto-ghita-udrista! Mama voastra de comunisti...!
Postat 29 Ianuarie 2016, 13:36 de pupinjuristu
ABERATIILE...MELE
"In timpul guvernarii Tariceanu, Claudiu Florica (n.r. - director Fujitsu Siemens Romania) a continuat in aceleasi conditii de nelegalitate extinderea contractului – cadru fara licitatie publica si la preturi mult supraevaluate si astfel s-a semnat actul aditional nr.2. La fel ca si in cazul amnterior cu Profinet, nu au existat in obiectul Actului aditional nr. 2 niciun fel de servicii, dar pretul serviciilor subcontractate de FSC catre Colina a fost inclus in pretul actului aditional. Firma Colina fiind un nou vehicul de tipul off-shore similar cu Profinet si folosit de catre Claudiu Florica cu aprobarea managementului FSC Austria, exclusiv pentru contractarea unor servicii fictive care sa justifice scoaterea banilor din FSC pentru plata mitelor catre decidentii de la acea data, respectiv, Calin Popescu Tariceanu – prim-ministru, Sebastian Vladescu, ministru al Finantelor si persoane din anturajul acestora".Persoanele implicate in derularea acestui Act aditional din anul 2008 sunt: Calin Popescu Tariceanu – prim-ministru 2004-2008, Vlad Moisescu – consilier prim-ministr, Dorin Marian, secretar de stat cancelaria Primului ministru, Mihai Alexandru Voicu – secretar general al Guvernului 2005-2006, Radu Stroe – secretar general al Guvernului 2005-2006, Ioan Bolojan – secretar general al guvernului 2007-2008, (evident ILIE BOLOJAN ! ), tilla Zoltan Cseke – secretar de stat SGG, Nicolae Teodorescu – director SGG, Doina Petrache – Director SGG, Karoly Borbely – ministru MCTI 2007-2008, Victor Vasile Florea – director MCTI,Mirela Tudose – director MCTI, Rosita Teodorescu – angajat MCTI, Sebastian Vladescu – ministru MFP, Silviu Hotaram – director general al Microsoft Romania, Ovidiu Artopolescu – director Microsoft Romania, Florin Pletea – angajat Microsoft Romania, Andreea Mihai – angajat Microsoft Romania, Wolfgang Horak – director general FSC Austria, Heinz Mazinger – director FSC Austria, Viktor Malinowski – director FSC Austria,Dragos Nicolaescu – director FSC Romania, Andreea Patrichi – director financiar FSC Romania, Anca Gheroghe – angajat FSC Romania,Daniela Croitoru – director Unicredit Romania,Carmen Potec – director Unicredit Romania. ( DENUNT IN DOSARUL MICROSOFT )
Postat 29 Ianuarie 2016, 09:40 de TDS
tot cu Bolo
da,deci Tds eu tot cu Bolo,din ce ai aberat acolo nu mai convins cu nimic,cred ca si sef de scara intr-un bloc cu 10 etaje ar fi o sarcina grea pt tine.Daca as fi in Cluj,da as vota cu Boc,ca si alti multi clujeni care cred ca nu au orbul gainii.Da il urasc pe Ponta,cel mai abject politician pe care l-am vazut pe tv,iar cel mai mare rau in istoria ultimilor 26 de ani pt Romania il reprezinta Iliescu care pe langa multe bube are pe constiinta si cativa zeci,sute de morti.Transilvania este si va fi anti socialista,asta se stie de multa vreme si asa va fi.
Postat 29 Ianuarie 2016, 09:11 de suporter_oradean
miscare inteligenta
Dl. Bolojan va putea spune plauzibil: "Asta-i omul impreuna cu care am pus Oradea pe primul loc." Marja mica pentru celelalte partide, in afara UDMR.
Postat 29 Ianuarie 2016, 09:05 de poli
PNL - ia TOT!!!
...celelalte partide pot face joc de glezne. Ma bucur de aceasta decizie, cred ca a fost una dificila. Cu Bolojan la Oradea si Malan la judet - sunt sanse mari de dezvoltare si pt. BIHOR. Daca vor impune acelasi ritm de dezvoltare si pt. judet (ceea ce sunt sigur ca va fi), Bihorul va icepe sa fie frcventabil. Vor fi mai multe directii de dezvoltare (industrie - turism), ceea ce pt. Oradea si Sanmartin - Oradea Mare, va fi un atu. Bravo celor 2 - vor spulbera tot!! Restu e vorba goala.
Postat 29 Ianuarie 2016, 06:34 de TC
Sa fie bine sa nu fie rau
E clar, Super Bolo in control total! Asta-i pofta ce-o poftit si cred ca nu e rea. In consecinta suna cam asa: de manuta cu copilul Malan la treaba. Pana ajunge Mircea Malan la judet cred ca tatucu Kiss prinde alegerile pentru sef de celula, indiferent care o fi celula. Dar ca treburile sa mearga ar trebui ca si noi, cei care intelegem logica din spatele acestei solutii sa ne exprimam corect si cinstit la vot. Daca oradenii vor intelege acest demers al lui Bolojan la fel ca pe cel de unire cu Sanmartinul atunci fratilor e vai de poponetul nostru, eu sper ca nu. Deci in concluzie si mie imi place d-l Mang dar mai ales strategia PSD de dezvoltare cu care nu s-a mai prezentat, ce sa vezi, s-a terminat tonerul in XEROX-ul PSD. Oameni buni, mai faceti un efort neprecupetit caci rezultate s-au vazut deja. Avem acum o posibilitate buna, e timpul sa tragem foloase!
Postat 29 Ianuarie 2016, 04:36 de Klaus_Sebastian
Doamne apara si pazeste...
...orasul asta si judetul de aceste specimene nesatule ! O sa devina si judetul o dictatura in care fraierii vor plati impozite si taxe fara numar, iar jmecherii protejati de liberali (vezi fratii Micula, Beny Rus, Sanyi Kiss etc.) vor face ce vor ! Incruntaciunea cu ambitii idioate va scoate la iveala ce-i mai rau, iar amaratii de oradeni vor fi niste gaini bune de jumulit (ca pana acum au fost vaci bune de muls) !
Postat 29 Ianuarie 2016, 00:54 de AgentulTermic
GARANTAT 100%
Multa lume spune ca as fi PSD - ist ! NU SUNT ! Mi-a placut ( si imi place in continuare ) PONTA ! Am o parere buna despre MANG dar extrem de proasta despre Adelina Coste sau Petru Filip ( deci aici nu mai e loc de nimic ! Nu l-am URAT dintotdeauna pe Bolojan ! DIMPOTRIVA ! Dar EL SINGUR M-A CALAUZIT spre o astfel de ATITUDINE ! Am fost facut postac PSD ( asta inseamna ca PSD-ul m-ar plati! ATENTIE: daca cienva ma mai face postac ma voi adresa Parchetului sa afle cine ma face postac si sa demonstreze ca eu am luat bani de la PSD / pe stilul Udrea / pentru a posta anti Bolojan ). Am mai scris asta, o scriu si acum ! Bolojan mi-a spus personal acum cativa ani ca spera sa nu ma dezamageasca NICIODATA ! Ei bine, M-A DEZAMAGIT! Bolojan nu mi-a facut direct nici un rau ! INDIRECT, DA ! PRIN ATITUDINE ! ( FILIP in schimb chiar si-a bagat mana in buzunarul meu ! ). Una a sustinut pana in 2013 , alta dupa data de 09.09.2013 ! Ca eu azi vin si spun despre Dosarul MICROSOFT nu e problema mea. Nu eu l-am denuntat pe Bolojan. EU AM CITAT in comentariile mele din comunicatul DNA. Ca eu azi scriu despre TRANZACTIE, imi pare rau. Nu eu am spus ca un anumit agent economic a facut falsuri ! BOLOJAN a spus ( exista dovezi ).OK< a reevaluat dar atunci sa ne explice public de ce la un moment dat a spus intr-un fel dupa care s-a rasucit ! Eu am mai criticat proiectul PIATA UNIRII! In continuare spun ca este oribil si MA ANGAJEZ PUBLIC SA TRIMIT FOTOGRAFII la Comisia europeana cu Piata in forma veche si Piata in forma noua, sa vada si ei pe ce au aruncat milioane de euro ! ( mai stiu si eu, poate lor o sa le placa P. Unirii in varianta....penelista....). Candideaza Bolojan ? Treaba lui ! Este foarte posibil sa castige al treilea mandat ? DA ! La fel ca BOC, sluga pedelista a lui Basescu ! Acum vopsit LAMAIE ! Romanii au uitat ce a facut BOC ? NU ! Clujenii au uitat ? DA ! Deci, nici o problema ! daca ORADENII AU UITAT AVARIILE CET , CALATORIILE CU AUTOBUZELE SI TRAMVAIELE OTL PE CANICULA, AMBUTEIAJELE , MONSTRUOZITATEA PIETEI UNIRII FORMAT PNL , REFERENDUMUL DUBLAT si lista poate continua, SA-L VOTEZE, DIN NOU, PE BOLOJAN ! Ba sa-l voteze bihorenii si pe MALAN la C.J. ( prea...ca la tara ). Pe mine m-au interzis amandoi pe pagina de FB ( ca asa e democratic la PNL ), chit ca nu m-am adresat in termeni incorecti si chit ca paginile lor nu sunt ale unor persoane private ci ale unor persoane publice reprezentante ale unor auotritati de stat ! Asta inteleg cei doi prin democratie ! Bolojan chiar a inteles ca legea ii cere NUMIREA unui ARHITECT SEF veritabil iar nu mentinerea unei persoane fara studiile necesare ! Bolojan a inteles ca la ASCO trebuie promovata o persoana care da DROPSURI ( !!!! ) veteranilor de razboi ( care absolut intamplator si-au riscat viata pe campul de lupta ! ) , Bolojan a inteles ca trebuie promovat un penelist in functia de direct6or economic la fosta AIO ( cu " succesuri " rasunatoare in administrarea propriilor firme ), Bolojan a inteles ca trebuie sa foloseasca autoturisme cumparate in leasing de OTL pentru sine si altii din PMO! Pe cale de consecinta, la alegerile din iunie 2016 VOTATI CU INCREDERE BOLOJAN ! GARANTAT TDS!
Postat 29 Ianuarie 2016, 00:51 de TDS
ZIC ALTII...
" D-le Bolojan...ca ati devenit si Dvs . mare SCULA in PNL " ( " Dosar de politician " / Silviu Manastire / B1tv / 29 ian 2016 - ora 22, 57 ). Asa a zis S.M. , nu eu !
Postat 28 Ianuarie 2016, 23:04 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON