URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 August 2021, 13:02

Reguli noi în Oradea: Intrarea cu maşina pe arterele pietonale se va sancţiona cu amendă de 2.500 lei. Vezi cât costă un stâlp distrus!

Consiliul Local Oradea a adoptat luni, cu unanimitate de voturi, două noi regulamente care interzic accesul cu autovehiculele în zonele pietonale şi obligă orădenii să îşi întreţină spaţiile verzi din jurul imobilelor sub ameninţarea unei amenzi de 2.500 lei.

"Să nu mai văd maşini pe pietonal!"

Şoferii care intră cu maşina pe zonele pietonale din centrul oraşului vor cădea sub incidenţa Regulamentului privind accesul controlat al vehiculelor în zona pietonală centrală, care prevede amenzi usturătoare.

"Pentru ca aceia care intră cu maşinile în zonele pietonale nou create din pieţele Unirii şi Ferdinand sau străzile Alecsandri, Aurel Lazăr, Libertăţii, Iosif Vulcan, Republicii să simtă că au intrat unde nu au voie, amenzile au fost crescute la 2.500 lei", a declarat primarul Florin Birta, luni, în conferinţa de presă care a precedat şedinţa în plen a Consiliului Local.

Potrivit primarului, contravenienţii vor avea posibilitatea să achite în termen de 15 zile jumătate din minimumul amenzii, dar tot vor avea de achitat 1.250 lei. "Vreau să nu mai văd maşini parcate pe noul trotuar de pe Iosif Vulcan şi în alte zone pietonale", a spus primarul.

Excepţie de la regulament vor face riveranii care nu au altă cale de acces, maşinile de transport valori ale instituţiilor bancare din zonă şi maşinile de aprovizionare ale localurilor, care vor putea circula între orele 7 şi 9.

L-ai distrus, îl "cumperi"...

Şoferii nu doar că vor fi amendaţi pentru intrarea cu maşina pe un spaţiu pietonal, dar vor fi și obligaţi să plătească pentru pagubele provocate.

"Dacă o maşină a lovit un stâlpişor pe strada Aurel Lazăr, de exemplu, pe lângă că șoferul va fi amendat că a intrat într-o zonă pietonală, în cadrul procesului verbal se vor trece şi daunele pe care le-a făcut", a spus Birta.

Spre exemplu, pentru distrugerea unei bucăţi de grătar de protecţie pomi din Piaţa Unirii, contravenientul va avea de plătit 3.000 lei, pentru un metru pătrat de pavaj din piatră naturală din Piaţa Ferdinand va datora 1.400 lei, iar pentru un metru de rigolă din strada Aurel Lazăr va datora 1.100 lei.

La fel, pentru un stâlp de iluminat de 4,3 metri şoferul va plăti 6.300 lei, pentru un corp de iluminat încastrat în pavaj pentru iluminatul faţadelor va datora 2.265 lei, iar pentru un rastel de biciclete va avea de achitat 1.700 lei.

Grădinărit obligatoriu

Cel de-al doilea regulament adoptat luni vizează, pe de altă parte, administrarea şi întreţinerea spaţiilor verzi din municipiu.

"Vechiul regulament privind întreţinerea spaţiilor verzi a fost atacat şi anulat în parte de instanţă. Acest lucru a dus la o anomalie: pentru orădenii care locuiesc la case era obligatoriu în continuare să cureţe în jurul lor, pe când cei care locuiau la bloc, nu", a explicat primarul Birta.

Pentru a pune capăt acestei duble măsuri, municipalitatea şi-a întemeiat noul normativ pe OUG 195 din 2005 privind protecţia mediului, care obligă populaţia să întreţină spaţiile verzi din jurul imobilelor până la carosabil.

În loc să predea riveranilor spaţiile verzi aferente fiecărui imobil pe bază de protocol, ca până acum, municipalitatea le va comunica amplasamentele arondate prin registrul de spaţii verzi şi le va cere să le întreţină.

Pentru a-i determina pe orădeni să se conformeze, amenda a fost stabilită la sume între 1.000 lei şi 2.500 lei.

Primarul Florin Birta îşi doreşte ca ambele normative să intre în vigoare şi să fie aplicate încă din cea de-a doua jumătate a lunii septembrie.

Faţadele la curăţat!

Pe de altă parte, Primăria supune în prezent dezbaterii publice un proiect de regulament care prevede, printre altele, obligativitatea orădenilor care locuiesc în zona centrală şi pe principalele artere din oraş de a le întreţine.

"E păcat ca o clădire reabilitată să nu fie întreţinută, de aceea venim cu un regulament. Avem două tipuri de curăţare a faţadelor: îndepărtarea manuală a impurităţilor, iar, în cazul în care nu funcţionează, va fi folosită o metodă fizică - chimică prin utilizarea unor echipamente şi soluţii compatibile cu materialele folosite la faţade", a spus Birta.

Potrivit primarului, o astfel de metodă a fost folosită la curăţarea palatului Stern din strada Republicii 10.

"În anul 2019 am curăţat acea clădire cu soluţie mecanico - chimică şi nici astăzi nu sunt urme de păianjen şi impurităţi. Cu această metodă se oferă o garanţie de 4-5 ani că faţada se va menţine în această stare", a declarat edilul.

Conform facturilor, curăţarea faţadei palatului a costat undeva la 15 lei pe metrul pătrat.

Între taxa specială şi reducerea de impozit...

Potrivit proiectului de regulament, Poliţia Locală va emite în fiecare an o notă de evaluare a stării de curăţenie a faţadei imobilului. Nota va prevedea un termen de conformare de 1-3 luni în funcţie de complexitatea lucrărilor.

"După expirarea termenului, poliţiştii locali vor constata dacă proprietarii au curăţat faţada. În caz contrar se va aplica o amendă de 500 lei pe fiecare proprietate individuală", a arătat Birta.

Prevederea se va aplica inclusiv în cazul clădirilor publice, chiar dacă acestea sunt scutite de impozit pe proprietate.

În cazul în care proprietarii nu se vor conforma nici după ce au fost amendaţi, Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor din Judeţul Bihor va comanda curăţarea faţadelor unei firme de profil, după care îşi va recupera cheltuiala de la proprietarii imobilului sub forma unei taxe speciale. Aceasta va avea titlu de creanţă şi va fi recuperată la plata impozitului pe proprietate.

"Pentru orădenii care se conformează regulamentului venim şi cu o facilitate. În momentul în care ţi-ai curăţat faţada clădirii prin tratare fizico-chimică vei fi scutit de 50% din plata impozitului pe un an de zile", a spus edilul.

Facilitatea nu se acordă în cazul curăţării manuale a faţadei pentru că "peste 2-3 zile s-ar putea să fie înapoi cum a fost".

Regulamentul, publicat pe portalul Primăriei pe 6 august, va mai rămâne în dezbatere publică săptămâna aceasta, după care va fi supus votului în prima şedinţă de Consiliu Local.

Primarul Florin Birta îşi doreşte ca regulamentul să fie în vigoare la începutul anului viitor, pentru a putea fi aplicat începând din primăvară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON