URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Iunie 2021, 16:00

Primăria Oradea nu renunță! Asociaţiile de proprietari vor fi obligate să întreţină spaţiile verzi, în baza legislaţiei privind protecţia mediului

Municipalitatea va supune dezbaterii publice, începând de joi, un nou regulament privind administrarea spaţiilor verzi din municipiul Oradea, după ce o parte din precedentul normativ a fost anulată de către instanţă.

Altă lege

Potrivit proiectului de regulament, asociaţiile de proprietari din Oradea, precum şi persoanele fizice şi juridice care au în posesie spaţii verzi, vor fi obligate pe viitor să le întreţină, în baza legislaţiei privind protecţia mediului, pentru ca normativul să nu mai poată fi atacat în instanţă.

"Dacă în vechiul regulament de spaţii verzi se făcea referire la OG 21 din 2002 privind gospodărirea localităţilor, acum acesta se va referi la Ordonanţa de Urgenţă 195 din 2005 privind protecţia mediului şi unde se include această obligativitate a asociaţiilor de proprietari şi a persoanelor fizice şi persoanelor juridice să întreţină spaţiile verzi", a declarat primarul Florin Birta, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Procedural, municipalitatea nu va mai preda spaţiile verzi din jurul blocurilor prin protocol către asociaţiile de proprietari obligate să le întreţină, ci le va informa cu privire la acestea, conform evidenţelor din registrul de spaţii verzi. "Predarea nu se va mai face prin protocoale, ci le vor fi comunicate asociaţiilor de proprietari spaţiile verzi arondate din registrul de spaţii verzi, care vor trebui întreţinute de acestea", a spus primarul Oradiei. 

Întâi somaţie, apoi amendă...

Potrivit proiectului de regulament, municipalitatea a menţinut cuantumul amenzilor între 1.000 lei şi 2.500 lei, la nivelul din fostul normativ. "La fel cum am procedat şi în alte cazuri, inclusiv la semnarea contractelor cu operatorul de salubritate, toţi cei care nu îşi vor întreţine spaţiile verzi vor fi întâi avertizaţi şi abia apoi, dacă nu se vor conforma, vom trece la sancţiuni. Scopul este să întreţinem acele spaţii verzi, nu să amendăm asociaţiile de proprietari", a spus Birta.

Ca un element de noutate, conform declaraţiei directorului adjunct al Direcţiei Tehnice, Adina Popa, municipalitatea va putea fi sancţionată la rândul său în cazul în care nu ia măsuri pentru protejarea spaţiilor verzi. "În plus, au mai apărut sancţiuni şi pentru autoritatea locală dacă va permite construcţii cu caracter definitiv sau provizoriu pe spaţiile verzi în alte condiţii decât cele prevăzute în regulament. Sancţiunile le va aplica Poliţia Locală", a spus Popa.

Noul regulament de spaţii verzi va fi suspus dezbaterii publice începând de joi, iar intenţia municipalităţii este ca acesta să fie discutat în Consiliul Local în şedinţa de la sfârşitul lunii iulie.

Desfiinţat de instanţă

Primăria Oradea este nevoită să modifice regulamentul de întreţinere a spaţiilor verzi din oraş, după ce vechile norme, instituite prin Hotărârea de Consiliu Local 873 din 2019, au fost atacate în instanţă atât de o asociaţie de proprietari, cât şi de Instituţia Prefectului Bihor.

La sfârşitul anului trecut, Curtea de Apel Oradea a anulat articolele din regulament potrivit cărora spaţiile verzi din cvartalele de blocuri "se preiau de către asociaţiile de proprietari din municipiul Oradea, în vederea întreţinerii", precum şi lista lucrărilor de făcut şi protocolul însuşi. În mod firesc, judecătorii au anulat şi amenzile pentru nerespectarea acestor prevederi.

După decizia magistraţilor, regulile au rămas valabile doar pentru proprietarii de case din Oradea, o inechitate pe care primarul Florin Birta a promis că o va repara.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Răzbunarea buldozerului
N-ați vrut betoane? Plătiți voi, de acum, costul întreținerii spațiilor verzi!
Postat 17 Iunie 2021, 12:33 de User anonimizat
Speranta moare ultima
Speranta ca epigonul profetului ar fi mai relaxat,cu porniri atavice reprimate de un trai linistit in sinmartin,implinit de o naveta usoara cu 4+3 lei cu OTL-ul tiganilor...A fost doar un intermezzo al investiturii,pina si-a reglat busola si azimutul."Ordine in primarie,curatenie in oras' sloganul sub care a capitulat Oradea-mare acum 8 ani se va muta la tribunal.Se vor gasi juristi amatori,care sa se puna in calea tavalugului liberal care-a cuprins tara.Suntem in top storia si la procese civile ,second best,dupa bucuresti: [ https://adevarul.ro/locale/oradea/topul-primariilor-cele-mai-multe-procese-oradea-locul-ll-bucuresti-1_5cf3b430445219c57e5a2ef3/index.html ]
Postat 17 Iunie 2021, 10:18 de excalibur
sho pe ei...
acum sa vad eu verzii cum sar la beregata asociatiilor.....Unele asociatii nu au bani si vor prefera sa desfiinteze anumiti arbusti
Postat 16 Iunie 2021, 16:23 de Christa
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON