URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Martie 2020, 10:16

Călătorie cu peste 5 milioane de paşi: Orădeanul Pengő Zoltán a ajuns la finalul aventurii sale pedestre (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După 4.062 kilometri parcurşi şi 5,1 milioane de paşi făcuţi, jurnalistul orădean Pengő Zoltán a ajuns la finalul călătoriei sale pedestre spre Tibet. Orădeanul n-a ajuns în Zangla, aşa cum şi-a propus, oprindu-se în India, în regiunea Ladakh, pentru că unicul drum care duce spre această destinaţie este înzăpezit.

"După 5,1 milioane de paşi şi 4062 km parcurşi, în Leh, capitala Ladakhului, drumul meu a ajuns la final. Deşi mi-am propus Zangla, ca destinaţie finală, nu pot să ajung în localitarea izolată din Valea Zanskar, deoarece unicul drum care-l leagă de lumea exterioară este blocat de zăpadă, urmând să fie practicabil abia spre finele lunii mai", a scris Zoli pe pagina de Facebook "The Kőrösi Project - From Transylvania to Ladakh", unde a ţinut un jurnal al călătoriei sale.

Aşa cum şi BIHOREANUL a scris, Pengő Zoltán a vrut să reediteze o călătorie pe care cărturarul Kőrösi Csoma Sándor, un transilvănean care a studiat asiduu istoria, religia şi politica Tibetului, a făcut-o în urmă cu 200 de ani. Pe 1 septembrie 2019, orădeanul a pornit la drum, pe jos, cărând cu el un rucsac cu 10 kilograme de bagaje, dorindu-şi să ajungă în Tibet.

În călătoria sa, Zoli a străbătut România, Bulgaria, Turcia şi Iran, ţară în care se afla taman când americanii au anunţat că l-au asasinat pe generalul Qassem Soleimani, anunţ care a declanşat proteste de stradă masive. Din Iran, Zoli s-a dus în Georgia, iar de-acolo a luat un avion spre Delhi, India. În această ţară, orădeanul a reînceput călătoria pe jos.

Săptămâna trecută, Zoli a ajuns în Ladakh, de unde nu mai poate înainta. "Ladakhul este un ţinut unde autentica cultură tibetană este încă vie. Această cultură este una buddhistă prin excelenţă, practica religioasă putând fi urmărită în spaţiul public la tot pasul. Morile de rugăciune de dimensiuni considerabile sunt învârtite aproape necontenit de trecători, localnicii înconjoară de câteva ori stupele, recitând mantre, după care îşi văd de treburi, iar în faţa marii statui Buddha, practicanţi devotaţi ai meditaţiei, femei şi bărbaţi, tineri şi vârstnici deopotrivă fac prosternări cu schimbul de dimineaţa până seara. Peisajul din jurul oraşului este dominat de stupa Shanti, o bijuterie arhitecturală de un alb imaculat, construit pe vârful unui deal, având în fundal creste înzăpezite. Această stupa, simbol al iluminării, al stării desăvârşite a condiţiei umane, le poate inspira o stare de serenitate şi celor care nu au cu buddhismul nici în clin, nici în mânecă", a scris orădeanul pe Facebook.

Citeşte pe această temă şi articolul:

"Lumea la picioare: Jurnalistul orădean Pengő Zoltán face o călătorie pe jos până în Tibet (FOTO)"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON