URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2017, 18:00

Mii de orădeni "responsabili şi cinstiţi" au ieşit la protest împotriva Guvernului "no name"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa cum s-au înţeles pe Facebook, orădenii care se descriu "responsabili şi cinstiţi" s-au întâlnit, mercuri, la ora 17, în Piaţa Unirii, pentru a protesta faţă de decizia Guvernului de a adopta în cursul serii trecute o ordonanţă urgenţă pentru modificarea Codului Penal, care practic dezincriminează abuzul în funcţie, precum şi un proiect de lege privind graţierea unor fapte penale.

Protest autorizat

Protestul este unul autorizat de către autorităţile locale pentru o perioadă de 7 zile, zilnic, începând de miercuri, în fiecare seară de la ora 17 până la 21. Conform autorizaţiei, organizatorii şi participanţii se întâlnesc în Piaţa Unirii la ora 17, iar la ora 18 pornesc în marş pe un traseu prestabilit.

La ora 17, se adunaseră numai 30 de persoane, însă la până la ora 17.40 numărul orădenilor strânşi în Piaţa Unirii este estimat 500 de persoane de toate vârstele, de la tineri la adulţi cu copii şi pensionari, care, în prima jumătate de oră pur şi simplu au discutat între ei, fără nicio scandare.

O altă noutate este că la protestul de miercuri, pe lângă dubele jandarmeriei şi autoturismele poliţiei, a fost adusă şi o "autospecială pentru transport efective", pentru ca, în cazul în care va fi nevoie de reţineri, să poată transporta persoanele ridicate de jandarmi şi poliţişti.

"O gură de aer proaspăt"

Scriitorul şi traducătorul Mircea Pricăjan spune că a venit în Piaţa Unirii pentru a lua "o gură de aer proaspăt, cât mai putem respira aer proaspăt", tânărul scriitor afirmă că îşi doreşte ca prin acest protest să demonstreze dorinţa "să nu mergem înapoi, măcar să stăm pe loc dacă nu putem înainta, să nu distrugem ce am reuşit să facem cu atâta greutate până acum".

O tânără studentă în anul 2, Mădălina Urs, are afişată o pancartă pe care scrie "Studentă la Drept. În 2017 am examen la Penal, practica o fac în stradă". Ea spune că participă la protest deoarece "este inacceptabil ce se întâmplă în România, iar mie mi se pare absurd şi de neiertat ca, văzând ce se întâmplă, să stai doar să te uiţi la televizor şi pe Facebook şi să faci glumiţe".

Un orădean de 72 de ani, Czieger Severin, spune că a ieşit în stradă "pentru că este inadmisibil ce se întâmplă, să revenim la dictatură, la tiranie. Guvernul face lucruri pe ascuns, noaptea, şi e păcat că-i fură pe tinerii ăştia în loc să-i lase în pace, să aibă o viaţă mai bună".

"Politicienii au salarii uriaşe şi pensii speciale, iar pe noi încearcă să ne cumpere cu 100 de lei, dar eu cred că este timpul să ne luăm în mână soarta. Îmi curg lacrimile când mă gândesc la aceşti tineri care, din cauza hoţiei din ţara noastră, sunt nevoiţi să plece să muncească în străini. Mi se pare inadmisibil că Guvernul a hotărât că cel mai important lucru este să salveze hoţii. Pentru asta au murit mulţi tineri în decembrie 89?", întreabă pensionarul.

De altfel în Piaţă este prezent şi unul dintre orădenii care au participat, în 1989, la revoluţia locală. Dan Vâlceanu, acum pensionar, spune că protestul său este de a demonstra că şi pensionarii se pronunţă "împotriva dezincriminării hoţiei, a abuzului în serviciu". De altfel, Vâlceanu are o pancartă pe care sunt scrise "Sfaturile lui Dragnea către PSD-işti: furaţi în rate (sub 200.000 lei), ca să nu fiţi penali, dar furaţi!".

Guvernul "no name" să plece!

O doamnă, Otilia Jugrestean, afirmă că ceea ce a făcut actualul guvern este ruşinos. "Au făcut şedinţă de Guvern noaptea, ca să nu ştie nimeni nimic, când înainte cu două zile, zeci de mii de oameni au protestat şi le-au cerut să nu facă tocmai acest lucru. Dar, de fapt, cred că aceasta a fost misiunea acestui guvern, format, oricum din oameni "no name"".

În jurul orei 17.45, organizatorii Sebastian Duma şi Cristi Klapan au dat tonul la scandări, iar cineva a adus în Piaţa Unirii şi o instalaţie de sonorizare de pe care este difuzat imnul golanilor din Piaţa Universităţii, 1990.

Duma spune că şi-a asumat organizarea protestului, la care aşteaptă să participe toţi cei care vor să iasă în stradă, "pentru ceea ce ies toţi românii responsabili şi oneşti". "Noi am protestat la început, cerând ca Guvernul să respecte legea. De data asta protestăm şi îi cerem să plece, pentru că s-a dovedit că nu-i pasă de lege. Să plece, să ne lase în pace. În piaţă suntem oameni normali, oameni simpli, nu suntem protestatari de profesie, cum poate cred unii, avem vieţile noastre, locurile noastre de muncă, familiile noastre", a spus Duma.

Mulţimea este însufleţită, are cu steaguri, vuvuzele, strigă "Jos, PSD", "PSD, ciuma roşie", "Antena 3, nişte derbedei", "Sunteţi un partid de hoţi, de corupţi şi mafioţi", "Jos guvernul mafiot".

Între protestatari se regăsesc și actori ai Teatrului Regina Maria.

Tot mai mulţi şi zgomotoşi

În jurul orei 18.15, oamenii au pornit în marş, pe traseul Piaţa Unirii - str. Iuliu Maniu - Centrul Civic - Prefectura Bihor - Republicii - Piaţa Unirii. Tot mai mulţi protestatari se alătură mulţimii, care devine tot mai gălăgioasă. La ora 18.45, sunt cel puţin 700 de persoane, unii estimând că numărul protestatarilor a depăşit 1.000.

Spre deosebire de protestele din zilele trecute, manifestanţii sunt mult mai organizaţi, având cu ei pancarte enorme, cu mesaje precum: "Sunteţi laşi, sunteţi corupţi, dar noi suntem tot mai mulţi", "Să piară PSD din ţară", "Partidul Salvaţi Deţinuţii", "PSD cât crezi că o să mai fim paşnici?".

Circulaţia auto este îngreunată în Centrul Civic.

Este cel mai mare miting din ultimii ani. Atmosfera este foarte încinsă, iar protestatarii foarte îndârjiţi.

În jurul orei, 19, numărul manifestanţilor a ajuns la peste 3.000.

Proteste de acest gen au loc în toată țara, iar numărul manifestanților crește cu fiecare oră. La ora 19.30, în Capitală, peste 50.000 de persoane sunt în faţa Guvernului, iar mii de oameni au ieşit să protesteze şi în oraşe precum Cluj sau Timişoara.

Citiți și articolul Oradea s-a trezit: Peste 3000 de manifestanți la protestul de miercuri seară (VIDEO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Ce se intampla zilele acestea
este o mare victorie pentru "statul de drept". Pentru noi, pentru "pulime", este o victorie a la Pirus (Pyrrhus). Efectele se vor vedea peste cativa ani. Din pacate!
Postat 02 Februarie 2017, 09:36 de User anonimizat
Auleuuuuuu un derbedeu prost crescut-elev!
Elevul anarhist injura aici la greu...elevul face spume,are idei,latra jalnic..Se pare ca foamea.si lipsa de bun simt sunt caracterice acestui derbedeu...!Un sincer SICTIR acestui elev prost crescut!Sictir!
Postat 02 Februarie 2017, 07:06 de grigore
BINE..
@elev : Eu am zis una , tu zici alta ! OK ! Remarc insa ca in mod cert nu esti un OARECARE ! Scrii corect ( n-am ce zice ! ) ...dar in acest fel te dai de gol ! Apartii unei zone bine inchegate din punct de vedere intelectual !
Postat 02 Februarie 2017, 00:10 de TDS
@tds
Nu te rog, e inutil. ... Chiar si impaiat vei "dixtra" generatiile viitoare.
Postat 02 Februarie 2017, 00:03 de elev
DEONTOLOGIE
@elev: Te rog sa scrii pe viitor corect din prima ! Inca mai poti sa o faci in limba romana ! PS: autorul articolului ar fi putut interveni intru recunoasterea propriei erori ! N-a facut-o !
Postat 01 Februarie 2017, 22:04 de TDS
@tds
Mentala moncher, mentala. Suferinta. Te-ai turat?
Postat 01 Februarie 2017, 21:56 de elev
ANTENA 3 NISTE DERBEDEI ! RESTUL JURNALISTILOR SUNT VIRGIN MARY ATERIZATA PE PAMANT
@elev: Am scris un singur rand ! Am corectat un titlu aparut in prima faza ! Tu totusi ma ataci !OK ! Am inteles ! Dar ce inseamna....mentata ?
Postat 01 Februarie 2017, 21:51 de TDS
Îndrăznește să crezi
Ba da unde_i dracnea ba??? La_ti văzut careva ? asta sa dus să_l caute pe Ghita a încercat să manevreze rapid ra ha tul da nu i_a ieșit mâine o să ia_sa în ticăloșia nemărginită sa ne spuna că el nu știa na_re nu cunoaște na auzit .Rog sorosisti SRI_ti si alte forțe oculte să meargă acasă ca e târziu, lucrurile la ceas de seara le fac alți .Dormiți liniștiți guvernul lucrează pentru dumneavoastră .
Postat 01 Februarie 2017, 21:40 de sss
@tds
........................................................................ E varianta scurta a ceea ce cred despre tine. Si daca as scrie m-ar cenzura. Aceiasi sugestie ca si la confratele de suferinta mentata: dormi, esti total anacronic si depasit. Veghem noi la somnul tau. PS. Din strada.
Postat 01 Februarie 2017, 21:30 de elev
@tds
nu te-am remarcat intre asa multi. ai fost? puteai sa iti pui punga aia rosie pe cap sa te reperam. in rest...doctrina. doctrina spune cine nu fura cat trebuie merge la parnaie. restul scapa turma.
Postat 01 Februarie 2017, 21:19 de User anonimizat
@winDos
Prostovane......dormi, esti depasit. Veghem noi la somnul tau.
Postat 01 Februarie 2017, 20:37 de elev
Protest ... pentru ca e frig in locuinte si afara e caldura grupului de tehno-liberali care promoveaza securismul ca politica de stat.
Evazionistul Nicusor Dan, spalator de bani ai campaniei electorale de la partidul "La Vremuri Noi, Curve Noi", va fi unul dintre putinii beneficiari cunoscuti, ai gratierii si modificarii codului penal.
Postat 01 Februarie 2017, 20:13 de WinDos
Colgate mai alb mai strălucitor (ediție limitata)
I_au votat multi însă cred că (îl lider maximo )s-ar putea să se stingă mai repede decât ar fi crezut este incredibil cât de prost poate să gestioneze puterea pe care o are deocamdată în maini parcă n_au învățat nimic din 2012,atunci ei au fost beneficiari în 2014 si_au luat iar o palmă zdravănă da se pare că nu au învățat nimic omul ăsta încă nu sa trezit din beția victoriei ii sfidează pe toți va ajunge la fel ca bunul său prieten monta la lada de gunoi a politici .Guvernul păzit că în stare de asediu cu gratiile ferecate cu jandarmi dracnea e de negasit nevăzut ce e asta ma! Guvernare să_i Albești pe toți corupți pe toți hoti care s-au înfruptat din bani noștri asta e mărețul plan de guvernare alo Trezitiva ba!!!!!! Locul hoților e la pușcărie .
Postat 01 Februarie 2017, 19:33 de sss
S-AU PROTESTEAZA ?
Cred ca e canicula in Piata !
Postat 01 Februarie 2017, 18:45 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON