URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
19 Ianuarie 2016, 11:59

Universitatea, extremă urgenţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O profesoară a Universităţii orădene (nici măcar nume nu i-au dat "sorboneii", spre deosebire de SRL-iştii arădeni de la Vasile Goldiş), încadrată la un departament din Beiuş (aşa cum uzina de diplome privată din Arad are o excrescenţă la Marghita, şi cea publică din Oradea deţine una "în teritoriu") a fost arestată pentru că vindea lucrări învăţătoarelor care aveau nevoie de diplome universitare (paranteza e inevitabilă: în acest număr al BIHOREANULUI aveţi un exemplu al felului în care universitarii din Parlament au obligat funcţionarii din primării să-şi cumpere masterate şi studii post-universitare; bine că nu şi doctorate, încă).

Eu am încadrat ştirea la Fapt Divers, la fel ca atunci când un prodecan de la Medicină era prins că-şi jecmănea chiar şi studenţii, viitorii confraţi: m-a mirat doar momentul, nu evenimentul. Adevărul e că, în plin scandal privind universitarii care scot cărturarii din spatele gratiilor (toţi condamnaţi pentru corupţie), ştirea se perimează rapid, orice scandal fiind dat uitării de următorul.

Bunăoară, tot din acest număr al BIHOREANULUI aflaţi că Universitatea de pe Peţa a croit un post de profesor pentru o "sorbonică" tipică: nevasta mahărului sindical, la bază locotenent de Securitate, reconvertită după 1990 ca profesoară şi ajunsă decan la Textile, prinsă cu un plagiat clar, certificat de judecători, dar conservată pe post şi acum promovată. Deh, saltul de la securistă la textilistă era natural în mediul universitar orădean. Parcă şi văd că, odată unsă profesoară, va deveni şi conducător de doctorate, cu o producţie pe cât de prolifică, pe tot atât de inutilă, impostura având capacitatea de a se reproduce fără efort.

Universitatea îşi va alege anul acesta o nouă conducere, iar până acum trag la rectorat doar doi candidaţi. Cel în funcţie, Constantin Bungău, şi decanul de la Medicină, Florian Bodog, profesor la Facultate, medic în Spitalul Judeţean şi în clinici private, inclusiv din Timişoara, plus senator în Parlamentul ţării, de te miri cum face şi predare, şi cercetare, şi operaţii, şi legi.

Orice contribuabil e îndreptăţit să întrebe ce rost are această universitate în afară de perpetuarea "sorboneilor" de la o promoţie la alta şi de la o generaţie la alta. După dinastia Maghiar şi tranziţia lui Cornel Antal (care măcar a schiţat-o), actualul rector n-a încercat nicio reformă, în ciuda evidenţei că Universitatea e un colos cu picioare de lut. Iar cel care vrea să-i ia locul nu dă nici măcar iluzia că va face ceea ce este sănătos să facă, nefiind dispus la amputarea "membrelor" bolnave, ci la cosmetizarea bolnavului (doar e estetician).

Spre binele tuturor, sper totuşi să apară un candidat surpriză. Dacă aş avea drept de vot, eu l-aş alege, pur şi simplu, pe cel mai puţin cunoscut. Poate ar fi singura şansă ca Sorbonica să ajungă Universitate serioasă, să scape din prizonieratul "pilei". Altfel, câtă vreme le vor preda destui boi, mă tem că tinerii vor continua să intre aici viţei şi să iasă, vorba lui Creangă, juninci.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Si totusi
...Interesant articol...ce nu inteleg este de ce se pune sub semnul intrebarii utilitatea unei universitati in Oradea, un oras care merita o universitate. Cat despre Sorbonica...oricine vine din ambianta Clujului sau Bucurestiului poate sa constate o anumita atmosfera rurala...de la dialectul studentilor pana la dialectul cadrelor...si totusi...Nepotismul Sorbonicai este comparabil cu cel al universitatilor consacrate, poate cu notabila diferenta de calitate (mai depinde si nepotul cu esti). La anumite aspecte administrative Sorbonica e un vis de eficienta administrativa ...sa zicem comparativ cu Universitatea Bucuresti. Sunt facultati si sectii in care se face treaba buna si temeinica, oricand comparabila cu ceea ce se face in centrele cu staif. In rest...totul trebuie s ainceapa undeva, am speranta in noile generatii si in critici de genul autorului acestui articol, pentru ca Oradea sa redevina ce a fost odata...prin odata ma refer la generatia care a construit in urma cu un secol Centrul Vechi al orasului.
Postat 21 Ianuarie 2016, 12:34 de Lukas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON