URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Ianuarie 2024, 13:40

Construcții Erbașu a reluat lucrările la centura Sânmartin, pe care trebuie să le finalizeze în primăvară (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muncitorii și utilajele Construcții Erbașu au revenit pe șantierul viitoarei centuri Sânmartin, unde lucrările au ajuns la 80% din volumul proiectat, a anunțat, vineri, Consiliul Județean Bihor. Potrivit informării, constructorii au reluat lucrările la cele două pasaje supraterane, unul de la intersecția cu centura Oradea, iar celălalt în Băile 1 Mai, peste calea ferată și drumul de acces în stațiune.

În ce privește pasajul de la intersecția cu centura Oradea, lucrările au fost întârziate de necesitatea relocării stâlpilor de înaltă tensiune pentru a putea fi montate ultimele grinzi, operațiune pe care nu o poate face decât Electrica, proprietarul lor și al rețelelor. Unul dintre aceștia se află, deocamdată, într-o zonă care constituie mijlocul viitorului pasaj.

În ce privește al doilea pasaj, cel din Băile 1 Mai, președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a transmis că mai trebuie montate elementele de protecție laterală și finalizată rampa dinspre Oradea. În această zonă, a mai arătat Bolojan, s-a decis și amenajarea unor drumuri agricole și mutarea capătului pistei pentru bicicliști.

Împreună cu echipa tehnică, am luat câteva decizii pentru ultima etapă a lucrărilor: amenajarea unor drumuri agricole pentru a permite accesul la terenurile dintre Pârâul Peța și centură, relocarea capătului pistei de biciclete la ieșirea spre Haieu pentru a evita demolarea unei construcții, și organizarea lucrărilor în colaborare cu cei care execută rețele de gaz în așa fel încât suprapunerea de lucrări să permită ambilor constructori execuția în bună regulă a celor două proiecte”, a explicat șeful administrației județene.

Drumul de legătură între Oradea și Sânmartin va avea o lungime de 5,75 km, plus 2,27 km bretele de legătură cu DN76 și cu localitatea Haieu.

Traseul pornește din Oradea de pe centură, din zona străzii Iancu de Hunedoara, și continuă de-a lungul Pârâului Peța spre Băile 1 Mai, ocolind localitățile Sânmartin și Băile Felix, până în DN 76 la ieșirea din stațiune spre Beiuș.

Platforma drumului va avea o lățime de 10 metri, iar pe lateral șoseaua va avea și o pistă pentru bicicliști cu o lățime de 3 metri, proiectul incluzând 3 poduri, 2 pasaje, 1 pasaj subteran pentru bicicliști, 11 podețe și 5 intersecții giratorii.

Lucrările sunt executate de o asociere formată din Construcții Erbașu (București), Vahostav SK (Slovacia), Drumuri Orășenești și Procons Group (Oradea), contra sumei de 177,238 milioane lei, cu TVA inclusă, sursa de finanțare fiind fondurile europene alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 - 2020.

Execuția a început în octombrie 2022 și inițial trebuiau finalizate în toamna anului trecut, însă constructorilor li s-a prelungit termenul până în mai 2024 deoarece lucrările au fost întârziate întâi din cauză că doi proprietari de terenuri expropriați - o pensiune din Băile 1 Mai și firme ale fraților Ioan și Viorel Micula - s-au opus accesului utilajelor pe șantier, dar și din cauza relocării stâlpilor și rețelelor de înaltă tensiune din vecinătatea centurii Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Momentul e tocmai bun când suntem la minus în mijlocul iernii.
Îl doare-n fund pe Erbașu că, la scurt timp după ieșirea din garanție a lucrărilor, betoanele se coșcovesc și crapă, fiind apoi nevoie de acoperirea defectelor sau chiar reabilitarea turnărilor din cofraje. Banii să vină e deviza lui.
Postat 20 Ianuarie 2024, 09:21 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON