URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Septembrie 2023, 17:17

Numire dubioasă: Direcția pentru Cultură Bihor are șef nou, „importat” din... Primăria Oradea

Numire dubioasă: Direcția pentru Cultură Bihor are șef nou, „importat” din... Primăria Oradea sursa foto Facebook / Andrei Borbely
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, instituție condusă din 2018 de un interimar, are un nou director pe durată limitată, al treilea în ultimii 5 ani.

Ministrul Culturii, PNL-ista Raluca Turcan, a numit în această funcție un jurist angajat tocmai la Primăria Oradea, prin detașare pe cel mult 6 luni. Asta, în condițiile în care municipalitatea depune proiecte spre avizare Direcției de Cultură, ba chiar este în proces cu instituția pentru declasarea unor clădiri dărâmate din Piața Cetate, pe care municipalitatea vrea s-o modernizeze.

Numit prin Ordin

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, l-a numit în această funcție pe Andrei Borbely, de profesie jurist, angajat la Primăria Oradea, pe o perioadă de 6 luni.

Numirea a fost făcută joia trecută, prin Ordinul 631/21.09.2023: „Începând cu data de 22 septembrie, dl. Borbely Andrei, având funcția publică de execuție consilier juridic clasa I, grad profesional superior, în cadrul Primăriei Municipiului Oradea, exercită cu caracter temporar, prin detașare pe o perioadă maximă de 6 luni, funcția publică de conducere vacantă de director executiv gradul II al Direcției Județene pentru Cultură Bihor”.

Potrivit acestuia, în calitatea de director interimar, juristul va avea un salariu lunar brut de 12.306 lei, la care se adaugă o indemnizație de hrană de 347 lei/lună.

Direcția Județeană pentru Cultură are o conducere interimară din 2018, când directorul de atunci, Lucian Silaghi, s-a confruntat cu probleme de sănătate, fiind înlocuit până la începutul acestui an de Adriana Ruge, intrată atunci în concediu maternal. În ultimele 6 luni, aceasta a fost înlocuită de contabila instituției, Veronica Șanta.

Prima măsură a noului director interimar Andrei Borbely a fost să convoace o ședință de lucru cu angajații instituției, luni dimineață.

Primăria, în proces cu Direcția de Cultură

Detașarea unui jurist tocmai de la Primăria Oradea pentru șefia Direcției pentru Cultură Bihor ridică semne majore de întrebare.

Pe de o parte, nu e clar de ce a fost ales un jurist și nu un om de cultură, cu experiență în management. În plus, Direcția pentru Cultură Bihor are rolul de a aviza sau nu proiecte importante ale Primăriei Oradea, care vizează modificări în zona centrală a orașului. 

Mai mult, cele două se judecă în instanță. Administrația locală a intentat Ministerului Culturii și Direcției pentru Cultură un proces din cauza refuzului avizării de către Comisia Națională de Monumente Istorice a unui proiect cu fonduri europene pentru modernizarea zonei pieței.

Concret, în incinta Pieței Cetate au statut de monument hala arsă în incendiul din iulie 2020 și sediul Administrației Domeniului Public, Primăria vizând restaurarea halei și construirea în interiorul acesteia a unei structuri din aluminiu și sticlă, iar pentru lucrări au fost demolate corpuri de clădire care nu au statut de monument, dar erau protejate datorită poziției lor în centrul istoric protejat al orașului și trebuiau declasate în prealabil.

După mai multe divergențe și o perioadă în care Comisia Națională de Monumente Istorice nu a avizat această procedură, proiectul de modernizare a Pieței Cetate a fost „partajat” în două etape, în prima fiind avizată restaurarea fostei hale arse, iar în cea de-a doua urmând să fie obținut avizul pentru modernizarea întregii piețe, cu amenajarea unei parcări subterane.

Procesul intentat Ministerului Culturii de Primăria Oradea a început în noiembrie 2020 la Curtea de Apel București, care în luna aprilie a acestui an a obligat Ministerul să soluționeze cererea administrației locale de declasare. Ministerul Culturii a atacat, însă, soluția, astfel că ultimul cuvânt în litigiu îl va avea instanța superioară, Înalta Curte de Casație și Justiție.

Prefectura s-a rugat de primarie

Contactat de BIHOREANUL, primarul Florin Birta a spus că nu vede o problemă în propunerea făcută de municipalitate, argumentând că aceasta a venit la solicitarea... Prefecturii.

"Prefectura Bihor, pentru că Direcția pentru Cultură avea director interimar o persoană specializată în achiziții și are puțin personal, a solicitat Primăriei Oradea, pentru că este cea mai mare instituție din administrația locală din județ, o propunere pentru o persoană care să aibă pregătire juridică să poată fi numită temporar la Direcția pentru Cultură. Am cerut doamnei Borbei (n.r. - secretarul municipiului, care coordonează activitatea juriștilor Primăriei) o propunere, l-a propus pe dl Andrei Borbely, cu care nu are nicio legătură decât de serviciu, și am comunicat această propunere Prefecturii, care a înaintat-o Ministerului Culturii. În opinia noastră, nu este nicio problemă în această propunere, chiar dacă suntem în proces cu Direcția pentru Cultură și cu Ministerul Culturii, procesul se judecă la București și nu are nicio legătură această numire cu procesul. S-a urmărit doar ca la Direcția pentru Cultură să ajungă o persoană cu pregătire juridică", a declarat luni Florin Birta.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
topograf mancator de rahat
Bai "topografule" de unde stii tu ca Pop Flaviu de la Flavoia Invest are vreo legatura cu politicianul Pop???? poti sa fii sigur ca NU are si e doar o coincidenta de nume. PS: contiunua sa mananci rahat in continuare ca vad ca-ti place.
Postat 27 Septembrie 2023, 09:01 de BogdanPopa
@topograf
Chapeau
Postat 26 Septembrie 2023, 20:09 de excalibur
Mafia la putere
Acum poate sa demoleze totul in oras , sa-l dea pe mana dezvoltatorilor si a gastii PNL, PSD.
Postat 26 Septembrie 2023, 17:51 de Mihaita
imediat dupa articolele cu "dezvoltatorii" nemultumiti...
...pac, o numire dubioasa ! Recent a aparut chiar aici ceva articol cu un gelat, un distrus cu masini scumpe, din clanul Pop, care zbiera ca nu e dom' le lasat sa faca blocuri intre case si ca de vina e Directia de Cultura si "kulturnicii" de-acolo, care nu suporta "progresul". Si iata, aproape imediat, primaria se executa la cererea famigliei Pop si pune un cutzulache la Directia de Cultura, care sa semneze tot ce trebe ;) Daca-l mai pune si pe Claudiu sef la PZD, gata Ilie, are pohta ce-a pohtit, conduce si PZD-ul in Bihor :)))))))
Postat 26 Septembrie 2023, 08:58 de topograf
Vaishamar..
Ciuma galbena nu doarme...peneleaua nu scapa niciun post!Desteapta te romane!!!
Postat 25 Septembrie 2023, 18:54 de grigore
Numit prin ordin de partid
Ce mai conteaza competentele.
Postat 25 Septembrie 2023, 18:11 de Riviera
...
daca nu e de ras e de plans..
Postat 25 Septembrie 2023, 18:10 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON