URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Aprilie 2023, 11:35

Bolojan, un disident în PNL

Bolojan, un disident în PNL foto: arhiva BIHOREANUL / Szilagyi Lorand
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Alături de un alt bihorean, liderul PNL Bihor a răbufnit săptămâna trecută la adresa conducerii partidului. Obişnuită cu un Bolojan îndeobşte "rezervat şi tăcut", presa centrală i-a notat acuza că guvernarea cu PSD nu doar că nu produce, ci chiar dăunează, iar asta inclusiv din cauza miniştrilor PNL. Şi mediocri, şi cu apucături pesediste. 

"Am făcut coaliţia ca să facem reforme. Nu faceţi decât să administraţi o ţară, dar nu veniţi cu reforme. Mă puteţi face orice, dar nu mă faceţi pesedist, că nu pot!", le-a zis Ilie Bolojan. Vasile Blaga a fost şi mai plastic: miniştrii PNL sunt mai inodori decât stâlpii de pe drumuri, iar liberalii au ajuns "ospătarii PSD". 

E o noutate? Nu. Pas cu pas, PNL-iştii i-au devenit mai obedienţi lui Iohannis decât erau PDSR-iştii lui Iliescu & Năstase ori PD-iştii lui Băsescu, dar plătesc mai scump: "Marele Mut" e net sub anvergura predecesorilor de la Cotroceni. I-a depersonalizat şi a extras din PNL orice moleculă de liberalism. Mai rău, în numele stabilităţii, pesedizează partidul.

În cel mai "recent" interviu dat BIHOREANULUI, Bolojan explica la ce este utilă o majoritate "nu de strânsură", ci puternică: pentru reforme. O făcea în octombrie 2021, tot într-o perioadă agitată: după Congresul în care Cîţu l-a detronat pe Orban, spre a fi la rându-i înlocuit cu Ciucă, iar guvernarea PNL-USR-UDMR, cu PSD-PNL-UDMR. Stabilitatea rezolvată atunci n-a servit însă societăţii. Au dispărut de pe agendă nevoia reorganizării administrativ-teritoriale, a modernizării instituţiilor, a eliminării pensiilor speciale etc, iar România, în loc să navigheze, pluteşte în derivă. Mai rău, din când în când, marea majoritate tropăie restaurator, cum s-a întâmplat acum cu modificările codurilor penale. 

Cine va plăti oalele sparte? Nicidecum PSD, care oricum nu dă doi bani pe principii, ci "ospătarii" de la PNL. Iar dacă acum sunt călcaţi în picioare, cât vor mai conta puţinii liberali din PNL de luna viitoare, cu Ciolacu premier? Vor sfârşi ca lustragii, rândaşi, lachei?

Nu-i Bolojan singurul răzvrătit, dar în PNL a rămas unicul opozant intern constant, nu de conjunctură (alde Boc, Rareş Bogdan, Turcan etc. sar la jugulara şefilor doar când aceştia sunt oricum în drum spre cimitir). E singurul disident de cursă lungă. Dat ca model, dar niciodată urmat şi susţinut.

La ce îi va folosi exigenţa, însă, şi lui, şi alegătorilor săi, la anul, când vin patru rânduri de alegeri? Din 2020 Bolojan semnalizează tot mai des că vrea să predea ştafeta, dar apropiaţii speră că nu va face pasul în spate tocmai când PNL e la ananghie. Va mai candida, deci, sau nu? Şi dacă da, pentru ce? Şi cu ce folos?

Orice răspuns e prematur. Un lucru este, totuşi, sigur. În campaniile viitoare nu mai poate merge ca în celelalte, când, invocând rezultatele personale din administraţie, Bolojan le cerea "celor care au încredere în mine să voteze candidaţii PNL". După ce nici măcar unul din senatorii Arina Moş & Adrian Hatos ori deputaţii Ioan Cupşa & Aurel Căuş nu i s-au alăturat în taxarea derivei PNL, ba unii au şi contribuit la derapaje, asta n-o să mai ţină.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
si nici nu i-am fost fan cat timp era la putere, zic doar acum
l-am criticat mult in vremea lui in mandat, si nici nu i-am votat PD-ul lui, dar uitandu-ma in urma, pare ca a avut mai multe succesuri decat altii. Reforma justitei facuta de el i-a mancat si apropiatii si fratele lui.
Postat 12 Aprilie 2023, 16:03 de unu
@CT
sigur nu e perfect, dar in comparatie cu Iohan... nici mie nu mi-a placut idea de parlament unicameral, dar a prevazut nevoie energetice, investitii in solar, eolian si gazoducte, a vrut si nereusit reforma in energie, a facut investitii ptr ski in romania in foste zone miniere, a aratat adevarul scolii romanesti cu BACul filmat.. desigur ca sunt si multe de rau de zis, nu e etalonul perfect, doar in comparatie cu altii mai anonimi a reusit mai multe reforme.
Postat 12 Aprilie 2023, 15:59 de unu
Bolojan este susținut de USR la toate nivelurile.
Este #rezist și colaborator fidel al "Statului Paralel", cel care asigură "colonizarea" României.
Postat 12 Aprilie 2023, 12:59 de KP
Pinonel
Dar tu al cui il rzoi ?? Nu de alta dar il si sugi.
Postat 12 Aprilie 2023, 10:24 de Sandu2100
@Cenzorului
Nu stiu al cui os il rozi si nici al cui blid il lingi, dar daca te simti confortabil, da-i inainte! Despre subiectul articolului, ce sa zic? A zis acad. Grigore MOISIL: O nulitate ridicata la orice putere ramane tot o nulitate!
Postat 12 Aprilie 2023, 09:45 de pinonel
Basescu?
Daca a ajuns si marinarul un etalon, cu reteaua lui de infiltrati din servicii, cu personaje precum blonda sau piticul, fara forma sau fond, doar obediente, stam bine…
Postat 12 Aprilie 2023, 09:31 de User anonimizat
Zero barat
Bolovan e un zero in afara judetului.
Postat 12 Aprilie 2023, 09:30 de Petre93
Adrian Cris - Always ready cu pampers, shampon Johnson si servetele umede
Frate gazetar, ar trebui sa simti in aer ca vremea articolelor cosmetice de mai sus s-a dus. Vin vremuri de căcat si nu mai tine gradinita psd-pnl-udmr. Adica, pe romaneste, NE LASI? Ce mai vreti, ce mai asteptati de la gloata asta. Trebuie trimisi acasa cu totii, iar casa ar trebui s-o stabileasca niste sociologi, niste istorici, sub semnatura unor organe populare. Va agatat de bolojan , in speranta ca intotdeauna e ceva de lins, dar ti se pare suficient ca tu sa ai ceva in gura (la gura, na) iar ceilalti sa fie dezintegrati, pulverizati, aneantizati? Bolojan, daca ar avea cojones, ar face pasul inainte, pe persoana fizica, suntem destui oradeni care suntem dispusi sa uitam trecutul, sa punem viitorul tarii si interesul comun inainte. Trebuie cineva sa-l lamureasca ca echipele toxice pe care le-a lasat in urma il vor trage in jos, jos de tot. Vezi ce serparie e in PMO, ce urzeli, iti vine sa te muti dracului in teleorman sau vaslui. E printre putinii oameni care mai pot avea puterea si nebunia sa salveze Romania. Daca face asta, isi repara karma...
Postat 11 Aprilie 2023, 18:41 de excalibur
ficusul de la schi e mult sub anvergura lui Basescu, asta e evident!
strutocamila stanga-dreapta e dupa cum zice bolojan, o perioada ratata, de inertie, in care nu se face nici un pas spre bune reforme, ci doar se vede dificila lupta cu hiperinflatia, saracirea populatiei, ani pierduti si de regres atat economic cat si ca influenta de pol regional international. Dupa cum zice editorialistul, e nevoie de schimbari mult asteptate: reorganizăre administrativ-teritoriala, modernizării instituţiilor si eficientizarea lor (mai putini salariati, mai bine pregatiti, mai tehnologizati), eliminarea pensiilor speciale. Daca Ciuca e lider de partid in alegeri, e un lider necarismatic care nu va aduna voturi, dupa corectele spuse a lui Blaga.. oricat de necurat ar fi, ar strage mai multe voturi decat stalpul necunoscut. Raluca Turcan e o capitalista, spune lucruri corecte in privinta economiei, dar e un mesager public ratat, deconectat de popor si votanti, care face doar gafe. Bolojan ar trebui nu doar sa readuca PNL-ul la dreapta, daca nu ai cu cine, ci sa reunifice adevarata dreapta din PNL cu restul fortelor de dreapta din tara. Cum insa multi de dreapta au plecat din PNL catre partide minore, ce a ramas in PNL a devenit un "centru" fara ideologie. Intelectualii politici de dreapta chiar terbuie sa lase mandrii la o parte si sa se impace, reunifice. Ca in romania, partidul cu cele mai multe voturi primeste scaune gratis din voturile celor care nu au trecut pragul electoral, ceea ce intotdeauna avantajeaza PSDul unit
Postat 11 Aprilie 2023, 15:35 de unu
Bolojan explica la ce este utilă o majoritate "nu de strânsură", ci puternică: pentru reforme.
E fixat pe ideea asta, obisnuit pe plan local cu majoritati solide, chiar daca asta exclude dezbaterea, alternativele.
Postat 11 Aprilie 2023, 13:52 de User anonimizat
SINGUR bOLOJAN NU POATE RESETA O TARA
Din pacate Bolojan singur nu poate construi o tara Toti ceilalti liberali urmaresc doar interese proprii Ex BLAGA a fost in hibernare de atatia ani Acum iese ca mai are nevoie de un mandat de europarlamentar Si in acest mandat de europarlamentar si a dus neamurile si primarii sa se chefuiasca la bruxelles D e ce dle BLAGA nu ati dus niste tineri fara posibilitati ???? V-ati dus betivii de primari si consilieri Cu cine sa reformeze BOLOJAN PNL??? Cu cei care stau ghiocel la IOHANIS?? PSD+PNL nimic nu au facut nici in ultimii 4 ani Ne meritam soarta ca le am dat increderea de 33 de ani
Postat 11 Aprilie 2023, 12:48 de DAVIDE
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON