URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 11 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Aprilie 2023, 13:27

PSD-iștii din Oradea, suspicioși cu privire la licitația Primăriei pentru parcarea de pe fosta piață Nufărul

PSD-iștii din Oradea, suspicioși cu privire la licitația Primăriei pentru parcarea de pe fosta piață Nufărul ULTIMUL VÂNZĂTOR. Închisă pentru a face loc unei parcări, Piața Nufărul se „desface” pe bucăți. În timp ce muncitorii lucrează la dezafectarea ei, în fața pieței a mai rămas un ultim comerciant: un bărbat care, zilele trecute, vindea flori de primăvară trecătorilor (foto: Paul Lelea)
PSD-iștii din Oradea, suspicioși cu privire la licitația Primăriei pentru parcarea de pe fosta piață Nufărul Piața Nufărul este în curs de demolare, pentru a face loc unei parcări. Această investiție va completa „peisajul” zonei, unde în prezent există un cartier rezidențial nouă și două biserici (foto: Paul Lelea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a lansat licitația prin care caută un constructor care să ridice, pe banii săi, o parcare supraetajată pe amplasamentul fostei piețe Nufărul, iar opoziția din PSD, care a mai criticat ideea în trecut, are semne de întrebare cu privire la această procedură de achiziție publică.

Asta pentru că municipalitatea orădeană nu a făcut și un proiect tehnic al lucrării, astfel că viitorul constructor nu știe ce anume și cum va construi.

Ce ofertează?

„În ciuda promisiunii domnului primar că înainte de licitație va exista un proiect tehnic care va fi supus dezbaterii Consiliului Local, nici în momentul de față nu există un proiect. Există doar un studiu de fezabilitate la care se face referire, HCL 1039/2021 (poate fi citită mai jos), care este o pagină și un cartuș de sfârșit, care nu cuprinde absolut nicio trimitere la ce trebuie să îndeplinească, din punct de vedere tehnic. Sunt doar indicatorii tehnico-economici. Nu este atașat pe site-ul Primăriei proiect tehnic, studiu de fezabilitate”, a declarat consilierul local PSD Liviu Sabău Popa marți, într-o conferință de presă susținută la sediul organizației politice.


Piața Nufărul este în curs de demolare, pentru a face loc viitoarei parcări

În acest context, politicienii din opoziție se întreabă pentru ce anume vor licita firmele care vor participa la licitația cu data limită de depunere a ofertelor 3 mai. „Putem să punem întrebarea legitimă: cei care vor participa la această licitație de unde știu ce să oferteze? Licitația se referă la un drept de superficie pe un teren de 4.247 mp, unde cel care va oferta suma respectivă pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitate de prelungire maxim încă 6 luni, va construi o parcare de 355 de locuri, pe care Primăria se obligă să o cumpere în rate pe o perioadă de 10 ani de la cel care o construiește”, a declarat social-democratul.

Primăria, fără control

Acesta a mai spus că în nicio hotărâre de Consiliu Local promovată de conducerea liberală a Oradiei nu s-a prevăzut posibilitatea ca Primăria să urmărească șantierul de construire a parcării, să aibă un cuvânt de spus în alegerea materialelor ori în construcția propriu-zisă. Practic, Primăria lasă privații să facă cum vor, pe banii ei!

„Nu este prevăzută nici măcar o țintă maximă de preț, firmele pot să vină cu orice preț. (...) Ceea ce vedem naște semne de întrebare: nu există un proiect tehnic, se scoate o licitație unde cel care va oferta prețul cel mai mare va fi câștigător, în condițiile în care tot Primăria va plăti acel preț. Și dvs. puteți licita 5.000 de euro pe mp, că oricum vă recuperați banii când vindeți Primăriei”, a mai spus Liviu Sabău Popa.

Întrebat de BIHOREANUL dacă suspectează că această licitație este dedicată unei anumite firme, PSD-istul s-a ferit să tragă o asemenea concluzie, precizând că se rezumă doar să le prezinte orădenilor aceste aspecte privind licitația.

Madar si sabau popa
Liviu Sabău Popa (dreapta) și Adrian Madar (stânga) au ținut o conferință de presă comună

Primăria și CJ Bihor, în relație de vasalitate

În aceeași conferință de presă, Liviu Sabău Popa a prezentat propunerile pe care grupul consilierilor PSD le-a înaintat Primăriei, privind taxele de anul viitor. Printre altele, social-democrații susțin impozitarea la minimum a terenurilor și clădirilor deținute de orădeni, care au donat municipalității rețeaua de canalizare și apă, și taxe mai mici pentru serviciile unde documentele se eliberează electronic, ca o măsură de stimulare a acestei facilități.

Pe de altă parte, tot marți, colegul său Adrian Madar, care este și purtătorul de cuvânt al PSD Bihor, a făcut o analiză financiară a județului Bihor, arătând că bugetul instituției conduse de Ilie Bolojan este suplimentat cu subvenții acordate de Primăria Oradea. „După preluarea puterii de către PNL, apare o operațiune economică aparte: subvenționarea activității CJ Bihor de către Primăria Oradea. CJ Bihor încasează subvenții în urma unor parteneriate, cel mai important este cel cu Primăria Oradea”, a declarat Madar, arătând că nu știe de ce anume Oradea dă bani Consiliului Județean Bihor, deoarece această informație nu se regăsește în documentele de buget, dar și că n-a mai găsit același model în alte județe din țară.

„Ce surprinde este acest tip de vasalitate între cele două instituții, care nu se justifică și nu cred că conduce la nimic bun”, a spus purtătorul de cuvânt al PSD Bihor.

Cu același prilej, Madar a mai spus că la Primăria Oradea cheltuielile de personal au crescut în 2022, față de 2019, cu 27%, iar cele cu bunuri și servicii, cu 44%. „Cred că ar fi bine să spunem că am scăzut cheltuielile la Consiliul Județean, dar am scăpat de sub control la Primăria Oradea”, a declarat politicianul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
@adi13, s-ar putea sa fie cum zici tu si sa ai dreptate, dar in timp ce pe tine te inspaimanta idea, eu o vad ca si singura solutie
"Acum vrea mutarea fortata a masinilor in parcari, ca sa nu mai platesti 100 lei pe an, o sa platesti 2000 lei pe an. Scopul e desfiintarea locurilor de parcare si obligatiivitatea folosirii noilor parcari , mai scumpe de 20 de ori." - in privinta parcarilor etajate mai scumpe: asa e cand vezi peisajul din perspective diferite, cel mai comun punct la care poti ajunge e sa "agree to disagree". In rest, fiecare cu prejudecatile lui, si eu sunt mai moale cu Bolojan si nu cred ca "are o ura bolnava pe oameni". Deacord cu tine, era o idee buna sa lasi comerciantii acolo pana dupa ce licitatia e gata, si sa incluzi demolarea in lucrarile de constructii (ca deja au inceput lucrarile "de demolare"). Eu nu zic ca suntem la sluga lanturilor de magazine, ci ca fiecare individ alege comfortul si e mai ieftin sa cumperi de la hypermarket decat de la ABC-ul de la parter, dupa cum aleg si eu sa cumpar in fiecare zi.. solutia in privinta asta eu o vad sa fie patroni romani, capital autohton, firma publica pe actiuni. Inca mai merg sa cumpar direct de la producator (in functie de timp, odata pe luna), dar de la taran din ferma din sat, ca nu imi e facil in piata, precum in magazin. Ptr producatorii din piata (ca nu ma prea ingrijesc de comerciantii din piata) solutia eu o vad ca ei sa isi faca asociatii de producatori care sa poata negocia mai la egal cu marii retaileri, sa le cumpar produsele romanesti din Carrefour (ca oricum ma uit dupa eticheta romaneasca acolo), dar retailerul vrea sa ii garantezi produsul pe raft si vara si iarna, nu doar in August-Octombrie...
Postat 27 Aprilie 2023, 21:15 de unu
Desi aia 2 imi displac pana la greata...
... nici cu birtasu nu mi-e mandrie. E slab, mai slab decat FalcaO, decat Fritz sau Todoca. E pe nicaieri, absent complet, da dovada de amatorism cras. Daca nu isi da 2 palme maine dimineata cand isi spala bongarii, nu il vad bine, lumea il va taxa la alegeri, chiar si eu. In cel mai rau caz castiga pe principiul "votam numai sa nu ia altu", aici depinde ce aduce psd, alte partide nu au sanse
Postat 25 Aprilie 2023, 18:52 de poiu
Suspicioși
Suspiciunea pesedista tine de filozofia politica endemica acestui patid, care nu le permite exercițiul de imaginație conform caruia poate fi facuta o licitatie fara fapte de coruptie. Este peste puterea lor sa-și imagineze asa ceva.
Postat 25 Aprilie 2023, 17:35 de marginan
Oras de kkt
Nu inteleg ura asta bolnava a lui Bolojan pe oameni. Neaparat trebuie inchis tot ce misca. De ce a trebuit inchisa piata de 6 luni, cand nu ai bani, investitori si poate mai dureaza un an, poate doi ani pana incep lucrarile. Nu mai puteau fi lasati oamenii sa vand pana incep lucrarile. La fel a facut cu fostul McNeil din Nufaru , l-au demolat cu 1 an inainte si acum in locul lui a taiat copacii din jur , si a turnat un platou chel de asfalt. De ce nu a demolat si McDonaldul din Nufarul sa extinda piateta, pai nu se poate trebuie sa fim sluga marilor lanturi de magazine, inchidem toate pietele, distrugem si Piata Cetate, urmeaza Decebal sa o demoleze, doar sa fie multumit taranul ajuns mare sef la oras, ii pute tot ce e traditional si devenim snobi, vrem numai supermarket. Deja in Nufaru unde e noua piateta si pe unde a interzis accesul masinilor, spatiile comerciale se inchid, si stau goale, nu mai exista vad comercial. La fel e si in centru, spatii goale. Acum vrea mutarea fortata a masinilor in parcari, ca sa nu mai platesti 100 lei pe an, o sa platesti 2000 lei pe an si mergi 500-1000metri pana la parcare. Scopul e desfiintarea locurilor de parcare si obligatiivitatea folosirii noilor parcari , mai scumpe de 20 de ori. Asa ca nu va bucurati ca face noi parcari ca tot atatea locuri de parcare din jur vor fi desfiintate, deci nu va fi nici un loc in plus .
Postat 25 Aprilie 2023, 17:02 de adi13
Parcarile, investitorii si operatorii.
Situatia e complexa. In opinia mea, primaria a investit o gramada de bani in parcarile subterane si supraetajate, investitia amortizandu-se la sfantul asteapta (in articolul de mai jos domnul Florea spune 60 de ani). Realizand ca nu sunt rentabile, a decis sa nu mai investeasca, mai ales ca toate au fost facute de la buget. Initial, primaria a incercat sa atraga operatori internationali pe parcarile construite, ceea ce evident nu convenea acestora (in articolul de mai jos belgienii spun clar ca prefera sa construiasca o parcare si sa o administreze). Pe scurt, primaria a pus carul inaintea boilor, si s-a lecuit de investitii nerentabile. Acum, cauta investitori in aceasta parcare, probabil locali, care nu e rau daca ar fi bine. Adica, daca totul se face loial, concurential, e bine. Nu se va face din motivele enumerate mai sus, decat daca va fi neloial, neconcurential. Si articolul de care pomeneam: https://m.ebihoreanul.ro/stiri/parcare-cu-privatizare-primarul-ilie-bolojan-vrea-sa-rezolve-problema-parcarilor-orasului-dandu-le-in-administrarea-unei-firme-private-152606.html
Postat 25 Aprilie 2023, 15:14 de User anonimizat
@PEsEdE
daca macar si la nivel national ati inchide robinetul alora cu pensiile speciale...
Postat 25 Aprilie 2023, 15:12 de unu
nu sunt eu fan PeseDe, si il voi vota tot pe Bolojan cu dreapta
desi cu o floare nu se face primavara, bravo PSD ptr opozitie constructiva si argumentata. Cu ocazia asta nu am nimic de criticat la adresa voastra, felicitari, suntem de-acord! Nu vad cu optimism licitatia: e in plop, si plopul in nor, si eu sper ptr binele orasului ca echipa liberala din primarie sa dovedeasca ca gresesc. Bune si pertinente observatii si subiectele din ultimele paragrafe, poate CJ Bihor sa vina sa le justifice, dar adevarul e adevar. Cand si stanga vine spre centru, regiunea evolueaza! Oricum, mi-e favorita si sustin initiativa privind acordarea pe 10 ani a unei reduceri de impozit ptr cei care au donat retele de apa or canal, precum si o taxa (nesemnificativ, dar totusi incurajatoare ptr a fi alease) mai mica ptr eliberarea documentelor in format electronic! SPER CA PRIMARIA SA IA IN CONSIDERARE AMBELE PROPUNERI PERTINENTE!
Postat 25 Aprilie 2023, 15:06 de unu
PSD = minciună
Ce frumoși e ăștia doi : :::)))) mai puteți minții frumosilor ::::))) nu ne trebuie primar frumos, e bun sprancenatu.
Postat 25 Aprilie 2023, 13:40 de Sandu2100
pesedistii?!
Si parchetarii, melitia, serviciile, pt ce iau lefurile alea nesimtite?
Postat 25 Aprilie 2023, 13:36 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON