URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 03 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
09 Mai 2023, 14:36

Pasajul peste Șoseaua Borșului și drumurile către terminalul intermodal, depuse spre finanțare prin PNRR

Pasajul peste Șoseaua Borșului și drumurile către terminalul intermodal, depuse spre finanțare prin PNRR foto: Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiectul viitorului pasaj peste Șoseaua Borșului şi al drumurilor de legătură aferente viitorului terminal intermodal care va fi amenajat în Episcopia Bihor a fost depus pentru finanţare prin Planul Naţional de Reconstrucţie şi Rezilienţă.

Investiţie de 68 milioane lei

Conform unui comunicat al Primăriei Oradea, investiţia, estimată la 68 milioane lei, va fi implementată de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, instituție care a şi depus proiectul.

„Este un proiect important care prevede un pasaj peste sensul giratoriu, în zona parcului industrial, amplasat pe DN1, ce va avea o lungime de 1.043 de metri", a transmis, prin comunicat, primarul Florin Birta.

Primarul a mulţumit CNAIR pentru munca depusă în vederea obţinerii finanţării în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pe componenta de „transport sustenabil”. 

Din valoarea totală a proiectului, finanţarea europeană va fi de 47,2 milioane lei, iar diferenţa o va reprezenta contribuţia bugetului local.

Se caută constructor

După cum BIHOREANUL a mai scris, pasajul peste Şoseaua Borşului şi drumurile care vor duce la viitorul terminal intermodal, situat în Episcopia Bihor, menit să transforme Oradea într-un centru logistic prin transbordarea mărfurilor de pe linia ferată pe transportul rutier şi invers, vor fi realizate de municipalitatea orădeană în parteneriat cu CNAIR.

Conform înţelegerii, investiția va fi implementată de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere care a şi depus proiectul, iar desemnarea constructorului a revenit Primăriei Oradea care a primit trei oferte la licitaţia organizată.

La procedura de achiziţie au depus oferte trei asocieri de firme conduse de Porr Construct (subcontractanţi Ritmoteh şi Energotransconsult), Procons Group (asociaţi Freyrom şi Construcţii Erbaşu şi subcontractanţi PE Leko Construct, Ritmoteh şi Drumuri Orăşeneşti) și SSAB-AG (asociat Hydrostroy, subcontractanţi Electroaxa, Gazinstal Energy şi ACA Zoork Project).

Investiție separată, de alte 70 milioane lei, construcția efectivă a terminalului intermodal este disputată de alte șase asocieri de firme.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON