Municipalitatea va supune dezbaterii publice, începând de joi, un nou regulament privind administrarea spaţiilor verzi din municipiul Oradea, după ce o parte din precedentul normativ a fost anulată de către instanţă.
Altă lege
Potrivit proiectului de regulament, asociaţiile de proprietari din Oradea, precum şi persoanele fizice şi juridice care au în posesie spaţii verzi, vor fi obligate pe viitor să le întreţină, în baza legislaţiei privind protecţia mediului, pentru ca normativul să nu mai poată fi atacat în instanţă.
"Dacă în vechiul regulament de spaţii verzi se făcea referire la OG 21 din 2002 privind gospodărirea localităţilor, acum acesta se va referi la Ordonanţa de Urgenţă 195 din 2005 privind protecţia mediului şi unde se include această obligativitate a asociaţiilor de proprietari şi a persoanelor fizice şi persoanelor juridice să întreţină spaţiile verzi", a declarat primarul Florin Birta, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.
Procedural, municipalitatea nu va mai preda spaţiile verzi din jurul blocurilor prin protocol către asociaţiile de proprietari obligate să le întreţină, ci le va informa cu privire la acestea, conform evidenţelor din registrul de spaţii verzi. "Predarea nu se va mai face prin protocoale, ci le vor fi comunicate asociaţiilor de proprietari spaţiile verzi arondate din registrul de spaţii verzi, care vor trebui întreţinute de acestea", a spus primarul Oradiei.
Întâi somaţie, apoi amendă...
Potrivit proiectului de regulament, municipalitatea a menţinut cuantumul amenzilor între 1.000 lei şi 2.500 lei, la nivelul din fostul normativ. "La fel cum am procedat şi în alte cazuri, inclusiv la semnarea contractelor cu operatorul de salubritate, toţi cei care nu îşi vor întreţine spaţiile verzi vor fi întâi avertizaţi şi abia apoi, dacă nu se vor conforma, vom trece la sancţiuni. Scopul este să întreţinem acele spaţii verzi, nu să amendăm asociaţiile de proprietari", a spus Birta.
Ca un element de noutate, conform declaraţiei directorului adjunct al Direcţiei Tehnice, Adina Popa, municipalitatea va putea fi sancţionată la rândul său în cazul în care nu ia măsuri pentru protejarea spaţiilor verzi. "În plus, au mai apărut sancţiuni şi pentru autoritatea locală dacă va permite construcţii cu caracter definitiv sau provizoriu pe spaţiile verzi în alte condiţii decât cele prevăzute în regulament. Sancţiunile le va aplica Poliţia Locală", a spus Popa.
Noul regulament de spaţii verzi va fi suspus dezbaterii publice începând de joi, iar intenţia municipalităţii este ca acesta să fie discutat în Consiliul Local în şedinţa de la sfârşitul lunii iulie.
Desfiinţat de instanţă
Primăria Oradea este nevoită să modifice regulamentul de întreţinere a spaţiilor verzi din oraş, după ce vechile norme, instituite prin Hotărârea de Consiliu Local 873 din 2019, au fost atacate în instanţă atât de o asociaţie de proprietari, cât şi de Instituţia Prefectului Bihor.
La sfârşitul anului trecut, Curtea de Apel Oradea a anulat articolele din regulament potrivit cărora spaţiile verzi din cvartalele de blocuri "se preiau de către asociaţiile de proprietari din municipiul Oradea, în vederea întreţinerii", precum şi lista lucrărilor de făcut şi protocolul însuşi. În mod firesc, judecătorii au anulat şi amenzile pentru nerespectarea acestor prevederi.
După decizia magistraţilor, regulile au rămas valabile doar pentru proprietarii de case din Oradea, o inechitate pe care primarul Florin Birta a promis că o va repara.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.