URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Februarie 2022, 17:39

Cartierul Nufărul din Oradea va trece în sfârşit pe încălzire cu apă geotermală. Vezi ce se întâmplă!

Cartierul Nufărul din Oradea va trece în sfârşit pe încălzire cu apă geotermală. Vezi ce se întâmplă! foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cartierul Nufărul va trece pe încălzire cu apă geotermală printr-un proiect cu finanţare europeană în valoare de 89,9 milioane lei.

Aproape 90 milioane lei...

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, reprezentanţii Primăriei Oradea au semnat contractul de lucrări cu asocierea firmelor Elsaco Electronic şi Energomontaj.

"Valoarea contractului este de 89.930.000 lei fără TVA, termenul de execuţie fiind de 4 luni pentru proiectare şi 20 de luni pentru execuţia lucrărilor", se menţionează în comunicat.

Primarul Florin Birta a promis că în urma lucrărilor întreg cartierul va fi reabilitat.

"Timp de mai bine de 10 ani, în zonele dintre blocurile din cartierul Nufărul I nu s-au făcut modernizări, nici investiţii importante, tocmai pentru că ne-am dorit să înlocuim întreaga infrastructură odată cu introducerea conductelor de termoficare. Iată că acest proiect mult aşteptat se întâmplă, suntem în postura în care am încheiat contractul cu o asociere de firme, iar odată cu implementarea lui, vom reabilita tot cartierul", a declarat Birta.

Proiectul vizează creşterea capacităţii de valorificare a apei geotermale de sub oraş pentru cei 13.625 de locuitori ai cartierului, respectiv 6.217 apartamente, instituţii publice, firme şi spaţii comerciale din cartierul Nufărul 1.

Un proiect cu patru obiective

Odată semnat contractul de lucrări, asocierea firmelor Elsaco Electronic şi Energomontaj şi-a asumat patru obiective distincte:

În primul rând constructorii vor avea de amenajat o reţea de conducte care să lege forajul de apă geotermală din strada Depozitului şi viitorul foraj din strada Meiului de un punct termic geotermal (1,86 kilometri), dar și punctul termic geotermal de viitoarele mini-puncte termice de la nivel de scară de bloc (11,2 kilometri), respectiv de sondele de reinjecţie în sol a apei uzate termic din strada Peneş Curcanul şi de lângă pasajul Ciheiului (2,7 kilometri). De asemenea, etapa presupune și realizarea unui racord de legătură a punctului termic cu conducta magistralăl, pentru a putea încălzi şi comuna Sânmartin.

Cel de-al doilea obiectiv al proiectului îl reprezintă realizarea unei staţii termice dotate cu toate echipamentele necesare pentru funcţionare pe apă geotermală în trei trepte lângă forajul Transgex din strada Depozitului.

În cadrul investiţiei, cel de-al treilea obiectiv îl constituie realizarea unui foraj de extracţie a apei geotermale de la o adâncime de aproape trei kilometri, deservit de o pompă cu o capacitate de 45 litri pe secundă, pe un amplasament situat în strada Meiului, în spatele bisericii ortodoxe.

Cel de-al patrulea obiectiv se referă la amenajarea a 277 de mini-puncte termice la nivel de scară de bloc, complet automatizate, pentru prepararea agentului termic şi a apei calde pentru consum la temperaturi de până la 60 grade Celsiu.

Întâi amânat pe urmă majorat...

După cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul a fost amânat de circa 10 ani, după ce în precedentul ciclu de bugetare europeană finanţatorul s-a temut că lucrările nu vor putea fi închise până la termenul limită.

În plus, pentru a putea finanţa investiţia în actuala perioadă de finanţare europeană, municipalitatea a fost obligată de constructori să majoreze cu 14,58%, maximum permis de lege, valoarea lucrărilor scoase la licitaţie.

Consiliul Local a luat o Hotărâre în acest sens în cadrul unei şedinţe extraordinare organizate în luna ianuarie, după ce la primele două licitaţii nu s-a prezentat niciun ofertant, iar la cea de-a treia a participat doar asocierea dintre Elsaco Electronic şi Energomontaj, care au cerut însă un preţ peste suma limită din oferta Primăriei.

Elsaco Electronic şi Energomontaj au mai lucrat la reabilitarea reţelelor de încălzire din Oradea şi în precedentele cicluri de finanţare europeană.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Geotermali la cap
În 2022 în mijlocul orasului sunt străzi neasfaltate de exemplu în zona străzii xenopol și noi vorbim de geotermale. De 2 ori pe an tot vin basculele sa bage piatra pe străzi, toată zona arata deplorabil. Bunica mea în sat la naiba în praznic are drumul asfaltat și noi ne dam mare oraș modern. Birta vine agale de la Sanmartin prin Nufaru și crede ca orașul se termina la primărie. Mai umbla primare printre oameni, vezi ce ii doare pe oameni, trimiteți șacalii de consilieri sa mai lucre ceva și pentru oameni nu doar pentru firmele lor. Apropo și de bine: Felicitări pentru inceputul modernizării/iluminării trecerilor de pietoni. Cel mai bun exemplu de lucru bine făcut.
Postat 08 Februarie 2022, 18:10 de Marcelo1989
PCR transpartinic (Sars-CoV-RO). Ep.: O propunere decentă.
I. In anii '80, la fostul Abator Oradea, din cadrul IIC Bihor, a fost introdusă încălzirea cu apă geotermală. In colaborare cu actuala UO. Propunere: Trecerea la încălzirea cu apă geotermală a blocului de locuințe "Goga" (fostul cămin de locuințe al "Cominca" SA Oradea). 1. Propunera ține seama și de situația materială precară a multora dintre locatarii acestui bloc. 2. Evident, în limita posibilităților, acest mod de încălzire poate fi extins și la cartierul de blocuri "Arena", care se ridică pe terenul defunctului Abator orădean. Și nu numai. 3. Propunerea ar putea fi și o sursă de finanțare a cercetării din cadrul UO.
Postat 06 Februarie 2022, 08:00 de stefan
E limpede ce se va intampla
Va creste pretul Gca-ei pt. ca trebuie recuperate cele șpe milioane de euro (cele aprox. 22 mil. euro de care pomeneste birtanezul sunt doar deschiderea!). Ati vazut in ultimii 14 ani vreo ctitorie de-a ad-tiei liberale care sa aduce beneficiu oradenilor la pachet cu vreo ieftinire?!
Postat 05 Februarie 2022, 13:10 de pinonel
17,5 milioane Euro dintr-un program de 50 milioane la tot orașul.
În loc să depună pe fonduri europene un proiect de 50 milioane, cât ar costa de fapt trecerea cu totul pe geotermal a orașului, edilii orădeni nu numai că mențin CET-ul pe gaz, dar mai și bagă peste 30 milioane Euro în modernizarea producției de apă caldă reziduală. Nu i-a dus mintea nicicum să avem un sistem dual integrat la nivelul CEt-ului, pentru a utiliza și compensa reciproc cele două surse, pe gaz și geotermal, în funcție de nevoi și pisibilitate de extindere a întregului sistem.
Postat 05 Februarie 2022, 10:13 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON