URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 21 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă dai cu ochii roată în Piața Unirii, e imposibil să nu observi nenorocirea aia de clădire, colț cu strada Avram Iancu, ce strică imaginea întregului centru. Biata clădire din Piața Unirii nr. 7 a fost lăsată în părăseală pe motiv că pe acolo urmau să treacă buldozerele Primăriei din dorința de a face din strada Avram Iancu un drum cu patru benzi până în Parcul Bălcescu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ministrul Finanțelor, orădeanul Marcel Boloș, se află, cu tot Guvernul din care face parte, într-o fundătură. Pe de o parte pregătește o nouă „reformă fiscală”, adică majorări de taxe și impozite despre care economiștii avertizează că vor zdruncina toate firmele, mari și mici, străine și autohtone, pe de alta spune că dacă nu reformăm cu adevărat sistemele de pensii și de salarizare vom pierde miliarde de euro din PNRR.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam și săptămânile trecute, la începutul lunii iulie, odată cu modificarea legislației penale, s-a schimbat și procedura penală pentru transpunerea deciziilor Curții Constituționale, fiind publicată Legea nr. 201/2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În România de acum un secol existau doar 17 zile caniculare pe an şi acestea numai în luna iulie. În ultimii ani numărul acestora a crescut la 40 şi apar din luna mai, extinzându-se până în octombrie. Ventilatoarele sunt mai puţin eficiente, aşa că aerul condiţionat este cel mai indicat în această perioadă, atât pentru confortul persoanelor sănătoase, cât şi pentru unii bolnavi suferinzi de afecţiuni ce se pot agrava la temperaturi ridicate (cum sunt, de exemplu, cardiacii).
18 Septembrie 2023, 09:27

AVE Bihor: Energie verde din deșeuri biodegradabile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

AVE Bihor a participat recent la conferința și workshopul „Bune practici de bioeconomie circulară, aplicate în vestul României, pentru un viitor sustenabil”, organizat prin programul Horizon al European Research Executive Agency, prin parteneriat cu Universitatea din Timișoara, Institutul de Biotehnologie.

În Regiunea de vest a României se pune accent pe creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește protecția mediului, dată fiind existența unor zone afectate de poluare, zone cu industrie chimică, metalurgică, termocentrale și exploatări miniere închise. În acest sens, am pus accent pe efectele pozitive ale inovației bioeconomiei circulare, care poate duce la însănătoșirea zonelor poluate.

Aplicarea de compost, de digestat sau de gunoi de grajd reduce concentrațiile de metale grele în plantele cultivate pe soluri poluate, putând astfel să producem hrană sănătoasă chiar și pe soluri poluate.

Randamentul folosirii deșeurilor biodegradabile în instalația de biogaz este superior dejecțiilor animaliere. O tonă de deșeuri produce 132 kwh/tonă, în timp ce dejecțiile au un randament de 100 kwh/tonă. În lumina acestor informații, contaminarea deșeurilor devine o problemă care necesită rezolvare. Cheltuielile cu gestionarea deșeurilor în halda de gunoi sunt mai mici, deoarece nu se plătește taxa de economie circulară, iar astfel se economisesc sume la bugetul local.

„În județul Bihor am implementat un sistem de pre-colectare de la sursă, din poartă-n poartă. S-au utilizat pubele de mici dimensiuni pentru fracția biodegradabilă din bucătării (23l) și rezidual (40l), astfel încât utilizatorii finali sunt constrânși să utilizeze recipientele, sacii, pubelele pentru colectarea deșeurilor de ambalaje (sticlă, plastic/metal, hârtie/carton). Prin această metodă se asigură o cantitate mare și de calitate superioară a deșeurilor de ambalaje, odată separate de deșeuri umede, biodegradabile sau reziduale. Rata de reciclare a materialelor plastice și metal este în creștere, deșeurile biodegradabile colectate separat au o calitate superioară datorită introducerii și menținerii verificărilor calității deșeurilor pentru diferitele fracții. Măsura nu e neapărat populară în rândul utilizatorilor finali, însă noi considerăm că reprezentăm acea minoritate a operatorilor de salubritate din Europa de est, care prin fapte realizăm schimbarea”, a declarat Pasztai Zoltan, director ECO Bihor și manager AVE Bihor.

Curent din deșeuri

În stația de biogaz din Săcueni urmează să fie procesată anual o cantitate de 45.500 tone de materie primă, din care aproximativ 21% deșeuri municipale biodegradabile, 23% deșeuri din agricultură și 56% deșeuri biodegradabile din procese de producție. Materia primă se transformă în energie electrică, care va fi reintrodusă în sistemul energetic național.

Producția de biogaz din deșeuri biodegradabile prezintă numeroase beneficii, printre care reducerea emisiilor de metan în atmosferă și reducerea dependenței de combustibilii fosili. Totodată contribuie la obținerea unor produse secundare, cum ar fi digestatul, care poate fi utilizat ca îngrășământ organic.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6481 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON