URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Iulie 2019, 19:39

Prefectura atacă Regulamentul de spaţii verzi din Oradea: Obligaţia întreţinerii spaţiilor poate fi impusă doar prin referendum!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Obligaţiile verzi trasate de Primărie orădenilor sunt suspendate! La un an după ce Consiliul Local Oradea a votat Regulamentul privind administrarea şi întreţinerea spaţiilor verzi, Instituţia Prefectului Bihor a atacat în instanţă hotărârea cu pricina, 873/2018, astfel că aceasta este suspendată.

Acţiunea a fost introdusă în instanţă pe 19 iulie, nu are încă un termen stabilit, şi a fost anunţată miercuri de Prefectura Bihor, printr-un comunicat de presă transmis după ce BIHOREANUL a solicitat informaţii pe această temă.

Protocol obligatoriu

Potrivit comunicatului asumat de "cancelaria prefectului judeţului Bihor", HCL 873/2018 "este nelegală, întrucât Regulamentul încalcă mai multe dispoziţii legale, are deficienţe de interpretare legislativă şi de punere în executare a actului administrativ".

Aşa cum se ştie, regulamentul prevede că toate asociaţiile de proprietari din oraş trebuie să încheie un protocol cu Primăria, în baza căruia îşi asumă mai multe sarcini privind întreţinerea spaţiilor verzi din jurul blocurilor. Dacă nu încheie acest protocol, asociaţiile riscă o amendă.

Prefectura susţine, însă, că semnarea protocolului poate fi obligatorie "doar pentru asociaţiile care şi-au exprimat prin cerere scrisă intenţia de prelua în întreţinere spaţiul". Altfel spus, dacă nu doresc, asociaţiile nu pot fi obligate să îngrijească zonele verzi.

Doar cu referendum

Mai mult, Prefectura consideră că un astfel de regulament ar putea fi pus în aplicare de Primărie "doar după aprobarea orădenilor prin referendum local, organizat în condiţiile legii, conform O.G. nr. 21/2002".

Potrivit OG 21/2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale, articolul 12, "consiliile locale pot stabili ca unele dintre obiectivele vizând buna gospodărire, întreţinere, curăţenie şi înfrumuseţare a localităţilor să fie realizate, integral sau parţial, prin contribuţia directă a cetăţenilor", iar aceste obiective, potrivit articolului 13, "se supun aprobării locuitorilor prin referendum local, organizat în condiţiile legii, împreună cu modalităţile de efectuare a contribuţiei cetăţenilor şi cu întinderea acesteia".

"Prin urmare, atragem atenţia asupra faptului că primăria Municipiului Oradea poate pune în aplicare un regulament prin care să oblige asociaţiile de proprietari să preia întreţinerea spaţiului verde aferent numai în cazul în care sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 13 din O.G. nr. 21/2002. Primăria Oradea nu poate face dovada organizării unui referendum în acest sens şi mai ales a validării rezultatului acestuia, în sensul stabilirii concrete a contribuţiei cetăţenilor la întreţinerea spaţiilor verzi şi a întinderii acestei contribuţii/obligaţii", se arată în comunicatul Prefecturii.

Instituţia mai precizează că a transmis Primăriei observaţiile de nelegalitate "prin multiple adrese", dar "răspunsul nu a venit să lămurească sau să stabilească legalitatea sub toate aspectele hotărârii". Drept urmare, Prefectura a contestat hotărârea la Tribunalul Bihor, ceea ce înseamnă că regulamentul este suspendat de drept.

Altul la rând...

Nu este pentru prima oară când Prefectura Bihor, condusă de Ioan Mihaiu, contestă în instanţă un regulament al Primăriei Oradea. Au mai avut aceeaşi soartă regulamentul privind supraînălţarea clădirilor din centrul istoric, cel de publicitate stradală şi cel privind organizarea şi desfăşurarea examenului de atestare a persoanelor fizice în vederea îndeplinirii funcţiei de administrator de imobile.

În privinţa regulamentului de publicitate stradală, Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat definitiv la finalul lunii iunie, stabilind că trei articole sunt nelegale şi obligând Primăria Oradea să renunţe la ele. Unul dintre aceste articole viza controversatele prisme publicitare amplasate în oraş, interzise prin regulament firmelor de publicitate, dar disponibile, printr-o excepţie, doar Primăriei şi colaboratorilor acesteia.

În ceea ce priveşte regulamentul de supraînălţare a clădirilor din centrul istoric, deocamdată s-a pronunţat doar Tribunalul Bihor, care a admis cererea Prefecturii. Celelalte procese sunt în derulare.

Citeşte pe această temă şi articolul: "Grădinari cu sila: Decizia Primăriei Oradea de a muta în grija asociaţiilor de proprietari spațiile verzi stârnește opoziţie"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Logic și firească motivația !?!
Cum e vorba de spații publice, nu de terenuri aflate în proprietatea condomeniilor, o autoritate publică nu poate obliga un privat să facă curat pe domeniul public ... că Oradea nu e "gulag", cum ar vrea "diliul șef" care habar n-are de lege !?! Trimiterea însă spre un referendum local este, din partea prefecturii, o miștocărie de prost gust la adresa ultimului referendum național, nici acum validat încă !?!
Postat 01 August 2019, 09:06 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON