În urma unui proces care s-a judecat în şedinţă secretă la Curtea de Apel Oradea, instanţa a decis condamnarea avocatului Ioan Sava la 3 ani de închisoare cu executare, în timp ce soţia acestuia, Daniela Sava, a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe un termen de încercare de 3 ani.
Totodată, instanţa a dispus ca avocata să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei Oradea sau Mănăstirii Sfântei Cruci, dar şi ca cei doi să publice hotărârea definitivă de condamnare, în extras, într-un cotidian local.
Soluţia nu este definitivă întrucât poate fi atacată, atât de DNA cât şi de cei doi avocaţi, cu apel, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
De altfel, procurorul şef al DNA Oradea, Ciprian Man, a şi anunţat că va uza de această cale de atac întrucât consideră că pedepsele dispuse de instanţă sunt prea blânde. "Vom declara apel în cauză, întrucât considerăm pedepsele prea blânde în cazul ambilor inculpaţi, în special cu privire la inculpata Sava Daniela, în cazul căreia pedeapsa a fost una cu suspendare sub supraveghere", a declarat procurorul şef al DNA Oradea.
Urări de "bine"
Căutată de BIHOREANUL, avocata Daniela Sava a comentat în notă ironică şi cu subînţelesuri sentinţa. "Sărbători binecuvântate tuturor, tuturor celor care m-au "ajutat", inclusiv judecătorului Antik Levente (magistratul care a dat verdictul în dosar - n.r.)". De asemenea, avocata a ţinut să transmită punctul de vedere al soţului ei, aflat în Penitenciar.
"Soţul meu mi-a comunicat că va face apel, deoarece pedeapsa e prea mică pentru o faptă pe care nu a săvârşit-o. Această hotărâre confirmă abuzul făcut de un grup infracţional judecători-procurori împotriva familiei Sava, aşa cum el a susţinut de la început", a spus Daniela Sava.
Avocatul celor doi soţi, Alexandru Lele, este convins, însă, că soluţia va fi cu totul alta la Înalta Curte. "Dacă o astfel de hotărâre ar rămâne definitivă, ar fi un precedent periculos pentru libertatea de exprimare. Nu poate fi nimeni condamnat pentru că într-un comentariu postat la subsolul unui articol de presă a făcut apel la Justiţia divină", a apreciat Lele.
Premieră
După cum BIHOREANUL a mai scris, dosarul de şantaj deschis pe numele celor doi avocaţi a pornit pe 20 noiembrie 2013 şi a constituit o premieră, întrucât priveşte mesaje postate pe un forum de discuţii al unei publicaţii online, până atunci nesancţionate de vreun organ de anchetă penală.
Iniţial, cauza l-a vizat doar pe avocatul Ioan Sava, care, pe 20 ianuarie 2014, a şi fost reţinut pentru 24 de ore. Propunerea de arestare preventivă a fost, însă respinsă, de Curtea de Apel Oradea, avocatul primind doar interdicţie de a părăsi ţara, măsură menţinută şi de Înalta Curte.
La Bucureşti, avocatul a dezvăluit în faţa judecătorilor că mesajul ameninţător postat pe site-ul fostei publicaţii Informaţia de Bihor nu a fost scris de el, ci de soţia sa, avocata Ana Daniela Sava, motiv pentru care procurorii DNA Oradea au extins ancheta şi asupra ei, iar două luni mai târziu, pe 7 martie, au anunţat că au dispus trimiterea celor doi soţi în judecată, pentru şantaj.
În rechizitoriul întocmit, DNA a considerat că, prin mesajele transmise, cei doi avocaţi ar fi încercat să o intimideze pe judecătoarea delegată să autorizeze interceptările telefonice în mai multe dosare penale ale DNA între care unele care priveau clienţi sau persoane din anturajul lor.
Cei doi, spuneau procurorii, ar fi dezvoltat o adevărată adversitate atât la adresa instituţiilor anticorupţie, cât şi la adresa persoanelor din cadrul altor instituţii implicate în combaterea corupţiei, după ce au fost trimişi în judecată tot într-un dosar al DNA Oradea. Respectivul dosar s-a finalizat recent prin condamnarea la 3 ani cu executare a avocatului Ioan Sava şi la închisoare cu suspendare a soţiei sale.
Ameninţări şi blesteme
Din cauza respectivului dosar, ziceau anchetatorii, soţii Sava au perceput-o şi pe judecătoarea Crina Muntean ca pe un colaborator al DNA, motiv pentru care, zic procurorii, au sprijinit apariţia unor articole denigratoare la adresa ei pe site-ul publicaţiei Informaţia de Bihor al cărui proprietar, jurnalistul Nicolae Pop, în prezent încarcerat şi el, le era şi client.
Articolele, la rândul lor, au creat posibilitatea ca cei doi soţi să posteze comentarii negative şi denigratoare la adresa judecătoarei, cel mai vehement, postat pe 8 noiembrie 2013, constituind punctul de plecare pentru ancheta DNA: "Ţine-o tot aşa că ai şi tu copii şi nu ştii ce te aşteaptă. La ce faci o să-ţi meargă foarte bine la câte vieţi ai distrus. Sfânta sărbătoare de azi să nu te uite!", scria o anume "colegă".
Ameninţarea era una explicită şi directă, "transmiţând astfel, în mod public, că ar fi dispuşi să provoace un rău magistratului şi copiilor minori ai acesteia, pentru motive care au legătură cu activitatea profesională a persoanei vătămate", susţinea DNA în rechizitoriu.
Citiţi pe această temă şi articolele:
Şantaj la judecător: DNA caută autorii comentariilor ameninţătoare la adresa magistraţilor
Sentinţă definitivă: Avocatul Ioan Sava merge la închisoare, pentru trafic de influenţă!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.