URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Februarie 2024, 21:50

Bilanţ îngrijorător al Poliţiei Bihor privind infracţionalitatea în școli: Multă violenţă, arme albe, distrugeri, ameninţare

Bilanţ îngrijorător al Poliţiei Bihor privind infracţionalitatea în școli: Multă violenţă, arme albe, distrugeri, ameninţare foto: generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Numărul faptelor penale săvârșite în unităţile de învăţământ preuniversitar a crescut anul trecut, faţă de 2022, iar infracţiunile s-au diversificat. Dacă în 2022 s-au înregistrat în principal cazuri de loviri şi furturi, anul trecut poliţiştii au avut de-a face şi cu ameninţări, distrugeri, port de arme albe şi chiar o tentativă de omor. 

Peste 60 de fapte de natură penală

Potrivit raportului de evaluare întocmit de Poliţia Bihor pentru anul trecut, în şcolile din judeţ au fost înregistrate în total 63 de fapte de natură penală, comise în incinta sau zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, faţă de 52, câte au fost în 2022.

Din totalul dosarelor penale anchetate anul trecut, 40 de infracţiuni au fost comise în mediul urban, iar 23 în mediul rural.

Cele mai multe anchete privesc infracțiunea de lovire sau alte violențe (36 de fapte), urmată de furt (9 fapte), au fost înregistrate 5 infracțiuni de amenințare, 4 distrugeri, 3 infracțiuni de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase, 2 infracțiuni de purtare abuzivă și 4 alte genuri de infracțiuni. 

De asemenea, în cursul anului 2023, au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale, în zona adiacentă și în incinta unităţilor de învăţământ, pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice. 

De departe cel mai grav caz de anul trecut a fost cel al elevei de 16 ani de la Colegiul "Traian Vuia" din Oradea care, pe 27 noiembrie anul trecut, l-a atacat cu un cuțit pe un pedagog de 41 de ani chiar în biroul unui director al școlii, de față cu diriginta și mama ei, fata fiind judecată acum, în stare de arest preventiv, pentru tentativă de omor.

Poliția Bihor amintește că, în anul 2022, au fost sesizate 52 de fapte de natură penală (36 în mediul urban și 16 în mediul rural) comise în incinta și zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, dintre care 32 au privit infracțiunea de lovire sau alte violențe, iar 15, infracțiunea de furt.

Patrule, monitorizări şi activităţi preventive

În încercarea de a preveni alte încălcări ale legii, poliţiştii din cadrul Biroului Siguranță Școlară au monitorizat activitățile de patrulare din şcoli şi pe cele din zonele adiacente unităților de învățământ și au verificat toate unitățile de învățământ preuniversitar și universitar pe linia respectării reglementărilor privind paza și sistemele de securitate.

Totodată, poliţiştii au organizat, pe de o parte, 99 de instruiri ale cadrelor didactice cu privire la prevederile legale în domeniul violenței școlare, 347 de întâlniri cu directorii unităților de învățământ, 8 întâlniri cu inspectorii școlari, precum și 27 de participări la ședințe cu părinții, pentru a prezenta informaţii juridice de interes şi au fost prezenţi la 383 de ore de curs în 357 de şcoli, cursuri în care au fost abordate teme precum bullying-ului și cyberbullying-ului, consumul de droguri, răspunderea penală a minorilor etc.

Numărul total al elevilor beneficiari care au participat la orele de curs susținute de polițiștii acestei structuri este de 9.402.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
E prea mult
Ce viitor vor avea si ce probleme vor crea in societate acesti delicventi, in prezent minori? "Potrivit raportului de evaluare întocmit de Poliţia Bihor pentru anul trecut, în şcolile din judeţ au fost înregistrate în total 63 de fapte de natură penală, comise în incinta sau zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, faţă de 52, câte au fost în 2022".
Postat 13 Februarie 2024, 06:03 de Riviera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON