URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
16 Noiembrie 2023, 18:00

Viitorul e aici! Dronele ar putea ajuta la depăşirea crizei angajaţilor în agricultura bihoreană (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Folosirea dronelor pentru supravegherea, analiza şi tratarea culturilor ar putea ajuta la depăşirea crizei angajaţilor din agricultura bihoreană. Direcţia Agricolă din Bihor a promovat joi, în cadrul unui simpozion, avantajele folosirii tehnologiei de vârf în agricultură şi a lansat oficial portalului online prin care pune la dispoziţie locuri de muncă în fermele bihorene şi cursuri de specializare în domeniu.

Drone pentru ferme

"Dronele ar putea ajuta la depăşirea crizei forţei de muncă din agricultura bihoreană, unde se caută de la tractorişti până la specialişti în fertilizare. Cu ajutorul lor se pot face analize de sol, în urma cărora poţi afla rapid cu ce substanţe să tratezi cultura, fără să aştepţi cu zilele după un specialist, poţi face tratamentul diferenţiat al terenului în funcţie de necesarul solului, eliminând risipa, şi poţi interveni în teren inclusiv în perioadele ploioase, când trecerea tractorului este nerecomandată", a explicat pentru BIHOREANUL şeful Direcţiei Agricole Bihor, Nicolae Hodişan (foto jos).

Noile tehnologii de vârf, încă scumpe, ar putea fi însă achiziţionate de fermieri cu ajutorul finanţărilor europene. "Aşteptăm deschiderea axelor de finanţare de anul viitor. Mulţi fermieri bihoreni vor să îşi achiziţiona drone cu ajutorul fondurilor europene, pentru a-şi uşura munca", a spus Hodişan.

Drone în Bihor

Agricultorii bihoreni sunt deja interesaţi de folosirea tehnologiei de vârf în exploataţiile lor. "Cererea de drone este în creştere. Acestea pot face cartografierea terenurilor, analiza lor, pot identifica zonele cu răsărire defectuoasă, lipsa unor îngrăşăminte, prezenţa unor boli sau dăunători şi pot face intervenţii punctual, în funcţie de necesităţi. Nu există sector agricol în care să nu se poată folosi", a declarat Boroş Vilmoş (foto jos), directorul grupului Panagroteh, din Biharia, furnizor de utilaje agricole.

Directorul Boroş a prezentat asistenţei două drone, folosite deja în teren de către fermierii bihoreni, precum şi avantajele lor. "În zona Biharia, familia Darabond foloseşte deja drone în viticultură, iar spre Arpăşel, un producător foloseşte o dronă în agricultura mare pentru analiză, tratament şi supravegherea culturilor", a spus directorul.

Boroş Vilmoş este convins tehnologiile de vârf vor deveni tot mai folosite în fermele bihorene. În prezent costul unui astfel de utilaj începe de la 8.000 de euro şi creşte în funcţie de complexitate. "Amortizarea costurilor depind de suprafaţa de teren a exploataţiei şi de activităţile la care este folosită drona", a explicat directorul.

Totul online...

Organizat în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene, simpozionul de joi a atras peste o sută de studenţi şi de reprezentanţi ai instituţiilor de specialitate din Bihor, de la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură până la Autoritatea Naţională Fitosanitară şi Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor în Agricultură.

Cu ocazia simpozionului, Direcţia Agricolă şi-a lansat portalul prin care pune la dispoziţia fermierilor bihoreni trei platforme online distincte. Acestea oferă posibilitatea interacţionării online cu agricultorii, cu preluarea tuturor documentelor şi eliberarea avizelor necesare, mediatizarea locurilor de muncă vacante din agricultura bihoreană, cu posibilitatea depunerii de CV-uri şi interacţiunii cu fermierii, precum şi organizarea de cursuri de specializare pentru fermierii doritori (foto jos).

"Cele trei platforme lansate astăzi sunt operabile deja de o lună. Fermierii au depus acte, au încărcat date cu locurile de muncă vacante şi au fost organizate primele serii cu cursanţii online", a spus Hodişan.

Proiectul privind "Sprijinirea economiei locale prin încurajarea utilizării alternative a produselor agricole", în cadrul căruia a fost organizat simpozionul de joi, cu o valoare totală de 1,6 milioane euro, are termen de finalizare la sfârşitul acestui an.

Printre altele, acesta a vizat încurajarea fermierilor să îşi extindă portofoliul de produse şi să folosească tehnologiile moderne pentru a-şi creşte profitabilitatea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pe Carp de la spitalul județean l-a ajutat foarte mult drona.
L-a ajutat să tacă înainte de a vedea rezultatele experimentelor, nu să se laude cu tehnologii ce presupun domenii de activitate total diferite față de cele pe care să le sprijine. Manevrarea dronelor la nivel profesional înseamnă școli și absolvenți specializați în pilotajul unor astfel de echipamente.
Postat 17 Noiembrie 2023, 08:23 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON