URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iulie 2019, 14:44

Bolojan, înfrânt în instanţă: Primăria Oradea trebuie să modifice Regulamentul privind activităţile de publicitate

Bolojan, înfrânt în instanţă: Primăria Oradea trebuie să modifice Regulamentul privind activităţile de publicitate Primăria Oradea şi-a rezervat doar pentru sine posibilitatea montării de prisme publicitare în oraş. Acum, va trebui să-şi anuleze singură privilegiul...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Oradea a anulat, printr-o sentinţă definitivă, 3 articole din Regulamentul de publicitate adoptat prin HCL de către Primăria Oradea, reclamate ca nelegale atât de companii private cât şi de Prefectură. Unul dintre ele viza controversatele prisme publicitare amplasate în oraş, interzise prin regulament firmelor de publicitate, dar disponibile, printr-o excepţie, doar Primăriei şi colaboratorilor acesteia.

Informaţia a fost făcută publică luni, împreună cu considerentele sentinţei, de Instituţia Prefectului, cea care a şi atacat în instanţă Regulamentul de publicitate, obţinând şi la Tribunal, în februarie, anularea parţială a HCL 962/2017, sentinţă menţinută de Curtea de Apel.

Primarul Ilie Bolojan a refuzat să facă modificările cerute de Prefectură, în procedura de verificare a legalităţii HCL, astfel încât litigiul s-a mutat în justiţie, iar instanţele au tranşat litigiul în favoarea instituţiei guvernamentale şi a operatorilor de publicitate care au reclamat abuzul municipalităţii.

În ce priveşte art. 27 alin 1.1., prin care Regulamentul interzicea amplasarea mash-urilor pe faţadele clădirilor de locuit, instanța a reținut că Legea 185/2013 permite acest lucru, cu acordul proprietarilor, „în consecință, pârâtul (Primăria Oradea) a adus atingere dispozițiilor unui act normativ cu forță superioară, ceea ce este nelegal."

Art. 29, cel care prevede că se pot amplasa mijloace publicitare de tip prismă numai în scop de informare şi promovare a municipiului, a turismului și/sau a unor evenimente publice organizate de către sau împreună cu autorităţile publice locale, a fost de asemenea considerat nelegal.

"Prin condiționarea amplasării mijloacelor publicitare de organizarea evenimentului public doar de către autoritatea publică locală sau în colaborare cu aceasta, se creează o poziție privilegiată Primăriei mun. Oradea față de ceilalți operatori în domeniul publicității stradale, prin aceste dispoziții realizându-se o concurență neloială operatorilor de publicitate, fiind încălcate astfel disp. art. 2 din Legea 11/1991 privind combaterea concurenței neloiale", arată sentinţa.

Instanţa a apreciat ca nelegal şi art. 37 al Regulamentului care excepta, cu de la sine putere, posibilitatea achitării pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore, de la data încheierii sau comunicării procesului verbal, a jumătate din minimumul amenzilor aplicate pentru încălcări ale actului. Pe bună dreptate, Curtea a reţinut că "prin raportare la disp. art. 28 din OG 2/2001, astfel cum a fost modificat prin Legea 203/2018 potrivit căruia „contravenientul poate achita în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului verbal, jumătate din minimumul amenzii prevăzute”, că prevederile art. 37 din Regulament sunt nelegale, fiind contrare prevederilor unui act normativ cu forță juridică superioară”.

“În consecință, se impune de urgență punerea în legalitate a Regulamentului de publicitate de către Primăria Oradea, în acord cu cele dispuse de către instanțele judecătorești”, a concluzionat Prefectura Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Bucuria p
Ce se pot bucura unii de "infrangerile" unui primar renumit in toata republica pentru ceea ce facut pentru urbea lui!! TIPIC ROMANESC!!!!
Postat 02 Iulie 2019, 20:31 de AnaConda
Ciudat
Deci daca toti proprietarii din oras isi dau acordul, teoretic, Oradea ar deveni un oras "impanzit". Tare de tot !!!
Postat 02 Iulie 2019, 09:46 de Ianco
Terminați MĂ
Că bine face
Postat 02 Iulie 2019, 00:11 de Sandu1206
Instantele astea cu cine voteaza?
Mai nou se pun de-a curmezisul dezvoltarii,anuleaza regulamente vizionare,progresiste ,cot la cot cu prefectura
Postat 01 Iulie 2019, 22:42 de excalibur
"Primul infractor" al municipiului Oradea ...
... ar trebui pus la plată pentru că, o lungă perioadă, a blocat multe acțiuni publicitare ale unor firme care au pierdut bani prin asta !?!
Postat 01 Iulie 2019, 22:10 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON