URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Ianuarie 2014, 07:59

Şantaj la judecător: DNA caută autorii comentariilor ameninţătoare la adresa magistraţilor

Şantaj la judecător: DNA caută autorii comentariilor ameninţătoare la adresa magistraţilor VICTIMĂ. Dus în cătuşe la Curtea de Apel Oradea, avocatul Ioan Sava s-a declarat victima unui abuz: "Este o răzbunare a procurorului Man! Ruşine! Mă şantajează!", a spus Sava, cu trimitere la procurorul şef al DNA Oradea, Ciprian Man
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lunea trecută, o acţiune a procurorilor DNA Oradea a stârnit discuţii aprinse. Avocatul Ioan Sava a fost reţinut pentru şantaj mediatic la adresa judecătoarei Crina Muntean, şefa Secţiei penale din Tribunalul Bihor, şi a copiilor ei, realizat printr-un site coordonat de jurnalistul Nicolae Pop.

În timp ce avocatul acuză un atac la libertatea sa de exprimare, procurorii susţin că, împreună cu Pop, judecat pentru contrabandă cu ţigări, şi cu judecătorul Mircea Puşcaş, inculpat pentru mai multe fapte de corupţie, Sava a pornit o campanie de compromitere şi intimidare a magistratei...

Ca-ntre prieteni

De unde înverşunarea celor trei împotriva judecătoarei? Ca şefă a Secţiei penale, Crina Muntean aviza interceptări, cu ajutorul cărora anchetatorii au reuşit să dovedească o serie de fapte de corupţie în care au fost implicate persoane influente din justiţia bihoreană, inclusiv avocatul Ioan Sava (inculpat pentru trafic de influenţă) şi amicul său, judecătorul Mircea Puşcaş (suspendat din funcţie şi trimis în judecată în trei dosare penale).

Mai mult, anul trecut, pe 11 octombrie, judecătoarea a fost audiată ca martor la Consiliul Superior al Magistraturii, în cadrul acţiunii disciplinare declanşate împotriva lui Puşcaş. Lăsând la o parte spiritul de castă, Muntean a făcut un adevărat rechizitoriu la adresa colegului ei, dezvăluind că acesta făcuse din justiţie o afacere, în care parteneri i-au fost chiar şi membri ai lumii interlope şi ai unor grupări de evazionişti.

"Bravo Clina!"

02_Nicolae_Pop_bihoreanul.jpgLa câteva zile după audiere, judecătoarea a devenit ţinta unor articole denigratoare scrise de Nicolae Pop (foto), care a descris-o ca fiind "judecătorul DNA" şi "în lesa DNA", la unul din articole fiind ataşată şi declaraţia pe care Muntean o dăduse în faţa CSM.

De ce tocmai pe site-ul lui Pop? Jurnalistul e amic atât cu avocatul Sava, care îl reprezintă în dosarul pentru contrabandă cu ţigări, dar şi cu Puşcaş, cu care ajunsese recent chiar coleg într-un dosar al DNA. Anchetatorii care îl cercetau pe Puşcaş suspectau că Pop i-a oferit judecătorului "protecţie mediatică" pentru a fi ajutat să scape de procesul de contrabandă. Acuzaţia n-a putut fi însă probată, astfel că procurorii au fost nevoiţi să dispună neînceperea urmăririi penale.

De data aceasta, procurorii DNA susţin că articolele lui Pop împotriva judecătoarei ar fi fost scrise la comanda lui Puşcaş şi a lui Sava cu un dublu scop. Pe lângă denigrarea magistratei, Pop trebuia să creeze "terenul" pentru ca cei doi să-şi poată vărsa năduful împotriva ei, prin  comentarii care s-o discrediteze. Cert e că acestea nu au întârziat să apară.

"Bravo Clina! Ţine-o tot aşa că ai şi tu 3 copii şi nu ştii ce te aşteaptă. La ce faci, o să-ţi meargă foarte bine, la câte vieţi ai distrus. Sfânta sărbătoare de azi să nu te uite!", blestema o anume "colega", întrecând limita unei simple judecăţi de valoare. Era o ameninţare sadea, motiv pentru care procurorii DNA s-au sesizat din oficiu şi au declanşat o anchetă pentru identificarea autorului.

Articole în grup

Cine a scris mesajul? Avocatul Ioan Sava, zic anchetatorii. Dovada? Mesajul fusese redactat şi postat de pe calculatorul din locuinţa acestuia. În plus, Sava era singurul care i se adresa judecătoarei cu apelativul "Clina", după ce a surprins o discuţie între ea şi unul dintre copiii acesteia, care din cauza vârstei nu-i putea pronunţa corect numele. Un alt fragment al mesajului care duce spre Sava e ameninţarea cu pedeapsa divină. "Sfânta sărbătoare de azi să nu te uite", spune mesajul postat pe 8 noiembrie, de Sfântul Mihail şi Gavril, Sava fiind cunoscut ca aplecat spre religie şi "ştiinţele" oculte. 

Mai mult, din anchetă a reieşit că avocatul a contribuit la articole, alături de judecătorul Mircea Puşcaş, şi nu era prima oară când recurgea la serviciile jurnalistului. Un exemplu ar fi materialul compromiţător pe care Pop îl pregătea, pare-se împreună cu Sava şi cu soţia acestuia, tot avocată, la adresa procurorului Radu Cazacu, de la structura centrală a DNA. Acesta participase la ancheta în urma căreia avocatul fusese trimis în judecată pentru trafic de influenţă în 2012 pretinzând 7.000 de euro de la un client pentru a-i obţine o sentinţă favorabilă la Curtea de Apel Oradea de la tovarăşul său, Mircea Puşcaş. De data asta, proba că Sava şi soţia "scriau" cu mâna lui Pop e o discuţie telefonică interceptată între avocat şi jurnalist. "Şi aia, amu', cu denunţul, cu înregistrarea, cu Bucureştiu', cu Cazacu, cu alea, va fi partea a doua", îi explica Pop avocatului său.

"Auzi, tati? Da' o poză?"

02_mircea_puscas_bihoreanul.jpgLa fel a decurs colaborarea şi în cazul Crinei Muntean, unde în plus a intervenit şi Mircea Puşcaş (foto), căruia jurnalistul i se adresa cu apelativul "tati". O discuţie telefonică între Puşcaş şi Pop din noiembrie anul trecut arată cum încerca acesta să obţină o fotografie a judecătoarei "la materialul acela". "Auzi, tati? Da' o poză?", a întrebat Pop. "Habar n-am", i-a răspuns judecătorul, pentru ca în final, cum rezultă dintr-o altă convorbire, Pop să obţină fotografia de la Sava.

"Acţiunea" celor trei avea, în opinia procurorilor, un scop clar definit: judecătoarea a deranjat şi trebuia avertizată că, "la câte vieţi a distrus", ar trebui să-şi ţină gura. "Ameninţarea are un caracter serios şi nu poate fi evaluată ca o simplă virulenţă provocată pe un anume fond emoţional, având în vedere contextul în care a fost lansată: o campanie mediatică declanşată împotriva părţii vătămate, campanie în care inculpatul a avut un rol activ pregătind materiale, respectiv fotografia postată de către Pop Nicolae în site-ul Informaţia de Bihor", au explicat procurorii motivul pentru care, marţea trecută, au propus Curţii de Apel arestarea lui Sava.

Unii trec cu uşurinţă peste asemenea incidente. Destinatara, Crina Muntean, luase însă ameninţarea în serios. "În virtutea atribuţiilor de serviciu, am emis autorizaţii de interceptare a convorbirilor telefonice în mai multe dosare, vizând persoane şi din anturajul inculpatului, iar prin aceste ameninţări m-am simţit constrânsă să nu-mi fac datoria", spune ea într-o declaraţie dată procurorilor DNA şi reprodusă în încheierea prin care judecătorii au respins propunerea de arestare, dispunând în schimb ca avocatul să nu poată părăsi ţara în următoarele 29 de zile.

"Răzbunare"

Cum era de aşteptat, avocatul Sava se declară nevinovat şi victima unei campanii "de-a dreptul duşmănoase şi abuzive" duse împotriva sa de şeful DNA Oradea, Ciprian Man, şi de instituţia "oribilă" pe care o conduce.

"I-am transmis şi eu că n-o să rămână aşa şi o să uzez de toate căile legale. Ceea ce face aici e inadmisibil şi puteţi fi şi voi (ziariştii, n.r.) oricând victime. Este vorba despre încălcarea libertăţii de exprimare, de mişcare, şi de cea personală. Te ascultă peste tot, cu simple procese verbale de sesizare din oficiu, face dosare pentru oricine deranjează", zice Sava, negând până şi faptul că ar fi autorul ameninţărilor. "Nu au reuşit să identifice autorul, doar locaţia. Mă duc la testul poligraf".

Tăcere

Cât despre Nicolae Pop, despre care procurorii zic că "obişnuieşte să scrie articole la comanda unor foşti şi actuali inculpaţi ai DNA, pentru a denigra magistraţii care au instrumentat dosarele", acesta are calitatea de martor în dosar, la fel ca judecătorul Puşcaş.

Rugat să dea replica, Pop a refuzat orice comentariu. "Nu am ce spune", a spus el, preferând să se plângă pe propriul site şi pe facebook că i-au fost interceptate telefoanele şi i s-au divulgat "sursele de informare". Fără să arate, însă, de ce a fost interceptat: "În atenţia tuturor celor care îşi exprimă online părerile despre diferite persoane sau situaţii: avocatul bihorean Ioan Sava este cercetat pentru că ar fi postat comentarii pe site-ul Informaţiei de Bihor. Procurorii DNA au colectat de pe serverul publicaţiei comentariile postate la diverse articole".

Săptămâna trecută, în baza unui mandat judecătoresc, anchetatorii au făcut o vizită şi BIHOREANULUI, de unde au "prelevat" postări conţinând injurii şi invective, provenind, pare-se, din aceleaşi surse. Cel puţin trei începeau cu aceeaşi formulare din mesajele ameninţătoare care i-au adus avocatului Sava cătuşele pe mâini: "Bravo, Clina!"...


RĂZBOI
Ameninţat prin... mesaje

În vreme ce DNA Oradea îl acuză de şantaj, avocatul Ioan Sava acuză procurorii de abuz. El a formulat o plângere penală împotriva procurorului şef Ciprian Man şi a altor procurori din Serviciul Teritorial Oradea şi de la Bucureşti, susţinând că dosarul în care a fost trimis în judecată fiindcă ar fi cerut 7.000 de euro ca să-i "cumpere" o sentinţă de la Curtea de Apel Oradea i-ar fi fost înscenat.

Sava susţine la rândul său că atât el, cât şi familia sa se simt "ameninţaţi de DNA Oradea", iar asta din cauza unor... mesaje şi comentarii de pe publicaţiile online din care rezultă "că se ştia deja că procurorul şef Man ar fi "rezolvat" familia Sava, aspect care a şi determinat avansarea sa în funcţie. "Prin modul în care sunt redactate, mesajele aparţin procurorului sau familiei sale", consideră avocatul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Mie nu mi-e teama sa zic ce cred !
Nu stiu daca sava, puscas, etc, etc sunt vinovati, justitia va stabili asta. Dar ca judecatoarea crina muntean este ,,judecator dna" sau ca este in ,,lesa dna", sau ca si-a turnat colegii (a nu se confunda marturia cu turnatoria!) da, asta cred ! N-am dovezi DIRECTE, dar cred ! Asa cum nu l-am vazut pe Mantuitor dar cred in El, tot asa pot crede ce vreau. Ce-o sa faci dom' procuror Man, o sa ne arestezi pe toti cei care nu credem in ce crezi tu sau institutia numita dna ? Eu ma bucur ca dna-ul, aici in Bihor/Oradea, in loc sa-si faca treaba pt. care a fost infiintata, se preteaza la tot felul de jocuri murdare. Cati dintre avocatii/magistratii (judecatori/procurori) care s-au simtit lezati in onoare/profesie de catre dna au sesizat csm-ul ? Cati au mers pana-n panzele albe pt. a demonta abuurile dna-ului ? Sa fiu bine inteles : lupta impotriva coruptiei de tot felul este necesara mai mult ca niciodata, mai ales in guvernarea usl, dar aici in Bihor o buna parte din timpul/resursele dna este folosit in vendete personale. Dle Man, ce ziceti, gresesc ?
Postat 29 Ianuarie 2014, 07:27 de pinonel
Ce linsite s-a facut pe aici :))
ce liniste s-a facut pe aici dupa ce le-a luat la aia IP-urile :)))
Postat 29 Ianuarie 2014, 04:17 de Ce liniste s-a facut
Vechiul Testament: Legea lui Israel/12 blesteme
Blestemat să fie cel ce va lua mită, ca să ucidă suflet şi să verse sânge nevinovat! Şi tot poporul să zică: Amin!
Postat 28 Ianuarie 2014, 23:51 de TDS
FACEŢI !!!!!!!!!!!!
V-AM ZIS/SCRIS DE ATATEA ORI SA FACETI CEVA UTIL IN ORASUL ASTA, CONSTRUITI, CLADITI, DEZVOLTATI, FIŢI ANTREPRENORI CURAJOSI SI NU DOAR TANJIŢI DUPA VIENA!!!!!!!!!! VAI DE ORASUL ASTA!!!!!!!!!!!!!
Postat 28 Ianuarie 2014, 21:46 de DOMNILOR,
SI CARE-I PROBLEMA?
URITA TREABA,SI TOT MAI MULTA LUME CERE DESFIINTAREA DNA. ASTA A DEVENIT NOUA SECURITATE.DACA S-AU HOTARIT SA SE UNEASCA MAI MULTI CA S-O LOVEASCA PE JUDECATOARE,CARE-I PROBLEMA?CAMPANIILE DUSE DE SECURISTI SI SLUGILE BASAULUI,DE CE NU SUNT CONSIDERATE INFRACTIUNI? SECURISTI,MAI FACETI RAU PUTIN,PENTRU CA IN CURIND O SA PLATITI PENTRU TOATE ABUZURILE.CRUNT DE TOT O SA PLATITI.
Postat 28 Ianuarie 2014, 15:05 de PANZER
Inscenare, striga Sava!
Important e ca l-au prins! Iar daca e nevinovat se va vedea cand va fi eliberat, iar daca e vinovat sa faca dublu puscarie pentru chestia cu inscenarea! Tipul, daca era politician, striga ca din gura de sarpe ca e dosar politic dar asa e doar inscenare!
Postat 28 Ianuarie 2014, 11:09 de Copy
ciob...oala
Auziti si voi..'''Pop....despre care.....spun ca scrie la comanda"""""""bei da barna din ochii vostri????
Postat 28 Ianuarie 2014, 10:03 de eu
fara cuvinte
fara cuvinte
Postat 28 Ianuarie 2014, 09:23 de catalin
DIVINITATEA sau OMUL?
Dacă mă refer strict la blestem, eu știam că blestemul nu intră sub incidența legii penale. “Sfânta zi de azi să nu te uite”. Probabil este vorba despre o sărbătoare religioasă. Ei, și? Eu de exemplu aproape zilnic rog DIVINITATEA să pedepsească câteva personaje din justiția bihoreană. E treaba mea și a DIVINITĂȚII despre cine este vorba. La fel și motivul. Doar că eu spun așa: Dacă ei au greșit în ce mă privește să fie pedepsiți. Dacă însă eu bat câmpii, eu să fiu cel pedepsit. Rămâne însă la latitudinea DIVINITĂȚII dacă o va face, cum și când o va face! Nu eu voi întreprinde ceva în această direcție. Eu fac doar petiții, plângeri, sesizări(care de regulă rămân la acest stadiu).
Postat 28 Ianuarie 2014, 09:08 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON