URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Decembrie 2020, 19:35

Sentinţă definitivă: Primăria Oradea nu mai poate obliga asociaţiile de proprietari să îngrijească spaţiile verzi, ci doar pe orădenii de la case

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea nu mai poate obliga asociaţiile de proprietari din oraş să îngrijească spaţiile verzi din jurul blocurilor.

În procesul deschis de Prefectura Bihor şi Asociaţia de Proprietari Şelimbărului nr. 1, în 2019, Curtea de Apel Oradea a decis vineri, definitiv, să anuleze articolele din Regulamentul privind administrarea şi întreţinerea spaţiilor verzi din intravilan care fac referire la protocolul prin care orădenii de la blocuri se obligau să îngrijească zonele verzi.

Potrivit soluţiei publicate pe site-ul instanţei, judecătorii au anulat mai multe articole din Hotărârea Consiliului Local Oradea 873/2018. Concret, au anulat prevederea conform căreia spaţiile verzi din cvartalele de blocuri „se preiau de către asociaţiile de proprietari din municipiul Oradea, în vederea întreţinerii” (articolul 31, alineatul 2), dar şi care sunt toate lucrările de întreţinere care trebuie făcute (articolul 31, alineatul 5), respectiv modelul protocolului pe care Primăria voia să-l facă obligatoriu pentru toate asociaţiile (articolul 31, alineatul 6).

De asemenea, au fost anulate alineatele articolului 39 care prevăd explicit că „asociaţiile de proprietari au obligaţia să încheie cu Municipiul Oradea Protocol privind întreţinerea spaţiilor publice existente în cvartale de blocuri” şi că au obligaţia „de întreţinere a spaţiului verde asumate conform acordului” (alineatul l şi m).

În mod firesc, judecătorii au anulat şi amenzile pentru nerespectarea acestor prevederi.

Datorie doar pentru cei de la case

În rest, regulamentul a rămas în picioare, ceea ce înseamnă că orădenii care locuiesc la case au în continuare obligaţia de a întreţine spaţiile verzi din jurul imobilelor.

Potrivit articolului 43, alineatul X, persoanele fizice care au terenuri sau clădiri în oraş au obligaţia să îngrijească spaţiile verzi adiacente, până la carosabil, adică să cosească vegetaţia cel puţin o dată pe lună, în perioada aprilie-octombrie, să plivească buruienile, să întreţină rondourile de flori, să îngrijească pomii fructiferi, inclusiv cu tăieri de corecţie. Dacă orădenii nu fac aceste lucrări, regulamentul prevede că le poate face Primăria, dar costul îl va transfera proprietarilor, sub forma unei taxe speciale locale.

Tribunalul, pe dos

Sentinţa Curţii de Apel Oradea desfiinţează hotărârea pe care Tribunalul Bihor a dat-o în acest proces, în februarie 2020. Judecătorii acestei instanţe au decis atunci să respingă cererea Prefecturii Bihor şi a Asociaţiei Şelimbărului nr. 1.

Regulamentul votat prin HCL 873/2018 a fost controversat de la bun început. Mai multe asociaţii de proprietari din oraş s-au arătat nemulţumite că Primăria vrea să treacă în sarcina lor îngrijirea spaţiilor verzi din jurul blocurilor, arătând că aceste lucrări sunt costisitoare, iar aceste zone aparţin domeniului public al oraşului.

Totuşi, până la urmă, aproape toate asociaţiile au semnat protocolul cu Primăria, chiar dacă regulamentul a fost suspendat din august 2019, odată ce Prefectura Bihor, condusă atunci de Ioan Mihaiu, l-a atacat în instanţă.

Ce decizie va lua Primăria acum, adică dacă va menţine regulamentul în această formă sau va realiza altul, rămâne de văzut. BIHOREANUL a încercat să obţină un punct de vedere de la primarul Florin Birta, dar până la publicarea acestui articol, edilul nu a răspuns apelului telefonic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Oradeanbihor
Daca nu-i zapada, e gheata
Postat 22 Decembrie 2020, 17:44 de Sandu2100
La case e la fel ... iar ce e domeniu public este în sarcina primăriei ?!?
Doar de la casă la trotuar a rămas "în picioare" prevederea ... acolo unde este cazul și unde se utilizează de către proprietari, ca intrări auto și pietonale proprii pe lățimea proprietăților respective !?!
Postat 22 Decembrie 2020, 10:15 de CrisDumi
Hey, stupid!
Care zăpadă ai curatat-o mă?!?!? ca de cateva ierni bune in Oradea vedem zapada doar in poze :):):):)
Postat 22 Decembrie 2020, 09:48 de oradeanbihor
Silver_Cat
Iti dau eu mai mult, doar sa vad jegosi ca tine facand ceva util. Dar tu nu poti asta, esti bun la comentat, dar nu te ajuta capul. Doamne ajuta sa majoreze Birta taxele cu 500% la astia care nu fac curat, pt ca ei insusi nu sunt curati.
Postat 22 Decembrie 2020, 08:41 de Sandu2100
Bravo, Sanda !!!
Bravo Sanda !!! Cu prima ocazie iti voi arunca 5 bani de la balcon, caci este clar ca civismul tau trebuie rasplatit. Usor-usor vei face milionul. Sa multumim Domnului ca, mai exista posesori de lopata, dorinta de munca si nu ne lasa pe noi, muritorii de rand, ingropati in troiene. La primavara, te rog rog sa-ti aduci turma de capre de la Birtin si sa rezolvi problema cu vegetatia. Apoi, poti sa plantezi linistit niste arpagic in fata blocului. Multumim pentru ca existi, tu lopatar destoinic, care nu se lasa intimidat de vecinii care nu-i vorbesc !
Postat 22 Decembrie 2020, 02:02 de Silver_Cat
Nu e corect
Multi oameni ingrijesc spatiile din jurul blocurilor, si eu fac asta,.Cand e zapata curat zapada de pe trotuar in jurul blocului, si desteptii se uita la mine , ei nu se ating de lopata ca le pica mana, dar e fain cand nu e zapada pe trotuar, fac asta special pt mama si pt batranii din bloc, desteptii beneficiaza si . Dar eu am zis sa nu flu mai prost ca ei, si nu au curajul sa stea de vorba cu mine. Nu trebuie primaria de ne de-a mura-n gura, simtul civic trebuie sa evolueze.
Postat 21 Decembrie 2020, 21:08 de Sandu2100
rezultat corect
un articol foarte bun, cu un rezultat corect, mult asteptat. la cati bani se dau in fiecare an pe impozit pe apart., impozit pe masina, taxa de parcare, etc era si cazul ca primaria sa aiba si obligatii fara de cetateni, nu doar dreptul la crescut si colectat impozite.
Postat 21 Decembrie 2020, 20:01 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON