URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Septembrie 2023, 09:27

AVE Bihor: Energie verde din deșeuri biodegradabile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

AVE Bihor a participat recent la conferința și workshopul „Bune practici de bioeconomie circulară, aplicate în vestul României, pentru un viitor sustenabil”, organizat prin programul Horizon al European Research Executive Agency, prin parteneriat cu Universitatea din Timișoara, Institutul de Biotehnologie.

În Regiunea de vest a României se pune accent pe creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește protecția mediului, dată fiind existența unor zone afectate de poluare, zone cu industrie chimică, metalurgică, termocentrale și exploatări miniere închise. În acest sens, am pus accent pe efectele pozitive ale inovației bioeconomiei circulare, care poate duce la însănătoșirea zonelor poluate.

Aplicarea de compost, de digestat sau de gunoi de grajd reduce concentrațiile de metale grele în plantele cultivate pe soluri poluate, putând astfel să producem hrană sănătoasă chiar și pe soluri poluate.

Randamentul folosirii deșeurilor biodegradabile în instalația de biogaz este superior dejecțiilor animaliere. O tonă de deșeuri produce 132 kwh/tonă, în timp ce dejecțiile au un randament de 100 kwh/tonă. În lumina acestor informații, contaminarea deșeurilor devine o problemă care necesită rezolvare. Cheltuielile cu gestionarea deșeurilor în halda de gunoi sunt mai mici, deoarece nu se plătește taxa de economie circulară, iar astfel se economisesc sume la bugetul local.

„În județul Bihor am implementat un sistem de pre-colectare de la sursă, din poartă-n poartă. S-au utilizat pubele de mici dimensiuni pentru fracția biodegradabilă din bucătării (23l) și rezidual (40l), astfel încât utilizatorii finali sunt constrânși să utilizeze recipientele, sacii, pubelele pentru colectarea deșeurilor de ambalaje (sticlă, plastic/metal, hârtie/carton). Prin această metodă se asigură o cantitate mare și de calitate superioară a deșeurilor de ambalaje, odată separate de deșeuri umede, biodegradabile sau reziduale. Rata de reciclare a materialelor plastice și metal este în creștere, deșeurile biodegradabile colectate separat au o calitate superioară datorită introducerii și menținerii verificărilor calității deșeurilor pentru diferitele fracții. Măsura nu e neapărat populară în rândul utilizatorilor finali, însă noi considerăm că reprezentăm acea minoritate a operatorilor de salubritate din Europa de est, care prin fapte realizăm schimbarea”, a declarat Pasztai Zoltan, director ECO Bihor și manager AVE Bihor.

Curent din deșeuri

În stația de biogaz din Săcueni urmează să fie procesată anual o cantitate de 45.500 tone de materie primă, din care aproximativ 21% deșeuri municipale biodegradabile, 23% deșeuri din agricultură și 56% deșeuri biodegradabile din procese de producție. Materia primă se transformă în energie electrică, care va fi reintrodusă în sistemul energetic național.

Producția de biogaz din deșeuri biodegradabile prezintă numeroase beneficii, printre care reducerea emisiilor de metan în atmosferă și reducerea dependenței de combustibilii fosili. Totodată contribuie la obținerea unor produse secundare, cum ar fi digestatul, care poate fi utilizat ca îngrășământ organic.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON