URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Martie 2023, 15:28

FOTO: Cum arată parcul din Republica Moldova pentru care Oradea și Bihorul au alocat 200.000 euro. Bolojan, Birta, Țiplea, la inaugurare cu președinta Maia Sandu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ilie Bolojan, Dumitru Țiplea, Florin Birta, Arina Moș, alături de o delegație numeroasă de primari liberali din Bihor, au participat luni la evenimentul de inaugurare a unui parc din comuna Băcioi, Republica Moldova, pentru care Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor au alocat 200.000 euro. La inaugurare a participat și președinta țării, Maia Sandu.

Fotografiile publicate cu ocazia inaugurării arată că parcul are teatru de vară și mari porțiuni cu dale sau betonate.

Investiție cu bani din Bihor

Imaginile au apărut atât pe site-ul oficial al comunei Băcioi, situată la sud de Chișinău, cât și pe paginile de pe rețelele de socializare. În acestea se poate observa configurația investiției, cu numeroase alei realizate din alte materiale decât unele naturale, precum și cu un teatru de vară și un havuz. 

Primarul comunei, Ilie Leahu, a precizat că parcul este construit pe o suprafață de 1,36 hectare, „care a fost transformată dintr-o zonă degradată într-un sector prietenos de relaxare și distracție, oferind o serie de facilități, cum ar fi teatrul de vară, havuzul, skatepark-ul, terenurile de sport și de joacă pentru copii, precum și multe altele”. 


sursa foto: bacioi.md

Pe o placă montată în zona teatrului de vară apar denumirile și stemele instituțiilor care au contribuit la realizarea investiției, așadar și Primăria Oradea, respectiv CJ Bihor. 


sursa foto: bacioi.md

De asemenea, în parc au fost montate mai multe plăci înalte cu informații despre satele din comuna Băcioi, precum și cu portrete și date despre personalități importante române: Ștefan cel Mare, Alexandru Ioan Cuza, Ferdinand I, Mihai Eminescu și Grigore Vieru. 


(sursa foto: Facebook / Ilie Leahu)

Maia Sandu: „Mulțumim României”

La inițiativa președintelui Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, căruia i s-a alăturat și primarul Oradiei, Florin Birta, din bugetele publice ale Oradiei și Bihorului au fost alocați câte 100.000 euro pentru realizarea acestei investiții. Cei 200.000 euro au reprezentat circa 25% din investiție. Oradea este înfrățită cu Băcioi din 2020, după ce primarul de atunci, Ilie Bolojan, a vizitat comuna moldoveană. 


(sursa foto: Facebook / Partidul Acțiune și Solidaritate)

De altfel, cei doi politicieni au primit mulțumiri din partea autorităților din Republica Moldova. 

„Mulțumim tuturor celor prezenți pentru participarea la inaugurarea parcului public și, încă o dată, aducem sincere mulțumiri partenerilor noștri din România cu care avem semnate acorduri de înfrățire: Primăriei Municipiului Oradea, în persoana primarului dl. Florin Birta, dar în special Consiliului Județean Bihor, în persoana președintelui dl. Ilie Bolojan, pentru sprijin necondiționat în consolidarea celui mai de amploare proiect din ultimii ani pentru comunitatea noastră”, se arată într-un mesaj publicat de primarul din Băcioi. 


(sursa foto: Facebook / Partidul Acțiune și Solidaritate)

Într-un discurs ținut la inaugurare, Maia Sandu a mulțumit autorităților din România care contribuie la dezvoltarea infrastructurii din Republica Moldova. „Mulțumim României pentru că este alături de noi pas cu pas în procesul de transformare a republicii și de apropiere a standardelor de viață din Republica Moldova cu cele din Uniunea Europeană”, a declarat Maia Sandu, citată de site-ul zugo.md. 

Donație de 2.000 de cărți

Pe de altă parte, Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea au aprobat zilele trecute achiziția și donarea a câte 1.000 de cărți în limba română pentru biblioteca din Băcioi. 


(sursa foto: bacioi.md)

Primarul Florin Birta a publicat și un mesaj alături de imaginile de la inaugurare. „Dincolo de gesturi simbolice și poduri de flori, ne definesc faptele. Solidaritatea este expresia oricărei națiuni sănătoase. De aceea, pentru generațiile care vin din urmă, avem datoria de a întări sentimentul național românesc pe ambele maluri ale Prutului, ținând la principii și valori integratoare, în cheie europeană și euro-atlantică”, se arată pe pagina sa de Facebook.

Amintim că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a sosit într-o vizită privată la Oradea la începutul lunii ianuarie, întâlnindu-se atât cu primarul Florin Birta, cât și cu Ilie Bolojan.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
CT
Dacă nu ar veni mediocri, și ar veni doar Gates, Musk, Bezos atunci ai comenta ca vine oculta la noi și ne vinde Bolojan, cu Soros șef de șantier ::::))))) nici cum nu ți-ar fi bine.
Postat 29 Martie 2023, 14:01 de Sandu2100
atenție la limbaj!
Fără invective! Și mai ușor cu tema asta cu propagandiștii, că deja e prea uzată. Fiecare are dreptul la opinie, comentați opiniile, nu atacați comentatorii.
Postat 30 Martie 2023, 11:12 de Moderator
Mai ales moldoveanu nostru, cu vaucher de Felix.
Pentru el sunt maretele realizari, “uiti bre ci au ăști bre, ce uăm gospuodar”. Nu degeaba media de sedere e 1.6 zile, doar nu e prost sa stea in oras cand sta in bai la reducere. Imagine la mediocri, cum spuneam.
Postat 29 Martie 2023, 13:17 de User anonimizat
CT aka TWO
E cunoscut și acolo, tot Moldoveanu respectă Oradea
Postat 29 Martie 2023, 12:03 de Sandu2100
O da, tot moldoveanu de la Cahul la Soroca si Dubasari, prin Bacioi, stie de el…
Nu degeaba se afiseaza cu Sandu, interesul e reciproc, vom vedea in curand.
Postat 29 Martie 2023, 11:16 de User anonimizat
Proverb chinez
Nu-i da omului un peste, invata-l sa pescuiasca...
Postat 29 Martie 2023, 11:13 de excalibur
CT
Bolojan are imagine, și-a construit imaginea asta făcând ce trebuie pt Oradea-Bihor
Postat 29 Martie 2023, 11:06 de Sandu2100
Ce legatura are baia de multime?
Important e sa iesi in evidenta, sa fii in imagini. Vine Sandu sa viziteze un parc, depasindu-si atributiile? E evident, i se construieste imagine lui Bolojan in perspectiva unei candidaturi la centru. In fond, multi cetateni moldoveni au dubla cetatenie, drept de vot.
Postat 29 Martie 2023, 10:21 de User anonimizat
Moare de foame propaganda PSD și USR ca Bolojan donează cărți și face parcuri la frații din Moldova
Ce nu a făcut Iliescu, face Bolojan. Doamne ajută Bolojan premier, va pune asta la respect.
Postat 29 Martie 2023, 09:53 de Sandu2100
Petre93 aka adi13 aka Maikeltroll
Clar ca esti bolund, intreaba-l ceva, vezi poate-s eu, sau nu ai curajul.
Postat 29 Martie 2023, 09:49 de Sandu2100
@CT
Nu prea stii ce e o baie de multime. Primaria din Bacioi a postat pe youtube inregistrarea evenimentului. Nu au fost oameni foarte multi, nu au aplaudat ca la partid. Au venit si s-au uitat la programul pregatit fara sa fie prea zgomotosi in vre-un fel. Nu faci nici macar un dus de multime intr-o comuna de 10k in care nu te cunoaste mai nimeni. Nici pe Maia Sandu nu au sufocat-o cu aplauze daramite pe bihoreni. Totul a fost decent, nimic special.
Postat 29 Martie 2023, 09:28 de nihil
Ce comentatori.
Parcul a costat 800k euro. 400 i-a dat autoritatea locala, 100 a dat primaria Oradea, 100 a dat consiliul Bihor si 200 guvernul Moldovei prin programul 'Satul European'. Pentru cetatenii din Moldova orice proiect de investitie locala e un mare castig caci sunt la inceput de europenizare si au nevoie de experienta in proiecte. Pt primaria Oradea si consiliul Bihor banii aceia sunt un mizilic, nu au rupt de la gura nimanui - e important suportul oferit. Parcul a fost propus in 2019/2020 pe locul unei cladiri in ruina si a unor boschetarii si a fost ales dupa o consultare cu oamenii in care 90% au dorit parcul acesta. De undeva trebuiau sa inceapa si eu zic ca au reusit, sa-l foloseasca sanatosi. In timp vor creste si copacii, iarba. Inainte era o groapa si o ruina acolo, acum au un loc unde oamenii pot sta si copiii se pot juca, se pot tine reprezentatii ca au si o scena de vara. Eu i-i felicit ca au reusit ce si-au propus, ei sunt mandri de parcul lor si sper sa faca si alte proiecte pe viitor. Nu are rost sa venim noi aici sa spunem ca parcul e din beton, ca e urat, ca blabla. Mi se pare un pic cam lipsa de bun simt.
Postat 29 Martie 2023, 09:19 de nihil
Ne lipsea
Doar asta ne mai lipsea!! De unde atata "prietenie" intre Oradea si Chisinau, precum si intre Bolojan si aceasta maia sandu (fara majuscule!!)??!! Sunt lucruri la care ar trebui ca noi, oradenii, sa primin acele raspunsuri pe care nimeni nu vrea sa ni le dea!! Ramane in continuare un mister vizita lui maia sandu la Oradea mai ales ca "zvon-press"-ul inainteaza niste motive de-a dreptul socante si ingrijoratoare despre niste periculoase jocuri de culise si interese personale.
Postat 29 Martie 2023, 09:14 de AnaConda
Cine plateste?
Frumos parc , chel si beton. Pe banii oradenilor. Ce urmeaza sa subventioneze si gigacsloria in Chisinau si sa o elimine in Oradea?
Postat 29 Martie 2023, 09:07 de Petre93
Tichie pentru chel
La ce saracie e acolo numai parcul ala le mai lipsea ! Eventual o pista de biciclete !
Postat 29 Martie 2023, 08:24 de GORON
Drop/sandu2100
Repede sare postacu sandu2100. Deci tu esti ala ce o visezi pe Bianca Dragusanu si vrei Mercedes. ? Am vazut articolul in Bihoreanu. Clar esti dus cu sorcova. Ha ha ha ha ha.
Postat 29 Martie 2023, 07:35 de Petre93
Unde-i parcul? Unde sunt cei 200.000 Euro?
Banii înapoi, din buzunarul acestor "neterminați" care au prăduit 200.000 Euro din contribuțiile orădenilor, pe un platou nenorocit din beton turnat direct peste umplutura compactată din pământ. Unde este parcul, că nu se văd decât niște trepte, un platou, niște stâlpi firavi de iluminat și o șprițuitoare sub care să se scalde câțiva moldoveni la vară. În rest, un sobor de bufoni și măscărici, însoțiți de o liotă de pupincuriști ... și zeci de poze cu toți aceștia, la tăierea unei panglici reutilizate tot timpul de la 1992 încoace.
Postat 29 Martie 2023, 06:10 de KP
Imagine pe bani publici.
Altfel nu ar fi fost cu totii acolo, la gramada in fotografii. Nu mi se pare normal sa se investeasca (bani din taxe si impozite) in afara unitatilor administrative. Macar sa fi schitat o oarecare forma de dezbatere publica pe tema asta. In alta ordine de idei, in sfarsit primarul e imbracat adecvat.
Postat 28 Martie 2023, 20:32 de User anonimizat
Mihaita
Ala primarul tau, face ceva ce tu nu ai curajul cu tot cu PSD-ul tau. Din banii Orădenilor face parc la Băcioi, foarte bine, pt ca din banii mei face acolo, pt Românii mei.
Postat 28 Martie 2023, 20:24 de Sandu2100
Ce cauta asta acolo?
Bine ca mai avem 300 de strazi fara uitlitati, dar bagam banii in Moldova. Dar e legal, ca din banii oradenilor sa dezvoltam Chisinaul? De ce dr..cu nu se muta la Maia de ie aasa de draga
Postat 28 Martie 2023, 19:40 de Mihaita
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON