URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Noiembrie 2022, 10:21

Nu lăsați parcările pe mâna privaților!

Nu lăsați parcările pe mâna privaților! foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Am auzit că edilii încă oscilează între a face în regie proprie parcarea de pe amplasamentul Pieţei Nufărul sau a concesiona terenul unui privat care să facă pe banii lui investiţia.

Până acum Primăria a construit din fonduri proprii cinci parcări şi mai are trei "pe ţeavă". Sigur că nu totul e perfect, că sistemul de taxare e mai mereu stricat, dar parcările aduc anual oraşului un venit de 20 de milioane lei. Dacă în Oradea Primăria ar fi avut o singură parcare şi firmele private vreo cinci-şase, era logic să se scape de acest serviciu. Dar, la experienţa acumulată şi la banii care vin, ar fi o greşeală colosală să dăm parcările pe mâna unor firme private.

Se spune că Statul e cel mai prost administrator. Dar de ce trebuie să luăm asta ca pe o axiomă? Cred că mai degrabă Statul e cel mai hoţ administrator. Sunt exemple nenumărate de primării care au lăsat parcările pe mâna hoaverilor, evident "dezinteresat". Au venit băieţii deştepţi cu cinci kile de vopsea şi o bidinea cam cheală, iar în câţiva ani au încasat un purcoi de bani cu zero investiţii.

Parcările noastre pot deveni şi mai rentabile dacă se schimbă echipa care le gestionează. Apelând la inteligenţa artificială şi mai ales lărgind spaţiile de parcare, pentru a nu mai fi nevoit să te dai jos din maşină prin portbagaj, Primăria poate să aducă şi mai multe venituri la buget. Şi dacă totuşi vrea să-şi ia o belea de pe cap - chit că n-am auzit de angajaţi surmenaţi în sistemul bugetar -, n-au decât să concesioneze afacerea unor privaţi, dar numai după ce aceştia plătesc la centimă întreaga investiţie făcută de oraş. Edilii n-au nicio justificare să lase din mână o aşa afacere profitabilă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
NOILE TICHETE DE PARCARE
Dacă dorești să îți achiziționezi un tichet de parcare de la chioșcurile de presă, vei primi un răspun drăguț NU MAI AVEM DIN LUNA IULIE NICI CEL CU 8 LEI. Dacă dorești să parchezi în acest oraș trebuie să plătești cu sms și ve achita 10 lei în loc de 8. Ce faci dacă nu ai în zonă nici parcare subterană nici supraterană????? plătești pentru prostia primăriei un pic în plus Asta este situația dacă nu avem automate stardale la care poți achita doar cu 50 de bani. FELICITĂRI INTELIGENȚILOR CARE AU PUS ÎN PRACTICĂ ACEST SISTEM ȘI LA MAI MARE
Postat 16 Noiembrie 2022, 14:07 de Acela
Mircea Chirilă de la UTC și-a dat arama pe față.
El vrea monopol public la parcări, spre exemplu. La piețele agroalimentare nu, pot fi desființate și nu au decât privații să-și facă dacă vor. Atât înțelege Chirilă din mecanismul economiei de piață, a capitalului orientat către obținerea de profit. El are impresia că municipalitatea e un agent economic care trebuie să scoată bani din orice ar reprezenta serviciu public. Nici dacă România ar fi recunoscută ca economie socială de piață pe plan european, municipiul Oradea nu ar trebui să activeze în domenii ce țin de descentralizare și plusvaloare.
Postat 16 Noiembrie 2022, 12:15 de KP
Mirceo, iti spun eu ce ar face privatul!
Ar organiza o licitatie si ar inchiria toate locurile pe minim un an. Sunt in zona destui amatori care au si parale.Punct. Ar monta un sistem video, bariere, card/emitator magnetic, cand te apropii de locul tau, mini-bariera coboara. Ai plecat, se ridica. Simplu!
Postat 16 Noiembrie 2022, 12:12 de pinonel
Primaria nu ar trebui sa detina monopol.
Tocmai pentru a nu trasa niste linii rosii mai scumpe, pentru a te obliga sa parchezi mai ieftin la subterana sau supraelevata. De ce te obliga? Evident pentru a mari gradul de ocupare la cele din urma. De ce? Pentru ca vor sa le dea pe mana privatilor. Aici vorbim de mari operatori internationali, nu de “hoaveri”. De fapt e un cerc vicios. Primaria a realizat ca nu scoate investitia, acum vor sa scape de ele. Cam tarziu, marii operatori procedeaza diferit. Concesioneaza terenul, angajeaza un contractor sa ridice parcarea, apoi o administreaza. Practic ei acum vor sa sara inainte, concesionam intreaga parcare, ceea ce evident nu convine marilor operatori, nu renteaza.
Postat 16 Noiembrie 2022, 10:58 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON