1931. Un parc de statui şi un loc pentru Eminescu
În vara anului 1931, o idee îndrăzneaţă privind aspectul Oradiei răsărea, cu titlul de trei rânduri, în ziarul Gazeta de Vest. Sub semnătura "Alter Scotus", jurnalistul George A. Petre făcea două sugestii pentru oraş: ridicarea unei statui a lui Mihai Eminescu şi înfiinţarea unui parc de statui în centru.
Autorul menţionează că ambele idei i-au venit la inaugurarea bustului lui Iosif Vulcan, a treia statuie românească ridicată în Oradea interbelică, după cele ale Regelui Ferdinand şi Reginei Maria. Pentru că Vulcan a fost naşul spiritual al poetului, schimbându-i numele din Eminovici în Eminescu, şi pentru că poetul a debutat în revista orădeană "Familia", era firesc, scria ziaristul, ca oraşul să-i ridice o statuie.
Mai mult, arată articolul, "în pribegia lui prin Transilvania, tânărul Eminescu a stat şi în Oradea mai multă vreme", dormind "pe paie în podul unei case vechi şi în acele clipe în creerul lui se făureau cele mai frumoase versuri". Drept urmare, scria ziaristul, statuia poetului trebuia să fie prima din parcul statuilor ce ar trebui înfiinţat în Piaţa Unirii, în jurul statuii ecvestre a Regelui Ferdinand, care trona la acea vreme în piaţetă.
2014. Un nou Eminescu
Parţial, doleanţa ziaristului orădean a fost îndeplinită: pe 11 iunie 1934, în Parcul Libertăţii de azi, Mihai Eminescu pe acea vreme, episcopul Roman Ciorogariu dezvelea bustul poetului.
Realizat de sculptorul Oscar Han, monumentul avea, potrivit scrierilor culese de istorici, "o înfăţişare plină de măreţie". La ceremonia de dezvelire au participat oaspeţi de soi, în frunte cu Ion Minulescu, Liviu Rebreanu, Pamfil Şeicaru.
"Bustul lui Eminescu nu este numai o frumoasă podoabă pentru oraşul acesta, ci el este o cumpănă de fântână, care arată cetăţenilor că de aici se poate bea apă limpede, este o creastă de pădure verde, aşezată la margine de câmpie, care arată că aici orice suflet se poate răcori", a spus Minulescu.
Însă în septembrie 1940, când hortyştii au dat jos statuile româneşti din Oradea, şi acest bust a fost doborât. Cel mai probabil, a fost complet distrus, deşi se zvonea şi că ar fi fost aruncat în apele Crişului şi recuperat ulterior.
Eminescu a reprimit un loc în Oradea pe 12 octombrie 1990, când s-a dezvelit în centrul oraşului statuia sa, păstrată şi în prezent. Lucrarea de 3,8 metri înălţime a fost realizată de sculptorul Ovidiu Maitec, câştigător al unui concurs pe această temă încă din 1973.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.