URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Ianuarie 2024, 08:01

„M-am săturat de el”: Cum și-a plănuit atacul eleva care l-a înjunghiat pe pedagogul de la Colegiul Vuia

„M-am săturat de el”: Cum și-a plănuit atacul eleva care l-a înjunghiat pe pedagogul de la Colegiul Vuia CU SÂNGE RECE. După ce l-a înjunghiat pe pedagog, lăsându-i în stare de şoc pe toţi cei care au asistat la sângerosul incident, Bianca a fugit până la ieșirea din școală, unde s-a oprit și a cerut unei alte eleve telefonul, pentru a suna la 112 ca să spună ce a făcut. Tot acolo a așteptat sosirea poliţiştilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Adolescenta care a înjunghiat astă-toamnă un pedagog la Colegiul Traian Vuia din Oradea îi pusese de câteva săptămâni gând rău. Îl ura, după cum le-a mărturisit colegelor, cărora le-a spus că bărbatul ar fi atins-o în locuri nepermise, aşa că "o să-i facă felul", dar şi prietenului ei, căruia i-a destăinuit, cu două zile înainte să comită fapta, că o să-l ucidă. 

Nimeni nu credea, însă, că Bianca şi-ar putea duce ameninţările la îndeplinire. Era percepută ca o fată cuminte, respectuoasă şi silitoare, spun anchetatorii în rechizitoriul cu care au trimis-o în faţa instanţei de judecată, pentru tentativă la omor calificat. 

Documentul, consultat şi de BIHOREANUL, arată şi explicaţiile bizare ale tinerei: l-a atacat pe pedagog pentru că noaptea visase că acesta a râs când l-a acuzat de agresiune sexuală şi a făcut-o nebună în public. În dimineaţa următoare, coşmarul s-a adeverit...

Atac cu martori

Sângerosul atac s-a petrecut în dimineaţa de 27 noiembrie, anul trecut, la Colegiul Traian Vuia, unde Bianca era elevă în clasa a X-a, premiantă, cu bursă de merit şi "chiriaşă" în internatul şcolii.

Fata fusese convocată în biroul directoarei adjuncte, împreună cu părinţii, deoarece în seara de 23 noiembrie, după stingere, unul dintre pedagogi i-a surprins iubitul ascuns în baia camerei. În timpul întâlnirii, de faţă cu directoarea colegiului şi cu adjuncta acesteia, cu diriginta clasei şi cu propria mamă, tânăra a scos un cuţit din mânecă şi l-a înjunghiat în spate pe supraveghetor. 

Arma, lungă de 34 cm, din care lama de 21 cm, i-a provocat victimei de 41 ani, tată a trei copii, o plagă la nivelul toracelui stâng, lezându-i pleura (membrana de protecţie a plămânului) şi traheea. Omul a ajuns la spital, unde a fost operat de urgenţă. Lovitura i-a pus în pericol viaţa, după cum au stabilit medicii. 

De altfel, nici acum, la mai bine de o lună şi jumătate de la atac, bărbatul nu şi-a revenit. Deşi în decembrie a fost externat, pedagogul se întoarce periodic la spital. "Pacientul este ţinut sub observaţie de chirurgul care l-a operat, vine pentru control şi pentru a-i fi schimbate pansamentele", spune purtătoarea de cuvânt a Spitalului Judeţean, Lisa Crăiuţ. 

"O să vă scap de el"

Rechizitoriul întocmit de Parchetul Bihor dezvăluie că tânăra plănuise dinainte să-l ucidă pe pedagog. În telefonul fetei, specialiştii IT au găsit "urmele" căutărilor făcute de Bianca pentru a afla cum se comite o crimă, ba şi cum poate fi angajat un asasin plătit, despre substanţe chimice cu care poate fi otrăvită o fiinţă umană, dar şi imagini cu cuţite şi persoane ucise

Cu circa 1-2 săptămâni înainte de incident, fata i-a spus şi colegei de cameră că "s-a săturat" de supraveghetor, că "o să-i facă felul" şi că "o să vă scap de el". Era deranjată că omul "le cerea să respecte regulile în internat", iar ea a fost în mai multe rânduri dojenită, a povestit colega audiată ca martor. Atât în faţa acesteia, cât şi a altor persoane, Bianca s-a plâns că supraveghetorul îi poartă sâmbetele nu pentru că ar fi vinovată, ci pentru că ar fi pipăit-o în camera de internat, în anul şcolar 2022-2023, iar ea i s-ar fi împotrivit...

Variante

Doar că, după cum au constatat anchetatorii, Bianca a prezentat acuzaţia în diverse variante: unei colege i-a spus că pedagogul "i-a pus mâna pe şold şi că acesta îi făcea avansuri", alteia că "s-ar fi dat la ea în timp ce se afla în cameră, fără a-i da alte detalii", iubitului i-a relatat chiar că "a  încercat să o abuzeze, că i-a pus mâna pe picior şi pe alte zone intime", însă nu a reuşit şi "i-a dat o pastilă ca să adoarmă". 

Mamei i-a zis că "în vara anului 2022, înainte să finalizeze clasa a IX-a", pedagogul "a început să o atingă în zona intimă şi pe corp, însă ea l-a respins", iar în faţa procurorului a declarat că bărbatul a intrat în camera ei în septembrie. "În ultima seară, i-am spus că dacă nu mă lasă în pace o să strig şi o să trezesc fetele din camerele învecinate. De la momentul respectiv nu m-a mai atins, dar se comporta urât, verbal, în sensul că încerca să-mi facă probleme", a pretins tânăra, potrivit rechizitoriului.

Un vis urât

"Picătura" care a umplut paharul nemulţumirilor fetei a fost incidentul din camera de internat, din seara de 23 noiembrie, în urma căruia iubitul ei a fost dat afară din cămin. Pe 25 noiembrie, cu două zile înainte de atac, fata i-a spus prietenului că "o să încerce să-l ucidă (pe pedagog - n.r.) cu un cuţit, pentru a scăpa de abuzurile lui". "I-am spus Biancăi să nu recurgă la aşa ceva deoarece o să regrete şi să găsim împreună alte moduri pentru a scăpa de el. Mai exact că vom merge la Poliţie pentru a spune ce i-a făcut", a susţinut băiatul în faţa anchetatorilor. 

Adolescenta a negat, însă, că ar fi premeditat fapta, susţinând că l-a înjunghiat pe pedagog "într-un moment de emoţie, simţind că va face un atac de panică". Motivul? În noaptea dinaintea incidentului, duminica, dormind în casa părintească din sat, a avut un coşmar, visând că bărbatul o umilea în faţa directoarei, că "a prins-o de gât şi a lovit-o cu pumnul până ce i-a curs sânge". A doua zi, la şcoală, a constatat "că tot ce visase noaptea se petrece exact la fel", adică pedagogul, în loc să recunoască faptul că ar fi agresat-o sexual, "a început să râdă şi să-i spună că este nebună, iar doamna director a spus că ea nu crede aşa ceva". 

În acel moment, de nervi, a luat cuţitul din mânecă şi l-a lovit "cât a putut de tare, în zona spatelui", după care a fugit până la ieşirea din şcoală, unde a cerut un telefon mobil şi a sunat la 112, ca să anunţe ce a făcut. 

Una zice ea, alta procurorii

Dar ce căuta cuţitul asupra ei şi de unde apăruse? Tânăra a pretins că, în noaptea când s-a trezit din coşmar, l-a luat din cămară şi a dormit cu el alături, iar a doua zi s-a dus la şcoală cu el ascuns în mâneca stângă. A mers înarmată la întâlnire "ca să se apere" de pedagog, încă marcată de vis, şi l-a avut asupra ei pe tot parcursul discuţiilor din biroul directoarei. 

Urmărind înregistrările camerelor de supraveghere din şcoală şi din internat şi analizând mişcările fetei, anchetatorii susţin că Bianca minte: venită din sat, cel mai probabil a dus arma în camera din cămin, ascunsă în ghiozdan, şi s-a întors după ea când, în toiul discuţiilor din biroul directoarei, s-a cerut la baie, ascunzând-o în mânecă. În timp ce revenea din internat spre birou s-a întâlnit cu supraveghetorul de zi, căruia i-a spus că "acuma se clarifică lucrurile", şi cu colega de cameră, pe care a salutat-o şi căreia i-a transmis "ai grijă de tine".

Procurorii au încercat să lămurească şi agresiunile sexuale reclamate de tânără, dar până în ziua atacului ea nu a reclamat niciodată vreun abuz, iar toate celelalte fete audiate l-au descris pe pedagog ca fiind un om aspru, declarând că nu le-a atins, nu a vorbit vreodată necuviincios cu ele şi nici nu au auzit că ar fi făcut aşa ceva cu alte eleve. 

Aspectul va fi lămurit, în final, printr-o altă anchetă, pornită de Parchetul Oradea, unde familia adolescentei - care a refuzat orice discuţie cu BIHOREANUL - a depus, după atac, o plângere penală împotriva pedagogului, pentru agresiune sexuală.

Imprevizibilă

Potrivit anchetatorilor care se ocupă de cazul tentativei de omor, Bianca nu a comis fapta dintr-o rătăcire de moment, cum a pretins, ci a acţionat cu premeditare. De altfel, o comisie medico-legală psihiatrică a stabilit că fata nu suferă de vreo boală psihică, ci avea discernământ.  

Pe de altă parte, după cum au constatat specialiştii, eleva descrisă de toţi profesorii şi colegii drept respectuoasă, cuminte şi timidă ar avea o "structurare dizarmonică de personalitate de tip sociopat", "un comportament imprevizibil şi prezintă un grad crescut de periculozitate sDr Adrian Bumbuocială". Ce înseamnă asta? Că este manipulatoare, nu ţine cont de normele sociale, nu înţelege noţiunile de bine şi rău şi nu are remuşcări când greşeşte. 

"În termenii cei mai simpli, sociopatul este o persoană care s-a născut oarecum bună, dar factorii de mediu au contribuit la schimbarea ei. Este tipic pentru un psihopat să nu-şi regrete faptele. Probabil sunt elemente din copilăria tinerei, de traume, de nesupraveghere în copilărie, care ar trebui investigate", a explicat BIHOREANULUI dr. Adrian Bumbu (foto), şeful secţiei Psihiatrie din cadrul Spitalului Judeţean din Oradea.

Cert e că, pentru a evita ca fata să-şi facă rău sieşi ori altora, magistraţii care o judecă i-au respins toate cererile de a fi eliberată din arestul preventiv. Cel puţin până acum...


MINCIUNI
Poveste inventată

Ancheta Parchetului Bihor a lămurit şi acuzaţiile făcute de iubitul Biancăi, Paul (foto), cel prins în camera de internat, care a pretins în faţa ziariştilor că incidentul respectiv ar fi fost regizat de pedagog, care apoi l-a raportat direcţiunii. "M-a mituit cu bani, ca să mă duc să-i fac rău prietenei mele. A încercat să-mi dea 700 de euro ca să mă prindă în toaleta de la fete. Într-un fel, am acceptat, că-s elev şi stau mai prost cu banii", a declarat Paul jurnaliştilor Antena 1, susţinând că ar avea şi SMS-uri doveditoare. 

În realitate, mesajele au fost fabricate, a recunoscut băiatul de 15 ani în timpul anchetei. "Martorul arată că cele susţinute în faţa jurnaliştilor şi a directoarei nu sunt adevărate, nu a fost abordat în acest sens, iar mesajul de pe telefon l-a primit de la BBV (Bianca - n.r.), care l-a avut de la un verişor al ei", scrie în rechizitoriu.

Paul a fost şi el reţinut după atac, pentru 24 de ore, fiind cercetat pentru port de obiecte periculoase, după ce s-a descoperit că înainte cu câteva zile adusese şi el în şcoală un cuţit, cu care s-a şi pozat într-o sală de clasă, postând imaginile pe internet.

În urma incidentului din camera de internat, băiatul a ajuns şi în faţa unei comisii disciplinare din şcoală, pentru încălcarea regulamentului intern, căci pe lângă faptul că a fost găsit în camera unei eleve, unde nu avea ce să caute, a chiulit de la ore, fapt nepermis elevilor internişti, care nu plătesc nici cazarea, nici masa. Pentru aceste abateri, comisia a decis să-l dea afară din cămin.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
In Romania sec. al XXI-lea :
Prodecanul Facultății de Teologie: „Dacă un viol se soldează cu o sarcină este unul la care ai consimțit”. https://romania.europalibera.org/a/prodecanul-facultatii-de-teologie-daca-un-viol-se-soldeaza-cu-o-sarcina-este-unul-la-care-ai-consimtit-reactia-bor/30071230.html
Postat 27 Ianuarie 2024, 10:53 de pinonel
Iata si declaratiile celorlate fete:
"Procurorii au încercat să lămurească şi agresiunile sexuale reclamate de tânără, dar până în ziua atacului ea nu a reclamat niciodată vreun abuz, iar toate celelalte fete audiate l-au descris pe pedagog ca fiind un om aspru, declarând că nu le-a atins, nu a vorbit vreodată necuviincios cu ele şi nici nu au auzit că ar fi făcut aşa ceva cu alte eleve". De acuzat poate sa acuze orice pe orice, de orice, insa, justitia se face pe dovezi nu pe povesti. Oricare infractor isi gaseste scuze si motive pt fapele lui. Unul care a comis o crima pt bani spunea ca el provine dintr-o famle dezorganizata si avea nevoie de bani sa-si cumpere diferite lucruri!
Postat 26 Ianuarie 2024, 13:42 de Riviera
Aceasta fata se credea vreun spiderman ?
"Cu circa 1-2 săptămâni înainte de incident, fata i-a spus şi colegei de cameră că "s-a săturat" de supraveghetor, că "o să-i facă felul" şi că "o să vă scap de el". Era deranjată că omul "le cerea să respecte regulile în internat", iar ea a fost în mai multe rânduri dojenită, a povestit colega audiată ca martor". Daca nu vrei sa respecti reguile comunitatii (a internatului in cazul de fata), pleci acasa si daca parintii nu te lasa sa-ti aduci noaptea partenerul de nebunii cu tine in pat, in casa lor, incerci sa scapi si de ei ? La un viitor loc de munca cum va proceda daca nu i se va permite sa faca ce vrea ? Acum la inchisoare face ce vrea ? Isi baga noaptea partenerul cu ea in pat ? Fac ea si partenerul ei regulile jocului si acolo unde se afla acum ? Daca avea probleme ar fi spus, nu "le-ar fi scapat" ea pe toate de el cu cutitul baga in pedagog pe la spate. Aici duce prostia si teribilismul unor elevi sau adulti problema.
Postat 26 Ianuarie 2024, 13:29 de Riviera
Ciudat....
Ar trebui pusa presiune pe pedagog, stiu parchetarii si cei de la judiciar CE si CUM! Daca e asa cum spune un test poligraf l-ar ajuta. Departe de a crede ca pedagogul n-are nicio vina! Nu spun ca eleva n-a gresit, dar multe cai de a scapa de avansurile ,,educatorului" n-avea. Pun un link sa vedeti celeritatea cu care se misca onor magistratii bihoreni in cazul agresiunilor sexuale asupra minorilor si blandetea cu care se poarta cu violatorii https://www.ebihoreanul.ro/stiri/droguri-pentru-sex-l-au-lasat-liber-dupa-ce-a-violat-trei-copii-asa-ca-perversul-din-hotar-a-luat-o-de-la-capat-182849.html
Postat 26 Ianuarie 2024, 09:11 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON