URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Septembrie 2020, 07:59

USR Leaks: Scandal la USR Bihor, cu acuzaţii de şantaj, obsesii anti-Bolojan şi "target-uri" de donaţii (AUDIO)

USR Leaks: Scandal la USR Bihor, cu acuzaţii de şantaj, obsesii anti-Bolojan şi 'target-uri' de donaţii (AUDIO) GHERILĂ ANTI-BOLOJAN. Candidatul USR la Consiliul Local Oradea Marius Şovarschi (stânga) făcea brainstorming cu ONG-istul Cosmin Jurcan (dreapta) pentru a forma „o echipă de gherilă” digitală care să-l compromită pe liberalul Ilie Bolojan. Înregistrarea discuţiei arată că interlocutorii erau iritaţi că „Bolojan face deja parte din cultura Oradiei” şi, dată fiind popularitatea sa, nu puteau acţiona decât sub acoperire
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul. Cam asta au putut constata cei care, urmărind campania electorală, au aflat la finalul ei despre publicarea unor înregistrări care n-au picat tocmai bine USR Bihor.

Într-una din ele, ocupantul poziţiei secunde pe lista de candidaţi la Consiliul Local Oradea, Marius Şovarschi, dezbate cu un ONG-ist necesitatea unei "strategii" de decredibilizare a lui Ilie Bolojan prin portretizarea sa ca baron corupt, având însă o problemă: o mare parte a useriştilor sunt votanţi ai liberalului. O altă înregistrare, la o şedinţă de partid, îl prezintă pe şeful organizaţiei judeţene, Silviu Dehelean, încercând să asigure bani pentru campanie taxând nu doar candidaţii, ci şi delegaţii în secţiile de votare.

Înregistrările nu fac cinste "oamenilor noi", descoperiţi că folosesc pe ascuns aceleaşi metode sulfuroase ca "vechea clasă politică"...

"Bihorul sub teroare"

Un site apropiat PSD, stiripesurse.ro, anunţa marţea trecută că "Bihorul a ajuns un judeţ sub teroare". Motivul? "Oamenii se tem fie de consecinţe negative din partea baronului Ilie Bolojan dacă îndrăznesc să îl critice, fie de atacuri din partea fanilor acestuia", fapt valabil până şi pentru liderii USR, reticenţi "să îl critice pe primarul municipiului Oradea".

Articolul avea la bază conversaţia unui fruntaş USR, Marius Şovarschi, fost poliţist, candidat la Consiliul Local, cu un personaj care a pus pe YouTube o parte din înregistrarea discuţiei. Potrivit acesteia, Şovarschi se plângea că USR Bihor are "o masă destul de mare de votanţi care votează cu Bolojan", ca atare, la indicaţia "experţilor în comunicare", useriştii încearcă să nu fie "foarte vehemenţi la orice ar putea să ducă la ideea că îl atacăm pe Bolojan".

Asta pe faţă, fiindcă în realitate "aşa de mult am vrea să dăm şi noi" încât pe internet cei mai radicali lovesc ţinta cu mai puţine menajamente. "Mai dăm prin Delia (n.r. – Delia Ungur, candidat la CL pe poziţia a 3-a), prin Vasile (n.r. – Vasile Dumitriu, locul 4). Şi ei se mai moderează, nici ei nu prea respectă.... Mai scriem, dar încercăm cum ar veni fără acuze... Ne-am dat seama că ne-o luăm în freză", zicea Şovarschi despre presupusa frică a useriştilor de a-l ataca deschis pe Bolojan.

"Ne execută de ne ia naiba!"

După o zi, un alt fragment, de 1 minut şi 28 secunde, difuzat tot de stiripesurse.ro, preluat apoi şi de alte site-uri cu orientare similară, era prezentat sub titlul "USR acuză o schemă imorală a lui Bolojan: cum se pompează bani în presă pentru susţinerea mitului primarului gospodar".

De data asta, acelaşi Şovarschi se plângea că Bolojan ar fi "cumpărat" cel mai citit ziar local, BIHOREANUL, cu bani plătiţi de Administraţia Domeniului Public, societate subordonată Consiliului Local care gestionează pieţele, parcările şi acvaparcul Nymphaea. "Ne execută în BIHOREANUL de ne ia naiba!", susţinea Şovarschi, afirmând că prin ADP Bolojan ar oferi ziarului "gen, anual, nu ştiu, 200.000 euro". Aşa, zicea useristul, "ajung (n.r. – liberalii) să aibă susţinerea BIHOREANULUI şi a lui Adrian Criş (n.r.- redactor şef adjunct)".

Voit sau nu, Şovarschi eluda detalii esenţiale pentru a mistifica: ziarul n-a "executat" niciodată USR, contracte cu ADP au avut şi alte publicaţii, iar valoarea celor încheiate de BIHOREANUL sunt nesemnficative raportate la suma vehiculată de userist (pe tot anul trecut, de pildă, fiind 8.750 de euro).

Un şantaj

Contactat de BIHOREANUL, Şovarschi s-a arătat stânjenit de publicarea înregistrării, susţinând că vorbele sale erau de fapt doar "o impresie", "într-o discuţie privată care nu era menită să ajungă publică".

Potrivit acestuia, cele două înregistrări erau decupate dintr-o discuţie telefonică purtată astă-primăvară cu un anume Cosmin Jurcan, "expert" în problemele persoanelor cu handicap, pe care l-a cunoscut "cu câteva luni în urmă", abordându-l pentru a elabora o "strategie de accesibilizare a instituţiilor publice" pentru asemenea persoane.

Au colaborat, însă, doar până şi-a dat seama că ONG-istul era preocupat mai mult de politică şi ar fi ajuns chiar să-l şantajeze. "La un moment dat, m-a anunţat că, dacă nu mă retrag de pe lista de candidaţi, iese cu înregistrări din discuţiile noastre". Ce ar fi câştigat din asta Jurcan? "Nu ştiu", răspunde Şovarchi. Cum nu îşi explică nici motivul pentru care înregistrările au fost publicate tocmai de site-uri apropiate PSD, având în schimb convingerea că prin asta Jurcan "şi-a dus la capăt şantajul".

"Vorbe la o tacla"

Tot miercuri, USR Bihor a emis un comunicat în care arăta, pe cât de grav, pe atât de lapidar, că Şovarschi, descris în mod greşit drept "candidat la Primăria Municipiului Oradea", a depus împotriva lui Jurcan o plângere pentru şantaj şi violarea vieţii private, încă din data de 22 iulie, deci cu 3 luni înainte de materializarea şantajului.  

"Constatăm cu regret că acesta şi-a dus la îndeplinire ameninţările şi a dat publicităţii extrase din conversaţii cărora vrea să le dea aparenţa unei poziţii oficiale a USR Bihor şi nu ceea ce sunt în fapt: vorbe la o tacla purtată într-o atmosferă de falsă intimitate. Colegul nostru Marius Sovarschi a fost atras într-o capcană", arăta comunicatul, punctând în final că "nu acuzăm nici ziarul, nici ziariştii, nici pe dl Ilie Bolojan sau pe dl Adrian Criş, de practici nelegale sau imorale".

Colaborator adversar

BIHOREANUL l-a contactat şi pe Cosmin Jurcan, pentru a afla motivaţia demersului cu efecte atât juridice, cât şi electorale. Potrivit spuselor sale, bărbatul de 45 ani şi-a construit o carieră în calitate de "consultant independent pe Parlament" pentru problemele persoanelor cu handicap. Fost membru al PD Bihor în organizaţia de Tineret cu un deceniu în urmă, Jurcan susţine că a fost promovat la Bucureşti de fostul senator Vasile Blaga şi a ajuns să lucreze "pentru Traian Băsescu şi Emil Boc" în guvernarea PDL. Anul trecut, o fruntaşă USR din Bucureşti, Clotilde Armand, l-ar fi invitat, pentru că este baptist, să se înscrie în USR, "ca să întărim echipa creştină" din partid.

A refuzat-o, dar ulterior, câteva luni, a colaborat cu USR Bihor, omul de legătură fiind Marius Şovarschi. "Ei au început să-mi povestească ce afaceri are Primăria, cum îşi susţine imaginea", afirmă Jurcan. La un moment dat, însă, a considerat că USR s-ar fi pus la remorca PNL, aşa că a trimis înregistrarea discuţiilor unui alt userist candidat la Consiliu, Vasile Dumitriu, cu mesajul că, dacă Şovarschi nu-şi retrage candidatura, le va face publice. Neobţinând ce voia, de marţea trecută a pus cele două fragmente pe YouTube, de unde apoi s-au "servit" cei interesaţi.

BIHOREANUL i-a solicitat înregistrarea integrală, despre care Jurcan a afirmat că are în total 24 minute, dar acesta a refuzat. "Le-am expus (n.r. – useriştilor) şi o strategie cum poate fi vulnerabilizat Bolojan, nu pot s-o dau momentan", a zis ONG-istul.

"Ca PSD Bihor"

Totuşi, înregistrarea integrală a fost oferită BIHOREANULUI de un alt userist, nemulţumit că "USR Bihor e acum ca PSD Bihor", adică nu face o "politică altfel", ci una murdară.

Potrivit versiunii ample a înregistrării, care a fost realizată pe 29 mai 2020 şi circulă de atunci pe grupurile de Facebook şi Whatsapp ale membrilor USR Bihor şi POL Bihor, Jurcan l-a contactat telefonic în acea zi pe Şovarschi pentru a-i cere sprijin ca să pună în circulaţie pe internet informaţii pretins compromiţătoare pentru administraţia Bolojan. "Dacă pregătesc un material despre conducerea Primăriei mă poţi ajuta tu cu USR-ul pe partea de online?", l-a chestionat ONG-istul, Şovarschi arătându-se ezitant.

Pe de o parte era interesat în compromiterea liberalului, pe de alta nu voia s-o facă la lumină, din cauza popularităţii lui Bolojan. "Toţi dăm să citească (n.r. postările) experţii în comunicare, să nu pară că îl atacăm pe Bolojan. E complicată politica asta", explica USR-istul, adăugând: "noi am făcut şi studii, şi e foarte complicată Oradea, Bolojan deja face parte din cultura oraşului".

"Dacă nu bani, măcar informaţii"

După discuţia privind presupusa aservire politică a BIHOREANULUI, Jurcan l-a chestionat pe userist dacă "informaţiile pe care le aveţi voi mi le-aţi putea pune la dispoziţie", Şovarschi răspunzând că "Flavius Bunoiu (n.r. – un coleg de partid, fost consilier al europarlamentarului PSD Emilian Pavel) s-a ocupat mai mult de partea asta", dar va vorbi cu el pentru a vedea ce era de făcut.

Cert e că, după ce i-ar fi pus la dispoziţie informaţii presupus compromiţătoare, Jurcan urma să le difuzeze pe internet, ajutat şi de alţii, din afara USR, despre care ONG-istul sugera că "pot fi ţinuţi aproape". "Dacă nu băgaţi bani, măcar cu informaţii", spunea Jurcan. "Păi am făcut chestia asta", i-a răspuns Şovarschi.

Jurcan l-a întrebat, de asemenea, dacă "aţi pus om pe Bolojan sau şi pe Boloş" (fost şef al Direcţiei de Proiecte din Primărie, în prezent ministru al Fondurilor Europene), cu scopul "să creeze dosare de informaţii despre ei". "Pe voi vă afectează că Bolojan se laudă că a strâns 550 milioane euro din fonduri UE în Oradea şi sunt comunităţi întregi care sunt sufocate de milioanele lui care nu se bagă în oameni", îl aţâţa ONG-istul pe userist.

"Echipă de gherilă pe Bolojan"

De asemenea, Jurcan îl instruia pe Şovarschi "să faceţi o echipă de gherilă pe Bolojan şi PNL", acesta replicând că "de luni bune facem chestia asta, cu interacţiuni, cu postări, cu distribuiri în grupuri", indicând că erau angrenate în acest scop 7 persoane. ONG-istul i-a cerut să-l ajute "să ajung la 2-3" dintre cele 7, cu scopul "să facem două luni o chestie împreună", motivând că era extrem de determinat să reuşească "vulnerabilizarea lui Bolojan", descris şi ca "USL-ist", context în care useristul i-a răspuns că "toată lumea vrea unirea dreptei" într-o coaliţie anti-PSD, dar asta "e o aberaţie".

Înregistrarea se încheie brusc, nu e clar cu ce finalitate. Şi nici ce s-a mai întâmplat în lunile următoare, căci protagoniştii nu vor să vorbească. Dar nu e de mirare că după discuţiile cu iz mafiot, Şovarschi a ajuns să se simtă şantajat şi să se plângă la Parchet. Mai greu va fi să scape, însă, pe viitor, de responsabilitatea de a fi târguit cu un asemenea personaj dubios o acţiune de compromitere a unui adversar politic, iar asta, culmea, în condiţiile în care după alegeri era de aşteptat ca Alianţa USR-PLUS să negocieze cu PNL o majoritate pentru Primăria Oradea şi pentru Consiliul Judeţean.

Aşa-i în politică: una-i pe dos, alta-i pe faţă, iar adversarii de ieri pot fi gata să devină aliaţii de mâine, cu o condiţie: să se înfrupte din roadele puterii...


"ACEEAŞI POVESTE"
Bani pentru campanie

Ca un făcut, chiar şi ultima zi de campanie a fost marcată, vinerea trecută, de încă o înregistrare de sorgine useristă, publicată tot de stiripesurse.ro, realizată în sediul USR Bihor cu ocazia unei şedinţe în care preşedintele Silviu Dehelean (foto) dădea indicaţii despre sumele cu care să contribuie la campanie nu doar candidaţii, ci şi delegaţii în secţiile de votare.

Astfel, pretendenţii la funcţiile de primar şi de consilier local de pe prima poziţie, de pildă, ar fi urmat să cotizeze cu 600 lei în comune şi cu 1.200 lei în oraşe, iar delegaţii cu câte 60 lei, Dehelean susţinând că "sistemul acesta e asumat şi de PLUS". Aliaţii de la PLUS Bihor au emis un comunicat în care au arătat că ei, contrar spuselor lui Dehelean, nu "şi-au asumat să facă aceeaşi poveste", fiecare candidat susţinându-şi singur şi în condiţii transparente cheltuielile de campanie.

Ascultă mai jos înregistrarea!

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
USR
Daca vezi postarea mea. Bolojan a adus în Oradea o cultură occidentală, în timp ce tu USR o dai pe rusă.
Postat 29 Septembrie 2020, 22:53 de Sandu2100
liste schimbate
mai mult de jumatate dintre voturi le-au pierdut pentru ca s-au jucat cu listele legate de candidatii la CL Oradea si CJ Bihor. Au anuntat niste liste initiale toamna trecuta si majoritatea celor aflati pe ele, nu s-au regasit si la alegeri. Or, toti cei nemultumiti, persoane populare pe diferite categorii de votanti fie au sugerat degringolada din USR Plus fie chiar au denigrat partidul.
Postat 29 Septembrie 2020, 15:34 de pt86
....
vorbe contra fapte si realizari....cum merge asta? asteptam documente justificative si /sau eventual aceleasi fapte ca si incriminatul....sa vedem si noi ceva
Postat 29 Septembrie 2020, 14:23 de Christa
Orice anti-PNL
Adica exista atata material impotriva PSD-ului. Existau atat de multe nemultumiri ale populatiei fata de UDMR+PSD+ALDE (pentru ca astia au condus judetul) dar nenea asta vrea sa caute mizerii impotriva lui Bolojan. Cand cauti mizerii (sau le inventezi) despre un om gospodar si nu lovesti un contra-candidat corupt (asa cum au fost cei de la PSD) e evident ca acolo e blat.
Postat 29 Septembrie 2020, 12:11 de Athena
cine se scuza se acuza
"eluda detalii esenţiale pentru a mistifica: ziarul n-a "executat" niciodată USR" de executat executa si bihoreanul, dar numai intr-o anumita directie, dupa cum ei insisi precizeaza. Macar puneit acolo un banner mare cu orientarea politica. Nu numai voi ci toata "presa" din romania, care in loc de jurnalism "lupta si da-i si da-i si lupta"
Postat 29 Septembrie 2020, 10:42 de testtest
@crisdumi
Cateva amanunte: 1. in perioada starii de urgenta tot bugetul de publicitate al TAROM s-a dus la "stiripesurse" pt promovare zboruri catre Anglia, desi acestea erau suspendate (contract semnat in toamna anului 2019 pt perioada 01.01-.30.06.2020 - printre ultimele semnate cu Cuc ministru) 2. 58% din promovarea online a Primariei Generale a mers la "stiripesurse" 3. Camera de Comert si Industrie a Romaniei a s-a promovat exclusiv pe "stiripesurse" (condusa de un fost membru PSD) 4. Poti sa fii si jurnalist impartial dar si consultant politic ? In Romania se pare ca da, iar Iosif Buble e dovada. El este : jurnalist, patron mass-media si consultant politic. “Jurnalismul și activitatea politică sunt două meserii incompatibile. Jurnalistul își informează publicul după ce verifică toate informațiile și se asigură că ele prezintă toate punctele de vedere implicate. Mandatul jurnalistului este interesul public – binele general al cetățenilor. Politicianul și consultantul politic au ca principală loialitate partidul pe care îl reprezintă sau care i-a angajat. Mandatul celor implicați politic este interesul partidului politic”. În aceeași reacție, CJI invocă și Codul Deontologic Unificat al breslei, în care se arată: “În exercitarea profesiei și în relațiile pe care le întreține cu autoritățile publice sau cu diverse persoane juridice de drept privat, jurnalistului îi sunt interzise înțelegeri care ar putea afecta imparțialitatea și independența sa”. A avut contracte cu PSD, ALDE, PMP, PPUsl (Voiculescu), partidul Forta Nationala (Melescanu), etc
Postat 29 Septembrie 2020, 09:43 de andy
@crisdumi
Sa sustii ca "stiripesurse" e idependent inseamna "sa nu intelegi nimic din ce senimic din ce se intampla in politica romaneasca? Diana Tusa iti spune ceva? Faptul ca Buble a preluat CURS acum 2-3 ani desi conform declaratiilor de avere nu avea banii necesari? CURS avea doar active de peste 100.000 euro.... CURS a fost aproape 30 de ani cu participare colectiva si brusc trece in mana uni singur om. "Simulacrul de patron" e porta-vocea PSD-ului de mult timp, de-abia in ultima perioada a declarat pe fata.
Postat 29 Septembrie 2020, 09:12 de andy
E clar cu "jurnaliștii" Bihoreanului ... habarniști care plutesc prin viața reală !?!
Dacă "stiripesurse.ro" este site apropiat de PSD ... atunci și eu sunt fan Bolojan. Iosif Buble și mai ales membri ai echipei lui de la "stiripesurse" ... au fost, până când PNL a încălcat din a doua lună de guvernare legea prin restituirea în avans de TVA pentru multinaționale (4,8 miliarde Euro), invitați permanenți la Realitatea TV !?! Simulacrul de "patron" Gușe, din locuința lui aflată în Sânmartin, poate să confirme oricând. Așadar, să spui că PSD a fost o voce constantă la Realitatea TV, prin "apropiații" coordonați de Buble ... trebuie să fi "paralel" cu însăși realitatea de zi cu zi și să nu înțelegi nimic din ce se întâmplă în politica românească !?!
Postat 29 Septembrie 2020, 08:29 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON