URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iunie 2014, 08:35

Vulcu, dragostea şi variaţia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o relaţie extraconjugală nu se află doar două persoane, un el şi o ea, ci şi ceilalţi, înşelaţii de acasă. Iar pe măsură ce intră şi ei în poveste, drama se extinde ca o eczemă de neoprit. Deşi numărul 4 duce cu gândul la o formă cu unghiuri, piesa de teatru "Dragoste, în patru tablouri" nu mi-a lăsat imaginea unui pătrat, ci mai degrabă a unui cerc. Un cerc vicios în care se produce o dramă circulară, cu poveşti întrepătrunse surprinzător şi vulcanic.

Cum totul se învârte în jurul sexului frumos, piesa elveţianului Lukas Bärfuss e dusă în spate de poveştile a două femei. Daniel Vulcu, aici în postură de regizor, a mers pe mâna tinerilor. Evely, a cărei fragilitate e construită cu duioşie de Georgia Căprărin, este o femeie atât de nesigură şi disperată încât ajunge să-l curteze pe valetul hotelului în care comite amantlâcul cu doctoraşul ei secret. Tot ea furnizează şi una din cele mai provocatoare, dar şi decente în acelaşi timp, scene de nuditate jucate la Oradea.

Dar doctoraşul (Radu Tudor) are acasă o soţie. Cum va reacţiona Susan dacă va afla de aventura soţului? Jucat de Anda Tămăşanu, personajul soţiei înşelate devine tot mai convingător pe măsură ce îşi dă drumul frustrărilor, angoaselor şi disperării. Schimbă brusc stările, răscoleşte atenţia, ironizează, şochează. Merge atât de departe încât are nevoie de un avocat. Acesta (Alin Stanciu) are şi el probleme acasă - mocneşte de violenţă reprimată, mai înspăimântătoare în tensiunea generală decât 10 ameninţări, 5 palme şi o sugrumare conjugală. Unde se vor întâlni toate acestea şi la ce vor duce?

Jucată la Moara Răsărit ("hală" artistică neconvenţională, provenită, cum îi spunele numele, din dezafectarea unei unităţi industriale cu o istorie de peste un veac), ultima premieră din această stagiune a Trupei Iosif Vulcan de la Teatrul Regina Maria Oradea justifică alegerea spaţiului. Ca să ajungi la locul tău, trebuie să traversezi scena, un fin şi ironic bobârnac prin care regizorul semnalează că toţi ne putem confrunta cu aceleaşi probleme în cuplu.

Scenografia merită laude pentru versatilitate. Decorurile, patru la număr, se schimbă spectaculos şi zgomotos (poate un pic cam lent), cu jazz psihedelic în fundal, bine mulat pe trăirile personajelor. De remarcat admirabilul efort al tânărului actor George Dometi, un adevărat jolly joker al piesei, care din 5 roluri mici face o performanţă mare.

Şi ar mai fi o vedetă în spectacol: cuvântul "variaţie", ce apare obsesiv în toate tablourile. Ca punct de pornire al întregului scenariu, variaţia este acel ceva pe care un singur om nu îl poate oferi. Iar atunci când e căutată în alte locuri, variaţia devine ceva abominabil, condamnabil, suma slăbiciunilor şi a tuturor păcatelor. Când, la final, vi se vor pune în faţă oglinzile de pe scenă, să vă întrebaţi dacă nu e aşa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
vai,vai..
Draga LULU,ai vazut prea multe filme xxx!Iar pina la VULCU mai ai vreo 6 basculante cu carti!Strugurii is prea acri...!
Postat 18 Iunie 2014, 13:14 de gheorghe
La fix!!!1
Comentariul acesta se potriveste la fix cu viata lui Vulcu! Hei, Penelistule Vulcu, cand iti dai demisia, doar esti in opozitie!!!!! Va plac functiile, treci le PSD, frate!
Postat 18 Iunie 2014, 13:05 de Nana
Între dragoste şi variaţie stă Vulcu Daniel !?!
Că la el inima cere dar puterea-i stă doar în bretelele de la pantaloni !?!
Postat 18 Iunie 2014, 11:04 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON