URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Ianuarie 2015, 18:12

Fără reorganizare! Primăria a amânat fuzionarea colegiilor tehnice Traian Vuia şi Andrei Şaguna

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea a renunţat, cel puţin pentru moment, la ideea fuzionării colegiilor tehnice Traian Vuia şi Andrei Şaguna. Conducerea municipalităţii s-a întâlnit marţi la Primărie cu reprezentanţii celor două colegii şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, iar în urma discuţiilor purtate, Primăria a anunţat că va renunţa la reorganizarea reţelei şcolare.

"Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor au susţinut amânarea deciziei de fuziune pentru o dată ulterioară, propunând ca măsură alternativă eficientizarea activităţii şcolilor prin dimensionarea optimă a numărului de clase pentru a creşte efectivele medii de elevi pe clasă. În consecinţă, Primăria Municipiului Oradea a revenit asupra proiectului de reorganizare a reţelei şcolare", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Potrivit documentului, singura modificare în structura reţelei şcolare se va referi, deocamdată, la divizarea colegiilor tehnice Traian Vuia şi Mihai Viteazul. Măsura a fost deja aprobată prin HCL 563 din 2014, care prevede preluarea claselor de nivel liceal tehnologic şi profesional cu predare în limba maghiară de la cele două colegii de către Liceul Teologic Reformat "Lorantffy Zsuzsanna" şi Liceul Romano-Catolic "Szent Laszlo".

Fuzionarea colegiilor tehnice Traian Vuia şi Andrei Şaguna a fost propusă încă din luna decembrie de Comisia pentru învăţământ din cadrul Consiliului Local. Unificarea avea ca scop eficientizarea finanţării unităţilor de învăţământ, având în vedere că unităţile cu efective mari de elevi beneficiază de costuri standard pe elev superioare, şi integrarea învăţământului profesional de tip industrial din Oradea.

Propunerea consilierilor locali s-a lovit de opoziţia cadrelor şcolare angajate la cele două instituţii, care au acuzat că măsura contravine ideii de relansare a învăţământului profesional, iar prin desfiinţarea Colegiului Tehnic Andrei Şaguna se pune capăt unei tradiţii şcolare vechi de aproape şapte decenii. Profesorii erau cu atât mai motivaţi să ia atitudine cu cât unificarea ar fi dus la dispariţia unor norme didactice, iar unele posturi ar fi urmat să fie desfiinţate.

Poziţia angajaţilor celor două şcoli a fost împărtăşită şi de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor care a refuzat să aprobe reorganizarea reţelei şcolare pentru a evita declanşarea unor probleme sociale.

Citiţi pe această temă şi articolul "Protest anti-fuziune: Profesorii de la Şaguna se opun comasării cu Colegiul Traian Vuia"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@vlad
De unde stii ,ma ,ca eu nu fac nimic? Dar din banii cui face bolojan ce face ??? Si-apoi ce crezi , ca nu vom avea nevoie de "profesionale"? Ca e buna si usor de manageriat o megascoala? Se vede ca gandesti aidoma "desteptilor"de la Primarie!
Postat 07 Ianuarie 2015, 14:04 de titel
Pacat!
Era o masura foarte buna, pacat ca s-a cedat presiunilor! Nu mai comentati aici aiurea doar ca nu il simpatizati pe Bolojan. E usor sa dai cu piatra cand tu nu faci nimic!
Postat 06 Ianuarie 2015, 22:07 de vlad
Gura bate currrul !!!
Sare cate un Bolojan si arunca pe piata tot felul de traznai, pentru ca mai apoi sa vina niste oameni care chiar inteleg cum sta treaba, sa-l opreasca din fabulatiile unor reduceri de pret facute fara cap !!! Pentru unii ca Bolojan, scoala are in curricula inclusiv ore obligatorii de "black friday" !!!
Postat 06 Ianuarie 2015, 20:25 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON