URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Aprilie 2022, 15:45

Au început lucrările pentru construirea Terminalului Cargo al Aeroportului Oradea. Investiția: peste 32 milioane euro (FOTO)

Au început lucrările pentru construirea Terminalului Cargo al Aeroportului Oradea. Investiția: peste 32 milioane euro (FOTO) foto Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Compania CTPark Oradea Cargo Terminal, care vara trecută a câştigat licitaţia pentru construirea terminalului pentru mărfuri al aeroportului orădean, a început execuţia lucrărilor, a anunţat vineri Consiliul Judeţean Bihor, precizând că "în prima fază lucrările vizează realizarea căii de rulare care face legătura dintre platforma de staţionare a aeronavelor şi pista aeroportului".

Din cauza acestor lucrări, de altfel, traficul aerian de pe Aeroportul Oradea va fi închis timp de două săptămâni, în perioada 2-15 mai.

"Pasagerilor care au biletele de călătorie achiziţionate le sunt oferite, din partea operatorilor aerieni, opţiuni de rerutare", subliniază CJ Bihor, după ce a mai anunţat suspendarea zborurilor încă de la jumătatea lunii trecute.

"Săpăturile pentru fundaţiile căii de racordare la o distanţă mai mică de 50 de metri de pistă impun oprirea zborurilor. De la jumătatea lunii mai, după ce lucrările se vor îndepărta de pistă, zborurile vor fi reluate. Terminalul Cargo va fi o facilitate care va poziţiona Oradea, alături de infrastructura rutieră şi feroviară ce se va dezvolta în anii următori, ca un hub logistic important în vestul ţării", a transmis preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Terminalul Cargo va avea o capacitate de procesare simultană a 4 aeronave de categorie C, din familia Airbus 320 sau Boeing 737, precum şi, la nevoie, a aeronavelor de categorie superioară.

Proiectul se desfăşoară pe un teren cu o suprafaţă de 14,4 hectare primit de CJ Bihor în 2013 de la Ministerul Apărării Naţionale în mod expres pentru construirea Terminalului Cargo, în cazul nerealizării acestuia terenul, fost tancodrom, trebuind restituit Ministerului anul viitor.

Conform proiectului, terminalul va ocupa o suprafaţă totală de 67.776 mp, fiind compus din trei clădiri şi infrastructură aeroportuară în suprafaţă de 22.100 mp, care include o cale de rulare şi o platforma de acces, rulare şi parcare a aeronavelor.

Pentru desemnarea firmei care să execute proiectul, CJ Bihor a organizat o licitaţie în vara anului trecut, CTPark câştigând după ce şi-a asumat investiţii totale de 32,078 milioane euro în următorii doi ani.

CTPark Oradea Cargo Terminal este parte a companiei grupului CTPark, cel mai mare proprietar, dezvoltator şi administrator de spaţii industriale şi logistice din Europa după suprafaţa închiriabilă, având un portofoliu de 7,6 milioane mp  în 10 ţări. CTP România deţine o suprafaţă totală de peste 2,1 milioane mp de depozite de clasa A în 15 oraşe: Oradea, Arad, Braşov, Bucureşti, Caransebeş, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Piteşti, Sibiu, Târgu Mureş, Timişoara, Turda, Ineu şi Salonta.

Proiectul terminalului cargo al aeroportului orădean este primul de acest fel dezvoltat în ultimele trei decenii şi este menit să deservească firme importante din parcurile industriale ale Oradiei care se aprovizionează cu materii prime din străinătate şi care desfac producţia în alte ţări.

"Asistăm la un moment important pentru dezvoltarea oraşului Oradea, atât din punct de vedere economic, cât şi al infrastructurii care se dezvoltă, şi care va transforma Oradea într-un hub logistic. Proiectul terminalului cargo reprezintă o investiţie majoră şi ne bucurăm să facem primii paşi pentru începerea lucrărilor de construcţie", a transmis şi Răzvan Horga, directorul Aeroportului Internaţional Oradea.

De menţionat că Oradea mai are un proiect logistic de anvergură, şi anume cel al terminalului intermodal rutier-feroviar care urmează să fie realizat în zona dintre Şoseaua Borşului şi Gara Episcopia Bihor, proiect estimat la 14,8 milioane euro, din care 10 milioane euro din fonduri europene.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON