URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iulie 2023, 15:33

Terenurile pentru centura Sânmartin, eliberate cu executorul judecătoresc după ce deținătorii blocaseră lucrările. Aceștia vor plăti și cheltuielile

Terenurile pentru centura Sânmartin, eliberate cu executorul judecătoresc după ce deținătorii blocaseră lucrările. Aceștia vor plăti și cheltuielile sursa foto Consiliul Judetean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proprietara unei pensiuni din Băile 1 Mai și alte trei firme care au blocat timp de mai multe luni accesul utilajelor și muncitorilor pentru construirea centurii Sânmartin vor fi puși la plată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, care a finalizat împotriva lor o procedură de executare silită.

Prin urmare, constructorii au cale liberă pentru executarea lucrărilor în valoare de peste 36 milioane euro.

Expropriații vor plăti executarea silită

„Astăzi, 17 iulie, prin intermediul executorului judecătoresc, s-a intrat în posesia efectivă a unor terenuri vizate de coridorul de expropriere al drumului de legătură Oradea - Sânmartin, în urma procedurii de executare silită demarată în acest sens”, a anunțat luni Consiliul Județean Bihor, care împreună cu CNAIR derulează proiectul de construire a centurii comunei.

Potrivit informării administrației județene, „până în prezent, unele persoane fizice și juridice, proprietari ai imobilelor vizate, au refuzat predarea amplasamentelor necesare realizării acestei investiții”, iar „Judecătoria Oradea a respins cererile de suspendare a executării silite, respectiv contestațiile la executare, astfel că astăzi s-a putut intra în posesia terenurilor vizate de coridorul de expropriere”.

Comunicatul CJ Bihor subliniază că „onorariile executorului judecătoresc vor fi suportate de proprietarii terenurilor care au refuzat să predea de bunăvoie amplasamentele”.

Conform surselor BIHOREANULUI, proprietarii terenurilor care vor trebui să achite cheltuielile de executare silită, în cuantum de câteva mii de lei, sunt proprietara unei pensiuni din Băile 1 Mai și trei firme, dintre care cel puțin una este controlată de frații Ioan și Viorel Micula.

Până la finele anului

„Practic, începând de luni, lucrările la drumul de legătură Oradea - Sânmartin pot fi realizate fără impedimente”, subliniază informarea administrației județene.

„Pe amplasamentul eliberat vor începe lucrările de pregătire a terenului în vederea realizării forajelor care nu au putut fi executate, pentru pasajul suprateran peste drumul de acces în Băile 1 Mai. Deși lucrările au fost întârziate din cauza contestațiilor, obiectivul nostru este ca proiectul să fie finalizat până la sfârșitul acestui an”, a precizat președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Constructorii își propun ca în luna august să toarne primul strat de asfalt. Până în prezent, au fost finalizate terasamentele (săpătură, îmbunătățire teren de fundare cu lianți hidraulici, strat formă și strat fundație asfalt) și au fost montate prefabricatele la nivelul podețelor. În următoarea perioadă vor fi montate prefabricatele la nivelul podurilor și va începe forarea piloților pentru viitorul pasaj peste centura Oradea.

Proiect de 36 milioane euro

Drumul de legătură dintre municipiul Oradea și comuna Sânmartin pornește de la centura orașului, din dreptul străzii Iancu de Hunedoara, și va lega DN 1 Oradea - Cluj de DN 76 Oradea - Arad ocolind localitățile Sânmartin, Băile 1 Mai și Băile Felix.

Lungimea șoselei este de 5,75 km, plus 2,27 km de bretele pentru legătura cu DN 76 și drumul comunal care merge spre Haieu.

Centura va avea o bandă pe sens, plus pistă pentru bicicliști, cu o lățime de 3 metri, și va cuprinde 2 poduri, 2 pasaje, 1 viaduct, 1 pasaj subteran pentru biciclete, 11 podețe și 5 intersecții giratorii.

Valoarea proiectului este de 177,238 milioane lei, iar finanțarea - asigurată din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Lucrările sunt executate de asocierea formată din firmele Construcții Erbașu, Vahostav SK, Drumuri Orășenești și Procons Group, care au început lucrările în luna octombrie a anului trecut și au ca termen de finalizare finele lunii octombrie a acestui an.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@maikeltroll
interesant e si cazul Mang cu Avrigeanu care erau chiar cuscrii (pana au divortat copii), or masonii de la PSD si PNL ce mergeau cu aceasi masina. Dar nici nu poti sa fii prea transant sa nu discute deloc unii cu altii, ca ajungi la razboi civil ca la americani intre un partid si altul; prin negociere ajungi la compromis. Eu unu cred ca poti ramane "prieten" cu politistul care te amendeaza, chiar daca il dai in judecata.. Pe de-o parte in era lui Claudiu Pop la prefectura, erau negocieri si compromisuri. Teme si subiecte pe care erau pe pozitii diferite, alte domenii in care se diferentiau/acuzau. In fine, cu siguranta si foarte multe zvonuri sau "conspiratii" au baza reala, dar din lipsa transparentei poate unele barfe se exagereaza, ca si la vaccin sau altele..
Postat 18 Iulie 2023, 18:43 de unu
Cerere vs oferta
Daca oamenii s-au opus cu atât înverșunare, e posibil sa nu se fi intalnit cererea cu oferta. E simplu sa spui că sunt unii care se opun dezvoltarii dar daca tot sacrificăm munca de o viața sau bussines-urile unora, corect ar fi ca și societatea să facă eforturi astfel încât să nu existe nemulțumiți, daca tot e o lucrarea atât de importantă pentru judet, tara, univers..
Postat 18 Iulie 2023, 10:05 de oradeanbihor
unu
Chiar dacă avem opinii diferite, uneori apreciez postarile dv.Oricum, teatrul politic jucat in judetul Bihor, este next level comparativ cu restul tarii.
Postat 18 Iulie 2023, 08:02 de Maikeltroll
sa nu crezi ca sunt fan micula :)
no hate, maikeltroll, ai si tu un punct de vedere valid acolo, dar nu singurul. in ideea aia, mai sunt si oameni care se dau in judecata dar merg impreuna in aceasi masina, vezi in ziarul tiparit, sau stirea care urmeaza sa iasa saptamana asta, sau vezi Apple-Microsoft si alti CEO de companii ce sunt "frenemies".
Postat 17 Iulie 2023, 22:51 de unu
Pt unu
Timpul ne-a demonstrat că teatrul prinde bine la public. Au reusit si cu tine!(no hate please)
Postat 17 Iulie 2023, 22:09 de Maikeltroll
deci fratii micula au dat in judecata pe bolojan
si unii care pun tribalismul partizan inaintea logicii ziceau deunazi ca bolojan e marioneta miculestilor. LOL.
Postat 17 Iulie 2023, 16:12 de unu
terenuri sanmartin
Sa fie executati silit, daca nu vor sa plateasca pt prostia lor.....Se impotrivesc progresului......
Postat 17 Iulie 2023, 15:42 de cosmin5z
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON