URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
27 Ianuarie 2023, 08:03

Poștă și nesimțire: Șefii unei companii de stat dau în judecată BIHOREANUL pentru că le-a dezvăluit incompetența și delăsarea (FOTO/VIDEO)

Poștă și nesimțire: Șefii unei companii de stat dau în judecată BIHOREANUL pentru că le-a dezvăluit incompetența și delăsarea (FOTO/VIDEO) ACEEAȘI MIZERIE. În ultimii 5 ani CNPR a plătit Primăriei Oradea nu mai puțin de 5,73 milioane lei ca „amenzi” pe delăsare, adică impozite majorate fiindcă n-a renovat Palatul Poștei din strada Roman Ciorogariu. Suma reprezintă mai mult de jumătate din cât ar fi costat efectiv reabilitarea, estimată la 9,74 milioane lei în 2020, dar neîncepută nici acum. Rezultatul? Clădirea a rămas la fel de degradată cum o dezvăluia BIHOREANUL în primăvara trecută

Șefii unor instituții și firme de stat țin să demonstreze că îi definește nu doar incompetența, ci și tupeul. La finele anului trecut conducerea Companiei Naționale Poșta Română n-a găsit altceva de făcut decât să deschidă un proces BIHOREANULUI pentru „vina” că a arătat cum e lăsat în paragină Palatul Poștei din Oradea, fapt ce produce an de an pagube semnificative unei societăți finanțate din fonduri publice. 

Acțiunea prin care CNPR pretinde o sumă importantă de bani ca „daune morale” este hilară, juriștii Companiei neputând imputa publicației nici măcar un singur neadevăr. Doar confirmă, încă o dată, că poți fi și cu musca pe căciulă, și cu gura mare...

Concurs cu cântec, anulat

În decembrie 2022, Poșta aducea BIHOREANULUI o „scrisoare” mai puțin obișnuită, anunțând că a chemat ziarul în judecată și că-i pretinde 10.000 euro pentru repararea unui „prejudiciu de imagine” produs prin „articole defăimătoare” publicate cu 9 luni înainte.

Pe 1 aprilie, ziarul arătase, la rubrica „Premiile lui Bihorel”, că mai mulți angajați ai Oficiului Poștal Beiuș au contestat un concurs pentru postul de diriginte, acuzând că procedura a fost aranjată așa încât să-l câștige Daniela Bejan, soția dirigintelui Oficiului Poștal Zonal, Vasile Bejan, totodată consilier local PSD, amică a directoarei Oficiului Județean de Poștă, Liliana Mureșan, a șefei sindicale pe județ, Angela Feier, și a liderului sindical pe țară, Matei Brătianu. Bihorel preciza că, în loc să dea explicații, directoarea Mureșan a sfătuit ca acestea să fie cerute conducerii de la București a CNPR, cu toate că tocmai OJP Bihor organizase concursul. 

Câteva zile mai târziu, pe 4 aprilie, Bihorel consemna „o reacție rapidă” a conducerii CNPR, care transmitea că a anulat procedura întrucât „a fost organizată cu o mulțime de neconformități”, astfel că „angajații implicați” urmau să fie cercetați, iar procedura reluată la Regionala de la Cluj, nu la Oradea, „ca măsură suplimentară pentru evitarea unor astfel de situații”.

Ce a nemulțumit, totuși, CNPR? De vreme ce a admis că respectivul concurs a fost plin de nereguli și l-a anulat, nu vreo invenție a BIHOREANULUI, care și-a jucat rolul de „câine de pază”, prevenind validarea lui, ci faptul că a dezvăluit nemulțumirea angajaților din Beiuș fără să aștepte un răspuns scris de la București, iar apoi, după ce l-a primit, că nu l-a publicat integral. Asta, deși în realitate ziarul nu era obligat nici să-l aștepte, nici să-l citeze integral, și de fapt redase din el tot ce era relevant.
  
Interese de campanie 

Ceea ce a deranjat și mai tare conducerea CNPR a fost, însă, un alt articol, „Poștă și pedeapsă”, publicat pe 11 aprilie, despre starea jalnică a sediului OJP Bihor din Oradea, vizibilă cu ochiul liber, și modul în care clădirea de pe strada Roman Ciorogariu a ajuns „o ruină consumatoare de bani publici”.

Ziarul arăta că în octombrie 2020, în plină campanie electorală, CNPR anunțase un proiect pentru reabilitarea imobilului monument, fără ca de atunci să-l fi pus în aplicare, iar asta tot din cauze politice. Concret, deși Compania a luat de la Exim Bank un credit de 200 milioane lei, din care o parte pentru reabilitarea sediilor OJP din Timișoara, Cluj, Piatra Neamț și Oradea - acesta din urmă fiind inclus pe lista de investiții cu o alocare de 9,74 milioane lei - proiectul a fost pur și simplu blocat, chiar dacă CNPR plătise deja documentația tehnică, iar în ianuarie 2021 Primăria i-a eliberat și autorizația pentru executarea lucrărilor. 

O sursă din Companie, a cărei identitate ziarul a protejat-o, explica de ce: în toamna lui 2021, când s-a consumat o altă competiție politică, de data asta în PNL, directorul general de atunci al CNPR, Horia Grigorescu, numit de fostul premier Ludovic Orban, l-a „pedepsit” pe Ilie Bolojan fiindcă nu a fost de partea acestuia în confruntarea cu Florin Cîțu, scoțând proiectul de pe lista de investiții. Ulterior, chiar dacă noul premier și-a pus în fruntea Poștei propriul favorit, pe Valentin Ștefan (foto), aflat și acum în funcție, lucrurile au rămas la fel. 

O părăseală

Rezultatul? În ciuda alocării celor aproape 10 milioane lei pentru reabilitarea sediului OJP Bihor și a banilor cheltuiți pentru proiectul tehnic și pentru obținerea autorizației de construcție, pe clădire nu a apărut nicio schelă. 

Dimpotrivă, așa cum arăta BIHOREANUL în primăvara anului trecut, „ruina e atotstăpânitoare”. Din imensul edificiu întins pe 17.000 mp, Poșta folosea doar parterul corpului de clădire din strada Roman Ciorogariu și primele două niveluri (parterul și primul etaj) ale celui din strada Barițiu, restul, cam două treimi, fiind „ca o părăseală”. 

Coridoarele și o mulțime de încăperi aveau ferestrele sparte, însă caloriferele dădeau căldură, absurd și inutil, iar vântul plimba frunzele în toate spațiile. „Pereții și tavanele sunt scorojite, cu tencuiala căzută, iar instalațiile electrice și sanitare dezafectate. La ultimul etaj, ieșirile spre pod sunt acoperite cu straturi de găinaț și stârvuri de porumbei, iar lumina ce răzbate din acoperișul cu ţigle lipsă scoate în evidenţă un covor consistent de colb”, descria reporterul.

În loc de răspuns, o... replică

În acțiunea intentată ziarului, conducerea Poștei Române susține că „autorul a publicat propria părere”, că a adus „acuzații nefondate, fără documentarea minimă necesară și obligatorie” și că „în mod tendențios și cu rea credință nu a așteptat un punct de vedere de la reprezentanții mass-media din cadrul CNPR” (sic!), astfel încât „cititorii să aprecieze în cunoștință de cauză justețea acuzațiilor și să-și poată formula propria convingere în legătură cu informațiile prezentate”.

Ceea ce este, de fapt, o distorsionare crasă a adevărului. În realitate, reporterul nu doar că a solicitat CNPR explicații printr-o cerere formulată în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, ci a contactat-o și telefonic pe purtătoarea de cuvânt pentru a se asigura că îi sunt trimise în timp util, înainte de redactare. Ba, mai mult, în articol a precizat limpede că a cerut lămuririle, dar „până la închiderea ediției nu le-a primit”.

De altfel, deși, potrivit legii, CNPR era obligată să trimită informațiile în cel mult 10 zile, avea s-o facă cu întârziere, sub forma unei replici lapidare transmise redacției abia după o săptămână de la publicarea articolului, pe 18 aprilie, dată când a și fost preluată, în cadrul unui nou articol. 

Promisiuni deșarte

Potrivit acesteia, „în 2020 au fost realizate expertiza și proiectul tehnic pentru „Refacere fațade, reparații învelitoare și amenajare incintă” la sediul OJP Bihor și au fost obținute avizele necesare, certificatul de urbanism și autorizația de construire”, iar „lucrările de execuție sunt cuprinse în programul multianual al investițiilor”.

Fără a explica de ce acestea nu au fost începute în 2021, CNPR arăta doar că „la data prezentei bugetul de venituri-cheltuieli 2022-2024 al Poștei Române este în curs de aprobare, urmând ca după publicarea în Monitorul Oficial să fie supus aprobării Consiliului de Administrație planul de investiții pentru anul în curs”.

Sub semnătura directorului general Valentin Ștefan, Compania arăta că „după aprobarea planului de investiții 2022 vă vom comunica precizări referitoare la obiectivul în cauză”, ceea ce n-a făcut însă nici până azi, semn că singurul scop a fost, de fapt, un joc de imagine!

În schimb, după atâtea luni în care nu și-a făcut datoria, conducerea firmei de stat a decis să acționeze ziarul în judecată, fără să indice care informație publicată ar fi fost neconformă cu realitatea, ci susținând pur și simplu că articolele au fost „defăimătoare”. Lăsând, totodată, Palatul Poștei tot în paragină, la fel cum era și anul trecut și cum, probabil, va rămâne și anul acesta.  


COSTUL RISIPEI
Nici n-o repară, nici n-o cedează

Anul trecut, după articolul BIHOREANULUI despre starea sediului OJP Bihor și motivul nereabilitării lui, conducerea CNPR afirma că „având în vedere costurile mari de impozitare, dar și dimensiunea imobilului, ia în considerare inclusiv înstrăinarea acestuia”, tot fără să fi făcut nimic în acest sens. Era e posibilitate sugerată, de altfel, și de primarul Florin Birta (foto), care declarase că este „o nesimțire ceea ce se întâmplă” cu imobilul, în condițiile în care CNPR, în loc să-l renoveze ori să-l transfere municipalității pentru reabilitare, a preferat să plătească impozite majorate, conform HCL 1007/2015, pentru că nu îl îngrijește. 

BIHOREANUL a aflat că în 2016, în loc să achite impozitul în cuantumul normal, de 1,15% din valoarea contabilă a clădirii, adică 186.000 lei, Poșta Română a plătit dublu, 291.000 lei, în 2017 supraimpozitarea a crescut la 786.000 lei, iar din 2018 la 1,142 milioane lei, sumă achitată și în 2019, și în 2020. În 2021, prin modificarea cotelor de impozitare, suma a scăzut la „doar” 1,115 milioane lei, pe care Poșta a plătit-o și anul trecut. 

În total, așadar, CNPR a preferat să achite timp de 5 ani ca „amendă” pe propria delăsare 5,73 milioane lei, mai mult de jumătate din cei 9,74 milioane lei alocați pentru reabilitarea pe care a planificat-o, dar pe care n-a mai început-o!

În plus, Poșta Română risipește bani și pentru încălzirea clădirii pe care o folosește doar în mică măsură. Potrivit datelor BIHOREANULUI, doar în perioada octombrie-decembrie 2021, a achitat în acest scop 152.300 lei, pentru ca în perioada similară din 2022 să plătească 179.000 lei. Iar iarna nu s-a terminat...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Ce bine fac...
Oricum contribuabili din Oradea au dat clădirea poștei desigur cu concursul politicienilor, banii nu mai contează pentru contribuabili, ei sunt de acord să plătească în continuare prin nepăsarea unde merg și ce se întâmplă cu bani lor, nu am văzut încă un partid din Oradea sancționat de electorat arătând motivele, eu mă ”BUCUR” că suntem atât de proști să lăsăm politicul să ne prostească cum vor ei, fără să acționăm învreun fel, prin aceste inacțiuni al contribuabilului aceștia sunt direcți sau indirect complicii celor care lasă să se degradeze cu intenție aceste clădiri pentru ca mai apoi să fie cumpărate la bani de nimic, tot cu ajutorul politicului local, că de altfel toate partidele le regăsim în consiliul local și cel județean care votează pe bandă rulantă toate aceste distrugeri și furturi din banii lor, desigur nu din ai politicienilor.
Postat 28 Ianuarie 2023, 17:44 de Morometul
Felicitari bihoreanul si echipei din spate !
Stii ca ai facut bine, cand te dau in judecata cu mizerii de genul. Sper ca veti mergi pana la final sa inteleaga mesajul inca odata! Succes!
Postat 27 Ianuarie 2023, 17:37 de cristianteofil
BIHOREANUL a aflat...
...în 2016, în loc să achite impozitul în cuantumul normal, de 1,15% din valoarea contabilă a clădirii, adică 186.000 lei, Poșta Română a plătit dublu, 291.000 lei, în 2017 supraimpozitarea a crescut la 786.000 lei, iar din 2018 la 1,142 milioane lei, sumă achitată și în 2019, și în 2020. În 2021, prin modificarea cotelor de impozitare, suma a scăzut la „doar” 1,115 milioane lei, pe care Poșta a plătit-o și anul trecut. În total, așadar, CNPR a preferat să achite timp de 5 ani ca „amendă” pe propria delăsare 5,73 milioane lei, mai mult de jumătate din cei 9,74 milioane lei alocați pentru reabilitarea pe care a planificat-o, dar pe care n-a mai început-o! ... OMG. Frustrarea lui Florin, birta florin, este ca nu poate amenda (a se citi fxxe) pina intri in coma. Posta, cu gratie, i-a platit hamesitului toate majorarile si i-a aratat "barzoiul" (sau barzuta/veverita, dupa caz). Florin s-a aruncat cu fesierii de pamint (sau o fi fost ceva beton marca bolojan?), a asmutit presa libera si nu-si poate reveni din sevraj, caci, ca si cum nu ar fi fost destul, Posta plateste Termoficarii Lui cit vrea muschii Ei... Nu mor caii cind vor ciinii
Postat 27 Ianuarie 2023, 17:36 de excalibur
Consecventa
La ce hal de servicii ofera Posta Romana, faptul ca le arata cladirea cum le arata nu e deloc de mirare. Asa ca aia vorba din popor cum ca "afara-i vopsit gardul, inauntru leopardul", lor nu li se aplica. Gardul nu-i vopsit, iar inauntru nu-i, oricum, (mai) nimeni...
Postat 27 Ianuarie 2023, 16:09 de Musti
Jos cu ei
Mergeti pana-n panzele albe cu ei, pe langa ca sunt putregaiul tarii daca ai cumva treaba cu posta romana, inarmeaza-te cu calm si rabdare. Angajati satui, răspunsuri de inca tie iti e jena ca ai intrebat ceva si le-ai deranjat, servicii de o calitate proasta si foarte proasta si lista ar putea continua.
Postat 27 Ianuarie 2023, 16:08 de corm16
Companii de stat, atatale pasa lor de eficienta folosirii banului public
Cu asa companii, pot linistiti sa ii manance falimentul si sa le ia curierii businessul si parte din angajati. Cate sute de milioane de euro in datorii s-au sters, cate alocari le face bugetul central… Apoi, gluma lui Chirila: sa refuzi reablilitarea aprobata, din razbunare fata de altu, si sa platesti amenzi de 5mil lei, in loc sa fi facut renovarea de 9mil, pe care oricum o sa o faci (dar mai scump dupa inflatia asta) or o vei reduce din pretul de vanzare a imobililui, e ca si cum in razbunare fata dealtu iti bati cuie cu ciocanu in capul tau. Tu pierzi, nu primaria Oradea, si sa iti permiti sa pierzi sau razbunari personale pe bani publici, tot trafic de influenta si coruptie e!
Postat 27 Ianuarie 2023, 14:10 de unu
imparatul
E fumooooosss? E fumos sa spui ca imparatul e in c**u' gol? Nu place unora realitatea.
Postat 27 Ianuarie 2023, 10:21 de Christa
Tipic Romanesc
Sefii aia de Poștă, ar fi trebuit sa spună asa " NE CEREM SCUZE CITITORILOR, PT HALUL IN CARE ARATA POȘTA " dar când nu ai competente, începi cu răzbunarea. Responsabilitate, asa lipsește la Romani.
Postat 27 Ianuarie 2023, 09:42 de Sandu2100
Bihoreanul. Suntem azi lângă tine
Așteptăm ca domnii de la juridice (Cristi/Mircea) să intre pe fir. Voi avea grijă să plasez și eu un comment. Cât de curând
Postat 27 Ianuarie 2023, 08:53 de Just-22
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON