URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 17 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă nu avem aeroport, de ce nu avem? Dacă am făcut aeroport, de ce nu avem avioane? Dacă avem avioane, de ce sunt așa de scumpe biletele? Dacă subvenționăm biletele, sigur în altă parte e mai ieftin. Dacă ar veni Birta și Bolojan să dea 10 euro fiecărui călător, precis vom afla că în alte locuri companiile lasă pasagerii să joace cruce cu pilotul automat, bașca asigură întâlniri romantice cu însoțitoarele de zbor...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
La ora acestor comentarii, urnele au vorbit, după o campanie pe care unii candidați au dus-o intens, în ciuda redusei probabilități ca challengerii să-i detroneze pe deținătorii celor două funcții cheie ale administrației din Bihor, de președinte al Consiliului Județean și de primar al Oradiei. Pentru că războiul electoral a fost decis într-o singură bătălie, dar și pentru că tandemul Ilie Bolojan - Florin Birta a avut ce etala alegătorilor, perdanții au avut din start șanse modeste, ceea ce, în parte, le și scuză rezultatele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La momentul apariției acestui material, campania electorală pentru alegerile locale se va fi încheiat deja, iar localitățile României vor avea noi conduceri alese în urma alegerilor din 9 iunie 2023. Modul în care guvernanții noștri au procedat în ultimele luni în mimata „luptă” contra jocurilor de noroc la sate va produce, însă, consecințe pe termen lung și va putea afecta serios bugetul statului...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea sindromului de burnout se poate face de către fiecare dintre noi dacă în cadrul muncii considerăm că există condiții care ne pot predispune la stres. Dacă vă simțiți suprasolicitați și aveți impresia că nu mai puteți face față condițiilor de muncă, este bine să faceți o listă cu responsabilitățile și sarcinile de serviciu în ordinea priorităților, stabilind astfel ceea ce efectiv puteți realiza...
24 Mai 2024, 19:54

„De ce costă atât?”. Primăria Oradea cere cofinanțare europeană pentru proiectul de 43 de milioane euro al viitoarei grădini termale Ioşia (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea va depune duminică documentele prin care va solicita cofinanțare europeană pentru proiectul viitoarei grădini termale Ioşia, în valoare de 43 de milioane euro, care va fi amenajată pe amplasamentul actualului ștrand.

Va fi depus spre finanțare

Indicatorii tehnico-economici ai investiţiei au fost aprobaţi vineri, cu unanimitate de voturide Consiliul Local Oradea, reunit în şedinţă online "de îndată" (foto jos).

„Proiectul va fi depus spre finanţare duminică”, le-a spus primarul Florin Birta consilierilor locali. 

Angajaţii Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea vor să obțină cofinanțare prin Programul Regional Nord-Vest 2021 – 2027, pe axa referitoare la turismul balneoclimateric. „Vrem să avem punctajul maxim”, a afirmat Birta.

Conform proiectului, încă în lucru, valoarea totală a investiţiei se va ridica la 216,6 milioane lei cu TVA inclus, echivalentul a circa 43 milioane euro, iar termenul de execuţie va fi de doi ani.

Concret, cofinanțarea europeană se va ridica la 40% din cheltuielile eligibile din proiect, diferența urmând să fie suportată de la bugetul local. Astfel, în total, municipalitatea orădeană va acoperi 70% din valoarea totală a cheltuielilor (eligibile și neeligibile), echivalentul a 30 milioane euro.

Să fie pentru orădeni!

Deşi au votat proiectul, reprezentanţii opoziţiei PSD şi UDMR au ridicat obiecţiuni. Înainte de toate, aceştia au reclamat începerea şedinţei cu o întârziere de o jumătate de oră, timp în care angajaţii municipalităţii lucrau încă la documentele care urmau să fie supuse dezbaterii. „Nu cred că este o sesiune de proiecte care s-a deschis azi dimineaţă sau ieri seară. Sunt de mult în lucru aceste proiecte...", a protestat consilierul local Adrian Madar (PSD).

Pesedistul i-a mai spus primarului Florin Birta: „Faptul că aceste proiecte se prezintă cu 5 minute înainte de a fi depuse caracterizează forma în care conduceţi oraşul în ultimii 4 ani".

Candidat la funcţia de primar de Oradea la alegerile locale din 9 iunie, Adrian Madar le-a cerut reprezentanţilor municipalităţii ca viitoarea grădină urbană (foto jos) să fie accesibilă orădenilor. „70% din banii care vor finanţa acest proiect sunt de la bugetul local. Este corect ca această facilitate din Ioşia să fie pentru cetăţenii oraşului, mai puţin pentru turişti, care astăzi reprezintă marea majoritate a clienţilor de la aquaparkul Nymphaea", a spus Madar.

"Construim la un preţ triplu"

La rândul său, liderul grupului UDMR, Szabó József, a contestat costurile investiţiei. „Dacă analizăm situaţia ştrandului proaspăt inaugurat în 2023, în Băile 1 Mai, care a costat aproximativ 14 milioane de euro, putem constata că pe o suprafaţă asemănătoare noi construim la un preţ triplu", a protestat udemeristul. „De ce costă atât?”, a întrebat el. 

Szabó József s-a referit, de fapt, la proiectul aquaparkului Venus, finanţat cu 14 milioane de euro de Fondul de Investiţii Transilvania Investment, proprietarul SC Turism Felix, şi inaugurat în august 2023.

Udemeristul şi-a manifestat nedumerirea cu privire la valoarea mare a investiţiei pregătită de municipalitatea orădeană. „Vă spun sincer că nici nu am citit materialul, pentru că l-am primit în ultima clipă. L-am votat «pe încredere», dar valoarea îmi pare prea mare", a declarat ulterior, pentru BIHOREANUL, Szabó József.

"Veţi primi o comparaţie între investiţii"

Dându-i replica pesedistului Adrian Madar, primarul Florin Birta a susţinut că viitoarea grădină termală din Ioşia va fi o investiţie diferită faţă de aquaparkul Nymphaea atât ca amenajări, cât şi ca public ţintă. „Grădina termală Ioşia va fi un ştrand de relaxare, nu un ştrand activ cu tobogane, cum este aquaparkul Nymphaea”, a spus edilul.

Primarul a avut un răspuns şi pentru udemeristul Szabó József. „Comparaţi mere cu pere, pentru că ştrandul din Băile 1 Mai funcţionează doar pe perioadă de vară şi nu are niciun bazin acoperit, în schimb acest ştrand termal din Ioşia va funcţiona tot timpul anului şi va avea inclusiv zone acoperite", a spus Birta.

„Până săptămâna viitoare, marţi sau miercuri, veţi primi o comparaţie între cele două investiţii, ca să vedeţi de unde vine diferenţa", a adăugat edilul.

Aquapark vs grădină termală

După cum BIHOREANUL a mai scris, aquaparkul Venus din Băile 1 Mai (foto jos), a fost redeschis în august 2023, după doi ani de lucrări de reabilitare, în urma unei investiţii de 14 milioane de euro.

Complexul, cu o suprafaţă de 4,3 hectare, numără 6 bazine cu apă termală sau încălzită, pentru înot sau dotate cu sisteme de masaj aquatic, două bazine destinate copiilor, un restaurat de tip fast food, spaţii de joacă şi terenuri pentru sport.

De cealaltă parte, conform proiectului, viitoarea grădină termală Ioşia va ocupa o suprafaţă de 3,2 hectare din totalul de 4,5 hectare pe cât se întinde actualul ştrand.

„Reconfigurarea incintei actualului Ştrand Ioşia se va face astfel: pe o treime din teren se va păstra funcţionarea Ştrandului Ioşia, rămânând în continuare destinată seniorilor oraşului, iar pe două treimi din teren, spre latura sudică, se va amenaja grădina termală", a transmis Primăria Oradea printr-un comunicat de presă.

Centru SPA, bazine, ponton la Crişul Repede...

Grădina termală Ioșia va avea, printre altele, bazine interioare şi exterioare, bar cu servire în apă, platforme pentru plajă, zonă de SPA, sală de fitness, punct de alimentaţie publică cu grupuri sanitare.

Concret, centrul SPA va funcţiona în incinta unei clădiri centrale, cu o suprafaţă de circa 8.800 mp, concepută cu un etaj parţial. Aceasta va cuprinde bazinele interioare, zona de SPA, vestiare, spaţii tehnice şi zonele de food, birouri şi o sală de fitness.

Viitoarea grădină termală va avea cinci ansambluri de bazine exterioare, un bazin de înot şi un bazin de legătură între zonele de interior şi exterior.

Vor mai exista un punct de alimentaţie publică cu grupuri sanitare, un bar cu servire în apă, duşuri exterioare, spaţii tehnice, platforme din dale de piatră pentru plajă, spaţii verzi şi un ponton pentru plajă pe malul Crişului Repede.

Grădina termală, cu acces din strada Cazaban, va fi deservită în exterior de o parcare cu 147 de locuri, din care 6 locuri vor fi rezervate persoanelor cu dizabilităţi.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, lucrările ar putea fi scoase la licitaţie în vara acestui an, după obţinerea finanţării, iar execuţia efectivă ar putea demara în prima parte a anului 2025.

Vezi aici Hotărârea de Consiliu Local cu indicatorii tehnico-economici ai investiției în viitoarea grădină termală Ioșia

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
foarte scumpă
PMO are azi datorii de 150 milioane euro (cele mai mari din țară pe cap de locuitor), se vede că nu-i interesează asta după proiectele megalomane și inutile pe care le tot propune. Deviza cel mai scump și cel mai prost se potrivește perfect. Vom plăti noi și aceste proiecte inutile, prin impozite și taxe mărite, totul doar pentru dezvoltarea firmelor de casa ale partidului unic și laudelor nesfârșite.
Postat 26 Mai 2024, 13:28 de m70
Apropo de ștrandul Ioșia ...
... să nu uităm că a fost în reparații și amenajări de la ultimele alegeri până acum. A fost închis o perioadă și a fost reabilitat și modernizat cu peste 4.000.000 Euro. Așadar, hai să demolăm ce s-a făcut de nou, dacă tot i-a trecut edilului o idee prin cap, cu viteza glonțului.
Postat 25 Mai 2024, 19:22 de KP
@vasi13
"Mare imbecil poti fi. In stil KGB o faci tu , mintand cu nerusinare" De ce simti tu nevoia, de fiecare data, sa raspunzi la postarea mea in locul lui KP? Esti clona lui? Nu cred ca esti clona max coleg de partid cu KP. KP scrie corect, tu esti un analfabet! Si asta explica si de ce exista confuzia din capul tau ca sandu2100=biggie. Si mai termina cu injuriile, incearca si tu sa raspunzi civilizat la o postare!
Postat 25 Mai 2024, 13:40 de Biggie
sandu cel cu buda-n curte, alias biggie
Iar ceri argumente, lumea iti prezinta tot timpul datele si faptele , iar tu repeti intr-una argumentele. Mare imbecil poti fi. In stil KGB o faci tu , mintand cu nerusinare, contrazicand totul, chiar cu faptele in fata tu conntrazici totul, apoi bagi minciuna. KGB esti tu, tu faci o propagnda in cel mai pur stil sovietic sandu2100 zis biggie, mare blue., Nu sti de ce lipsa duci ca vrei numai big, adica mare.Ceva ai mic, creierul si chestia ce te tine virgin.
Postat 25 Mai 2024, 13:15 de vasi13
@KP
Avand in vedere ca le stii pe toate, ne dai si noua sursa de unde ai scos cifrele astea? Tot dai cifre fara sa dai o sursa sa putem verifica. O faci in cel mai pur stil kgb.
Postat 25 Mai 2024, 11:39 de Biggie
E acesta un proiect necesar
Așa de multi bani are primăria? Si-a plătit orașul toate creditele? Am asfaltat toate drumurile vechi sau cele noi ce sunt cu pietriș?
Postat 25 Mai 2024, 09:02 de CivisUlpianum
Balivernele liberale curg ca apa termală din ștrandul Ioșia.
Veniturile proprii ale municipiului sunt de cca. 200 milioane Euro anual, din care întreținerea patrimoniului existent și salariile îi papă peste 160 milioane Euro. Asta dacă se vrea întreținere curentă sau nu. Cum promisiunile din urmă cu doi ani, cu programul liberal "ziua și proiectul" s-au făsâit din primul moment și de atunci încoace am văzut multe lucrări inutile întârziate, orientate către parandărăt ... rezultă că un proiect de 43 milioane Euro nu va putea fi realizat în următorii ani, dacă se merge mai departe cu pasajele și subpasajele rutiere vizate acum. Reabilitarea ștrandului Ioșia, la așa sumă, ar putea fi gata peste 7-8 ani doar ... niciodată mai devreme la câte promisiuni a lansat deja primăria asta.
Postat 25 Mai 2024, 09:01 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.606 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON