URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Ianuarie 2023, 09:01

Statuia lui Mihai Eminescu din Oradea a intrat într-un proces de cosmetizare, după ani în care a stat „la cutie”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Statuia lui Mihai Eminescu din Oradea a intrat într-un proces de cosmetizare după aproape cinci ani în care a stat "la cutie".

Au înlocuit plăcile lipsă

Eliberat la sfârşitul anului trecut din sarcofagul de lemn în care a fost protejat de eventuale accidente în timpul lucrărilor la parcarea subterană din strada Independenţei, monumentul va fi curățat de specialiști. 

„Soclul statuii a fost reabilitat, s-au înlocuit plăcile lipsă, şi urmează să fie tratat astfel încât toate plăcile să aibă aceeaşi nuanţă. În zilele următoare va fi curăţată şi statuia şi se va amenaja o alee, astfel încât pe 15 ianuarie (n.r. la împlinirea a 173 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu) să putem depune aici un buchet de flori", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Florin Birta.

Banii pentru lucrările de reabilitare a soclului vor fi suportați în cadrul proiectului de reamenajare a Pieţei Independenţei, atribuit de municipalitate anul trecut firmelor Construcţii Bihor şi Muun Concept pentru suma de 18,8 milioane lei.

Dată la curăţat

Costurile pentru curăţarea statuii vor fi suportate de către Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor. „Statuia lui Mihai Eminescu a fost supusă unei expertize şi nu necesită intervenţii de restaurare din punct de vedere artistic sau tehnic. Monumentul trebuie doar curăţat de impurităţi, tratat ca să obţină o patină şi dat apoi cu o ceară specială pentru bronz", a spus directoarea fundaţiei, Angela Lupşea.

Odată finalizate lucrările la soclu, joi, în jurul statuii vor fi ridicate schelele de pe care vineri specialiştii vor curăţa statuia.

„Restaurarea monumentului de for public este coordonată de către Andras Tihamer, specialist atestat de Ministerul Culturii pe componente artistice de metal și de către Ioan Brai, expert în conservarea și restaurarea metalelor, colaborator al Muzeului Național Brukenthal", a spus Lupșea.

Valoarea totală a lucrărilor de curățare, desprăfuire și de remediere a degradărilor mecanice sau a celor legate de coroziuni și de refacere a aspectului estetic a statuii este de 22.000 lei cu TVA inclus.

Flori pentru Eminescu

După cum BIHOREANUL a mai scris, statuia poetului Mihai Eminescu a fost îmbrăcată în plăci PFL în octombrie 2018, odată cu demararea lucrărilor de construire a parcării subterane din Piaţa Independenţei.

În decembrie anul trecut, în pregătirea reamenajării zonei, municipalitatea a emis autorizaţia de tăiere a celor nouă arbori degradaţi din jurul monumentului. Fondul vegetal a fost îndepărtat în săptămâna de dinaintea Crăciunului. Potrivit municipalităţii, în locul arborilor tăiaţi se va amenaja "un fond vegetal consistent, format din 29 de arbori ornamentali, 350 de plante perene şi 30 de plante căţărătoare".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Trebuie neapărat o cosmetizare, că nu au avut timp să facă asta până acum.
I-a crescut o barbă ca a lui Mihai Viteazu și pletele i-au ajuns până în Criș.
Postat 06 Ianuarie 2023, 10:19 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON