URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
09 Februarie 2016, 13:29

Victorie pentru asociaţiile de protecţie a animalelor: Fostul şef şi veterinarul Adăpostului Grivei au fost condamnaţi definitiv pentru cruzime asupra animalelor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat, luni, în procesul pornit de procurorii Parchetuloui de pe lângă Judecătoria Oradea pe numele fostului administrator al Adăpostului Grivei, Florentin Anton, pentru neglijenţă în serviciu, şi a medicului veterinar Cosmin Şimonca, sub acuzaţia de abuz în serviciu şi cruzime asupra animalelor.

Iniţial, Judecătoria l-a condamnat pe Anton la  6 luni de închisoare, şi, ca pedeapsă accesorie, i s-au interzis dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, ambele pedepse fiind suspendate condiţionat pe o perioadă de 2 ani şi jumătate.

În cazul medicului veterinar, însă, acuzat de abuz în serviciu respectiv maltratare şi schingiuire a animalelor, instanţa a fost mai aspră, dispunând condamnarea acestuia la 7 luni de închisoare în regim de detenţie plus interdicţia de a fi ales, de a deţine o funcţie publică ori de a exercita  profesia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Atât Anton cât şi medicul veterinar au atacat soluţia Judecătoriei, cu apel, care s-a analizat la Curtea de Apel Oradea. Pentru Florentin Anton, instanţa a menţinut în întregime soluţia Judecătoriei, însă pentru Şimonca, a înlăturat dispoziţia de a executa pedeapsa în regim de detenţie, dispunând suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe un termen de încercare de 4 ani.

În această perioadă, Şimonca este obligat să se prezinte, la datele fixate, la judecătorul desemnat cu supravegherea lui sau la Serviciul de protecţie a victimelor şi reintegrare socială a infractorilor; să anunţe în prealabil orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea dar şi să comunice informaţii despre locul de muncă şi mijloacele sale de existenţă.

Potrivit deciziei, pe durata de încercare, medicului veterinar i-a fost suspendată şi pedeapsa accesorie stabilită de instanţă, între care şi aceea de a profesa.

Adăpostul de câini fără stăpân "Grivei", dat de municipalitate în grija Administraţiei Domeniului Public, a ajuns în atenţia procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea în decembrie 2012. Ancheta a pornit de la mai multe reclamaţii depuse la Parchetul Oradea de foşti voluntari SOS Dogs, însoţite de poze cu hoituri sfâşiate de câini, care, potrivit denunţătorilor, fuseseră mâncaţi de vii de dulăii mai mari din ţarcuri în urma înfometării sistematice la care ar fi fost supuşi.

Iniţial, procurorii au început urmărirea penală împotriva a patru angajaţi de la adăpost: Fostul administrator, Florentin Anton, demis imediat după declanşarea anchetei penale, succesorul acestuia, Călin Ardelean, unul dintre hingheri, Francisc Birta respectiv medicul veterinar Cosmin Şimonca. În final, în faţa instanţei au fost trimişi doar Anton şi Şimonca. Primul era acuzat că nu a respectat circuitul obligatoriu al animalelor în adăpost, permiţând menţinerea câinilor bolnavi în acelaşi loc cu cei sănătoşi, şi pentru că a lăsat câinii bolnavi să zacă în spaţiul de depozitare a cadavrelor, iar femelele gestante puse cu câini maturi, care au omorât puii.În cazul lui Şimonca, procurorii au reţinut că nu a intervenit pentru a curma suferinţa unor animale, pe care i-a lăsat să agonizeze dar şi că a utanasiat câinii comunitari prin utilizarea unor substanţe nepermise ori a unor substanţe permise dar în cantitate sub limita minimă din prospect, determinând astfel o agonie prelungită şi o moarte în chinuri a acestora.

Celelalte două persoane anchetate au scăpat doar cu amendă. Noul administrator al Adăpostului, Călin Ardelean, care a demonstrat că a făcut demersuri pentru sancţionarea medicului veterinar dar şi pentru a rezolva problemele din adăpost, a scăpat doar o amendă administrativă de 1.000 lei, în timp ce hingherul a fost sancţionat cu o amendă administrativă de 600 lei.

Citiţi despre chinurile la care erau supuşi câinii comunitari de medicul veterinar Cosmin Şimonca în articolul: Măcelarul de câini: Veterinarul Adăpostului Grivei a otrăvit câinii cu substanţe interzise şi i-a înfometat ca să se mănânce între ei

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
UNDE E ?
Eu nu va nici o victorie ! Neo protestantul ( !!!! , asa va invata Domnul sa va purtati cu animalele ?) are dreptul de a profesa ! Hai ca 7 luni in beci sau 7 luni cu suspendare nu e o problema ! Dreptul de a profesa ma intereseaza ! Cum sa ma duc cu animalul meu la un astfel de specimen ? Subscriu si la ceea ce a scris pinonel !
Postat 09 Februarie 2016, 19:00 de TDS
Prea puţin(i) !
Si cei care i-au cautionat/incurajat pe acesti criminali nu raspund?! Au venit asa, tam-nesam, administratorul si veterinarul si s-au pus sefi peste noapte?! Astia doi au cazut ca musca-n lapte, adevaratii vinovati au scapat! Pana cand si pt. a cata oara ?!
Postat 09 Februarie 2016, 14:45 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON