URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Aprilie 2022, 18:59

Poșta Română, după ce BIHOREANUL a dezvăluit degradarea Poștei Mari din Oradea și scoaterea reabilitării de pe lista de investiții: clădirea ar putea fi „înstrăinată”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La o săptămână după ce BIHOREANUL a dezvăluit că reabilitarea edificiului monument al Poștei Mari din Oradea a fost scoasă anul trecut de pe lista de investiții a Companiei Naționale Poșta Română din motive politice, actualul director al companiei confirmă, indirect, informația prezentată și sugerează, totodată, că obiectivul ar putea fi reintrodus pe lista din acest an.

Pe de altă parte, CNPR transmite că ia „în considerare și înstrăinarea imobilului”, cel mai mare pe care îl deține compania.

„Poștă și pedeapsă”

Cu o săptămână în urmă, în articolul „Poștă și pedeapsă”, BIHOREANUL arăta că, anunțată cu surle și trâmbițe în toamna anului 2020 de către directorul general de atunci al Companiei Naționale Poșta Română, Horia Grigorescu, lucrarea de reabilitare a clădirii Poștei Mari din Oradea, situată pe străzile Roman Ciorogariu și George Barițiu, a fost scoasă de pe lista de investiții în toamna anului 2021.

Motivul, după cum arăta o sursă sub protecția anonimatului, era unul de natură politică. Grigorescu, numit la conducerea CNPR de către fostul președinte al PNL Ludovic Orban, „taxa” în acest fel refuzul liderului PNL Bihor, Ilie Bolojan, de a-i sprijini „patronul” în competiția internă, adică la Congresul din 25 septembrie al partidului, ce avea să fie câștigat, de altfel, de Florin Cîțu (între timp forțat să demisioneze, la începutul acestei luni).

Rezultatul? Deși în 2020 CNPR contractase un credit bancar din care urma să finanțeze, între altele, reabilitarea clădirilor în care funcționează oficiile poștale județene din Oradea, Piatra Neamț, Cluj Napoca și Timișoara, reabilitarea clădirii din Oradea a fost abandonată, în ciuda faptului că fuseseră realizate expertiza tehnică și proiectul tehnic, ba chiar a fost obținută, din partea Primăriei, și autorizația de construire pentru începerea lucrărilor.

Buget „în curs de aprobare”

La solicitarea BIHOREANULUI, transmisă Companiei Naționale Poșta Română înaintea publicării articolului, pe 5 aprilie, actualul director al CNPR, Valentin Ștefan, a trimis redacției un răspuns luni, 18 aprilie, care confirmă, indirect, informația prezentată cu o săptămână în urmă.

„În anul 2020 au fost realizate expertiza tehnică și proiectul tehnic pentru „Refacere fațade, reparații învelitoare și amenajare incintă la sediul OJP Bihor + OP Oradea, strada Episcop Roman Ciorogariu nr. 12”, arată răspunsul semnat de directorul general al CNPR, care precizează, mai departe, că „lucrările de execuție sunt cuprinse în Programul Multianual al Investițiilor”, iar „la data prezentei, Bugetul de Venituri și Cheltuieli 2022-2024 al Poștei Române este în curs de aprobare, urmând ca după publicarea acestuia în Monitorul Oficial să fie supus aprobării Consiliului de Administrație Planul de Investiții pentru anul în curs”, adică pentru anul 2022.

„După aprobarea Planului de Investiții 2022 vă vom comunica precizări referitoare la obiectivul în cauză”, mai arată conducerea CNPR.

Socoteli de înstrăinare

Pe de altă parte, în condițiile în care BIHOREANUL a descris starea jalnică a clădirii Poștei Mari din Oradea, întinsă pe o suprafață de 17.000 metri pătrați din care doar aproximativ 3.000 mp mai sunt folosiți de Oficiul Județean Poștal Bihor și Oficiul Poștal nr. 1 Oradea, în rest domnind ruina, directorul general al CNPR afirmă că în cadrul Companiei se analizează inclusiv varianta ca instituția să „înstrăineze” imobilul.

„Având în vedere costurile mari de impozitare, dar și dimensiunea imobilului, fiind cea mai mare clădire din patrimoniul Poștei Române (...), se ia în considerare și înstrăinarea imobilului. În prezent, compania analizează toate posibilitățile, astfel încât să se ia cea mai bună decizie din punct de vedere financiar”.

De altfel, așa cum dezvăluia BIHOREANUL, Primăria Oradea a impus Companiei plata supraimpozitării clădirii tocmai din cauză că aceasta nu este reabilitată, rezultatul fiind că în loc să achite un impozit de 200.000 lei/an, CNPR plătește în prezent un suprimpozit anual de peste 1 milion de lei.

„Este o nesimţire ce se întâmplă acolo. În trei ani a plătit peste 3,5 milioane lei, adică aproape jumătate din cât ar fi costat reabilitarea”, a declarat BIHOREANULUI primarul Florin Birta, care a dezvăluit că s-a deplasat de mai multe ori la București pentru a debloca proiectul reabilitării clădirii, dar degeaba.

Birta a adăugat și că, în aceste condiții, i-a comunicat directorului general Valentin Ștefan  că fie începe reabilitarea, fie clădirea poate fi transferată orașului, pentru a o reabilita și folosi. „Acum trei săptămâni a venit la Oradea directorul general Valentin Ştefan şi i-am spus: «Domnule, avem o rugăminte: ori reabilitaţi clădirea, ori, dacă nu aveţi nevoie de ea, o transferaţi Primăriei Oradea şi o reabilităm şi o folosim noi». Încă aşteptăm răspuns”, spunea primarul.

Răspunsul integral al directorului general al CNPR dat BIHOREANULUI poate fi consultat mai jos:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON