Direcţia de Sănătate Publică a informat, marţi, că, în urma unor analize, Centrul Regional de Sănătate Publică din Cluj a evidenţiat la produsul Alcofarm, o loţiune cosmetică folosită şi ca spirt sanitar, fabricat de firma Ady Trading SRL, din Năsăud, "o concentraţie de alcool metilic de peste 60.000 de grame pe hectolitru".
"Problemele majore care sunt confirmate de rezultatul analizei sunt faptul că produsul nu avea inscripţionat pe etichetă substanţele componente şi faptul că nici un produs cosmetic comercializat nu trebuie să conţină alcool metilic", se arată în comunicat.
DSP Bihor a informat despre rezultatele analizelor toate direcţiile de sănătate publică din zona de Nord-Vest a ţării, dar şi Ministerul Sănătăţii. De asemenea, a dispus efectuarea unor controale mixte în colaborare cu inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, la agenţi economici, depozite, distribuitori şi unităţi de desfacere, pentru a retrage de pe piaţă acest produs, deoarece pune în pericol sănătatea oamenilor.
Acţiunea a fost declanşată după ce în primele patru luni ale acestui an, 19 persoane din Bihor au decedat din cauza intoxicărilor cu combinaţii alcoolice din diferite substanţe extrem de nocive, precum alcool sanitar, lichid de frâne, lichid de parbriz şi antigel.
"Noi am crezut iniţial, pe baza a ceea ce ne spuneau supravieţuitorii şi rudele celor intoxicaţi, că este vorba despre spirt sanitar, de lichid de frâne şi de alte substanţe de acest tip. În timpul anchetelor pe care le-am desfăşurat, am observat însă în magazinele din sate că exista pe rafturi, la comercializare, acest produs Alcofarm, care are aspect de spirt sanitar, aceeaşi culoare şi acelaşi timp de ambalaj ca şi spirtul sanitar. Am remarcat, de asemenea, că doar cu litere foarte mici scria pe ambalaj că este o loţiune de uz cosmetic, care conţine alcool etilic în concentraţie de 37%. De fapt, în urma analizelor, s-a constatat că el conţine alcool metilic", a declarat miercuri, pentru BIHOREANUL, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă.
De la începutul anului şi până în prezent, 19 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte două vederea şi funcţiile renale din cauza consumului de asemenea combinaţii de alcool metilic, arăta o statistică din luna aprilie.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.