URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Februarie 2024, 11:59

Pe drumul bun: Oradea a atins o rată record de reciclare, de 40%, dar este încă departe de țintele europene

Pe drumul bun: Oradea a atins o rată record de reciclare, de 40%, dar este încă departe de țintele europene TU ȘTII CÂT ARUNCI? Raportat la populația orașului, datele Primăriei arată că, în medie, fiecare orădean a generat anul trecut 414 kilograme de deșeuri, adică aproximativ 1,1 kg de mizerii în fiecare zi. În medie, doar 440 de grame dintre deșeurile aruncate zilnic de un cetățean au fost reciclate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din fiecare 10 kilograme de gunoaie aruncate anul trecut de orădeni, patru au fost reciclate, arată datele Primăriei. Vestea este deopotrivă bună și rea: niciodată municipiul n-a avut rezultate atât de bune în privința reciclării, dar încă este departe de obiectivul european de reciclare. 

Pentru ca Oradea să recicleze mai mult, Primăria are în plan să reia controalele în tomberoane, dar cu un accent mai mare pe educație, nu pe sancțiuni.

„S-au făcut pași mari” 

Statisticile Primăriei pentru anul 2023 arată că în municipiu s-au colectat 75.795 tone de deșeuri, dintre care 39.719 tone au fost abandonate pe haldă, 12.165 tone au fost valorificate energetic, prin incinerare, iar 18.100 tone au fost reciclate. Diferența o reprezintă resturile din stația de tratare mecano-biologică, unde resturile menajere sunt sortate și deshidratate.

Ca să își îndeplinească obligațiile europene, Oradea ar fi trebuit să valorifice 60% din gunoaie, ceea ce nu s-a întâmplat, de altfel întreaga țară fiind departe de acest obiectiv. „Procentul de valorificare este de 40%, iar obiectivul era de 60%. Eu zic că s-au făcut totuși pași mari”, a declarat directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiș (foto), miercurea trecută, într-o conferință de presă.

Niciodată Oradea n-a avut o rată a reciclării atât de mare: în 2022, procentul a fost de 36%, cu un an în urmă de 25%, iar în 2020 de doar 16%. Pentru că nu și-a îndeplinit obiectivul, Primăria va plăti către Administrația Fondului de Mediu o penalizare în valoare de 844.625 lei. 



Urmează verificări 

Reciclarea se poate îmbunătăți doar printr-o mai bună colectare separată a deșeurilor, așa că Primăria va continua să verifice felul în care orădenii aruncă gunoaiele. „Campania de verificare a modului de aruncare a deșeurilor va continua, lucrăm la o procedură în acest sens, pentru că am dori să ne axăm pe o mai bună colaborare cu asociațiile de proprietari. Am avut întâlniri cu președinții de asociații, tocmai pentru că regulamentul de salubritate este acum în consultare publică, și încercăm să ne axăm pe partea de conștientizare, apoi să trecem la avertismente, amenzi”, a declarat directoarea tehnică adjunctă, Adina Popa (foto), în aceeași conferință de presă.

Altfel spus, Primăria caută metode prin care să-i educe pe orădenii de la blocuri, înainte de a-i amenda pentru că amestecă deșeurile. În 2023, conform bilanțului Direcției Tehnice, 1.246 de persoane fizice și 55 de asociații de proprietari au fost sancționate pe motiv că nu au aruncat deșeurile corect. 

Plătești cât arunci, dar cum?

Importantă pentru stimularea colectării separate este și implementarea principiului „plătești cât arunci” la blocurile din Oradea, unde locatarii achită lunar un tarif fix pentru salubritate, în timp ce proprietarii caselor din oraș au facturi de salubritate ce diferă de la o lună la alta, în funcție de volumul pubelelor și de cât de des le scot în stradă.

În prezent, niciun oraș din România nu a găsit o soluție bună pentru taxarea locatarilor de la blocuri pentru câte deșeuri se generează în fiecare apartament, deși acest principiu este obligatoriu în toată România. „În țara noastră, la zona de blocuri, nu există o bună practică. În schimb, am studiat modele existente în țările europene, care nu sunt foarte multe, și împreună cu operatorul de salubritate lucrăm la partea de elaborare a unui regulament pentru implementarea principiului economic «plătești cât arunci», pe care îl vom supune consultării publice”, a precizat Popa. 

În așteptarea ecoinsulelor

Pe de altă parte, directoarea a mai spus că, în prezent, nici la casele din Oradea această regulă nu este respectată pe deplin. „Nici în zona de case nu se plătește cu adevărat pentru câte deșeuri se generează, pentru că deșeurile nu mai ajung în pubele. S-a constatat că foarte multe pubele nici nu sunt citite (n.r. - nu au microcipurile scanate, lucru care se petrece odată cu golirea lor) și, pentru că este imposibil să nu produci deșeu, este clar că aceste deșeuri au ajuns în altă parte, poate la containerele asociațiilor de proprietari”, a declarat directoarea tehnică adjunctă.

Primăria speră că cele 375 de ecoinsule pe care Administrația Fondului de Mediu le va cumpăra pentru Oradea, în cadrul a două proiecte finanțate prin PNRR, și unde orădenii de la blocuri ar urma să arunce deșeuri doar după scanarea unei cartele de acces, vor rezolva aceste probleme.  Astfel încât, la următoarele raportări, Oradea să fie mai aproape de țintele europene...


 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Imi place pluginul ptr afisarea graficelor, dar nu si numarul crescut de reclame agresive, care acopera prea mult din pagina, mai ales pe celular
De multe ori se blocheaza si treuie reincarcata pagina din cauza numarului mare de reclame. Desigur sunt unii care incalca reguli, dar nu toti care nu genereaza deseuri: ecista oameni care stau si la tara dar si-au pastrat prorprietatea in oras si nu e inchiriata, exista multi romani plecati la munca ce isi fac casa in tara, mai sunt si concedii, si altele.. si eu odata nu am scos gunoaiele o luna intreaga. Romanii care acum o duc bine in capitalism si consuma mai mult si produc mai multe deseuri, la 414kg pe persoana pe an pot sa isi schimbe si comportamentul ca consumator, ca la noi nu iese nici macar 150kg pe an la 4 persoane.
Postat 17 Februarie 2024, 14:24 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON