URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Decembrie 2015, 17:08

Avocatul Ioan Sava, condamnat la închisoare cu executare şi pentru mesajele ameninţătoare la adresa judecătoarei Crina Muntean

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urma unui proces care s-a judecat în şedinţă secretă la Curtea de Apel Oradea, instanţa a decis condamnarea avocatului Ioan Sava la 3 ani de închisoare cu executare, în timp ce soţia acestuia, Daniela Sava, a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe un termen de încercare de 3 ani.

Totodată, instanţa a dispus ca avocata să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei Oradea sau Mănăstirii Sfântei Cruci, dar şi ca cei doi să publice hotărârea definitivă de condamnare, în extras, într-un cotidian local.

Soluţia nu este definitivă întrucât poate fi atacată, atât de DNA cât şi de cei doi avocaţi, cu apel, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

De altfel, procurorul şef al DNA Oradea, Ciprian Man, a şi anunţat că va uza de această cale de atac întrucât consideră că pedepsele dispuse de instanţă sunt prea blânde. "Vom declara apel în cauză, întrucât considerăm pedepsele prea blânde în cazul ambilor inculpaţi, în special cu privire la inculpata Sava Daniela, în cazul căreia pedeapsa a fost una cu suspendare sub supraveghere", a declarat procurorul şef al DNA Oradea.

Urări de "bine"

Căutată de BIHOREANUL, avocata Daniela Sava a comentat în notă ironică şi cu subînţelesuri sentinţa. "Sărbători binecuvântate tuturor, tuturor celor care m-au "ajutat", inclusiv judecătorului Antik Levente (magistratul care a dat verdictul în dosar - n.r.)". De asemenea, avocata a ţinut să transmită punctul de vedere al soţului ei, aflat în Penitenciar. 

"Soţul meu mi-a comunicat că va face apel, deoarece pedeapsa e prea mică pentru o faptă pe care nu a săvârşit-o.  Această hotărâre confirmă abuzul făcut de un grup infracţional judecători-procurori împotriva familiei Sava, aşa cum el a susţinut de la început", a spus Daniela Sava. 

Avocatul celor doi soţi, Alexandru Lele, este convins, însă, că soluţia va fi cu totul alta la Înalta Curte. "Dacă o astfel de hotărâre ar rămâne definitivă, ar fi un precedent periculos pentru libertatea de exprimare. Nu poate fi nimeni condamnat pentru că într-un comentariu postat la subsolul unui articol de presă a făcut apel la Justiţia divină", a apreciat Lele.

Premieră

După cum BIHOREANUL a mai scris, dosarul de şantaj deschis pe numele celor doi avocaţi a pornit pe 20 noiembrie 2013 şi a constituit o premieră, întrucât priveşte mesaje postate pe un forum de discuţii al unei publicaţii online, până atunci nesancţionate de vreun organ de anchetă penală.

Iniţial, cauza l-a vizat doar pe avocatul Ioan Sava, care, pe 20 ianuarie 2014, a şi fost reţinut pentru 24 de ore. Propunerea de arestare preventivă a fost, însă respinsă, de Curtea de Apel Oradea, avocatul primind doar interdicţie de a părăsi ţara, măsură menţinută şi de Înalta Curte.

La Bucureşti, avocatul a dezvăluit în faţa judecătorilor că mesajul ameninţător postat pe site-ul fostei publicaţii Informaţia de Bihor nu a fost scris de el, ci de soţia sa, avocata Ana Daniela Sava, motiv pentru care procurorii DNA Oradea au extins ancheta şi asupra ei, iar două luni mai târziu, pe 7 martie, au anunţat că au dispus trimiterea celor doi soţi în judecată, pentru şantaj.

În rechizitoriul întocmit, DNA a considerat că, prin mesajele transmise, cei doi avocaţi ar fi încercat să o intimideze pe judecătoarea delegată să autorizeze interceptările telefonice în mai multe dosare penale ale DNA între care unele care priveau clienţi sau persoane din anturajul lor.

Cei doi, spuneau procurorii, ar fi dezvoltat o adevărată adversitate atât la adresa instituţiilor anticorupţie, cât şi la adresa persoanelor din cadrul altor instituţii implicate în combaterea corupţiei, după ce au fost trimişi în judecată tot într-un dosar al DNA Oradea. Respectivul dosar s-a finalizat recent prin condamnarea la 3 ani cu executare a avocatului Ioan Sava şi la închisoare cu suspendare a soţiei sale.

Ameninţări şi blesteme

Din cauza respectivului dosar, ziceau anchetatorii, soţii Sava au perceput-o şi pe judecătoarea Crina Muntean ca pe un colaborator al DNA, motiv pentru care, zic procurorii, au sprijinit apariţia unor articole denigratoare la adresa ei pe site-ul publicaţiei Informaţia de Bihor al cărui proprietar, jurnalistul Nicolae Pop, în prezent încarcerat şi el, le era şi client.

Articolele, la rândul lor, au creat posibilitatea ca cei doi soţi să posteze comentarii negative şi denigratoare la adresa judecătoarei, cel mai vehement, postat pe 8 noiembrie 2013, constituind punctul de plecare pentru ancheta DNA: "Ţine-o tot aşa că ai şi tu copii şi nu ştii ce te aşteaptă. La ce faci o să-ţi meargă foarte bine la câte vieţi ai distrus. Sfânta sărbătoare de azi să nu te uite!", scria o anume "colegă".

Ameninţarea era una explicită şi directă, "transmiţând astfel, în mod public, că ar fi dispuşi să provoace un rău magistratului şi copiilor minori ai acesteia, pentru motive care au legătură cu activitatea profesională a persoanei vătămate", susţinea DNA în rechizitoriu.

Citiţi pe această temă şi articolele:

Şantaj la judecător: DNA caută autorii comentariilor ameninţătoare la adresa magistraţilor

Sentinţă definitivă: Avocatul Ioan Sava merge la închisoare, pentru trafic de influenţă!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
mata blanda
Mata blanda zgaraie...branza,nemultumitului i se ia darul,asa a patit acum dna bihor destructurata deja.
Postat 18 Mai 2017, 12:05 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON