URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2022, 20:56

Din cauza vandalilor. Corpurile de iluminat distruse pe strada Aurel Lazăr din Oradea sunt refăcute cu... protecție din fier! (FOTO)

Din cauza vandalilor. Corpurile de iluminat distruse pe strada Aurel Lazăr din Oradea sunt refăcute cu... protecție din fier! (FOTO) foto: facebook / Grupul Oradea
Din cauza vandalilor. Corpurile de iluminat distruse pe strada Aurel Lazăr din Oradea sunt refăcute cu... protecție din fier! (FOTO) foto: facebook / Grupul Oradea
Din cauza vandalilor. Corpurile de iluminat distruse pe strada Aurel Lazăr din Oradea sunt refăcute cu... protecție din fier! (FOTO) foto: facebook / Grupul Oradea
Din cauza vandalilor. Corpurile de iluminat distruse pe strada Aurel Lazăr din Oradea sunt refăcute cu... protecție din fier! (FOTO) foto: Primăria Oradea
Din cauza vandalilor. Corpurile de iluminat distruse pe strada Aurel Lazăr din Oradea sunt refăcute cu... protecție din fier! (FOTO) foto: facebook / Grupul Oradea
Din cauza vandalilor. Corpurile de iluminat distruse pe strada Aurel Lazăr din Oradea sunt refăcute cu... protecție din fier! (FOTO) foto: facebook / Grupul Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Corpurile de iluminat de pe pavajul străzii Aurel Lazăr din Oradea, care au fost distruse de vandali la scurt timp după ce au fost instalate în cadrul lucrărilor de modernizare a zonei respective, sunt în curs de refacere cu scut de protecţie din fier masiv.

"Mai înalte şi mai solide..."

Constructorii au început miercuri montarea de protecţii metalice, urmând să fie înlocuite şi spoturile luminoase.

"După un an de la renovarea şi transformarea în pietonală, strada Aurel Lazar avea majoritatea corpurilor de iluminat distruse, iar o treime din ele nu funcţionau. Astăzi s-a început instalarea unor suporturi metalice mai înalte şi mai solide pentru respectivele corpuri de iluminat, astfel mai greu de distrus", a remarcat un orădean pe grupul Oradea de pe Facebook.

Contribuabilul a îndemnat municipalitatea să monitorizeze zona şi să ia măsuri înainte ca iluminat de pe stradă să fie distrus la local. "Ar fi indicat ca Poliţia să monitorizeze starea acestor corpuri de iluminat prin sistemul video de supraveghere publică nou instalat pe Aurel Lazăr. Nu de alta, dar încă nu ştim dacă şi aceste suporturi vor rezista la... testul timpului", a cerut locuitorul oraşului.

25 din 57!

Cofinanţate din fonduri europene, lucrările de reabilitare şi transformare în arteră pietonală a străzii Aurel Lazăr au costat 8,8 milioane lei şi s-au încheiat în prima jumătate a anului trecut.

"Lucrarea a fost recepţionată, dar nu am putut face predarea către Primărie pentru că - de la recepţie până la predare - s-au distrus şase bolarzi luminoşi montaţi la nivelul solului, după care au apărut, pe rând, şi alte incidente similare", a declarat pentru BIHOREANUL, directorul executiv adjunct al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei, Mihaela Neag.

În doar câteva luni, anul trecut, aproape tot al doilea spot luminos a fost distrus. "Din 57 de bolarzi luminoşi, 25 au fost distruşi. Pentru că sunt la nivelul solului, unii şoferi neatenţi au dat cu maşina peste corpurile de iluminat sau unii pietoni le-au spart cu piciorul", a povestit Neag.

Dincolo de paguba materială, disconfortul a fost cu atât mai mare cu cât, pentru că iniţial corpurile de iluminat au fost legate între ele în serie, de câte ori era scos din uz unul, toată strada Aurel Lazăr rămânea fără iluminat public. "În final, a trebuit să înlocuim toate legăturile de pe stradă", a explicat directorul adjunct.

Protecţie din fier masiv

La sfârşitul anului trecut, după discuţii prelungite cu urbaniştii, municipalitatea a comandat înlocuirea celor 25 de corpuri de iluminat vandalizate şi montarea de protecţii pentru toţi cei 57 de bolarzi luminoşi de pe stradă.

"Am căutat o soluţie agreată urbanistic, care să se încadreze cu zona şi să protejeze corpurile de iluminat. Protecţiile sunt mai înalte pentru a fi mai uşor văzute de şoferi şi sunt mai rezistente la şoc", explicat Mihaela Neag.

Preţul unei astfel de "apărători" a fost de 125 euro, pentru că aceasta este făcută din fier masiv suspus unor tratamente speciale să protejeze lampa din centru şi să nu ruginească la intemperii. "Protecţiile vor fi montate în cursul acestei săptămâni, după care vor fi înlocuite şi lămpile distruse", a promis directorul adjunct.

Amendă: 2.500 lei!

După cum BIHOREANUL a mai scris, vandalizările corpurilor de iluminat din strada Aurel Lazăr au determinat conducerea municipalităţii să ia măsuri împotriva şoferilor neglijenţi sau a celor care distrug intenţionat mobilierul stradal.

Pentru a descuraja astfel de fapte, la propunerea primarului Florin Birta, Consiliul Local Oradea a adoptat un "Regulament privind accesul controlat al vehiculelor în zona pietonală centrală".

Potrivit normativului, conducătorii auto care intră cu maşina în zonele pietonale sunt pasibili de amendă în valoare de 2.500 lei. În plus, aceştia vor fi obligaţi să despăgubească oraşul cu 3.000 lei pentru un grătar de protecţie pentru pomi, 1.400 lei pentru un metru de pavaj din piatră naturală, respectiv 1.100 lei pentru un metru de rigolă.

Potrivit directorului adjunct Mihaela Neag, o parte din cetăţenii care au provocat distrugerile din strada Aurel Lazăr au fost identificaţi pe camerele de luat vederi, amendaţi şi puşi să plătească despăgubiri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
E din plastic, ce vreti?
Sau iluminatele publice n-ar trebui sa fie facuta din plastic pe care cu piciorul pot sa rup intr-o secunda, intr-o strada unde circula si masini? numai sa fie ieftina, asa-i? si dupa aceea vandalii sunt de vina... fix saptamana asta am mers spre acolo vazand ca in fata la puscarie TOATE iluminatele au fost sparte deja, am incercat una cu picior sa-l vad cum misca, abia am atins si a inceput sa miste... e facuta dintr-un plastic foarte rigida, cu max 10-15cm inaltime, e pusa acolo numai sa fie sparta ca sa putem plati la fiecare schimbare o suma uriasa
Postat 04 Februarie 2022, 07:33 de cititor_
AnaConda
Acesti vandali sunt Romani ( indifferent de origini ) , ei sunt acestia care comenteaza pe aici impotriva a tot ce face administratia locala, ei vandalizeaza , ca mai apoi sa se planga pe aici ca li se maresc taxele, ei fac totul in ciuda lor si a noastra. Ai destui comentatori care fac totul in ciuda, doar pt ca ei nu vor dezvoltare, si atunci astia ataca precum ii duce capul, ei nu au cap , ei sunt impotriva lor.
Postat 03 Februarie 2022, 22:40 de Sandu2100
Nu sunt vandali!!
Sunt romani!! O speta oribila pentru care NU merita sa faci nimic!!
Postat 03 Februarie 2022, 18:27 de AnaConda
vandali invizibili, administratie si politie idem
acte de vandalism chiar in buricul targului, sub nasul politiei? camerele video amplasate in oras sunt doar pe victoras? cand vor fi adusi la raspundere vandalii care distrug corpurile de iluminat, cosurile de gunoi, pasajele subterane, wc-urile publice, cei care scriu pe cladiri sau geamuri in statiile de tramvai/bus si cei care ciopartesc bancile din parcuri?
Postat 03 Februarie 2022, 14:01 de roger
???
125€ fuiiii teavă pătrată 30×20 maxim 1,3m îndoită 20 de euro maxim maxim, cu factura cu tot chiar se merita sa lucrezi cu statul.....
Postat 03 Februarie 2022, 13:31 de sss
Irecuperabil
Nici o șansă... el o știe pe a lui și o canta într-una ,daca încerci să-l contrazici incepe poezia..... .
Postat 03 Februarie 2022, 13:03 de sss
Solutie este, dar nu se aplica!
Sa se impute pagubele produse mobilierului stradal celor care ar trebui sa-l pazeasca: baietilor de la locala! Puneti-i la plata si pe cei care au umplut orasul cu camere de supraveghere, o afacere de milioane de euro!
Postat 03 Februarie 2022, 12:51 de pinonel
Colin aka CrisDumi aka KP
Nu sant platit, o fac din proprie initiativa, pt ca-mi place directia in care merge orasul dupa 2008 si mai sant 70% la care le place
Postat 03 Februarie 2022, 12:44 de Sandu2100
Sandu,
tare în clanță (gură), probabil așa ești plătit, pa.
Postat 03 Februarie 2022, 12:33 de User anonimizat
Colin aka CrisDumi aka KP
Sunt prea tare ca sa ma victimizez
Postat 03 Februarie 2022, 12:26 de Sandu2100
Sandu,
serios? Te mai și victimizezi! Abordează subiectul, nu persoana și nu vei avea probleme. Cum doar așa poți ieși în evidență, atacuri personale, nu te vei abține. Atâta poți, sub un aparent anonimat, îți refulezi frustrarea. Libera exprimare are un punct și o virgulă, ambele străine de tine.
Postat 03 Februarie 2022, 12:17 de User anonimizat
Asti
Daca nu esti pe directia lor, nu te inghit. Cat despre exprimare libera, doar ei considera ca au dreptate
Postat 03 Februarie 2022, 12:09 de Sandu2100
Lucru predestinat a fi upgradat,corectat,reparat
Dupa un alt rateu arhitectural, iluminatul de pe corso, arhitectii astia absolventi de arhicad, persevereaza pe indulgenta si banii oradenilor. Europenilor. Cum sa implementezi "bolarzi" iluminati,impotriva firii, impiedicatoare de picioare si spoilere auto ? Sa le fi pus la jonctiunea cu fundatiile cladirilor eventual... Culmea contabilitatii si mestesugului e pretul de doar 125€/aparatoare . E chintesenta absorbtiei de fonduri europene a Orazii. Geme Oradea City Report de ulite pietruite si neasfalate de zeci de ani, da noi ne impaunam cu "regenerare urbana" , placuta la bruxelles. Orice ca-cat ,la 7 preturi, intra sub incidenta new-art-nouveau, ad labam...si mai spalam niste parale deturnate glorios de la necesitatile reale, stringente, ale contribuabililor...
Postat 03 Februarie 2022, 06:52 de excalibur
Nelu Cornel Pantis,
le-am scris și eu, de câteva zile scriu aici și mă agasează constant, singurul lui argument fiind atacul la persoană.
Postat 03 Februarie 2022, 06:08 de User anonimizat
către redacția ebihoreanul
Vă rog să precizați de ce agreați jignirile proferate de individul cu pseudonimul Sandu2100 pe platforma administrată de dvs ?
Postat 03 Februarie 2022, 05:56 de Nelu_Cornel_Pantis
dezbateri civilizate
Aveți la îndemână instrumentul raportării comentariilor pe care le considerați neconforme cu regulamentul, cu argumentele de rigoare. Unele le ștergem din proprie inițiativă, unele în urma reclamațiilor, altele sunt la limită, țin de polemică și exprimare liberă. Oricum, apelul nostru constant este acela de a se discuta despre temele de interes general izvorâte din articole, nu să vă angajați în dispute personale, care nu aduc un plus dezbaterii publice pe care noi o promovăm.
Postat 03 Februarie 2022, 11:36 de Moderator
Sandu,
la o altă postare îți spuneam să fii mai coerent, de cele mai multe ori nu se înțelege ce scrii. În general dezvolți o adversitate față de orice individ cu părere contrarie, dusă la paroxism cu jigniri, obsesii, apoi invoci “tratamentul”, un paradox. Cu tine nu se poate purta un dialog, așa că ignoră-mă. Greu, așa-i? Întreaga-ți existență virtuală pe asta se bazează.
Postat 03 Februarie 2022, 05:42 de User anonimizat
cel mai idiot...
Cel mai idiot sistem de iluminat, seara cand treci pe strada daca te uiti in jos te orbeste si nu mai vezi nimic, trebuie doar cu ocii pe cer si ai sansa sa te impiedici in ceva! O prostie maxima. Ar trtebui gandit ceva care sa nu bata lumina in sus ci sa o imprastie in jur fara a te orbi! O tampenie!
Postat 03 Februarie 2022, 00:04 de scortosul
Când orice bucată de fier îndoit trece drept artnouveau.
Proiect inutil, iluminat excesiv, în fond nu avem de a face cu un pavaj/mozaic rar ce trebuie pus în evidență. Era suficient iluminatul clădirilor și cel stradal. era clar că bolarzii nu vor avea viață în condițiile în care se permite accesul riveranilor și mașinilor de alimentație/curățenie. Desigur, mereu există un țap ispășitor, “nucleul dur”.
Postat 02 Februarie 2022, 21:07 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON