URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
17 Martie 2020, 13:54

Ziua Liniștii

Ziua Liniștii foto: ubudhood.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În insula indoneziană Bali, anul nou după calendarul hindus se sărbătorește într-un fel nemaiîntâlnit nicăieri în lume. Conform credinței localnicilor, în ziua respectivă, spiritele rele trec în zbor pe deasupra insulei. Iar pentru ca nu cumva să se oprească acolo, insula trebuie să pară nelocuită. Crezând asta, spiritele își vor continua zborul spre alte locuri, iar balinezii vor avea încă un an fericit, lipsit de necazuri.

Așa că, timp de 24 de ore, nimeni nu are voie să iasă din casă, nici măcar în curte! Nu se aprind focuri, nu circulă nicio motoretă, nicio mașină (cu excepția urgențelor medicale), chiar și aeroportul își întrerupe activitatea o zi și o noapte, radiourile și televiziunile locale sunt oprite, magazinele închise. Turiștii nu au voie să iasă din hoteluri, nici măcar pe plajă. Ferestrele sunt acoperite pentru a nu scăpa afară nicio fărâmă de lumină. Singurele zgomote care se aud sunt ale naturii. Pentru a se respecta toate interdicțiile veghează un fel de poliție de voluntari a comunității, pe nume Pecalang. Ziua aceasta teribilă se numește Nyepi sau Ziua Liniștii!

Mi-am amintit de sărbătoarea balinezilor vineri, în timpul unei scurte plimbări prin cartier. Era o liniște nefirească pentru miezul zilei, se auzeau mașini din când în când, am văzut puțini oameni în mișcare, semn că mulți respectă recomandarea de a sta acasă și de a intra în contact cu cât mai puțini semeni. Dar am mai simțit ceva pe stradă - un aer mai curat decât de obicei. Mi-am consultat aplicația de pe telefon și am văzut că nivelul de poluare din Oradea era la jumătate față de o zi obișnuită. ”Iată că în tot răul există și un bine”, mi-am zis.

Nu suntem o nație foarte disciplinată, avem reflexul de a încălca regulile, ceea ce se vede la tot pasul. Teama, în schimb, ne poate disciplina mai mult decât orice autoritate, la fel cum poate și să ne transforme în ființe care luptă pentru supraviețuire. Felul în care s-au golit magazinele în ultimele zile a fost un indicator destul de obiectiv. Postul în care ne aflăm a fost dat uitării, iar nația creștină a golit rafturile ca înaintea unei ierni din serialul ”Urzeala Tronurilor”.

Cu toate implicațiile economice și sociale, pauza pe care suntem forțați să o luăm de la activitățile uzuale trebuie transformată în ceva bun. Să petrecem mai mult timp cu noi înșine, să relaționăm mai puțin superficial, să redescoperim activitățile de care în ultima vreme am avut prea puțin timp - să povestim, să citim, să petrecem timp împreună cu familia, să ne ascultăm unii pe alții, să ne jucăm... Iar, cel mai important, după ce spiritele rele vor trece pe deasupra noastră fără să ne facă rău, iar viața își va relua vârtejul obișnuit, să nu uităm ce este cu adevărat important pentru noi ca ființe umane.

Însă, deocamdată, nu știm cât timp va mai trece până atunci.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON