URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
28 August 2023, 13:02

AVE Bihor: curent din deşeuri bio la Săcuieni (VIDEO)

AVE Bihor: curent din deşeuri bio la Săcuieni (VIDEO) sursa foto: cjbihor.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă v-aţi întrebat vreodată de ce selectarea deşeurilor poate schimba lumea în care trăim, iată că vă putem oferi un exemplu concret.

Deşeurile bio pe care le colectăm de la populaţie se vor transforma în... curent electric. Asta, la staţia de biogaz din Săcueni, pe care AVE Bihor o preia în concesiune în această toamnă pentru următorii 10 ani! În acest fel, resturile alimentare bio se transformă în energie electrică, iar reziduurile care rezultă din acest proces reprezintă un îngrăşământ perfect pentru exploataţiile agricole.

Staţia de biogaz din Săcueni, tehnologia viitorului

Inaugurată în 2016, după o investiţie a Consiliului Judeţean Bihor de 23 milioane de lei, staţia de biogaz din Săcueni promitea să fie soluţia pentru consumul de curent al instituţiilor subordonate administraţiei judeţene. Doar că lipsa unor materii prime şi, mai ales, costul ridicat al acestora au făcut ca investiţia să fie una nerentabilă. Prin concesionarea acestei activităţi unui operator de salubritate cum este AVE Bihor, care adună deşeurile bio de la zeci de mii de bihoreni, succesul acestei activităţi pare să fie garantat.

Cum funcţionează staţia de biogaz? Deşeurile bio sunt măcinate, lăsate la fermentat, iar gazul emanat produce curent cu ajutorul unui motor special. Această energie electrică este pompată în reţeaua naţională şi, astfel, ciclul economic al produselor alimentare se încheie. Ceea ce rezultă în urma evacuării gazului reprezintă un îngrăşământ natural foarte valoros.

AVE Bihor, parte din proiectul de cercetare ECOWASTE-BIOGYN

Suntem fericiţi să anunţăm participarea noastră şi în proiectul de cercetare şi dezvoltare ECOWASTE-BIOGYN, susţinut prin finanţare din fonduri europene prin programul LIFE. Acest proiect de 4 ani, cu o valoare totală de 2 milioane de euro, poartă denumirea "Intensificarea colectării separate şi eco-managementul deşeurilor municipale biodegradabile de bucătărie". Prin colaborarea cu 13 parteneri din companii private şi municipalităţi din 5 ţări - Polonia, Spania, Cehia, România şi Belgia - ne propunem să implementăm acţiuni concentrate pentru o colectare separată eficientă a deşeurilor biodegradabile de bucătărie şi pentru gestionarea lor durabilă, cu accent pe maximizarea recuperării resurselor.

Un raport recent întocmit de Comisia Europeană atestă că la nivelul Uniunii Europene sunt generate 153 milioane de tone/an de deşeuri biodegradabile, cantităţi în creştere cu aproximativ 8% în fiecare an.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON