URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Martie 2020, 13:54

Ziua Liniștii

Ziua Liniștii foto: ubudhood.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În insula indoneziană Bali, anul nou după calendarul hindus se sărbătorește într-un fel nemaiîntâlnit nicăieri în lume. Conform credinței localnicilor, în ziua respectivă, spiritele rele trec în zbor pe deasupra insulei. Iar pentru ca nu cumva să se oprească acolo, insula trebuie să pară nelocuită. Crezând asta, spiritele își vor continua zborul spre alte locuri, iar balinezii vor avea încă un an fericit, lipsit de necazuri.

Așa că, timp de 24 de ore, nimeni nu are voie să iasă din casă, nici măcar în curte! Nu se aprind focuri, nu circulă nicio motoretă, nicio mașină (cu excepția urgențelor medicale), chiar și aeroportul își întrerupe activitatea o zi și o noapte, radiourile și televiziunile locale sunt oprite, magazinele închise. Turiștii nu au voie să iasă din hoteluri, nici măcar pe plajă. Ferestrele sunt acoperite pentru a nu scăpa afară nicio fărâmă de lumină. Singurele zgomote care se aud sunt ale naturii. Pentru a se respecta toate interdicțiile veghează un fel de poliție de voluntari a comunității, pe nume Pecalang. Ziua aceasta teribilă se numește Nyepi sau Ziua Liniștii!

Mi-am amintit de sărbătoarea balinezilor vineri, în timpul unei scurte plimbări prin cartier. Era o liniște nefirească pentru miezul zilei, se auzeau mașini din când în când, am văzut puțini oameni în mișcare, semn că mulți respectă recomandarea de a sta acasă și de a intra în contact cu cât mai puțini semeni. Dar am mai simțit ceva pe stradă - un aer mai curat decât de obicei. Mi-am consultat aplicația de pe telefon și am văzut că nivelul de poluare din Oradea era la jumătate față de o zi obișnuită. ”Iată că în tot răul există și un bine”, mi-am zis.

Nu suntem o nație foarte disciplinată, avem reflexul de a încălca regulile, ceea ce se vede la tot pasul. Teama, în schimb, ne poate disciplina mai mult decât orice autoritate, la fel cum poate și să ne transforme în ființe care luptă pentru supraviețuire. Felul în care s-au golit magazinele în ultimele zile a fost un indicator destul de obiectiv. Postul în care ne aflăm a fost dat uitării, iar nația creștină a golit rafturile ca înaintea unei ierni din serialul ”Urzeala Tronurilor”.

Cu toate implicațiile economice și sociale, pauza pe care suntem forțați să o luăm de la activitățile uzuale trebuie transformată în ceva bun. Să petrecem mai mult timp cu noi înșine, să relaționăm mai puțin superficial, să redescoperim activitățile de care în ultima vreme am avut prea puțin timp - să povestim, să citim, să petrecem timp împreună cu familia, să ne ascultăm unii pe alții, să ne jucăm... Iar, cel mai important, după ce spiritele rele vor trece pe deasupra noastră fără să ne facă rău, iar viața își va relua vârtejul obișnuit, să nu uităm ce este cu adevărat important pentru noi ca ființe umane.

Însă, deocamdată, nu știm cât timp va mai trece până atunci.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON