URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2016, 07:45

Vasile Blaga, copreşedinte PNL: "Candidând tot la Primărie, Bolojan aduce maxim de voturi şi pentru Oradea, şi pentru judeţ"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Contestat de o parte a alegătorilor, temut de unii adversari, dar stimat de toţi, copreşedintele bihorean al PNL, Vasile Blaga, s-a aflat săptămâna trecută la Oradea pentru a asista împreună cu Alina Gorghiu la "ritualul" prezentării candidaturilor liberale pentru alegerile locale.

Într-un interviu acordat BIHOREANULUI, Blaga a dezvăluit de ce l-a susţinut pe Ilie Bolojan pentru funcţia nr. 2 din partid, substratul deciziei ca acesta să candideze în continuare la Primărie, dar şi cum ar vrea liberalii să reformeze organizarea administrativ-teritorială. Bihoreanul de la vârful PNL-ului explică de ce e păgubos patriotismul local şi populismul, ce li se pregăteşte funcţionarilor publici şi de ce, după o lungă prietenie, nu ar mai bate niciodată palma cu Traian Băsescu. Nici măcar dacă de asta ar depinde şansa liberalilor de a ajunge la guvernare...

- Ce scop are turneul dvs. prin organizaţiile PNL? În fond, încă nici nu e campanie...

- Suntem în precampanie, iar scopul e de a impulsiona fuziunea între vechiul PNL şi fostul PDL, pentru că mai sunt mici discuţii în unele judeţe, din fericire nu în Bihor. Am început în Moldova, am fost în Banat, iar acum în Transilvania, unde stăm foarte bine, avem candidaţi care s-au validat prin ceea ce deja au făcut. Ca urmare, nici doamna Gorghiu, nici eu - să ne iertaţi lipsa de modestie - nu avem emoţii că vom câştiga aici, dar vrem un scor prin care să compensăm situaţiile din alte zone, fiindcă nu stăm la fel în Oltenia şi în sudul Munteniei.

PSD va pierde alegerile

- Ce faceţi, concret, în aceste deplasări?

- Vorbim cu membrii partidului, consilieri, primari, care merită toată atenţia. De altfel, noi o facem nu doar în anii electorali, de-asta şi lucrurile în partid merg bine, încât pot spune de pe acum că PSD va pierde alegerile.

- Ne puteţi motiva decizia ca Ilie Bolojan să candideze tot la Primărie, iar viceprimarul Mircea Mălan, pregătit să-i succeadă, e dislocat şi trimis la judeţ?

- Când îţi faci analize trebuie, pe de o parte, să ţii cont de dorinţele oamenilor, iar dl Cornel Popa a dorit să candideze la parlamentare. Pe de altă parte, trebuie să vezi dacă oamenii care vor să candideze sunt doriţi de colegi. Iar eu n-aş spune că dl Mălan a fost dislocat de vreme ce colegii l-au votat în unanimitate pentru judeţ...

- Da, dar era varianta ca el să rămână la Primărie şi Bolojan să candideze la judeţ!

- Au fost şi astfel de discuţii, dar dl Bolojan are rezultate prea bune la municipiu ca să nu-şi continue proiectele. În plus, vrem câştig maxim pe toate fronturile. Vrem să facem o majoritate singuri la judeţ şi credem că o maximizare a câştigului în Oradea, unde sunt peste 30% din alegătorii bihoreni, e posibilă avându-l candidat la municipiu. Practic, candidând tot la Oradea, Bolojan aduce maxim de voturi şi pentru Consiliul Local, şi pentru Consiliul Judeţean.

Bolojan, un om harnic şi un om al deciziilor

- Aţi contribuit la promovarea sa ca secretar general al partidului? Cât de eficient este în exercitarea acestei funcţii?

- Am fost secretar general patru ani, ştiu cum se mănâncă pâinea asta. Preşedintele reprezintă partidul, îi dă linia, dar munca grea e a secretarului general. D-na Gorghiu l-a propus pe dl Bolojan, iar eu l-am susţinut fără rezerve. În primul rând am urmărit unificarea funcţiei, pe care înainte o împărţeau un vechi liberal şi un fost pedelist, deci eliminarea geloziilor din ambele părţi, iar dl Bolojan a fost votat în unanimitate şi de unii, şi de ceilalţi.

- De ce au încredere în el foştii PDL-işti?

- Pentru că îi cunosc rezultatele, ştiu că a fost corect şi când era secretar general al Guvernului, cu toată lumea, indiferent de culoare. Eu l-am susţinut şi pentru că e un om harnic şi un om al deciziilor. Datorită şi muncii lui, luni (n.r. - 15 februarie) vom ajunge ca de la trei conduceri judeţene unice să avem zece, ceea ce, corelat şi cu alte măsuri, duce la unificarea reală a partidului. Nu e uşor, dl Bolojan munceşte enorm, dar nu are nevoie să fie împins de la spate, ştie exact ce are de făcut.

- Se spune că, acolo unde nu se înţeleg, le dă colegilor "ultimatumuri" să ajungă la un numitor comun. Ceva de genul "dacă nu vă hotărâţi voi, vă hotărăsc eu!". E adevărat?

- Ştiţi cum e cu impulsul ăsta? Are la bază analize serioase, nimeni nu merge într-o organizaţie fără să ştie exact ce se întâmplă acolo. Culegi datele din timp şi vezi unde sunt blocajele, iar dacă cei din organizaţii nu vor să deblocheze lucrurile, o faci tu.

Respectăm decalogul

- PNL are un decalog al integrităţii care exclude de la funcţii anumite persoane, dar a validat în ţară şi candidaţi nu tocmai în regulă. Cum împăcaţi teoria cu practica?

-  Respectăm întru totul decalogul. Avem validaţi, până acum, 30 de candidaţi la primăriile municipiilor, şi nu facem niciun rabat. Sigur, discuţii pot să apară, se reîncălzesc ciorbe vechi, aşa e în politică. Dar dacă cineva nu întruneşte criteriile de integritate, nu ajunge candidat! Şi mai e ceva: nu punem candidaţi că provin din vechiul PNL sau din PDL. Aici, şi la Primăria Oradea, şi la judeţ, sunt doi colegi din vechiul PNL, la Satu Mare unul din vechiul PNL, altul din PDL, la Cluj amândoi din fostul PDL, dar nu acesta e criteriul, ci potenţialul de a câştiga alegerile. Am depăşit demult orgoliile.

- De ce, dacă s-a urmărit unificarea, nu aţi organizat alegeri pentru conduceri unice?

- Am decis fuziunea în iulie 2014 şi imediat am intrat în pregătirea campaniei prezidenţiale. Pentru prima oară stăteam la masă, după mulţi ani, oameni care au dus bătălii unii cu alţii, şi prima urgenţă era să ne armonizăm pentru prezidenţiale. Dacă am fi început cu alegeri interne, energiile s-ar fi risipit în competiţiile interne. Vă imaginaţi cum ar fi fost cu Ponta preşedinte? Acum facem unificarea pas cu pas, începând cu decizia că persoana care candidează la primărie să conducă şi organizaţia locală.

Nu mă simt vulnerabil

- Apropo de ciorbe reîncălzite: se vorbeşte despre dosare pe care vi le-ar pregăti DNA, ca Microsoft, EADS, sponsorizarea PDL. Vă simţiţi vulnerabil?

- Deloc. Am răspuns la toate, de la finanţarea PDL la Microsoft, cu care nici n-am avut legătură, până la EADS, unde am redus valoarea contractelor şi am pus sub control negocierile, dispunând să se poarte numai în sediul MAI şi să fie înregistrate.

- Aţi avut sau nu coloane oficiale când conduceaţi Internele?

- Nu, nici motocicilişti nu am folosit, decât în situaţii prevăzute de lege, când am avut delegaţii oficiale de rang înalt.

Baiul e patriotismul local populist

- Nu se mai vorbeşte de regionalizare, dar ea se face pervers: în loc să se descentralizeze competenţe de la Guvern către regiuni, se centralizează competenţe locale la regiune. Recent, administrarea fiscală a contribuabililor mijlocii din Bihor a fost mutată la Cluj. Are PNL un plan de normalizare dacă ajunge la guvernare?

- Eu aş pune în primul rând problema reorganizării administrativ-teritoriale a României, dar trebuie explicat oamenilor de ce şi cum o faci. Din acest punct de vedere, stăm mai rău ca în 1968. Administraţia comunistă ne-a lăsat 2.837 unităţi administrativ-teritoriale, acum avem 3.297. Dacă un deputat a fost mai tare şi-a făcut satul comună, dacă prin comună trecea un drum naţional a făcut-o oraş. Acum oamenilor le pare rău, că au crescut impozitele. E nevoie de o reorganizare, dar nu trebuie reinventată apa caldă, există criteriile cunoscute - geografic, istoric, social... Constituţia trebuie să prevadă nivelurile administrative, de la comuna rurală la cea urbană, pentru că avem UAT-uri care nu se susţin şi nu pot nici să ajungă la fonduri europene. Trebuie să avem regiunea pentru proiectele de interes regional, şi nu am nimic împotrivă să rămână judeţele, dar în Polonia din peste 15.000 primării s-au făcut 2.500, iar din 64 voivodate doar 14, şi a atras toate fondurile europene.

- La noi ar fi destul de greu...

- Baiul e la noi patriotismul local populist, şi de aceea trebuie să li se explice oamenilor că n-o să aibă primării peste tot, dar o să aibă serviciile administrative. Se vor face economii uriaşe, funcţionarii vor putea fi plătiţi mai bine dacă vor fi mai puţini. Sigur, pentru asta trebuie informatizate serviciile publice, dar nu e imposibil. În ce priveşte exemplul dat de dvs, Ministerul Finanţelor e cel mai nereformat, dar problema nu e organizarea ANAF pe verticală, ci mutarea competenţelor fără infrastructura care să asigure accesul la servicii.

- Vor fi puse în dezbatere aceste teme în campania pentru parlamentare?

- În anii electorali e greu, pentru că populismul e în floare pe orice temă, dar după alegeri trebuie discutat serios. Deocamdată, am vorbit cu dl Dacian Cioloş, se începe cu reforma funcţiei publice. Se va reglementa un parcurs clar al acesteia, va trebui să stabilim şi care sunt funcţiile politice, care vin şi pleacă odată cu Guvernul, să nu mai schimbăm şi femeia de serviciu dacă bărbatu-său e din alt partid. Sigur, acum ar fi avantajat PSD-ul, că are funcţiile în acest moment, dar cu timpul se va realiza o normalizare aşa încât unele funcţii să fie politice şi toate celelalte să fie ocupate prin concurs real, iar funcţionarii să aibă stabilitate.

Marea Unire... fără drumuri

- Foarte des s-au auzit critici că ministrul Blaga n-a reparat DN 76, deşi trece prin satul părinţilor... Aveţi planuri pentru a sprijini dezvoltarea judeţului? Urmăriţi din Capitală proiectele locale?

- Reproşuri cu DN 76 am tot auzit, sigur că avem probleme cu infrastructura, e cea mai mare problemă în toată ţara. Am spus-o, şi guvernatorul Băncii Naţionale a preluat-o de la mine, că sărbătorim curând 100 de ani de la Marea Unire, dar n-am unit provinciile cu drumuri. În ultimii ani, când bani erau, a fost vina lui Ponta: în loc să-i investească, a cumpărat primari. A constatat şi Curtea de Conturi că şi-a mărit ilegal de 15 ori Fondul de Rezervă şi l-a împărţit primarilor traseişti, pentru cheltuieli curente şi de capital, adică pe nimic. Acum datele ajung la DNA şi mulţi primari vor avea probleme, îmi pare rău. Eu cred că ceea ce trebuie să facă parlamentarii PNL sunt legile care să facă România cât mai atractivă mediului de afaceri. Dacă aş fi premier aş împrumuta bani - acum dobânzile sunt aproape zero - pentru infrastructură. Rămâi cu ea, dar şi creezi locuri de muncă într-o mulţime de industrii, iar pe viitor banii ţi se întorc din servicii.

- Dar dvs. vă mai doriţi funcţii administrative?

- Eu nu-mi mai doresc nicio funcţie de ministru. Am fost la Interne şi la Dezvoltare, ce-am putut să arăt am arătat, lumea spune că nu am fost un ministru rău, dar dacă discutăm despre înnoirea clasei politice, atunci trebuie s-o şi facem. În Guvern e locul celor de vârsta lui Bolojan. Sigur, în politică tentaţia puterii e mare, dar două greşeli pot fi capitale partidelor: să promită reforme şi să nu facă, şi să găsească motive să scape de "tovarăşii de drum". Din acest motiv am şi avut multe certuri cu domnul preşedinte Băsescu, că tovarăşii de drum sunt buni până ne atingem obiectivele, iar apoi devin foşti tovarăşi de drum.

Cu Băsescu, niciodată!

- Se tot spune că dacă PNL ajunge la guvernare, Ilie Bolojan pleacă ministru. Unde îl vedeţi?

- Pe dl Bolojan îl văd potenţial ministru, atât doar că trebuie să-l întrebăm şi pe el dacă vrea. Ar fi foarte bun la Interne şi la Dezvoltare. E hotărât, cinstit, tenace. Şi când era prefect, iar atunci aveam un corp de prefecţi excepţional, a fost cel mai bun. Doi la mână: uitaţi-vă cum a dezvoltat Oradea cu fonduri europene. În fiecare săptămână era la Bucureşti şi se bătea pentru proiecte, deci ştie despre ce-i vorba. Trei: are o tărie rară de a nu fi populist, de a face ce trebuie făcut, nu ce este uşor sau plăcut.

- Apropo de Traian Băsescu, vedeţi posibilă o colaborare dacă PNL va avea nevoie de partidul său pentru a forma Guvernul?

- În politică niciodată nu e bine să spui "niciodată". Dar cu Traian Băsescu, niciodată!

- Faceţi politică de 25 de ani. Nu aţi obosit, nu v-aţi gândit la retragere?

- Nici pe departe. Deşi de la anul va fi vremea unei garnituri noi în politică, va fi nevoie şi de experienţa mea, şi cred că îmi voi găsi locul în partid fără o problemă. O spun pentru prima oară: nu mă tentează şefia PNL, dar mă interesează ca PNL să câştige alegerile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
amărăciune
Mă cine nu a crezut în ARSENIE BOCA să facă bine să creadă în primul rând şi pt faptul că el a spus înainte de 1989 "NU VĂ PARĂ BINE CĂ O SĂ SCĂPAŢI DE CEAUŞESCU" Că osă vină nemernici care vă vor pune impozite peste impozite. Întradevăr iată cîteva exemple:1)Impozit pe an pt500 metri patraţi, adică 5 ari- 200lei.2)Introducerea curentului electric 6000 lei(şase mii lei ) , format din 3 avize de la ELECTRICA- 300 de lei ; un aviz de la ape canal 200 lei; un aviz de la mediu 100 lei; autorizaţie de construcţie ( ce absurditate) 15oo lei, e vorba de tras firul de la stâlp până la poartă, executarea lucrării 3900 lei.Culmea nebuniei că pt orice * de construcţie mai trebuie din anul 2015 diriginte de şantier. mă apucă numai transpiraţiile.
Postat 18 Februarie 2016, 20:40 de TeoM
VOTURI.???
Bolojan le aduce in primul rand credibilitate prin ceea ce a facut si urmeaza sa faca in ORADEA.Cum se dau de GOOOOL! Pe toti politicienii II intereseaza numai voturile iar de OAMENI nu le pasa!
Postat 17 Februarie 2016, 08:37 de GORON
PE PUSTII
Pentru mine PDL-ul a fost , este si va fi cel mai odios partid! PDL-ul n-a murit ! Mai degraba PDL-ul s-a rebotezat PNL ! ( pe Filip si Bolos tot pedelei ii percep ca doar nu degeaba s-a fotografiat parintele cu fularul portocaliu la gat ). Este suficient sa enumeri : UDREA , BOC , FALCA , ANASTASE, ANCA - N CHILOTEI , IONELA / FINA, prietena Adelinei , TALMACEAN , HOARA , PINALTI , FLUTUR , DRAGA STOLO , EBA , RIDZI , RIDZI ca sa avem imaginea. Ca unii nu mai sunt in PDL putin imi pasa ! Eu nu am sa uit vreodata ce au putut sa faca aceste personaje pentru ROMANIA! Iar BOLOJAN e acum coleg cu ei ! Ba le-a preluat si apucaturile.
Postat 16 Februarie 2016, 20:05 de TDS
acrituri
Mă oamenii sunt scârbiţi, amărâţi şi din păcate demoralizaţi datorită acestor tembeli de politicieni pe care îi interesează numai îmbogăţirea lor proprie şi a odraselor. În mod normal după câte rele s-au petrecut în timpul guvernării PDListe, această acritura care în loc să facă nişte paşi în dos să mai şi laudă că Bolojan că va face iar dictatul de la VIENA galben . Iar Bolojan mai bine ar statua o dată că podul din centrul este podul FERDINAND ŞI SĂ NU UITE CĂ FICĂRUI SUIŞ ÎI CORESPUNDE ŞI UN COBORÂŞ CĂ PREA SE DĂ MARE PDLSTO- PNLIST.
Postat 16 Februarie 2016, 19:34 de TeoM
din pacate...
... Blaga este aliat, in Oradea, cu alt ***, pe care "il sprijina" ! Deci daca votati cu unul, votati si cu celalalt, sa va puna biruri si mai mari ! Meritati ! :)
Postat 16 Februarie 2016, 17:18 de AgentulTermic
Vasyion de 5 stele *****
Un comentariu de 5 stele. Maxim! *****
Postat 16 Februarie 2016, 12:36 de Klaus_Sebastian
Stimat de toti?
Un *** care a facut parte din guvernul Boc care la comanda lui Basescu a taiat pensiile, salariile bugetarilor si a marit TVA? Pentru ce? Ca sa aiba curva lui Basescu de unde fura milioane din telegondole, partii de schi in localitati unde nu este zapada si patinuare si sali de sport in orase unde nu mai sunt tineri? Stima? Pentru ce? Intregul PDL nu mai are ce cauta in politica, daca romanii ii aleg din nou isi merita soarta.
Postat 16 Februarie 2016, 10:08 de vasyion
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON