URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2017, 21:32

Poftă de protest la Oradea! Manifestanţii s-au abătut de la traseul aprobat de autorităţi şi mărşăluiesc prin Rogerius (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii care au ieşit în stradă joi seară protestează cu poftă. Deşi ar fi trebuit să se întoarcă înapoi în Piaţa Unirii, cele câteva mii de manifestanţi nu au respectat traseul aprobat iniţial de jandarmerie şi protestează în cartierul Rogerius, nelăsându-se înduplecaţi nici măcar de ploaia rece de afară.

Ajunşi la intersecţia străzilor Ştefan cel Mare şi Transilvaniei, de unde era planificată întoarcerea (pe traseul Bulevardul Ştefan cel Mare – str. Republicii – str. George Enescu – Parcul Traian (Prefectură) – Corso – Piaţa Unirii), protestatarii au refuzat să urmeze echipajul de jandarmerie antemergător, au strigat "Rogerius" şi au intrat pe strada Transilvaniei.

Oamenii blochează o bandă de mers şi strigă în continuare mesaje precum "Ieşiţi din casă, dacă vă pasă", "Uniţi salvăm toată România", "PSD, ciuma roşie" sau "Ruşine să vă fie".

Jandarmii sunt precauţi şi le cer, totuşi, oamenilor să rămână pe o singură bandă de mers, pentru că pe acest traseu nu sunt echipaje de Poliţie care să oprească traficul.

De precizat că pe traseul autorizat, în fiecare intersecţie, echipaje ale Poliţiei Rutiere şi Poliţiei Locale mergeau înaintea grupului de protestatari, oprind traficul. De altfel, în noile condiţii, forţele de ordine s-au regrupat.

Este limpede că oamenii vor să protesteze, să mărşăluiască, ei strigând şi scandând neobosiţi.

În jurul orei 21.30, protestatarii au ajuns pe Bulevardul Dacia. Nu sunt violenţe. Jandarmii au grijă ca protestatarii să rămână pe un singur sens şi le spun mereu să fie atenţi la drum.

Ora 21.50: Numărul protestatarilor este de aproximativ 4.000, după unele aprecieri de la faţa locului chiar 5.000 de persoane. Coloana înaintează spre Parcul Petofi.

Ora 22.15: Marşul a ajuns în zona magazinului Crişul, oamenii scandează în continuare energic: "PSD, ciuma roşie", "Hoţii", "Nu cedăm", "Dragnea nu uita du-te cu Elodia"

Ora 22.30: În Parcul Traian, în faţa Penitenciarului, protestatarii strigă: "Dragnea nu uita asta-i puşcăria ta". Plouă tot mai tare, dar asta nu îi descurajează pe oameni.

Ora 22.45: Protestatarii revin în Piaţa Unirii. Oamenii aplaudă, strigă, sar, scandează în continuare. Ca să se mai încălească, au început să sară, cântând "Cine nu sare nu vrea schimbare".

Ora 22.53: Plouă tot mai tare, oamenii se retrag la casele lor.

Ora 22.57: În piaţă au mai rămas cam 150 de oameni care ascultă în boxe şi cântă "Imnul golanilor 89", al lui Vali Sterian.

Ora 23: Protestul s-a încheiat fără incidente, după ce, alungați de ploaie, ultimii manifestanți au cântat Imnul de stat al României.

Ştire în curs de actualizare

Citiţi şi articolele:

Peste 3.000 de protestatari mărşăluiesc prin Oradea şi îndeamnă la mobilizare: "Ieşiţi din casă, dacă vă pasă" (VIDEO)

Orădenii protestează, din nou, în Piaţa Unirii (FOTO / VIDEO)

Întrebări fără răspuns: PSD nu renunţă la OUG privind modificarea codurilor penale

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
24 Comentarii
@andy
Cu toata dragostea, cel care este in profunda eroare esti tu! Poate ar fi bine sa cauti sa intelegi diferenta intre lege si act normativ. Coruptia si traficul de influenta, sunt in continuare incriminate si pedepsite de CP Roman. Cred ca cel care ar trebui sa se documenteze inainte de a scrie esti tu.
Postat 04 Februarie 2017, 12:10 de User anonimizat
@anticomunist
Esti intr-o mare eroare. Acte normative emit si primariile si consiliile judetene. Sa inteleg ca orice ar face Bolojan nu poate fi pedepsit pt abuz in serviciu? E corect? De ce sa fie el mai presus decat un simplu inspector care face ce i se spune? Vrei o alta tara. De exemplu in Franta corupţia pasivă şi traficul de influenţă, comise de persoane care exercită funcţii publice este pedepsita de la 5 ani de închisoare şi o amendă de 500.000 de euro, până la 10 ani de închisoare şi 1 milion de euro amendă. In Spania se da de la 2 la 6 ani, o amenda dubla fata de prejudiciu si interzicerea ovuparii unei functii publice de pana la 6 ani. Si mai sunt si altele. In total 12 dupa cum spunea dl Zegrean. Inainte de a arunca cu "noroi" ia exemplu de la TDS care nu scrie niciodata fara a fi documentat. Eventual se abtine.
Postat 03 Februarie 2017, 14:50 de andy
!!!!
@Moderator: Sugerez să ştergeţi comentariile cu motivarea CCR întrucăt în forma în care au apărut nu au sens. Nu ştiu de ce s-a întâmplat !
Postat 03 Februarie 2017, 13:39 de TDS
NU MERGE
Le recomand tuturor sa citească motivarea CCR .
Postat 03 Februarie 2017, 13:20 de TDS
INCA O DATA TOT
“71. De asemenea, Curtea reţine că, la solicitarea Comisiei pentru afaceri juridice şi drepturile omului din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului 33 Europei, Comisia de la Veneţia a adoptat Raportul asupra relaţiei dintre responsabilitatea ministerială politică şi cea penală, adoptat la cea de-a 94-a şedinţă plenară (8-9 martie 2013). Curtea constată că, în cadrul acestui raport, Comisia de la Veneţia a considerat că >.
Postat 03 Februarie 2017, 13:17 de TDS
abuzul statului de drepti
Asa e domnilor. Bravo voua. Sistemul de forta si-a gasit sustinatori. 3000 de oradeni ii apara pe cei platiti sa bage lumea la parnaie. Sa ma pici cu sare si pana mor nu o sa va inteleg demersul. Puscaria e simbolul acestor mitinguri. In loc sa recuperam prejudicii ne preocupa cum sa bagam functionari si politicieni la inchisoare cat mai mult. Abuzul in serviciu e o infractiune care o risca doar bugetarii. Orcand si pentru te miri ce. Semnezi o hartie care nu trebuia, mars la parnaie, nu faci o atributie de serviciu ca ai uitat, mars la parnaie, nu e multumit catateanul te reclama si mars la parnaie, dai o nota proasta la un elev si te reclama, mars la parnaie, nu reusesti sa pui un diagnostic mars la parnaie. Pentru orice incalcare a unei minime dispozitii poti sa faci parnaie. Iar voi restul nu riscati nimic. Puteti protesta cat vreti. Nu voi sunteti in luneta procurorilor. S-a ajuns sa fie mai vinovat functionarul decat criminalul, talharul ori traficantul de droguri.
Postat 03 Februarie 2017, 12:52 de horia_simion
NU TE ÎNGRIJORA !
@sss: Apreciez că ai o poziție relativ corectă șio exprimare decentă! Dar nu te îngrijora ! Sunt SĂNĂTOS TUN din toate punctele de vedere. Am mai spus-o, VINOVATUL este FILIP ! BOLOJAN s-a dat pe brazdă DOAR în 2013 ! El cinstitul, onestul, etc. ! Până în 2013 MI-A DAT DREPTATE în totalitate. Apoi S-A RĂSUCIT ! Spune-mi tu cum pot fi iertate astfel de lucruri ? S-au întâmplat în urmă cu ani dar nici nu le uit, nici nu le iert! SURPRIZĂ: nici nu sunt afectat în sensul de a nu dormi noaptea saualte cele. Nu am murit nici din punct de vedere material. Concluzia: FILIP, BOLOȘ, BOLOJAN nu vor fi iertați de mine NICIODATĂ ! Ce caută Boloș în ecuație ? El a fost creierașul afacerii. Nu o fi el o mega inteligență dar la șmecherii se pricepe.
Postat 03 Februarie 2017, 11:38 de TDS
HEIDI HO
@vlad_oradea: Ieși ( ieșiți )! Vă opresc eu ? Sau altcineva ? Puteți face tumbe în Piața Unirii ! De răcit nu puteți răci că vă dă Lord-ul din PMO ceiuț !
Postat 03 Februarie 2017, 11:23 de TDS
#$$$????.
Văd că există unul pe aici de multă vreme e drept care de ori unde pornește discuția indiferent de subiect el ajunge mai devreme sau mai târziu la aceasi concluzie care tinde sau a devenit obsesie Impact si Bolojan frustrările sunt prea mari nu poate ierta nu poate uita lucrurile duc spre dementa si probabil frustarile îl vor urmări toată viața de aici încolo ,toată ziua la postat zi noapte în orice subiect uni îi recomandă medicamente da cu el de pământ îl jignesc în toate felurile eu mă delimitez de acest lucru ,dar totuși oameni bolnavi se pot trata adică există tratament în urma unor probleme fiecare din noi putem ajunge în situația lui oameni nu e de râs e de plâns cu tot respectul nu o lua ca o jignire ofensa ect ,omule repet înainte să fie pre târziu pentru tine există tratament eu cred ca nu e pre tatziu omule i_a măsuri ascultama sincer .
Postat 03 Februarie 2017, 11:22 de sss
@tds
tds, esti doar un troll, esti un hater, nu ai principii, esti un lingau vom continua sa iesim in strada ai priceput? Alta intrebare
Postat 03 Februarie 2017, 11:12 de vlad_oradea
!!!!
@anticomunist: Ba vor să afle cine a scris textul OUG 13/2017 ! Asta e important ? Important este cine și-a asumat-o. Nu discut dacă e bună sau nu, nu discut dacă salvează pe cineva sau nu ! Eu pun problema dacă Guvernul avea dreptul să o adopte ( AVEA ! ) și modalitatea de adoptare ( legală și în concordanță cu cerințele CCR ).
Postat 03 Februarie 2017, 11:06 de TDS
@andy
Cum mama dracului sa vorbesti de abuz in serviciu, in cazul organului legislativ? Asa ceva numai in mintea zdruncinata a sustinatorilor "statului de drept" exista. Mai da-mi un exemplu de legislatie Europeana, care are o astfel de prevedere.
Postat 03 Februarie 2017, 11:00 de User anonimizat
RASPUNS
@scortosul: Eu apăr doar modalitatea de adoptare a OUG 13 /2017 care este perfect legală și în concordanță cu cerințele CCR. O mai spun încă o dată: prejudiciile de sub 200.000 lei nu înseamnăcă nu se recuperează ! În civil !
Postat 03 Februarie 2017, 10:52 de TDS
@TDS
te afunzi in penibil !! Racnesti toata ziua pe toate articolele ca ti s-a facut de catre politruci o nedreptate dar acum urlii sa aperi criminalii si hotii !??? Esti de neinteles !
Postat 03 Februarie 2017, 10:16 de scortosul
Hei,andy !
Pai ce faci ,dai apa la moara prostilor ? Si nebunilor ? Lasa tu pe VIA si alti catei sa latre cat or vrea .
Postat 03 Februarie 2017, 10:06 de Nofan
@VIA
Pt ca vad ca esti insistenta cu mesajul tau postat deja a 2-a oara o sa incerc sa iti raspund. Probabil ca dl Dragnea a dat sarcina in teritoriu ca toti postacii sa treaca la ofensiva, spun asta pt ca nu te-am mai vazut postand pana acum. Observ ca sustii ca TOTI cei din strada nu au citit ordonanta sau nu au inteles-o. Este exact mesajul transmis ieri de seful cel mare tuturor manifestantilor, celor 7 cancelarii europene, CSM-ului, DNA-ului, DIICOT-ului : nu ati inteles nimic din ordonanta. El este singurul care stie atat programul de guvernare cat si ordonanta. Ati observat ca la conferinta de presa dl Grindeanu avea scaunul mai mic ca nu cumva sa-i fure din prestanta "a-tot-puternicului". Dar sa revenim la ordonanta ca sa vezi ca au citit-o si altii si poate ne lamuresti cum ar trebui s-o intelegem. 1. OUG prevede prevede ca abuzul în serviciu să se pedepsească cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Deci pana in februarie 2014 erau pedepse de pana 15 ani iar acum dupa 2 modificari (una in parlament, alta in guvern - ambele controlate de PSD) pedeapsa s-a redus la max 3ani sau amenda. Amenda poate fi de maxim 150000 lei. Deci s-a redus termenul de prescriptie la 5 ani, ceea ce inseamna ca 90% din dosare se vor prescrie pt ca la tergiversarile care se fac in procese acestea sigur vor dura mai mult (caz celebru care scapa deja desi procesul nu e gata : Mazare). De asemenea s-a mai bagat o precizare : comiterea faptei cu "stiinta". Ori "nestiinta" e cel mai usor de invocat. O alta modificare este eliminarea interdictiei de a ocupa o functie publica. Si ultima dar nu cea din urma o reprezinta faptul ca nu se poate vorbi de abuz în serviciu „în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative”. Adica au dat o ordonanta care prevede ca cei care au emis-o nu pot fi acuzati!!! Si pe langa ei se vor regasi si toti edilii sau presedintii de CJ. Toate date sub umbrela unor decizii ale CCR. De acord ca trebuie respectate deciziile CCR si asa cum spunea ieri dl Grindeanu "Cum e posibil sa se stea atatia ani in parlament fara sa se adopte modificarile la Coduri? De aici e urgenta, oameni care mor cu dreptatea in brate. Deciziile CCR sunt obligatorii pentru toata lumea." Perfect de acord dar... cine a condus parlamentul in ultimii ani? PSD. De ce nu a facut modificarile in parlament? Cine a fost presedintele comisiei juridice, vicepresedinte si chiar presedinte al Camerei Deputatilor? Dl Iordache - cel care a elaborat ordonanta pt ca era o chestiune urgenta. Pana acum nu a fost urgenta? Ba da, dar daca o treceati anul trecut prin parlament nu mai aveati aceasta pozitie de forta pt ca nu mai aveati majoritate in Parlament. Daca vrei discutam si despre conflictul de interese, denuntul, favorizarea infractorului, neglijenta in serviciu etc Referitor la proiectul de lege cu gratierea, chiar daca e doar proiect eu sunt sceptic cu privire la cum va arata forma finala daca PSD-ul isi mentine actuala directie. Degeaba imi dai exemple cu gratierea din Italia ca asa iti pot da si eu cu lipsa acestei in Franta unde gradul de ocupare in inchisori e undeva la 200%. Dar nu are sens sa facem noi termene de comparatie cu tarile vest-europene pt ca suntem la "ani-lumina" de acestea. Am citit undeva o propunere care mi s-a parut mult mai corecta : sa se studieze timp de 1-2 saptamani dosarele detinutilor din tara (o pot face cu ajutorul ONG-urilor) si sa se selecteze detinutii nerecidivisti inchisi pt diferite maruntisuri sau pt fapte minore, iar pe acestia sa-i gratieze presedintele tarii pt ca are aceste prerogative. Asa nu s-ar putea strecura "din greseala" si cativa "oportunisti".
Postat 03 Februarie 2017, 09:48 de andy
GICA CONTRA ( PARCA E GICA NU GIGI )
@Nofan : Acu' ce oi fi, nici eu nu mai stiu ! Tu imi zici " copil ", suport_eru ma facea " mos " ! In ambele variante...RAU..
Postat 03 Februarie 2017, 04:01 de TDS
MICK CEL MIC
@Mick: Buna idee...
Postat 03 Februarie 2017, 03:56 de TDS
dr ȚINCĂ nu poate emite o judecată să lămurească lumea?
oare ce face dl ȚINCA la ora asta, vremea asta?! că era mare specialist, așa se auzea că numai el știa!!!
Postat 03 Februarie 2017, 02:05 de ADINA
CITITI NAIBII OUG !!!
Cum ar fi oare daca oamenii, inainte sa iasa din casa sa zbiere lucruri, s-ar si documenta, DIN LEGILE PUBLICATE IN MONITORUL OFICIAL, despre ceea ce vor sa zbiere? Sau, macar, sa citesca dr@cului trei fraze despre ceea ce ei doresc sa combata? Nu-i asa ca toti cei din strada au inteles ca daca un ins da un tun de 200000 de lei, nimeni nu-i face nimic si nici nu trebuie sa restituie prejudiciul? Nu-i asa ca toti cei din strada au inteles ca gratierea este defapt pentru Dragnea si Voiculescu, iar, faza cu CEDO este asa, fumigena de-a PSD-ului, si faptul ca vom plati vreun miliard de euro pe an, in curand, din amenzi si despagubiri date puscariasilor pentru ca-i tinem in gulag-uri staliniste, este tot o vrajeala ieftina de-a PSD-ului? Nu-i asa ca presedintele CEDO, cand spune ca Romania TREBUIE sa urmeze exeplul Italiei, care dealtfel a gratiat intr-un singur an 20000 de puscariasi numai sa scape de amenzi, inseamna, normal, ca si el urmeaza sa beneficieze de faimoasa gratiere? Iar cand tehnocrata Pruna a schimbat vreo 120 de articole din Codul Penal, ce sa vezi, FARA NICI UN AVIZ CSM, peste noapte, cum spuneti voi, ati fost tot in strada, la fel ca acum, la fel de inflamati, nu-i asa? Am inteles, pentru astia din strada Iohanis este Dumnezeu Tatal, desi este limpede ca el n-a citit in viata lui Constitutia si nici nu-l intereseaza ceva din Constitutia tarii al carei presedinte, din pacate, este, iar, Iohanis + Kovesi + SRI = Sfanta Treime. Atunci, bine! Ajutati-l voi pe 'VREAU GUVERNUL MEU!' sa aduca iar o echipa de tehnocrati, NUMITI DE EL, pentru ca sistemul mafiot-stalinist-nazist creat de basescu, sa ramana in picioare mult si bine. Meritam din plin mocirla, mizeria si tot ceea ce ni se intampla de cateva decenii incoace, pentru ca suntem un popor, pur si simplu, perfect cretin. Dar nu, de ce sa fie gratiata domnule o baba care a dat 10 oua cuiva si a luat 5 ani cu executare, nu? Este grav pus in pericol statul de drept, vin infractorii peste noi... Doamne Doamne, ce popor senil. Sa iesi tu in strada sa zbieri, fara sa citesti nimic, fara sa-ti pese de vreun argument, fara sa-ti pese de nici o logica, numai asa, manat perfect de la spate de EFECTUL DE TURMA...
Postat 03 Februarie 2017, 01:32 de User anonimizat
bene sarca
iti meriti soarta, foarte bine ca ti o dat teapa BIG, in marea ta investiti imobiliara impact. vb cu dragnea sa ti dea ordonanta, cum si a dat el!
Postat 03 Februarie 2017, 00:53 de User anonimizat
VAI-VAI, "TDS"-ule
De ce ești tu...copil rău,fiind "Gigi contra",la orice postare pe orice site și indiferent de subiect? Care sunt calitățile tale multiple ,de ești atoatepriceput? Ce faci tu ptr aceasta societate (ceva bun ma refer),sau măcar ptr tine însuți?Fii mai cumpătat. Mai respectuos Evident,asta presupune sa te respecți întâi pe tine...
Postat 03 Februarie 2017, 00:09 de Nofan
Prenumele Trandafirului
Somitati intelectuale locale sunt prezente oare la mars ? Daca da, poate ca numele lor ar fi interesant si mobilizator in acelasi timp ptr. unii ramasi prin casa, iar maine de ex sa fie muuu.ult mai multi protestatari.
Postat 02 Februarie 2017, 22:16 de Iness
VAI, VAI
Nu s-a respectat traseul ? Adica s-a incalcat legea ? Nasol ! PS: ma intreb ce s-ar fi intamplat in data de 08.11.2013 daca nu respectam ceea ce aveam scris in autorizatie ! Necuratu' ma lua ! Adica....Bolojan !
Postat 02 Februarie 2017, 21:48 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON