URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Noiembrie 2023, 18:00

Viitorul e aici! Dronele ar putea ajuta la depăşirea crizei angajaţilor în agricultura bihoreană (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Folosirea dronelor pentru supravegherea, analiza şi tratarea culturilor ar putea ajuta la depăşirea crizei angajaţilor din agricultura bihoreană. Direcţia Agricolă din Bihor a promovat joi, în cadrul unui simpozion, avantajele folosirii tehnologiei de vârf în agricultură şi a lansat oficial portalului online prin care pune la dispoziţie locuri de muncă în fermele bihorene şi cursuri de specializare în domeniu.

Drone pentru ferme

"Dronele ar putea ajuta la depăşirea crizei forţei de muncă din agricultura bihoreană, unde se caută de la tractorişti până la specialişti în fertilizare. Cu ajutorul lor se pot face analize de sol, în urma cărora poţi afla rapid cu ce substanţe să tratezi cultura, fără să aştepţi cu zilele după un specialist, poţi face tratamentul diferenţiat al terenului în funcţie de necesarul solului, eliminând risipa, şi poţi interveni în teren inclusiv în perioadele ploioase, când trecerea tractorului este nerecomandată", a explicat pentru BIHOREANUL şeful Direcţiei Agricole Bihor, Nicolae Hodişan (foto jos).

Noile tehnologii de vârf, încă scumpe, ar putea fi însă achiziţionate de fermieri cu ajutorul finanţărilor europene. "Aşteptăm deschiderea axelor de finanţare de anul viitor. Mulţi fermieri bihoreni vor să îşi achiziţiona drone cu ajutorul fondurilor europene, pentru a-şi uşura munca", a spus Hodişan.

Drone în Bihor

Agricultorii bihoreni sunt deja interesaţi de folosirea tehnologiei de vârf în exploataţiile lor. "Cererea de drone este în creştere. Acestea pot face cartografierea terenurilor, analiza lor, pot identifica zonele cu răsărire defectuoasă, lipsa unor îngrăşăminte, prezenţa unor boli sau dăunători şi pot face intervenţii punctual, în funcţie de necesităţi. Nu există sector agricol în care să nu se poată folosi", a declarat Boroş Vilmoş (foto jos), directorul grupului Panagroteh, din Biharia, furnizor de utilaje agricole.

Directorul Boroş a prezentat asistenţei două drone, folosite deja în teren de către fermierii bihoreni, precum şi avantajele lor. "În zona Biharia, familia Darabond foloseşte deja drone în viticultură, iar spre Arpăşel, un producător foloseşte o dronă în agricultura mare pentru analiză, tratament şi supravegherea culturilor", a spus directorul.

Boroş Vilmoş este convins tehnologiile de vârf vor deveni tot mai folosite în fermele bihorene. În prezent costul unui astfel de utilaj începe de la 8.000 de euro şi creşte în funcţie de complexitate. "Amortizarea costurilor depind de suprafaţa de teren a exploataţiei şi de activităţile la care este folosită drona", a explicat directorul.

Totul online...

Organizat în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene, simpozionul de joi a atras peste o sută de studenţi şi de reprezentanţi ai instituţiilor de specialitate din Bihor, de la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură până la Autoritatea Naţională Fitosanitară şi Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor în Agricultură.

Cu ocazia simpozionului, Direcţia Agricolă şi-a lansat portalul prin care pune la dispoziţia fermierilor bihoreni trei platforme online distincte. Acestea oferă posibilitatea interacţionării online cu agricultorii, cu preluarea tuturor documentelor şi eliberarea avizelor necesare, mediatizarea locurilor de muncă vacante din agricultura bihoreană, cu posibilitatea depunerii de CV-uri şi interacţiunii cu fermierii, precum şi organizarea de cursuri de specializare pentru fermierii doritori (foto jos).

"Cele trei platforme lansate astăzi sunt operabile deja de o lună. Fermierii au depus acte, au încărcat date cu locurile de muncă vacante şi au fost organizate primele serii cu cursanţii online", a spus Hodişan.

Proiectul privind "Sprijinirea economiei locale prin încurajarea utilizării alternative a produselor agricole", în cadrul căruia a fost organizat simpozionul de joi, cu o valoare totală de 1,6 milioane euro, are termen de finalizare la sfârşitul acestui an.

Printre altele, acesta a vizat încurajarea fermierilor să îşi extindă portofoliul de produse şi să folosească tehnologiile moderne pentru a-şi creşte profitabilitatea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pe Carp de la spitalul județean l-a ajutat foarte mult drona.
L-a ajutat să tacă înainte de a vedea rezultatele experimentelor, nu să se laude cu tehnologii ce presupun domenii de activitate total diferite față de cele pe care să le sprijine. Manevrarea dronelor la nivel profesional înseamnă școli și absolvenți specializați în pilotajul unor astfel de echipamente.
Postat 17 Noiembrie 2023, 08:23 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON