URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Noiembrie 2023, 18:00

Viitorul e aici! Dronele ar putea ajuta la depăşirea crizei angajaţilor în agricultura bihoreană (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Folosirea dronelor pentru supravegherea, analiza şi tratarea culturilor ar putea ajuta la depăşirea crizei angajaţilor din agricultura bihoreană. Direcţia Agricolă din Bihor a promovat joi, în cadrul unui simpozion, avantajele folosirii tehnologiei de vârf în agricultură şi a lansat oficial portalului online prin care pune la dispoziţie locuri de muncă în fermele bihorene şi cursuri de specializare în domeniu.

Drone pentru ferme

"Dronele ar putea ajuta la depăşirea crizei forţei de muncă din agricultura bihoreană, unde se caută de la tractorişti până la specialişti în fertilizare. Cu ajutorul lor se pot face analize de sol, în urma cărora poţi afla rapid cu ce substanţe să tratezi cultura, fără să aştepţi cu zilele după un specialist, poţi face tratamentul diferenţiat al terenului în funcţie de necesarul solului, eliminând risipa, şi poţi interveni în teren inclusiv în perioadele ploioase, când trecerea tractorului este nerecomandată", a explicat pentru BIHOREANUL şeful Direcţiei Agricole Bihor, Nicolae Hodişan (foto jos).

Noile tehnologii de vârf, încă scumpe, ar putea fi însă achiziţionate de fermieri cu ajutorul finanţărilor europene. "Aşteptăm deschiderea axelor de finanţare de anul viitor. Mulţi fermieri bihoreni vor să îşi achiziţiona drone cu ajutorul fondurilor europene, pentru a-şi uşura munca", a spus Hodişan.

Drone în Bihor

Agricultorii bihoreni sunt deja interesaţi de folosirea tehnologiei de vârf în exploataţiile lor. "Cererea de drone este în creştere. Acestea pot face cartografierea terenurilor, analiza lor, pot identifica zonele cu răsărire defectuoasă, lipsa unor îngrăşăminte, prezenţa unor boli sau dăunători şi pot face intervenţii punctual, în funcţie de necesităţi. Nu există sector agricol în care să nu se poată folosi", a declarat Boroş Vilmoş (foto jos), directorul grupului Panagroteh, din Biharia, furnizor de utilaje agricole.

Directorul Boroş a prezentat asistenţei două drone, folosite deja în teren de către fermierii bihoreni, precum şi avantajele lor. "În zona Biharia, familia Darabond foloseşte deja drone în viticultură, iar spre Arpăşel, un producător foloseşte o dronă în agricultura mare pentru analiză, tratament şi supravegherea culturilor", a spus directorul.

Boroş Vilmoş este convins tehnologiile de vârf vor deveni tot mai folosite în fermele bihorene. În prezent costul unui astfel de utilaj începe de la 8.000 de euro şi creşte în funcţie de complexitate. "Amortizarea costurilor depind de suprafaţa de teren a exploataţiei şi de activităţile la care este folosită drona", a explicat directorul.

Totul online...

Organizat în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene, simpozionul de joi a atras peste o sută de studenţi şi de reprezentanţi ai instituţiilor de specialitate din Bihor, de la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură până la Autoritatea Naţională Fitosanitară şi Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor în Agricultură.

Cu ocazia simpozionului, Direcţia Agricolă şi-a lansat portalul prin care pune la dispoziţia fermierilor bihoreni trei platforme online distincte. Acestea oferă posibilitatea interacţionării online cu agricultorii, cu preluarea tuturor documentelor şi eliberarea avizelor necesare, mediatizarea locurilor de muncă vacante din agricultura bihoreană, cu posibilitatea depunerii de CV-uri şi interacţiunii cu fermierii, precum şi organizarea de cursuri de specializare pentru fermierii doritori (foto jos).

"Cele trei platforme lansate astăzi sunt operabile deja de o lună. Fermierii au depus acte, au încărcat date cu locurile de muncă vacante şi au fost organizate primele serii cu cursanţii online", a spus Hodişan.

Proiectul privind "Sprijinirea economiei locale prin încurajarea utilizării alternative a produselor agricole", în cadrul căruia a fost organizat simpozionul de joi, cu o valoare totală de 1,6 milioane euro, are termen de finalizare la sfârşitul acestui an.

Printre altele, acesta a vizat încurajarea fermierilor să îşi extindă portofoliul de produse şi să folosească tehnologiile moderne pentru a-şi creşte profitabilitatea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pe Carp de la spitalul județean l-a ajutat foarte mult drona.
L-a ajutat să tacă înainte de a vedea rezultatele experimentelor, nu să se laude cu tehnologii ce presupun domenii de activitate total diferite față de cele pe care să le sprijine. Manevrarea dronelor la nivel profesional înseamnă școli și absolvenți specializați în pilotajul unor astfel de echipamente.
Postat 17 Noiembrie 2023, 08:23 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON