URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 03 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
06 Februarie 2017, 12:31

Oradea se ridică! Ordonanţa adoptată în secret de Guvernul PSD-ALDE a determinat cele mai mari proteste din istoria recentă a Oradiei

Oradea se ridică! Ordonanţa adoptată în secret de Guvernul PSD-ALDE a determinat cele mai mari proteste din istoria recentă a Oradiei PROTEST PE GENERAŢII. Serile trecute, la adunările din Piaţa Unirii şi marşurile prin cartiere au participat orădeni de toate vârstele, nepoţi, părinţi şi bunici cerând prin slogane şi pancarte respectarea statului de drept şi trimiţându-i pe guvernanţi "la răcoare"…
Oradea se ridică! Ordonanţa adoptată în secret de Guvernul PSD-ALDE a determinat cele mai mari proteste din istoria recentă a Oradiei "DRAG-NE-AI FI LA PUŞCĂRIE!". Protestatarii orădeni şi-au exersat imaginaţia aducând pancarte cu "dedicaţii" amuzante şi dure, ţinta lor preferată fiind preşedintele PSD Liviu Dragnea, pe care l-au caricaturizat şi căruia i-au transmis "Drag-ne-ai fi la puşcărie!". Manifestanţii l-au numit "Erdogan de Teleorman" şi i-au atribuit un slogan inspirat din campania preşedintelui SUA, Donald Trump, în varianta românească: "Make Romania corrupt again"
Oradea se ridică! Ordonanţa adoptată în secret de Guvernul PSD-ALDE a determinat cele mai mari proteste din istoria recentă a Oradiei SĂPTĂMÂNA REVOLTEI. Dacă marţea trecută, imediat după adoptarea Ordonanţei, au ieşit din case doar 200 de orădeni, pe parcursul săptămânii numărul protestatarilor a crescut exponenţial. Peste 3.000 au manifestat miercuri, circa 4.000 joi şi câte 5.000 vineri şi sâmbătă, orădenii purtând şi un tricolor imens
Oradea se ridică! Ordonanţa adoptată în secret de Guvernul PSD-ALDE a determinat cele mai mari proteste din istoria recentă a Oradiei MAMI M-A ÎNVĂŢAT... Mulţi protestatari şi-au adus copilaşii cu ei, chiar şi pe cei de un anişor sau doi, ca să-i înveţe de pe acum să-şi apere drepturile. Micuţii au ţinut afişe cu mesaje precum "Mama m-a învăţat să nu fur. Pe tine nu te-a învăţat nimeni?", şi au strigat din toţi rărunchii, alături de părinţi, "DNA să vină să vă ia!". Câţiva au ieşit şi sâmbătă la Protestul Copiilor, organizat anume pentru familii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea s-a trezit şi vrea dreptate! Votate mişeleşte de Guvernul PSD-ALDE şi criticate de toţi specialiştii în justiţie, precum şi de Uniunea Europeană, modificările aduse Codului Penal, care îi scapă de închisoare pe vinovaţii de abuz în serviciu dacă prejudiciul este mai mic de 200.000 lei, care scade drastic pedepsele pentru ceilalţi şi dezincriminează neglijenţa în serviciu, i-au înfuriat pe orădeni.

De data asta, însă, nu şi-au arătat dezgustul doar pe reţelele de socializare, ci asemenea concetăţenilor din marile oraşe au ieşit în stradă seară de seară, cu pancartele, lozincile şi huiduielile pregătite. Mulţimea a fost civilizată şi variată, de la elevi şi studenţi la tineri oameni de afaceri, la familii cu copii şi pensionari, toţi protestând pentru că au simţit, din nou, "boarea" dictaturii...

S-au înfuriat orădenii…

De săptămâna trecută, pe străzile Oradiei a început să se simtă un aer nou, de revoluţie. Nu de mult reabilitată, Piaţa Unirii a devenit loc de întâlnire pentru mii de oameni care au simţit nevoia să-şi arate public nemulţumirea faţă de hotărârile Guvernului Grindeanu, adoptate la ceas de noapte şi fără avizul Consiliului Superior al Magistraturii, care ar periclita serios lupta anticorupţie şi care au stârnit cele mai mari proteste de la Revoluţia din 1989.

Orădenii au început să iasă din case la nici o oră de la adoptarea OUG 13, de modificare a codurilor penale, astfel că marţea trecută, la miezul nopţii, circa 200 de protestatari strigau "DNA să vină să vă ia!", mergând apoi şi spre sediul PSD Bihor, unde au huiduit şi au cerut: "Afară, PSD din ţară!". Spre deosebire de alte manifestări, care n-au "prins", protestele de acum i-au mobilizat pe orădeni, care ajunseseră miercuri la 3.000 de protestatari.

În Piaţă au fost profesori, medici, avocaţi, actori, sportivi, oameni de afaceri, tineri, pensionari, dar şi multe familii cu copii. Şi din acest punct de vedere, al diversităţii, acestea sunt, probabil, cele mai "bogate" proteste din Oradea. Scriitorul Mircea Pricăjan zicea că a ieşit la protest pentru că nu vrea "să mergem înapoi, măcar să stăm pe loc dacă nu putem înainta, să nu distrugem ce am reuşit să facem cu atâta greutate până acum".

Bunicii la protest

Elevii şi studenţii au fost prezenţi în număr mare la proteste, unii mergând grupaţi din faţa Universităţii. Miercurea trecută, tânăra Mădălina Urs ţinea la vedere o pancartă cu mesajul "Studentă la Drept. În 2017 am examen la Penal, practica o fac în stradă" (foto) şi spunea că i s-ar fi părut "absurd şi de neiertat" să rămână în casă sau să comenteze pe Facebook când în ţară situaţia este gravă.

Demonstraţiile au unit oamenii şi au abolit conflictul între generaţii, la fel de revoltaţi fiind şi mulţi pensionari, care, bine îmbrăcaţi, însoţiţi de soţi, soţii sau prieteni, au ieşit la miting. "Guvernul face lucruri pe ascuns, noaptea, e păcat că-i fură pe tinerii ăştia", spunea Czieger Severin, un orădean de 72 de ani. "Îmi curg lacrimile când mă gândesc la aceşti tineri care din cauza hoţiei din ţara noastră sunt nevoiţi să plece să muncească în străini. Mi se pare inadmisibil că Guvernul a hotărât că cel mai important lucru este să salveze hoţii. Pentru asta au murit mulţi tineri în decembrie 89?", se întreba pensionarul.

La proteste s-a dus şi Dan Vâlceanu, un pensionar care a participat la revoluţia din urmă cu 27 de ani, cu o pancartă pe care scria: "Sfaturile lui Dragnea către PSD-işti: furaţi în rate (sub 200.000 lei), ca să nu fiţi penali, dar furaţi!".

Tot mai mulţi...

Din dorinţa de a-şi arăta fermitatea şi de a "trezi" cât mai mulţi concitadini, neobosiţii organizatori Sebastian Duma (foto) şi Cristi Klapan au obţinut autorizaţii pentru marşuri prin diferite cartiere, la acestea aderând joi peste 4.000 de orădeni, iar vineri circa 5.000. Mulţi, şi români şi maghiari, s-au alăturat pe traseu, semn că iniţiativa organizatorilor, care le strigau "Haideţi cu noi" şi "Voi staţi la căldură şi alţii vă fură!", a dat roade.

"Suntem oameni normali, oameni simpli, nu suntem protestatari de profesie, cum poate cred unii, avem vieţile noastre, locurile noastre de muncă, familiile noastre", a spus Duma, adăugând că pentru o asemenea cauză trebuie neapărat ieşit din casă.

Orădenii au manifestat cu poftă, mergând joi în Rogerius, unde s-au abătut de la traseul aprobat, din dorinţa de a "atinge" cât mai multe zone şi de a continua demonstraţia, iar vineri prin Velenţa şi Nufărul. Oamenii n-au dat semne de oboseală, în ciuda faptului că au mărşăluit ore întregi, transmiţându-şi înverşunaţi mesajele: "PSD, ciuma roşie!", "Sunteţi un partid de hoţi, de corupţi şi mafioţi!", "DNA să vină să vă ia!"...

Jandarmeria, jos pălăria!

Deşi au protestat cu miile, n-au existat acte de vandalism sau violenţă. Doar incidente minore: joi seară, jandarmii au scos din coloană un bărbat care aruncase cu o petardă, iar vineri alţi trei au fost legitimaţi şi sancţionaţi pentru că băuseră alcool în timpul manifestaţiei.

Ceilalţi orădeni, mulţi cu prichindeii pe umeri, s-au comportat exemplar, au socializat, au vorbit despre starea ţării şi, mai cu seamă, şi-au strigat revolta. S-au emoţionat, totodată, cântând laolaltă Imnul României, cel al protestelor creat de Voltaj, "Imnul golanilor" din ’89 şi chiar "În umbra marelui URSS", celebra melodie a lui Phoenix, care le-a amintit celor trecuţi prin viaţă de vremurile în care voiau cu disperare să scape de comunism.

Orădenii n-au uitat să le mulţumească jandarmilor care i-au păzit pe parcursul marşurilor şi le-au deschis calea, scandând adesea: "Jandarmeria, jos pălăria!". Nu degeaba, într-una din seri, profesorul de filozofie Alin Dobai spunea că "aceasta este cea mai bună versiune a Oradiei din ’90 încoace".

PSD strigă manipulare

În tot acest timp, organizaţiile partidelor de guvernământ PSD şi ALDE, hulite de miile de orădeni ieşiţi în stradă, n-au avut nicio reacţie, preferând muţenia. Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, s-a exprimat abia vineri, la solicitarea expresă a BIHOREANULUI, spunând că "legile nu se fac în stradă". "Oamenii nici nu ştiu pentru ce ies în stradă. Ei ştiu că PSD vrea să facă nu ştiu ce, de fapt mulţi sunt membri ascunşi ai PNL sau USR. Dar nu contează, poate fiecare să iasă în stradă, să manifeste, într-o democraţie fiecare are acest drept", a susţinut Mang, minimalizând problema.

Şi deputatul Sorin Ioan Roman s-a arătat convins, pe Facebook, că cei care au ieşit în stradă sunt "manipulaţi de propaganda johannistă". "Câinii latră, caravana trece! Noi ne vedem mai departe de guvernare pentru bunăstarea românilor", a scris el, uitând că, din cauza condamnării sale pentru conflict de interese, nici măcar nu ar avea ce să caute în funcţia publică. 

Disident în stradă

Tot vineri a apărut însă şi excepţia: primul PSD-ist local cu funcţie care s-a dezis de atitudinea partidului. Florin Lele (foto), preşedintele Organizaţiei nr. 1 Oradea, a transmis pe Facebook că "Iniţierea acestei ordonanţe de urgenţă în miez de noapte reprezintă un atentat la bunele moravuri, la morala şi integritatea acestui popor. Mă delimitez total de acest document şi de iniţiatorii ei".

Bărbatul, om de afaceri, i-a cerut lui Mang să ia atitudine şi să-şi "asume identitatea care trebuie" în faţa bihorenilor "care vă plătesc salariul de ales local". Evident, Lele n-a primit niciun răspuns, astfel că s-a alăturat protestatarilor care, la finalul marşului prin oraş, au huiduit în rafale în faţa sediului PSD Bihor, cum au făcut şi colegii de idealuri din alte oraşe. Nu fără folos, din moment ce, sâmbătă, sub presiunea străzii, liderii PSD de la nivel naţional au obligat Guvernul să-şi anuleze Ordonanţa.

În tot răul e şi-un bine: românii au descoperit că nu sunt o simplă populaţie, ci un popor. Şi par că nu vor uita degrabă asta...


ORDONANŢA "PENALĂ"
Liber la abuz şi neglijenţă

Guvernul PSD-ALDE a adoptat în noaptea de 31 ianuarie, fără avizul CSM (consultativ, dar obligatoriu) OUG nr. 13/2017, care modifică Codul Penal şi Codul de procedură penală. Prevederile din CPP - cum ar fi că denunţul trebuie făcut în termen de 6 luni de la comiterea faptei - au intrat în vigoare pe 1 februarie, iar cele din CP, mai multe şi mai grave, urmau să intre în vigoare pe 11 februarie.

Ce spun acestea? De pildă, că abuzul în serviciu este infracţiune doar dacă se încalcă normele unei legi, OG sau OUG, şi dacă produce o pagubă peste 200.000 lei. Dosarele penale de acest tip, aflate în curs de soluţionare, ar trebui închise, prejudiciul urmând să poată fi recuperat doar prin proces civil. Mai mult, persoanele condamnate definitiv ar trebui puse în libertate şi condamnarea le-ar fi ştearsă.

Guvernul a decis, de asemenea, să reducă drastic limitele de pedeapsă pentru abuzul în serviciu, de la 2-7 ani de închisoare la 6 luni - 3 ani închisoare sau amendă, micşorându-se în consecinţă şi termenul de prescripţie. Totodată, nu ar mai fi pedepsiţi cei care fac abuz, inclusiv prin discriminare, prin "emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative", astfel că mulţi demnitari şi funcţionari nu ar putea fi traşi la răspundere, indiferent de paguba produsă. În plus, OUG scotea din Codul Penal neglijenţa în serviciu, dosarele penale în curs urmând să fie închise.

Tot în marţea neagră, Guvernul a adoptat un proiect referitor la graţierea deţinuţilor cu pedepse sub 5 ani, acesta fiind însă trimis spre dezbatere în Parlament.


CONTESTATĂ UNANIM
Ordonanţă fără urgenţă

Deşi reprezentanţii Guvernului, în frunte cu ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a sugerat că cei care contestă OUG 13 sunt agitatori, ea a fost criticată de CSM, Parchetul General, DNA, DIICOT, asociaţiile magistraţilor, profesori de drept şi reprezentanţi ai societăţii civile. CSM a şi sesizat Curtea Constituţională conflictul între puteri, arătând că e vorba de o ameninţare la adresa statului de drept. DNA a deschis o anchetă vizând modul dubios în care a fost elaborat actul, iar Procurorul General a cerut în instanţă suspendarea şi anularea acestuia. În final, vineri, chiar şi controversatul Avocat al Poporului, Victor Ciorbea, a depus o excepţie de neconstituţionalitate, arătând că nu sunt îndeplinite criteriile privind urgenţa adoptării şi că există obiecţii referitoare la legiferarea abuzului în serviciu. Sâmbătă, preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a mai liniştit spiritele, declarând că magistraţii vor încerca să se pronunţe înainte de 10 februarie, data de la care OUG ar fi urmat să îşi producă efectele.

Citiţi în continuare şi articolul "Record de participanţi şi la Oradea: 7.000 de persoane sunt în stradă! (FOTO/VIDEO)"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Mă ce negobii
Gura păcătosului adevăr grăieşte . E vorba de şefa interimară de la ciuma galbenă (dacă ei vorbesc de cea roşie, este corect să vorbim la fel)spunea că" VOM LUPTA ÎMPOTRIVA JUSTIŢEI" Nu mai vorbesc de cei dela USR ce nebunii fac prin parlament. Vorbesc de negobii, referându-mă la bieţii manipulaţi din stradă care îşi duc copii în stradă la "proteste". Despre d-şoara de la proteste nu mă mir că dacă reuşeşte va ajunge o procuroare sau judecătoare drept recompensă.
Postat 06 Februarie 2017, 17:08 de Iancu_Remus
Ma bucur
...pentru ca usor devenim specialisti in legislatie, drept, cercetare, stiinta manipularii, viziuni, studierea istoriei, zodiac, constructii civile, militare si tot ce se poate. Eu zic ca nu-i rau, numai ca istoria trebuie predata asa cum a fost ea, cruda sau nu.
Postat 06 Februarie 2017, 15:28 de Maricel
presiunea trebuie mentinuta
Fiindca PSD nu da semna ca s-a hotarit sa accepte legitimitatea cererilor oamenilor si sa tine odata pentru totdeauna seama de ele. Ce cer oamenii? Simplu: renuntarea la privilegii si impunitati pentru politicieni si clientela. Nu mai vor abuzuri, lipsa de transparenta, dispret si furt. Nu vor slabirea legislatiei penale pentru coruptie si infractiunile asimilate (abuz in serviciu etc.). Asta vor oamenii. S-au saturat si nu mai accepta. N-au iesit nici pentru PNL, nici pentru USR (chiar daca au fost membri ai acestor partide in multime). PSD ar face bina sa priceapa cit mai repede (si PNL! daca vrea sa mai fie relevant).
Postat 06 Februarie 2017, 13:00 de poli
PCR transpartinic. Ep.: ”Să mințim poporul și cu calculatorul!”. Versiune upgradată a sloganului ”Aţi minţit poporul, cu televizorul!” (I)
PCR transpartinic. Ep.: ”Să mințim poporul și cu calculatorul!”. Versiune upgradată a sloganului ”Aţi minţit poporul, cu televizorul!” I. Un mesaj şi pentru tinerii, de bună credință, dar manipulaţi de propagandiştii anti-PSD 1. ”Acest guvern este unul legitim. A castigat votul urias de incredere al poporului. Poporul care traieste din salarii mici, de functionari publici, din pensii, din indemnizatii de handicap....nu ca salariati ai corporatiilor si atentie: nu cu sakariile bucurestenilor! Bucurestiul nu este TARA! TARA SUNTEM NOI! Astia "micii" din provincie. Cei care stiu sa citeasca un act normati. Cei care au un comportament civilizat. Cei care acorda RESPECT fiecarui semen. Suntem alaturi de acest guvern si avem urmatoarea rugaminte: Indiferent de situatie NU CEDAȚI! NU CEDATI LOCUL OBTINUT PRIN VOT LIBER EXPRIMAT SI DEMOCRAT! (daca ar fi dupa mine as demara si procedura de suspendare a non-presedintelui Johannis.. pentru abuz de putere si nereprezentare a poporului si a tarii, pentru dezinformare si manipulare, pentru instigarea la violenta). Opinia mea...este si opinia celor doi parinti ai mei..care nu pot semna..pentru ca nu au adresa de maill.” Sursa: o romașcană, site: Petitieonline.com - petiţia ”Susținem Guvernul Grindeanu”. 2. Faptul că în mediul online PSD-ul este mai apatic în mediul online, denotă şi faptul că cei care au votat actuala alianţă de guvernare au şi alte preocupări/responsabilități, decât de a îşi pierde timpul la computer, sau la mitinguri, strigând sloganuri dictate de slugile/angajaţii ”Sistemului”. II. Faptul că adevăratul scop al ”păpușarilor” acestor mișcări stradale este cu totul altul, decât binele românilor de bună credinţă, este un aspect evident. 1. Ce doresc bebeluşii, preşcolarii, elevii şi protestatarii de bună credință: o Justiţie cu adevărat corectă şi imparţială, o clasă politică necoruptă, salarii decente, o ţară fără salarii şi pensii nesimţite, părinţi plătiţi decent şi nu şomeri, o ţară fără politicieni cu caractere gen: Dinu Păturică, Tănase Scatiu ş.a.); 2. Ce doresc păpușarii/profitorii acestor manifestații: ”Ciolanul” puterii! III. In loc de concluzii (amare). 1. După Revoluția deturnată din decembrie 1989, se tot strigă: ”Aţi minţit poporul, cu televizorul!”. Nea Nelu, bolșevicul cu faţă umană, ştie de ce! 2. Astăzi, cei care vor demisia unui Guvern ales în mod democratic se ghidează după acelaşi slogan, dar unul upgradat: ”Să mințim poporul și cu calculatorul!” 3. După Malta 1989, avem parte şi de o Malta 2017?
Postat 06 Februarie 2017, 12:52 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON