URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Octombrie 2014, 10:56

Oradea ieri, Oradea azi: Cum a fost ridicată în oraş statuia poetului Mihai Eminescu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1931. Un parc de statui şi un loc pentru Eminescu

În vara anului 1931, o idee îndrăzneaţă privind aspectul Oradiei răsărea, cu titlul de trei rânduri, în ziarul Gazeta de Vest. Sub semnătura "Alter Scotus", jurnalistul George A. Petre făcea două sugestii pentru oraş: ridicarea unei statui a lui Mihai Eminescu şi înfiinţarea unui parc de statui în centru.

Autorul menţionează că ambele idei i-au venit la inaugurarea bustului lui Iosif Vulcan, a treia statuie românească ridicată în Oradea interbelică, după cele ale Regelui Ferdinand şi Reginei Maria. Pentru că Vulcan a fost naşul spiritual al poetului, schimbându-i numele din Eminovici în Eminescu, şi pentru că poetul a debutat în revista orădeană "Familia", era firesc, scria ziaristul, ca oraşul să-i ridice o statuie.

Mai mult, arată articolul, "în pribegia lui prin Transilvania, tânărul Eminescu a stat şi în Oradea mai multă vreme", dormind "pe paie în podul unei case vechi şi în acele clipe în creerul lui se făureau cele mai frumoase versuri". Drept urmare, scria ziaristul, statuia poetului trebuia să fie prima din parcul statuilor ce ar trebui înfiinţat în Piaţa Unirii, în jurul statuii ecvestre a Regelui Ferdinand, care trona la acea vreme în piaţetă.

2014. Un nou Eminescu

Parţial, doleanţa ziaristului orădean a fost îndeplinită: pe 11 iunie 1934, în Parcul Libertăţii de azi, Mihai Eminescu pe acea vreme, episcopul Roman Ciorogariu dezvelea bustul poetului.

Realizat de sculptorul Oscar Han, monumentul avea, potrivit scrierilor culese de istorici, "o înfăţişare plină de măreţie". La ceremonia de dezvelire au participat oaspeţi de soi, în frunte cu Ion Minulescu, Liviu Rebreanu, Pamfil Şeicaru.

"Bustul lui Eminescu nu este numai o frumoasă podoabă pentru oraşul acesta, ci el este o cumpănă de fântână, care arată cetăţenilor că de aici se poate bea apă limpede, este o creastă de pădure verde, aşezată la margine de câmpie, care arată că aici orice suflet se poate răcori", a spus Minulescu.

Însă în septembrie 1940, când hortyştii au dat jos statuile româneşti din Oradea, şi acest bust a fost doborât. Cel mai probabil, a fost complet distrus, deşi se zvonea şi că ar fi fost aruncat în apele Crişului şi recuperat ulterior.

Eminescu a reprimit un loc în Oradea pe 12 octombrie 1990, când s-a dezvelit în centrul oraşului statuia sa, păstrată şi în prezent. Lucrarea de 3,8 metri înălţime a fost realizată de sculptorul Ovidiu Maitec, câştigător al unui concurs pe această temă încă din 1973.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@un oradean
Nu pot fi de acord cu dumneata si pace. Adica, sa inteleg ca, dupa matale, ar trebui ca cineva sa isi permita sa critice sau sa laude ceva ce, pana la urma, apartine orasului si locuitorilor sai doar acela/aceia care au pus minim o caramida prin oras? Pe criteriul ca asta ti se da, asta rumegi? Pe considerentul asta ar trebui sa-l fi facut pe Mihai Viteazul in scaun cu rotile, ca doar e totuna, si asa statuia e gresita din punct de veere al simbolisticii? Si noi sa zicem: "saru'mana conasu' ca ne-ai tras statuie"? Revino-ti, domnule, la realitate, lasa lumea sa-si ea cu parerea, ca n-o face nimeni pe banii matale. Si apropo - desi stiu ca o sa te apuci sa ma injuri si pe mine ca pe cel ce a avut dorinta de a-si spune parerea de dinaintea mea, ca doar na, mi-am permis sa te critic - crezi matale ca toate punctele alea multe si inutile iti ofera un aer mai "destins"? Poate un usor aer semidoct, ce-ti permite sa pui lumea la colt si sa ii jignesti ca si cum ti-ar fi furat din batatura?! Mai gandeste-te.
Postat 22 Octombrie 2014, 10:14 de icsulescu
mai ALEX
D-le Alex...sunt foarte multi romani asa cum esti tu: clevetitori fara obiect...adica..stim sa ne dam cu parerea...dar nu vii cu propuneri...hai spune tu daca esti asa de priceput...cum sa arate...asculta fiule: lauda-i pe toti care au facut ceva pentru Oradea...tu ce ai facut ca esti asa de priceput...ai pus undeva o caramida?...spune unde?tantalaule..stii sa critici..te gasisi si tu sa critici pe Eminescu(statuia)...mai omule...Eminescu este EMINESCU oricum a fost el imaginat de autor...fa tu una...de asta ne merge bine romanilor: toti ne pricepem la toate....dar de fapt la nimic...nimicule...astept sa spui unde ai pus tu o caramida in Oradea...
Postat 22 Octombrie 2014, 08:30 de un oradean
De acord
De acord si eu .... Eminescu si Oradea meritau mai mult ....
Postat 21 Octombrie 2014, 15:26 de Matei
o statuie urata
Din pacate pentru ceea ce reprezinta, statuia este una cu o valoare artistica zero. Este una din cele mai urate si neinspirate statui pe care le-am vazut oriunde am fost. Aceste statui facute parca de comunistii muncitori dintr-o uzina metalurgica ar trebui inlocuite cu ceva mai placut ochiului, ceva care sa nu arate de parca au fost facute cu o drujba.
Postat 21 Octombrie 2014, 14:14 de alex
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON