URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2017, 23:40

"Ultima soluţie, încă o revoluţie": Orădenii au ieşit la protest în Piaţa Unirii şi au huiduit în faţa sediului PSD (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Câteva zeci de orădeni s-au strâns, marţi seara, în Piaţa Unirii, la fel ca în alte oraşe din ţară, pentru a-şi exprima revolta faţă de adoptarea de către Guvern, pe ascuns, a proiectelor de acte normative care graţiază unele pedepse penale şi dezincriminează infracţiuni ce vizează clasa politică.

Protestatarii, majoritatea tineri, au început să sosească în jurul orei 23, fiind urmăriţi îndeaproape de un echipaj al Poliţiei şi de jandarmi.

Ei îndeamnă orădenii la mobilizare, scandând sloganuri precum “Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!”, “Hoţii”, “Ultima soluţie, încă o revoluţie”, “DNA să vină să vă ia!”, “ALDE şi PSD, aceeaşi mizerie”.

Oamenii poartă cu ei inclusiv coli A4 printate cu mesaje anti-guvernamentale şi steaguri tricolore. Unii dintre şoferii care trec prin piaţa centrală claxonează în semn de solidaritate.

Protestul este paşnic, manifestanţii mărginindu-se să strige sloganuri anti-PSD şi antiguvernamentale, respectiv să comenteze între ei cu privire la tupeul „Guvernului de hoţi”.

Pe măsură ce ştirile despre protestele din toata ţara s-au înmulţit, în Piaţa Unirii au venit tot mai mulţi protestatari. La ora 24:00, numărul acestora depăşea 100. Oamenii comentează între ei informaţiile despre mitingurile din celelalte oraşe, pe care le citesc pe telefoanele mobile.

Unii participanţi sunt nemulţumiţi cu privire la faptul că, spre deosebire de alte oraşe, Oradea pare mult mai inertă. "Hai măi copii, asta e toată Oradea? Nu mai aveţi amici?”, i-a îndemnat pe tineri o pensionară prezentă la protest.

Protestatarii orădeni au adăugat la seria de scandării şi “Jos guvernul mafiot”, şi “Anticipate”, ultima cu trimitere la dorinţa de a se organiza noi alegeri parlamentare.

În jurul orei 00.15, cei circa 200 de protestatari au pornit în marş spre sediul PSD Bihor, din Piaţa 1 Decembrie. Ajunşi acolo, au început să huiduie şi să scandeze "Bolşevicii", „Oradea nu se vinde, Dragnea, ține minte!”, "Afară, PSD din ţară!" și „La închisoare, nu la guvernare”.

Spre deosebire de protestul autorizat de duminică, de data aceasta manifestanţii nu au mai ocupat carosabilul, scandând de pe cealaltă parte a drumului.

După ora 00:30, protestatarii s-au întors, în marş, în Piaţa Unirii. Numărul a crescut la circa 300. Se scandează aceleaşi sloganuri anti-guvernamentale, la care s-a adăugat tot mai des îndemnul adresat concitadinilor: „Oradea, trezeşte-te!”.

Tinerii încearcă să învingă frigul cântând "Noi de aicea nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu scăpăm de hoţi toată ţara noastră!". Se mai scandează: "DNA, luptă, DNA!", "Păcat, păcat, de sângele vărsat".

La „spartul târgului”, în Piaţa Unirii a apărut un grup de tineri protestatari veniţi de la Beiuş, înarmaţi cu cartoane pe care au început să scrie mesaje gen „Fără PSD” şi altele. Ei s-au declarat decişi să rămână la Oradea şi în zilele următoare, pentru a protesta.

După ora 1, mulţimea s-a dispersat, protestatarii retrăgându-se pe rând spre case, nu înainte de a-şi da totuşi întâlnire pe a doua zi, mieruri, la ora 18. „Oradea, te iubim. Hai şi mâine să venim”, a fost ultimul slogan al serii. În restul ţării, protestele continuă, sfidând ora târzie şi temperatura de afară...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
!!!!
@ mitru: Răspunderea materială a funcționarului public precum și răspunderea delictuală RĂMÂN !
Postat 01 Februarie 2017, 12:25 de TDS
ca sa vezi, altii ne-au cerut sa o lasam mai moale cu justitia
@TDS: iti respect opiniile, dar citatele din nu stiu ce motivari/declaratii ale CEDO si Comisia de la Venetia, nu sunt decat justificari scoase din context. Strict pe citatul dat de tine de mai jos, vrei sa zici ca OUG doar clarifica ce e ala abuz in serviciu? Nu il defineste, ci il restrange!!! Adica gravitatea unui abuz incepe de la suma minima de 200.000 RON, si pentru tot ce e prejudiciu sub acea suma nu exista raspundere penala... e practic o invitatie la furt, "dar cu masura"! Am reusit sa trec peste rezultatul alegerilor, cu toate ca ma treceau fiori cand ma gandeam la consecintele economice ce o sa resimtim, iar la vreo 2 sapt dupa aia am inceput sa ma ingrijorez tot mai tare si in privinta justitiei, si uite ca am avut de ce! De ceva vreme deja am observat un atac tot mai puternic din partea A3 si RTV impotriva justitiei si a serviciilor acum demonizate, dar analizand firul actiunii de ieri, si uitandu-ma azi noapte, la reactiile live de la A3 si RTV, singura mea concluzie e ca totul a fost premeditat. Pentru ca "Refuz, refuz, asemenea abuz", inchid cu: "IESITI DIN CASA, DACA VA PASA!"
Postat 01 Februarie 2017, 12:09 de mitru
COMISIA DE LA VENETIA AGAIN
" Conferenţiarul dr. Radu Chiriţă de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unul dintre cei trei experţi desemnaţi de CNATDCU să analizeze teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, analizează scandalul stârnit de proiectele de ordonanţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal. Avocatul susţine că abuzul în serviciu ar trebui abrogat, invocând în acest sens o opinie a Comisiei de la Veneţia. "Ca să fiu sincer, eu aş abroga acel text. Cu totul, nu cu 200.000 lei sau orice alte sume. Încerc să explic. Înainte de asta, pentru urechile fine i-auzi una de la Comisia de la Veneţia (n-am chef să explic ce e asta, dar există google.): “Comisia susține că asemenea prevederi penale generale sunt foarte problematice, atât cu privire la cerințele calitative ale articolului 7 al CEDO, cât și la alte cerințe fundamentale conform principiului suveranității legislative, precum previzibilitatea și acuratețea juridică și susține, de asemenea, că acestea sunt în mod special vulnerabile la manevre politice abuzive (conform Liivik v. Estonia, 25 iunie 2009) […] 102. Pe această bază, Comisia de la Veneția considera prevederile penale naționale cu privire la abuzul în serviciu, excesul de autoritate și expresii similare trebuie interpretate în sens îngust și aplicate cu un prag înalt, astfel încât să poată fi invocate numai în cazuri în care fapta este de natură gravă, cum ar fi spre exemplu: infracțiuni grave împotriva proceselor democratice naționale, încălcarea drepturilor fundamentale, subminarea imparțialității administrației publice, șamd."
Postat 01 Februarie 2017, 10:41 de TDS
!!!!
@Kid: E o singura Ordonanta ! Pe mine cel mai tare asta ma supara ! Nu se cunoaste detaliat despre ce e vorba !
Postat 01 Februarie 2017, 10:28 de TDS
@andy
Subscriu 100%! @TDS, eram pe aceeasi lungime de unda cu dvs., cu @pinonel si ar mai fi cativa. Dar pana la ordonantele astea de moartea mintii ca noapte nu mai e de ceva vreme. @pinonel e intors la 180 de grade in speta asta fata de dvs. Eu cred ca inepeti sa aveti serioase indoieli si prin urmare incercati sa-i gasiti scuze lui Grindeanu. Ati spus ca dvs. interpretati ca recuperarea prejudiciului se poate face pe civil. Ok, sa zicem ca aveti dreptate! Treaba poate functiona intr-o tara civilizata, nu insa si in Romania. @andy a punctat foarte bine. Ce fac in cazul in care am o sentinta definitiva si nu am ce sa recuperez? Instrainarea averii, etc etc. Singura posibilitate de a tine in frau pornirile politicienilor ramanea sperietoarea dosarului penal finalizat cu o condamnare si cu tot ceea ce decurgea din aceasta...pierderea unor drepturi. La a doua fapta erai recidivist si altfel se punea problema. Marele castig pt noi era ca in cazul condamnarii pierdeai dreptul de a fi ales. Nu avem nevoie de astfel de oameni dovediti sa ne conduca, nu?
Postat 01 Februarie 2017, 10:23 de Kid
Dictatura lui Dragnea a început de azi. Marțea neagră împotriva Justiției a devenit realitate. Cum scapă infractorii
1. Conflictul de interese nu mai este incriminat dacă un demnitar, un ales sau un funcționar favorizează un membru al familiei sau o rudă până la gradul II. Cu alte cuvinte, dacă un parlamentar își angajează la biroul său teritorial fiul, fapta nu mai este penală, ca până în prezent. 50 de foști și actuali deputați și senatori sunt în această situație, iar anul trecut, când s-a făcut o încercare similară, Curtea Constituțională a declarat această prevedere neconstituțională. 2. Abuzul în serviciu nu mai este faptă penal dacă se crează un prejudiciu mai mic 200.000 de lei ori dacă nu este provocată "o vătămare gravă a intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice". După cum scriam anterior, Liviu Dragnea este judecat, într-un proces care a început marți, pentru un abuz în serviciu cu prejudiciu de 108.000 lei. La fix. 3. O faptă penală nu poate fi denunțată după mai mult de șase luni de la comiterea ei. Cu alte cuvinte, dacă cineva află mai târziu de jumătate de an de o infracțiune, asta e, ghinion. 4. Se modifică inclusiv un articol din codul penal care se referă la pedepsele pentru conducerea sub influența alcoolului, în sensul că s-a eliminat sintagma potrivit căreia alcoolemia se stabilește „,la momentul prelevării mostrelor biologice”, permițând astfel, din nou, măsluirea probelor, cum s-a întâmplat din nou în trecut.
Postat 01 Februarie 2017, 10:06 de pinonel
tds......
tds prin ce spui aici rezulta 100% dementa ta si paranoia. Nu are rost sa mai continui,esti bolnav rau cu capul.....
Postat 01 Februarie 2017, 10:04 de suporter_oradean
@tds
Corect, dar cati bani s-au recuperat pana acum din dosarele de coruptie? Nici 1 la suta. Singura sperietoare pt acestia era dosarul penal. Acum au la ministerul dnei aghiotant 6 mld de euro care pot fi dati doar prin ordin de ministru. Se vor imparti la primarii in transe de 40.000 euro si vor face ce vor cu ei. Cum s-a limitat si perioada denuntului la 6 luni, se vor descoperi max 5 % ulterior si se vor recupera spre 1 %. In alta ordine de idei : daca eu intri la tine in curte si iti fur gratarul in valoare de 50 lei mi se face dosar penal. Daca prin abuz un primar ii da lui varu-sau 40.000 de euro ca sa faca o buda in curte, trebuie doar sa recuperezi banii. Dar el nu are nimic in proprietate asa ca ii iei 50 ani din salariu bani. E corect? Tu esti suparat pe ce a facut Bolojan. Fapta lui poate fi, in cel mai bun caz pt tine, incadrata la neglijenta in serviciu, ori aceasta fapta nu mai exista in noua varianta. Tot timpul ti-am respectat opiniile, insa in acest caz ai incalcat tot ceea ce ai sustinut pana acum. De ce au mai consultat celelalte institutii, de ce au mai facut consultarea publica daca nu au tinut cont deloc de ele. In plus, mai apare si Arhanghelul Dragnea sa sustina senin ca pe el nu il avantajeaza cu nimic aceste initiative. Chiar cu nimic, doar ca incepand de azi el nu mai este condamnat penal si tot incepand de azi i se inchide si celalalt dosar penal in urma caruia, in cazul unei condamnari, aceasta ar fi fost cu executare. Deci, chiar nu il avantajeaza cu nimic! Si in continuare ne punem problema cum sa facem sa readucem in tara romanii plecati. Pai sigur - ASA NU!. Eu conduc o firma in tara asta, ma zbat de 20 de ani sa o fac profitabila, dar in astfel de momente ma gandesc serios sa vand tot si sa plec. Chiar nu conteaza unde pt ca sigur e mai bine. Am copilul plecat la studii in strainatate si mai aveam ceva sperante ca poate vine sa lucreze in tara. Acum nu ii mai dau voie sa se intoarca. Azi ar trebui sa punem drapelele in berna!
Postat 01 Februarie 2017, 09:33 de andy
PARERI
Zegrean ( fost Presedinte CCR ):"În UE sunt 12 țări care sancționează cu închisoarea abuzul în serviciu, restul nu-l sancționează. Adică nu-l sancționează cu închisoarea " "Noi am decis că sintagma este constituțională în măsura în care se referă la încălcarea legii, iar aceste legi, veți vedea în motivare, înseamnă și OUG sau orice acte normative ale Guvernului, ale unui ministru sau orice alt act normativ care are valoare de lege" ne-a declarat judecătorul care a dorit, de asemenea, să-și păstreze anonimatul.
Postat 01 Februarie 2017, 09:03 de TDS
OUG 13 / 2017
Art. 297. —Abuzul în serviciu (1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unor dispoziţii exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o ordonanţă de urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. ACEST PREJUDICIU DE 200.000 lei vizeaza partea penala. Pe civil prejudiciul se poate recupera. Eu asa interpretez.
Postat 01 Februarie 2017, 08:28 de TDS
decembrie 1989
trist,azi hotia a fost legiferata prin oug... grindeanu,iordache nici macar nu vor fi retinuti in cartile de istorie a Romaniei...mizerabil....
Postat 01 Februarie 2017, 08:18 de suporter_oradean
.
nu se mai rezolva nimic cu protestele pasnice. Trebe linsati toti din guvernul pesede alaturi de sustinatorii lor
Postat 31 Ianuarie 2017, 23:58 de David
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON