Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor a fost decorat, vineri, prin decret prezidențial, cu Ordinul Meritul Sanitar în grad de Cavaler, acordarea distincției fiind prilejuită de marcarea Zilei Mondiale a Sănătății, „în semn de apreciere pentru profesionalism”.
Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul Președinției României, președintele Klaus Iohannis a acordat vineri Ordinul Meritul Sanitar în grad de Cavaler atât Spitalului Județean din Oradea, cât și celui din Drobeta Turnu Severin (Mehedinți), Spitalului Orășenesc din Zărnești (Brașov) și Spitalului Orășenesc din Beclean (județul Bistrița Năsăud).
„Cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății”, mai arată presidency.ro, au mai fost distinse cu Ordinul Meritul Sanitar în grad de Ofițer Spitalul Dr. I.C. Parhon din Iași și cel Județean Pius Brânzeu din Timișoara, iar cu aceeași distincție, dar în grad de Comandor, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu, Spitalului Clinic de Urgență București și Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie (tot din Capitală).
Pe site-ul Președinției se menționează că acordarea distincțiilor a fost făcută „în semn de apreciere pentru profesionalismul și dăruirea de care au dat dovadă generațiile de medici, asistenți și alte categorii de specialiști care au contribuit, de-a lungul timpului, la exercitarea în cele mai bune condiții a actului medical”.
„Acordarea decorațiilor a fost făcută la propunerea Ministerului Sănătății”, a declarat pentru BIHOREANUL managerul Spitalului Județean din Oradea, dr. Gheorghe Carp.
De altfel, ministrul Alexandru Rafila a vizitat în trei rânduri spitalul orădean, ultima oară în luna ianuarie a acestui an, împreună cu premierul Marcel Ciolacu, acesta declarându-se „impresionat” de cele văzute aici.
Ciolacu a lăudat, de altfel, și municipalitatea, în subordinea căreia funcționează unitatea, afirmând că „ăsta e viitorul, ce se întâmplă la dumneavoastră”, motivând că spitalul, unde s-au făcut în ultimii zece ani modernizări fără precedent și unele chiar fără egal în țară, este un model de succes care trebuie urmat de cât mai multe alte spitale.
Ordinul Meritul Sanitar a fost instituit în 1913, el putând fi acordat atât personalului medico-sanitar, cât și unităților din domeniul sănătății, pentru „merite deosebite în domeniul ocrotirii sănătăţii populaţiei, în combaterea unor epidemii, în domeniul cercetării şi practicii medicale, în creşterea prestigiului ştiinţei medicale româneşti şi în asigurarea asistenţei medicale, atât pe timp de pace, cât şi în situaţii de conflict armat sau de război”.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.