URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 04 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
30 Martie 2023, 07:57

Trânteală ratată: Cum se rezolvă, de la nivel înalt, angajarea unui politruc din Bihor într-o importantă instituție

Trânteală ratată: Cum se rezolvă, de la nivel înalt, angajarea unui politruc din Bihor într-o importantă instituție ȘOFER DE PARTID. Plănuita angajare a lui Grim Andras la Direcția Județeană AEP Bihor e scandaloasă nu doar pentru că este membru de partid și incompatibil cu funcția publică, ci și fiindcă a fost „eroul” unui mișmaș electoral în septembrie 2020, când a cărat la urne romi pentru a-l vota pe primarul UDMR Sorban Levente
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Colonizarea instituţiilor de către partide şi înţesarea schemelor de personal cu clientelă politică sunt de mult timp ştiute. Ceea ce publicul află rarisim este, însă, modul concret în care o funcţie publică ajunge să fie dedicată, în culise, unui anume politruc.

BIHOREANUL a descoperit un caz reprezentativ pentru felul în care partidele îşi "privatizează" instituţiile, cu consecinţa "castrării" lor, a deturnării de la însăşi menirea pe care acestea o au prin lege. Unui UDMR-ist din Bihor, consilierul judeţean Grim Andras, i-a fost aranjat un post în nou înfiinţata Direcţie Judeţeană a Autorităţii Electorale Permanente (DJAEP), printr-un transfer de la Primăria comunei Lugaşu de Jos. Dar "combinageala" a picat din pricina unui "chiţibuş" ignorat de aranjori şi uitat de protejatul acestora: de mai bine de un deceniu, Grim nu mai are calitatea obligatorie de funcţionar public... 

UDMR, arbitru jucător

BIHOREANUL dezvăluia săptămâna trecută, la rubrica "Premiile lui Bihorel", o nouă anomalie legată de DJAEP, care asigură în judeţ corectitudinea alegerilor locale, legislative, prezidenţiale şi europarlamentare: pe 13 martie 2023, primarul comunei Lugaşu de Jos, UDMR-istul Sorban Levente, i-a semnat unui coleg de partid, Grim Andras, transferul "în interesul serviciului" din funcţia publică de inspector în aparatul de specialitate al primăriei, pe un post plătit cu 6.000 lei lunar, net, la DJAEP Bihor. 

Era a doua oară, în doar trei luni, când un reprezentant al UDMR devenea angajat al DJAEP, ai cărei salariaţi trebuie să fie funcţionari publici şi să nu fie membri în niciun partid, tocmai pentru că AEP trebuie să arbitreze, imparţial, competiţia politică. Primul fusese, în decembrie, chiar subprefectul de Bihor, Botházy Nándor, transferat în cadrul DJAEP şi apoi suspendat din noul job pe durata cât îndeplineşte atribuţiile funcţiei guvernamentale. 

Poarta AEP, instituţie subordonată Parlamentului, s-a deschis pentru politruci după ce, în toamna anului trecut, compartimentele AEP din ţară s-au transformat în direcţii judeţene, organigrama din Bihor urmând să aibă în final până la 12 angajaţi. 

Aprobări cu anulări

Şi, totuşi, surpriză: Grim Andras nu a mai ajuns la DJAEP Bihor. BIHOREANUL a aflat că, la patru zile după ce i-a semnat mutarea, primarul Sorban Levente a anulat-o. Concret, a emis Dispoziţiile 56 şi 57/17.03.2023, prin care şi-a revocat Dispoziţiile 53 şi 54/13.03.2023, prima vizând "încetarea suspendării raportului de serviciu şi reluarea activităţii de către dl Grim Andras, funcţionar public - inspector de specialitate în aparatul primăriei", iar cealaltă transferul la DJAEP. 

Motivele? La o zi după aprobarea transferului, secretarul general al comunei, Mariana Socol, l-a atenţionat pe edil, printr-un referat, că Dispoziţiile 53 şi 54 erau ilegale. Documentul dezvăluie că AEP a solicitat încă din 17 februarie 2023 transferul lui Grim din primărie la DJAEP Bihor, dar acesta nu mai este angajat al primăriei... din 17 iulie 2012. Cu 11 ani în urmă, Grim a fost suspendat din funcţia publică de inspector în cadrul Biroului Agricol, în urma alegerii în Consiliul Judeţean Bihor pe lista UDMR, statutul funcţionarului public şi cel al aleşilor locali interzicând deţinerea concomitentă a celor două poziţii, care sunt incompatibile.

Ia-l de unde nu-i!

În plus, secretarul comunei a precizat că Grim nu doar că nu mai e funcţionar public, suspendarea din funcţia publică fiind valabilă cel mult 3 ani, ci este şi acum consilier judeţean, iar în plus şi angajat al... AJOFM Bihor. Potrivit directorului instituţiei, Bekesi Csaba,  a ajuns acolo anul trecut, printr-un concurs, şi lucrează într-un proiect finanţat cu fonduri europene, pentru identificarea tinerilor care nu sunt nici încadraţi în muncă, nici cuprinşi într-o formă de şcolarizare. 

"Prin urmare, dispoziţia de transfer nu este operabilă", a conchis Socol. Aşa că, de nevoie, primarul Sorban a anulat transferul, pentru a nu fi acuzat de încălcarea legii şi a-şi pierde el însuşi funcţia.

Culmea e că Grim nu poate ajunge la DJAEP nici prin transfer de la AJOFM, pentru că aici ocupă o poziţie de angajat contractual (în baza Codului Muncii). Or, la AEP pot lucra doar funcţionari publici...

Mucles pe linie

De fapt, după cum a descoperit BIHOREANUL, plasarea lui Grim la DJAEP Bihor a fost aranjată tocmai de la vârful AEP, de unde a şi fost trimisă Primăriei Lugaşu de Jos cererea de transfer, fără măcar ca şeful interimar al DJAEP Bihor, Răzvan Zdrânc, să fi ştiut de ea. "Nu ştiu ce să vă spun, îmi pare rău. La noi nici nu a ajuns hârtia respectivă", a spus acesta. 

BIHOREANUL a cerut în scris conducerii centrale a AEP să lămurească cine anume din cadrul instituţiei şi de ce l-a considerat pe UDMR-ist indispensabil şi l-a vrut în DJAEP Bihor, mai ales că Grim nu are nicidecum un "cazier" electoral curat, la cele mai recente alegeri locale fiind filmat în timp ce căra la urne alegători din colonia de romi din Urvind, pentru a-i asigura voturile necesare primarului din propriul partid. Ziarul a întrebat şi de ce, în loc să organizeze un concurs transparent, deschis funcţionarilor publici nemembri de partid, AEP a încercat să-l "recicleze" tocmai pe UDMR-istul bihorean, dar n-a primit niciun răspuns. 

Nici Grim n-a fost mai dispus să dea explicaţii. Acesta spune că după "incidentul" din 2020 nu a fost găsit vinovat de săvârşirea unor infracţiuni electorale, iar recenta încercare de transfer la DJAEP "nu s-a materializat din cauza unor chestiuni administrative", adică a faptului că nu mai este funcţionar public, ceea ce... uitase. "O să vedem care sunt posibilităţile legale", a spus politrucul, refuzând orice alte detalii, semn că, probabil, va mai încerca. Ce nu face partidul pentru a avea oameni de încredere în posturi cheie?

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Stați, că acum au pus pe lupu' Toni Greblă paznic la oi
Prevăd că după alegerile din 2024 o să fie scandal. Sper și să fie condamnat acest interlop. Da, interlop. Bănuit de multe, niciodată condamnat. Tot felul de afaceri dubioase, interlop în toată regula.
Postat 31 Martie 2023, 05:54 de Vio_427
E plin de jig*dii care sug de la populeni!
https://www.ebihoreanul.ro/stiri/sefie-pe-sestache-cine-este-si-cum-a-fost-propulsat-in-functie-noul-director-al-apia-bihor-176497.html
Postat 30 Martie 2023, 14:32 de pinonel
Hmmm,
Nu e știre nouă, se știe din *89 încoace, voi redactați, noi susținem redacția prin anumite acțiuni cum ar fi comentariile, în rest cu nimic nu ne alegem, vocile se uită după 3 zile iar noi tot în câcat rămânem.
Postat 30 Martie 2023, 13:36 de Morometul
Tentativa, precum fapta ... se pdepsește.
Unde sunt procurorii? Iar dorm în papuci? Sculați, putorilor ... că sunteți indemnizați ca nimeni alții din țara asta și deveniți complici la fapte penale de o gravitate majoră. Cea mai gravă infracțiune din Codul Penal este "furatul alegerilor", iar ce se întâmplă acum este tentativa din preambul.
Postat 30 Martie 2023, 09:31 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON