URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2024, 11:35

Se deschide șoseaua de viteză dintre centura Oradea și A3. De săptămâna viitoare, șoferii vor putea merge cu 120 km/h spre ieșirea din țară (VIDEO)

Se deschide șoseaua de viteză dintre centura Oradea și A3. De săptămâna viitoare, șoferii vor putea merge cu 120 km/h spre ieșirea din țară (VIDEO) surse Youtube / Marin Marian

Șoseaua de 19 kilometri dintre centura Oradea și Autostrada Transilvania, din care 13 km sunt cu profil de drum expres și 6 km cu profil de drum național, cu câte două benzi pe sens și separatoare de sensuri, va fi deschisă circulației săptămâna viitoare, a declarat BIHOREANULUI managerul de proiect din partea constructorului Strabag.

Șoferii vor putea parcurge noua șosea cu 120 și, respectiv, 90 km/h, decongestionând DN 1 pe tronsonul Șoseaua Borșului, dar și o parte importantă din centura Oradea.

„Așteptăm să stabilească ziua”

„La mijlocul săptămânii viitoare vom putea da în folosință drumul de legătură dintre centura Oradea și Autostrada Transilvania, așteptăm să stabilească ziua beneficiarul (n.r. – CNAIR)”, a declarat luni, pentru BIHOREANUL, inginerul Marius Mitrofan, managerul de proiect din partea companiei de construcții Strabag.

„În prezent facem ultimele lucrări, pentru realizarea de marcaje, așternerea unui strat de asfalt spre drumul comunal care duce la Santău și pentru toaletarea drumului”, a mai spus reprezentantul Strabag.

Deschiderea noii șosele va fi prima inaugurare a unui drum de importanță națională în 2024, iar o filmare postată vineri pe forumul peundemerg.ro de youtuberul Marin Marian arată întregul drum, pornind din Calea Sântandreiului și până în Borș II.

Un proiect spectaculos

Proiectul șoselei de legătură dintre centura Oradea și Autostrada Transilvania a fost inițiat de Primăria Oradea în 2018, în parteneriat cu CNAIR, lucrările propriu-zise începând în 2022.

Din Calea Sântandreiului, drumul continuă aproximativ paralel cu calea ferată peste câmpurile dintre oraș și Sântandrei, traversând strada Bujac, realizată de Primărie între Oradea și comuna învecinată în același an 2018, și apoi Crișul Repede cu un pod spectaculos, cu 8 deschideri.

Drumul continuă către Calea Borșului, pe care îl traversează cu un pasaj suprateran, iar de acolo se îndreaptă spre Biharia, unde se va conecta cu Autostrada Transilvania.

Cel mai mare nod rutier

Proiectul inițial a suferit două modificări în timpul execuției, fiindu-i adăugat un pasaj peste strada Bujac și o intersecție în zona Parcului Industrial din Șoseaua Borșului, fără sens giratoriu, cu benzi suplimentare pentru descărcarea traficului atât spre Sântion, cât și spre strada Augustin Maior din Parcul Industrial.

Valoarea contractului executat de Strabag este de 545,9 milioane de lei fără TVA, sursa de finanțare fiind fondurile UE prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

De menționat că noua șosea va colecta traficul spre ieșirea și intrarea din și în țară pe DN1 Cluj - Oradea, dar și de pe DN 76 Deva - Oradea și DN 79 Arad - Oradea, urmând să fie conectată, de asemenea, inclusiv cu Inelul Rutier Metropolitan, ceea ce va reduce numărul de vehicule care vor tranzita actuala centură a Oradiei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
120 km/h !?!
Dar unde-i grabă mare, ca să o șteargă cât mai mulți din România și să ajungă înghesuiți, în dopul ce se face la poarta Schengen de la Borș I și II ?!?
Postat 18 Martie 2024, 18:22 de KP
Nu cunosc detalii
Dar eu spun că este un lucru bun!
Postat 18 Martie 2024, 15:44 de Maikeltroll
Cu aceasta ocazie poate
Cu aceasta ocazie poate auzim ceva si de largirea carosabilului la trecerea pe sub calea ferata de pe Matei Corvin unde ambuteaiajele sunt ce ani buni!
Postat 18 Martie 2024, 12:16 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON