URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ne place sau nu, până la Revoluție Bihorul nu era considerat un județ foarte industrializat și nici nu avea un specific anume. La Craiova se făceau locomotive, la Arad tramvaie, la Pitești automobile, la Cluj și Timișoara carte. Noi, cu câteva excepții, eram croitorii și pantofarii Europei.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, când o parte a „comunității” LGBTQ+ din Oradea și-a făcut propriul festival Pride pentru al doilea an la rând, am luat parte la două dintre evenimentele întinse de luni până duminică. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Prin deja celebra Ordonanță de Urgență a Guvernului nr. 84/2024, prin care s-a introdus măsura „retragerii” permisului în cazul în care se refuză testarea cu privire la consumul de droguri, au fost operate și alte modificări importante și extrem de discutabile cu privire la legislația contravențiilor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
06 Octombrie 2022, 07:57

(Buge)tare nu ne pasă! Neîncrederea în Primărie a prăbușit interesul orădenilor pentru proiectul bugetării participative (FOTO)

(Buge)tare nu ne pasă! Neîncrederea în Primărie a prăbușit interesul orădenilor pentru proiectul bugetării participative (FOTO) SCOȘI DIN RITM. Numărul redus de participanți la dezbaterile bugetării participative l-a surprins și pe primarul Florin Birta. „Cred că oamenii vor trebui să fie reobișnuiți cu bugetarea participativă. Cei doi ani de pandemie i-au scos din ritm”, crede el
(Buge)tare nu ne pasă! Neîncrederea în Primărie a prăbușit interesul orădenilor pentru proiectul bugetării participative (FOTO) (DEZ)INTERES Interesul orădenilor față de procesul de bugetare participativă s-a prăbușit, de la 199 de proiecte și 21.993 voturi în 2018, la 91 de proiecte și 22.313 voturi în 2019, și la doar 38 de proiecte și 2.102 voturi anul acesta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cifrele vorbesc de la sine. Interesul faţă de procesul de bugetare participativă, în cadrul căruia orădenii pot propune municipalităţii proiectele pe care le doresc, s-a prăbuşit. Numărul voturilor exprimate a scăzut de 10 ori, de la 21.993 în 2018 la doar 2.103 în 2022. 

Practic, la această ediţie nu au participat nici măcar angajaţii Primăriei! "Faptul că nu am mai organizat de doi ani bugetarea participativă şi că nu au fost implementate toate proiectele propuse anterior i-au făcut pe orădeni să fie mai reţinuţi", spune primarul Florin Birta.

Cea mai slabă ediţie 

Numărul proiectelor care au concurat anul acesta pentru o finanţare de 100.000 lei, din bugetul total de 1,5 milioane lei alocat de Primărie, a fost mai mic decât niciodată. Dacă la prima ediţie, în 2017, s-au depus 197 (dintre care au rămas în cursă 42 de propuneri), iar la cea din anul următor au fost înregistrate 91 de proiecte (dintre care au fost validate 52), anul acesta au fost depuse doar 72 şi validate doar 38 dintre ele.

Cea de-a treia şi cea mai slabă ediţie a bugetării participative, încheiată la sfârşitul lunii septembrie, a adunat doar 2.102 de voturi. Participarea este jenant de mică, raportat la cei peste 200.000 de cetăţeni cu drept de vot din Oradea şi Zona Metropolitană.

Proiect bugetare participativă plajă urbană

Majoritatea votanţilor s-au pronunţat din confortul fotoliului, 1.825 opţiuni fiind exprimate online, pe platforma activ.oradea.ro, şi doar 277 orădeni, cam câţi încap într-un tramvai, s-au prezentat la întâlnirile din cartiere pentru a vota cu urnă.

Eduard Florea, director economic primăria OradeaLa dezbateri nu s-au prezentat nici măcar iniţiatorii proiectelor. "Le-am trimis email-uri, oferindu-le posibilitatea să le susţină în faţa orădenilor, lucru care nu s-a întâmplat. A venit doar pictorul din Ucraina (n.r. - Alexei Shkurak, iniţiatorul unui proiect de pictură murală), al cărui proiect a şi câştigat", spune directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea (foto).

Cu (şi fără) campanie de promovare 

Dintre cele 17 proiecte câştigătoare, 4 au reuşit să adune peste 100 de voturi. Lista este deschisă de cele pentru "Valorificarea turistică a moştenirii istorice a toponimiei centrului protejat", prin montarea de panouri informative cu privire la istoria unor clădiri sau locuri din oraş, şi pentru "Extindere parc şi amenajare plajă naturală în zona Silvaş".

Csomortányi István, liderului PPMT BihorAmbele propuneri, care au adunat 528, respectiv 378 de voturi, la mare distanţă faţă de următoarele clasate, au aparţinut liderului PPMT Csomortányi István (foto). "Am făcut pentru ambele proiecte o campanie în care am îndemnat oamenii să le voteze", explică el.

În schimb, orădeanul Dan Lascău a propus proiectele eligibile "Covor vegetal pe linia de tramvai, tronson strada Transilvaniei - Pod CFR" (153 voturi) şi "Amenajare prin acoperire elastică a trecerilor la nivel cu liniile de tramvai - intersecţia Dacia - Corneliu Coposu" (43 voturi) fără a le face o promovare deosebită. "M-am implicat ca simplu cetăţean nemulţumit de imaginea dezolantă a liniei de tramvai. Am fost la întâlnirea organizată în Rogerius, dar cam atât", spune Lascău.

"Primăria nu a făcut nimic!"

Mihai Şvab, liderul USR OradeaPropus de liderul USR Oradea, Mihai Şvab (foto), cel de-al patrulea proiect cu peste 100 de voturi, vizează un "Program de plantare arbori din specii autohtone". Useristul pune participarea redusă a orădenilor pe seama promovării deficitare din partea Primăriei. "În afară de 3-4 comunicate de presă în 3 luni de zile, Primăria nu a făcut nimic ca să promoveze actuala ediţie. S-a mai mobilizat în ultimele zile pe propria pagină de Facebook, dar era deja târziu", spune Şvab.

Actuala ediţie s-a remarcat printr-o delăsare totală. "Eu, ca iniţiator a două proiecte, am primit un email chiar în ziua în care a început votul fizic, pe la ora 12: «Veniţi de la ora 17 la întâlnirea cu orădenii să vă susţineţi proiectul». Nu-mi venea să cred. Dacă mă anunţa din timp, îmi pregăteam un roll-up, pliante, materiale de promovare... Aşa, să prezint ce? Ce era scris în proiect?".

De altfel, relaţia municipalităţii cu orădenii a scârţâit de la început. "Am încercat să dau de o persoană de contact în Primărie, pentru lămuriri. Am fost plimbat prin trei compartimente, după care mi s-a spus «Vă vom căuta noi». Într-adevăr am fost sunat, dar este aberant ca un astfel de proiect să nu aibă un comunicator", spune Şvab.

Orădeanul este chiar surprins că Primăria a reuşit să adune 2.102 voturi. "Nu există secţiune de comentarii pe site, nu ai nicio posibilitate să îţi susţii proiectul, iar votul fizic a început fără să existe din timp un calendar al întâlnirilor. Mă şi miră că s-au adunat peste 200 de buletine de vot, în condiţiile în care la fiecare dezbatere au fost cel mult 10 persoane".

Dezbatere publică bugetare participativă

Un vot de blam 

Slaba participare a făcut ca proiecte precum "Aplicaţie digitală cu «Programe culturale şi evenimente sportive în Oradea»" şi "Trecere de pietoni şi praguri pentru limitarea vitezei în cartierul Ceyrat" să devină eligibile cu doar 29 de voturi online şi nici unul în urnă, semn că la dezbaterile publice nu s-au dus nici măcar iniţiatorii.

Liviu Sabău Popa, consilier local PSD"Oamenii nu mai au încredere că Primăria le va accepta ceea ce au propus şi că apoi va pune în practică ceea ce au votat, aşa că nu mai vor să îşi piardă timpul degeaba", spune consilierul local PSD, Liviu Sabău Popa (foto).

Social-democratul are exemplul personal. "Acum 3 ani am propus achiziţionarea a 30 de defibrilatoare automate care să fie amplasate în spaţiul public. Pentru că venea din partea unui pesedist, comisia mi-a respins proiectul spunând că nu intră în aria de competenţă a Primăriei, deşi Primăria Cluj-Napoca, iar mai nou Bistriţa, au făcut astfel de investiţii", spune Sabău Popa.

Pesedistul consideră relevantă atitudinea orădenilor. "Oradea este un oraş cu spirit civic. Absenteismul de acum este un vot de blam la adresa primarului Birta şi conducerii Primăriei". 

"Nu vin nici să îşi voteze proiectele" 

Florin Birta, primarul OradieiDe cealaltă parte, primarul Florin Birta (foto) nu e de acord cu reproşurile contestatarilor. "Nu se poate spune că n-am făcut campanie bugetării participative. Primăria a dat comunicate de presă care au fost preluate în ştiri, a promovat campania pe site-ul municipalităţii, pe pagina sa de Facebook...". Edilul pune participarea redusă pe seama dezinteresului. "Dacă anunţ acum o întâlnire în cartier, pe probleme de cartier, oamenii vin la dezbatere, dar dacă e vorba de votul pe bugetare participativă nu vin nici măcar să îşi voteze proiectele", zice Birta.

Cauzele, crede primarul, ar fi implementarea cu întârziere a marilor proiecte propuse la primele ediţii de bugetare participativă, cum ar fi parcarea de la Spitalul Judeţean, aflată abia acum în fază de licitaţie, şi cei 2 ani de izolare din timpul pandemiei, care i-a desprins pe orădeni de viaţa comunităţii. "Cred că oamenii trebuie să vadă că lucrurile pe care le-au propus chiar se întâmplă. De aceea am şi pus pragul de 100.000 lei pe proiect, ca să poată fi implementat cât mai repede", spune Birta, care anunţă deja o nouă ediţie pentru 2023. "Nu renunţăm la bugetarea participativă. Vom implementa proiectele votate acum, iar anul viitor vom organiza altă ediţie". 

Poate dacă văd cu ochii lor că proiectele votate anul acesta s-au implementat, orădenii vor fi mai deschişi. Greu de crezut, însă, dacă Primăria nu îşi schimbă şi atitudinea...


LA CEREREA ORĂDENILOR
Au rămas 17!

În total, în urma ediţiei de bugetare participativă din 2022, municipalitatea va implementa 17 proiecte propuse de orădeni. Pe lângă cele 4 care au atras peste 100 de voturi, lista mai cuprinde idei precum: amenajarea unei piste pentru biciclişti între Orăşelul Copiilor şi Grădina Zoologică, amenajarea unui spaţiu de recreere în zona străzii Carpaţi, reabilitarea bazei sportive din strada Sovata 60, amenajarea unei picturi murale în zona podului Ladislau şi transformarea în artă stradală a unui zid din strada Tudor Vladimirescu.


Graficul votului proiectelor cu bugetare participativă ale PMO 2022
(DEZ)INTERES 
Interesul orădenilor faţă de procesul de bugetare participativă s-a prăbuşit, de la 199 de proiecte şi 21.993 voturi în 2018, la 91 de proiecte şi 22.313 voturi în 2019, şi la doar 38 de proiecte şi 2.102 voturi anul acesta

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Birta si bugetarea...
Sunt sute de străzi neasfaltate in cartere cu e si Grigorescu unde Primăria si Birta nu fac nimic...oamenii au investit in case multi bani...plătesc taxe mari an de an... Birta cheltuie zeci de milioane pe proiecte fantomă... Ce studii a urmat acest băiat ? Ce a realizat in viața lui in afară de a incasa salariul...din functii oferite de partid...
Postat 06 Octombrie 2022, 23:48 de strada
Incarunteste birtașul.... grijile nu-i dau pace... ale lui, nu ale oradenilor!
Birtășița allegrina (asta noua) a nascut. Sa-ti traiasca fata si sa apuci sa-i faci zestrea!
Postat 06 Octombrie 2022, 12:49 de pinonel
Muppets show
Ei, lasa ca o sa vina oradenii cind primaria va organiza DEZBATERE PUBLICA pentru actualizarea taxelor locale cu rata inflatiei, 20%, acusica, pe 28 decembrie... La anul, se zice ca vrea si "guvernul meu" un 50%. Crestem odata cu tara...Sau o data?
Postat 06 Octombrie 2022, 08:04 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5468 RON
  • 1 EUR = 4.9692 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON