URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Noiembrie 2023, 12:35

Primar cu 92% din voturi: Edilul din Băcioi, comună ajutată de autoritățile din Oradea și Bihor, a obținut cel mai mare scor în alegerile din Republica Moldova

Primar cu 92% din voturi: Edilul din Băcioi, comună ajutată de autoritățile din Oradea și Bihor, a obținut cel mai mare scor în alegerile din Republica Moldova foto arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Alegerile locale din Republica Moldova, desfășurate duminică, s-au încheiat cu un semi-eșec al formațiunii pro-europene al președintei Maia Sandu – Partidul Acțiune și Solidaritate –  de a cuceri Capitala și celelalte municipii de dincolo de Prut. Totuși, PAS a obținut rezultate peste cele de la scrutinul precedent în mediul rural și în consiliile raionale, echivalentul consiliilor județene din România.

Cel mai mare scor a fost al primarului unei comune de lângă Chișinău, înfrățite cu Oradea, care a fost sprijinită de municipalitatea orădeană și de Consiliul Județean Bihor.

Parc donat de bihoreni

Potrivit moldova.org, rezultatul cel mai categoric înregistrat la scrutinul local de duminică din Republica Moldova a fost al primarului comunei Băcioi, Ilie Leahu, reprezentant al PAS, care a obținut cel de-al doilea mandat după ce a adunat 92,23% dintre voturile valabil exprimate.

Ilie Leahu este primar din 2019, iar Băcioi este o comună limitrofă capitalei Chișinău, care a fost susținută de Primăria Oradea și de Consiliul Județean Bihor cu 200.000 euro pentru a amenaja un parc public, inaugurat în primăvara acestui an, în prezența unei delegații din Bihor din care au făcut parte președintele CJ Bihor Ilie Bolojan și primarul Florin Birta.

Parcul, cu o suprafață de 1,36 hectare, a fost amenajat pe un fost teren viran, fiind dotat cu un teatru de vară și un havuz, terenuri de sport, dar și plăci informative despre domnitorii, regii și personalitățile culturale ale României.

Cu ocazia inaugurării parcului, festivitate la care a participat și președinta Maia Sandu, delegația din Bihor a dus în Moldova de dincolo de Prut și 2.000 de volume în limba română. „Mulțumim României pentru că este alături de noi pas cu pas în procesul de transformare a republicii și de apropiere a standardelor de viață din Republica Moldova cu cele din Uniunea Europeană”, a declarat Maia Sandu cu acel prilej. 

Bolojan: „Primarul a muncit mult”

Președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, un susținător atât al PAS, cât și al președintei pro-europene Maia Sandu, care de altfel a și făcut o vizită privată la Oradea la începutul acestui an, a declarat BIHOREANULUI că realegerea primarului Ilie Leahu este rezultatul unei bune administrații conduse de acesta.

„Dl. Leahu a muncit mult ca să schimbe fața comunei Băcioi. Este un om serios, decis să sprijine investițiile și să modernizeze localitatea, ceea ce explică, zic eu, scorul foarte mare, extrem de rar la orice scrutin, pentru că și dacă iei două treimi din voturi este mult. Rezultatul de peste 90% arată un grad ridicat de încredere și de mulțumire din partea cetățenilor pentru administrația condusă de dânsul”.

De altfel, primarul basarabean a reușit ca în primul său mandat să deruleze mai multe investiții pentru reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare, pentru construirea unei grădinițe și a unor terenuri de sport, precum și pentru reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere.

De precizat, de asemenea, că alți doi primari de comune limitrofe Chișinăului dintr-un total de 10, membri ai PAS, au reușit să-și înnoiască mandatele, cu scoruri de până la 74%.

Moldovenii aleg 898 primari și 19 Consilii Raionale (Județene)

Duminică, 5 noiembrie, peste 1,147 milioane de alegători din Republica Moldova s-au exprimat în alegerile locale pentru desemnarea a 898 primari de municipii, orașe și comune, precum și a 19 Consilii Raionale (echivalentele, mai mici însă, ale Consiliilor Județene din România), excepție făcând partea din stânga Nistrului, unde se află autoproclamata Republică Transnistreană, controlată de Rusia.

În 623 de localități primarii au fost aleși din primul tur, iar în celelalte va avea loc un al doilea tur de scrutin.

Partidul președintei Maia Sandu, care avea anterior aproximativ 10% din numărul total de primari, a înregistrat un eșec în toate municipiile și orașele, 7 dintre cele 11 fiind câștigate fie de candidați autodeclarați independenți, fie de reprezentanți ai unor partide considerate mai mult sau mai puțin pro-ruse, precum Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei.

Cu toate acestea, PAS a obținut cele mai multe voturi la nivel național și a câștigat cele mai multe primării, 244 la număr, având candidați calificați în turul II în alte 153 de localități.

În capitala Chișinău a câștigat al doilea mandat primarul în funcție, Ioan Ceban, fost socialist, în numele unei formațiuni pe care și-a înființat-o special pentru acest scrutin, Mișcarea Alternativa Națională, cu 50,62% din sufragii, acesta fiind sprijinit din România de PSD.

Pe de altă parte, PAS a obținut și cele mai multe mandate în cele 19 Consilii Raionale, având șanse să-și impună reprezentanții ca președinți ai acestora. În Republica Moldova, președinții Consiliilor Raionale sunt aleși din rândul consilierilor, la fel cum se întâmpla în România în cazul președinților Consiliilor Județene, înainte să se fi introdus votul uninominal pentru alegerea acestora.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Penibili ca de obicei.
Bolojan ar fi trebuit să stea acum la beci, pentru că a dat 200.000 Euro din banii contribuabililor orădeni unei comune dintr-o țară care, de la o zi la alta a trecut de la pro-soroșism la pro-rusesc. Iar măscăricii PAS, cu nici 28% în alegerile locale de acum din Moldova de dincolo de Prut, sunt numai buni de dus cu pluta, pe Siret și pe Prut, până o să eșueze cu totul în demersul lor tembel către UE și NATO. La fel ca și Ucraina, anul care vine va aduce noi granițe, ce vor fi recunoscute de către Occident ca fiind limita față de Federația Rusă. Vacanțe pe plajele Odessei se oferă deja, de către agențiile pro-putiniste.
Postat 07 Noiembrie 2023, 14:50 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON