URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Februarie 2021, 18:01

Dubla măsură a Primăriei Oradea: Locuitorii de la case, amendaţi dacă nu îşi întreţin spaţiile verzi, în timp ce locatarii de la blocuri sunt ajutaţi!

Dubla măsură a Primăriei Oradea: Locuitorii de la case, amendaţi dacă nu îşi întreţin spaţiile verzi, în timp ce locatarii de la blocuri sunt ajutaţi! Spaţiile verzi din jurul blocurilor din Oradea, la "mila" locatarilor, care vor decide dacă vor sau nu să le cureţe...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce instanţa a anulat obligaţiile "verzi" ale orădenilor care stau la bloc, stabilind că Primăria nu îi poate obliga pe locatari să întreţină zonele din jurul imobilelor fără să organizeze, în prealabil, un referendum, primarul Florin Birta spune că nu va renunţa la regulament, chit că el se aplică acum doar orădenilor de la case.

Doar cu referendum

Într-o conferinţă de presă susţinută joi, Birta a amintit că obligaţia asociaţiilor de proprietari din Oradea de a încheia protocolul cu municipalitatea pentru întreţinerea spaţiilor verzi din jurul blocurilor a fost anulată de Curtea de Apel Oradea, în urma unui proces deschis de Asociaţia de Proprietari Şelimbărului nr. 1. Iniţial, Tribunalul Bihor dăduse dreptate Primăriei, pentru ca, ulterior, sentinţa definitivă să răstoarne situaţia.

"Curtea de Apel a stabilit că, pentru a putea încheia acele protocoale prin care instituiam obligaţia de amenajare a locurilor virane dintre blocuri, trebuia să organizăm un referendum care să confirme că locuitorii oraşului Oradea sunt de acord ca asociaţiile să întreţină acele spaţii", a declarat Birta.

În motivare, judecătorii invocă OG 21/2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale, care prevede explicit că obiectivele de bună gospodărire, întreţinere, curăţenie şi înfrumuseţare pot fi transferate în sarcina locuitorilor doar în urma unui referendum local, ceea ce Primăria Oradea n-a organizat.

Dacă vreţi şi puteţi...

În acest context, a spus Birta, Primăria are mai multe variante: angajează o firmă care să întreţină spaţiile verzi din jurul blocurilor, mizează pe spiritul civic al orădenilor de la bloc, elaborează un nou regulament sau le cere parlamentarilor să modifice legea, "pentru că mi se pare normal să stau la bloc sau la casă, să am un spaţiu verde în jur şi să-l întreţin".

Deocamdată, Primăria nu şi-a adaptat regulamentul după sentinţa definitivă, dar Birta speră că orădenii de la blocuri, chiar neobligaţi, vor întreţine spaţiile verzi din jurul imobilelor. Dacă n-o vor face, nu vor putea fi însă constrânşi, ci doar ajutaţi.

"Cred că o mare parte din cele 900 de asociaţii îşi vor face în continuare datoria, prin întreţinerea spaţiilor verzi. Dacă se va întâmpla să existe asociaţii de proprietari care nu se vor ocupa de acele spaţii verzi, Primăria, într-o primă fază, se va ocupa de ele, pentru că nu putem să lăsăm în cartiere zone neîngrijite", a declarat Florin Birta.

Stai la casă? Ghinion!

În acelaşi timp, lucrurile stau total diferit pentru orădenii de la case: regulamentul îi obligă în continuare să întreţină spaţiile verzi din jurul imobilelor, până la carosabil, iar dacă n-o fac riscă amenzi între 1.000 şi 2.500 lei. Primarul Birta nu vrea să renunţe la aceste reguli, deşi sunt discriminatorii, pe motiv că judecătorii nu le-au anulat.

"Întreaga motivare se referă la locuitorii din condominii. Pentru case, regulamentul aprobat de noi prin HCL 873/2018 prevede în continuare că persoanele fizice sau juridice care administrează cu orice titlul imobile sau clădiri au obligaţia de a întreţine vegetaţia şi de a cosi spaţiile verzi aferente", a declarat Birta.

Deşi BIHOREANUL i-a semnalat că instanţa s-a pronunţat doar asupra prevederilor care îi vizau pe orădenii de la blocuri pentru că procesul a fost deschis de o asociaţie de proprietari, aşadar judecătorilor nici nu li s-a cerut să analizeze prevederile din regulament care îi vizează pe orădenii de la case, edilul a rămas impasibil: regulile rămân în vigoare pentru cei de la case!

"Primăria i-a tratat la fel pe toţi egal, indiferent că stau la case sau la bloc, doar că instanţa a dispus altfel. În acest moment, regulamentul care se referă la case este în vigoare, nu a fost anulat, cel de la blocuri a fost anulat", a spus Birta, ca şi cum tratamentul discriminatoriu ar fi fost instituit de instanţă, nu de faptul că Primăria a încercat să impună un regulament care contravine legii.

Chiar dacă a recunoscut, totuşi, că "este puţin absurd ca locuitorul de la casă să-şi îngrijească spaţiul verde de lângă casă, iar condominiul nu", Birta tot n-a arătat că ar vrea să cedeze. În schimb, întrebat de BIHOREANUL, a admis că locuieşte la casă, dar n-are spaţii verzi în jur, "ci doar trotuare, şanţuri". N-a mai precizat, însă, că locuieşte la casă în afara Oradiei, mai exact în Sânmartin, aşadar regulile nu-l afectează deloc...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
domnule Birta
Prin anularea regulamentului de catre instanta doar pentru cei de la blocuri, cei de la case au ajuns sa fie discriminati. Solutia este sa anulati obligativitatea prin HCL.
Postat 20 Februarie 2021, 11:23 de franciscb
Măi, Birta ... tu ține-o tot așa, dacă vrei să te înjure tot orașul !?!
Fiecare să-și întrețină proprietatea, iar municipalitatea să-și facă treaba pe domeniul public. Că de aceea plătim impozite și taxe, nu ca să-ți iei tu lunar cei 20.000 lei și orădenii să facă sluj pe banii lor !?! Plus că încasezi lună de lună la primărie câte 2,5 lei de locuitor, ca parte a acționariatului public din tariful de salubritate al RER-ului, ceea ce înseamnă că lunar ai la dispoziție cam 500.000 lei ca să mături de unul singur străzile și trotuarele orașului ... bașca milioanele care se varsă anual la operatorul de salubritate, pentru curățenia tuturor spațiilor verzi ale orașului !?! Nu de alta dar, dacă mă obligi să curăț acel metru de fâșie verde din fața trotuarului de la fațada casei și care ține un pic peste 30 m ... cred că o să betonez locul lărgind și trotuarul, pe care o să scriu că-i aportul meu la rețeaua pistelor de biciclete ale urbei !?!
Postat 19 Februarie 2021, 18:21 de CrisDumi
!?
asta e, dom’ primar ar trebui sa se mute in oras, chiar si ilustrul sau predecesor a facut-o, sa dea exemplu. de preferabil pe o strada in lucrare, plina de noroi, ca doar organizarea de santier e inexistenta, pe incalzire cu lemne, ca doar gazul e o iluzie chiar si in centru iar termoficarea merge in afara cartierelor inca pe puncte termice sau retele din anii ‘70, intr-o cladire monument la care primaria detine spatii si taraganeaza efectuarea corecta a lucrarilor, desigur cu spatii neingrijite, cine stie poate se mai face un pietonal. bref, poate se ancoreaza cu adevarat la probleme oradeanilor!
Postat 19 Februarie 2021, 07:40 de User anonimizat
la blocuri
Bine, eu stau la bloc. Insa nu mi se pare corect. Dar nu numai spatiile verzi nu sunt intretinute... trotuarul inghetat? Am loc de paracre alocata. Este aproape singurul loc intretinut din curtea blocului. Adun frunzele, zapada, etc. Arata altfel, mai comod la parcare, etc.. Iti intretii proprietatea.
Postat 19 Februarie 2021, 07:24 de sasi
La case
Bun facem curat ca si pana acum, arata bine, e civilizat, oxigen pentru popor,etc.....Domnule Birta,unde punem resturile vegetale? Nu sunt putine, crengi, frunze, iarba? Pana acum aveam doua tomberoane de 240 l jumate de an(toamna -vara)erau saptamanal pline plus crengile primavara duse inafara orasului o duba de 3,5t si arse. De acum cu plata la volum nu imi permit sa platesc atata pe an doar vegetal, plus contractul de menajer scumpit enorm pe care il am pentru proprietatea mea, plus abonament RER, plus selectiv. Crengile nu mai avem voie sa le ardem. Unde le ducem si cu a cui costuri? Aceste lucruri trebuiesc reglementate cumva pentru proprietarii de case in cauza. Eu personal fac munca si in curte si in strada cu drag, dar costurile e peste putinta si nu e nici corect sa platim in plus ca facem oxigen si curatam orasul (in respectiva zona evident)dimpotriva eu vad o colaborare spre ridicare gratuita a resturilor vegetale de peste tot pentru stimularea dezvoltarii si ingrijirii vegetatiei. Astfel ar fi ceva si in favoarea cetatenilor sau chiar a asociatiilor as vedea o colaborare spre binele orasului si nu o constrangere continua care duce la dusmanie atat intre cetatenii de la case si cei de la bloc cat si intre cetateni in general si primarie. Acestea nu duc la nimic bun. In final in locul verdetii vom vedea betoane, pietris, zgura,sau chiar noroi iar arborii vor disparea pe rand.Sincer si in curte ma bate gandul nebun sa mai betonez si sa tai zece pomi ca am prea multe resturi vegetale ce trebuiesc evacuate undeva cu costuri extrem de mari.Rautaciosii vor spune, lasa ca ai casa aici apare dusmania si apoi mizeria din societate. Eu voi spune lasa ca voua va facut Bolojan parcari aproape gratuite unde eu nu pot parca dupamasa cand vin la soacra in vizita, geamuri termopane si izolatii blocuri cu polistiren din banii nostri de impozite si noua nu ne-a asfaltat strada, noi am cedat terenul pentru stada si am introdus toate utilitatile din banii nostri, voi balcoane inchise fara autorizatie noi impozit si pe buda din curte sau cusca unde tinem cainele si tomberoanele de gunoi si uite asa se distruge idea de solidaritate si covietuire pajnica intre oameni si chiar structuri ale statului. Aceste lucruri trebuie evitate cumva spre binele copiilor nostrii si a societatii in general. Problema oamenilor a fost abandonata de ceva vreme si cu totii ne-am axat pe betoane si investitii de tot felul. Ne-am abandonat sufletele si respectul de sine si de aproapele nostru. Valabil pentru multi.
Postat 19 Februarie 2021, 02:38 de scarbit
Bonus-malus
Hai sa marim impozitele cu 10% la case si blocuri, ca sa stringem niste bani sa platim niste firme de peisagistica si horticultura sa aranjeze orasul. Cine isi face singur treaba,evident nu va plati cei 10% in plus.Job done.Iata cum se roaga primaria orazii de cetatenii ei netrebnici si nevolnici sa-si faca curat si sa stringa gunoiul, in timp ce imparatul anunta falos,acum un an, un buget cu 30% mai mare: Oradea va avea anul acesta un buget de 1,8 miliarde lei, cu 30% peste cel din 2019, , banii oraşului vor fi alocaţi în proporţie de 56% pe cheltuielile de funcţionare ale oraşului, de la finanţarea aparatului administrativ, până la costurile cu salubritatea sau iluminatul public, iar diferenţa de 43% va rezervată investiţiilor.[https://www.ebihoreanul.ro/stiri/oradea-va-avea-anul-acesta-un-buget-de-18-miliarde-lei-cu-30-peste-cel-din-2019-154032.html]. Baaa, nu mai aveti sa duceti gunoiul si sa faceti curat in oras?? Sau ati simtit ca se termina cu investitiile si trebuie sa traim din ceva si in anii viitori,via RER si Adenandra Gardening? Afacere sigura,pe 8 ani apocaliptici. SA VA OCUPATI PERSONAL DE CURATENIA SI GUNOIUL ORASULUI nu v-a trecut prin cap? Nu va uitati la televizor?
Postat 18 Februarie 2021, 20:10 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON