URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Ianuarie 2020, 10:23

Un orădean din Iran, despre situaţia din statul care a promis răzbunare Americii: „Nu pare o ţară care se pregăteşte de război”

Un orădean din Iran, despre situaţia din statul care a promis răzbunare Americii: „Nu pare o ţară care se pregăteşte de război” sursa foto: Facebook / The Kőrösi Project - From Transylvania to Ladakh
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ochii întregii lumi sunt aţintiţi asupra Iranului, ţară care a promis că se va răzbuna pe America, după asasinarea generalului Qassem Soleimani. O mulţime uriaşă de oameni participă luni la funeraliile dedicate lui Qassem, în ţară fiind decretate trei zile de doliu naţional.

Orădeanul Pengő Zoltán, care a pornit într-o călătorie pe jos spre Tibet, se află acum chiar în Iran. Într-o postare publicată duminică seară pe Facebook, Zoltán spune că situaţia este mai liniştită decât ar părea din afara graniţelor acestei ţări.

Pengo Zoltan"În general, atmosfera este calmă, Iranul nu pare o ţară care se pregăteşte de război", a scris orădeanul. În schimb, admite că a fost surprins de cât de repede s-au mobilizat iranienii, ca să împânzească ţara cu afişe.

"În cele trei zile de doliu naţional, spaţiul public din oraşele iraniene s-a umplut cu afişe şi pancarte voluminoase de ultim omagiu adus generalului Kasim Suleimani, lichidat de americani în Irak. Totul s-a întâmplat peste noapte, mă mir cum de au reuşit să tipărească atâtea într-un timp atât de scurt. Cineva de acasă m-a întrebat dacă Suleimani era într-adevăr atât de popular, pe cât susţine mass-media iraniană. Nu pot să dau un răspuns competent, ceea ce pot să spun este că în ultimele două zile am văzut destul de multe vehicule cu poza generalului lipită pe parbriz", a scris Zoli.

Orădeanul a mărturisit că, deşi nu a avut experienţe negative în Iran, nu se simte tocmai în siguranţă. "Escaladrea conflictului între Statele Unite şi Iran nu mi-a picat bine. De două zile am în mod constant un sentiment de nesiguranţă, chiar dacă nu am avut experienţe negative. Nu am avut parte de gesturi ostile, lumea este în continuare binevoitoare şi prietenoasă. De exemplu, în timp ce stăteam timorat pe marginea şoselei şi nu îndrăzneam să traversez din cauza traficului infernal, un individ, văzându-mi starea, a păşit în faţa maşinilor, în stilul tipic iranian, făcându-le şoferilor semn cu mâna să oprească, oferindu-mi cale liberă", a povestit bărbatul.

În schimb, embargoul financiar impus de autorităţile iraniene îl determină pe Zoli să părăsească ţara mai repede. "Chiar şi aşa, şederea mea în Iran se apropie de sfârşit, mai repede decât preconizasem, dar nu din cauza acutizării conflictului cu SUA, ci datorită banilor. Din cauza embargoului financiar instituit asupra Iranului, nimeni nu are acces la conturi bancare din străinătate, trebuie să te gospodăreşti cu banii pe care i-ai avut asupra ta la intrarea în ţară, iar eu am avut nişte cheltuieli neprevăzute. Deoarece sunt în Iran de mai mult de o lună, trebuie să-mi înregistrez telefonul, ceea ce m-a costat 9 milioane de riali, bani cu care puteam trăi şase-şapte zile. O gaură şi mai mare în bugetul meu a produs faptul că nu am reuşit să obţin viza de India pe cale online, şi ca urmare trebuia să plătesc 100 dolari numerar la ambasadă. Un mic dezastru financiar", a scris orădeanul.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, jurnalistul orădean Pengő Zoltán reeditează o călătorie pe care cărturarul Kőrösi Csoma Sándor a făcut-o în Tibet. Gazetarul a pornit în septembrie pe jos, din Aiud, şi îşi propune să ajungă în oraşul Zangla, din regiunea tibetană Ladakh.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Grijă mare, Zoli ...
... că treci liniștit și poc, a căzut racheta din dronă tocmai când nu te uiți pe cer !?!
Postat 06 Ianuarie 2020, 20:31 de CrisDumi
Daca asa zice Pengo Zoltan...
Si asta e unul care le stie pe toate... Totul e sa fie cine sa il asculte, si sa-i publice impresiile, parerile. Si uite asa ne-am mai ales cu un "analist" expert in toate cele.
Postat 06 Ianuarie 2020, 18:45 de 232
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON