URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
17 Februarie 2024, 11:59

Pe drumul bun: Oradea a atins o rată record de reciclare, de 40%, dar este încă departe de țintele europene

Pe drumul bun: Oradea a atins o rată record de reciclare, de 40%, dar este încă departe de țintele europene TU ȘTII CÂT ARUNCI? Raportat la populația orașului, datele Primăriei arată că, în medie, fiecare orădean a generat anul trecut 414 kilograme de deșeuri, adică aproximativ 1,1 kg de mizerii în fiecare zi. În medie, doar 440 de grame dintre deșeurile aruncate zilnic de un cetățean au fost reciclate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din fiecare 10 kilograme de gunoaie aruncate anul trecut de orădeni, patru au fost reciclate, arată datele Primăriei. Vestea este deopotrivă bună și rea: niciodată municipiul n-a avut rezultate atât de bune în privința reciclării, dar încă este departe de obiectivul european de reciclare. 

Pentru ca Oradea să recicleze mai mult, Primăria are în plan să reia controalele în tomberoane, dar cu un accent mai mare pe educație, nu pe sancțiuni.

„S-au făcut pași mari” 

Statisticile Primăriei pentru anul 2023 arată că în municipiu s-au colectat 75.795 tone de deșeuri, dintre care 39.719 tone au fost abandonate pe haldă, 12.165 tone au fost valorificate energetic, prin incinerare, iar 18.100 tone au fost reciclate. Diferența o reprezintă resturile din stația de tratare mecano-biologică, unde resturile menajere sunt sortate și deshidratate.

Ca să își îndeplinească obligațiile europene, Oradea ar fi trebuit să valorifice 60% din gunoaie, ceea ce nu s-a întâmplat, de altfel întreaga țară fiind departe de acest obiectiv. „Procentul de valorificare este de 40%, iar obiectivul era de 60%. Eu zic că s-au făcut totuși pași mari”, a declarat directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiș (foto), miercurea trecută, într-o conferință de presă.

Niciodată Oradea n-a avut o rată a reciclării atât de mare: în 2022, procentul a fost de 36%, cu un an în urmă de 25%, iar în 2020 de doar 16%. Pentru că nu și-a îndeplinit obiectivul, Primăria va plăti către Administrația Fondului de Mediu o penalizare în valoare de 844.625 lei. 



Urmează verificări 

Reciclarea se poate îmbunătăți doar printr-o mai bună colectare separată a deșeurilor, așa că Primăria va continua să verifice felul în care orădenii aruncă gunoaiele. „Campania de verificare a modului de aruncare a deșeurilor va continua, lucrăm la o procedură în acest sens, pentru că am dori să ne axăm pe o mai bună colaborare cu asociațiile de proprietari. Am avut întâlniri cu președinții de asociații, tocmai pentru că regulamentul de salubritate este acum în consultare publică, și încercăm să ne axăm pe partea de conștientizare, apoi să trecem la avertismente, amenzi”, a declarat directoarea tehnică adjunctă, Adina Popa (foto), în aceeași conferință de presă.

Altfel spus, Primăria caută metode prin care să-i educe pe orădenii de la blocuri, înainte de a-i amenda pentru că amestecă deșeurile. În 2023, conform bilanțului Direcției Tehnice, 1.246 de persoane fizice și 55 de asociații de proprietari au fost sancționate pe motiv că nu au aruncat deșeurile corect. 

Plătești cât arunci, dar cum?

Importantă pentru stimularea colectării separate este și implementarea principiului „plătești cât arunci” la blocurile din Oradea, unde locatarii achită lunar un tarif fix pentru salubritate, în timp ce proprietarii caselor din oraș au facturi de salubritate ce diferă de la o lună la alta, în funcție de volumul pubelelor și de cât de des le scot în stradă.

În prezent, niciun oraș din România nu a găsit o soluție bună pentru taxarea locatarilor de la blocuri pentru câte deșeuri se generează în fiecare apartament, deși acest principiu este obligatoriu în toată România. „În țara noastră, la zona de blocuri, nu există o bună practică. În schimb, am studiat modele existente în țările europene, care nu sunt foarte multe, și împreună cu operatorul de salubritate lucrăm la partea de elaborare a unui regulament pentru implementarea principiului economic «plătești cât arunci», pe care îl vom supune consultării publice”, a precizat Popa. 

În așteptarea ecoinsulelor

Pe de altă parte, directoarea a mai spus că, în prezent, nici la casele din Oradea această regulă nu este respectată pe deplin. „Nici în zona de case nu se plătește cu adevărat pentru câte deșeuri se generează, pentru că deșeurile nu mai ajung în pubele. S-a constatat că foarte multe pubele nici nu sunt citite (n.r. - nu au microcipurile scanate, lucru care se petrece odată cu golirea lor) și, pentru că este imposibil să nu produci deșeu, este clar că aceste deșeuri au ajuns în altă parte, poate la containerele asociațiilor de proprietari”, a declarat directoarea tehnică adjunctă.

Primăria speră că cele 375 de ecoinsule pe care Administrația Fondului de Mediu le va cumpăra pentru Oradea, în cadrul a două proiecte finanțate prin PNRR, și unde orădenii de la blocuri ar urma să arunce deșeuri doar după scanarea unei cartele de acces, vor rezolva aceste probleme.  Astfel încât, la următoarele raportări, Oradea să fie mai aproape de țintele europene...


 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Imi place pluginul ptr afisarea graficelor, dar nu si numarul crescut de reclame agresive, care acopera prea mult din pagina, mai ales pe celular
De multe ori se blocheaza si treuie reincarcata pagina din cauza numarului mare de reclame. Desigur sunt unii care incalca reguli, dar nu toti care nu genereaza deseuri: ecista oameni care stau si la tara dar si-au pastrat prorprietatea in oras si nu e inchiriata, exista multi romani plecati la munca ce isi fac casa in tara, mai sunt si concedii, si altele.. si eu odata nu am scos gunoaiele o luna intreaga. Romanii care acum o duc bine in capitalism si consuma mai mult si produc mai multe deseuri, la 414kg pe persoana pe an pot sa isi schimbe si comportamentul ca consumator, ca la noi nu iese nici macar 150kg pe an la 4 persoane.
Postat 17 Februarie 2024, 14:24 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON